Постанова
від 07.08.2006 по справі 228/6-06
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

228/6-06

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

ПОСТАНОВА

Іменем України

"07" серпня 2006 р.                                                                   Справа № 228/6-06

11.35 год.

Господарський суд Київської області в складі:

головуючого                                                    судді Маляренка А.В.

при секретарі                                                             Петровій Л.М.

                    

розглянувши адміністративну справу № 228/6-06

за позовом Бориспільської державної податкової інспекції, м. Бориспіль

до Товариства з обмеженою відповідальністю “Виробничо-комерційної фірми “ПоліСпортсервіс”, м. Бориспіль

Третя особа на боці відповідача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Виконавчий комітет Бориспільської міської ради, м. Бориспіль

про скасування (припинення)  державної реєстрації

Представники:

від   позивача  Петрик Ю.М. (дов. № 21108/7/10 від 26.12.2005 р.)

від   відповідача  не з'явився

від третьої особи  не з'явився

Обставини спору:

До господарського суду Київської області надійшла позовна заява Бориспільської державної податкової інспекції у м. Борисполі  (далі –позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю виробничо-комерційної фірми “Поліспортсервіс” (далі –відповідач) про скасування (припинення) державної реєстрації.  

Провадження у справі було відкрите відповідно до ухвали від 26.06.2006 року  за правилами  Кодексу адміністративного судочинства України (далі –КАС України).

Представник позивача в позовній заяві та усних поясненнях, наданих у судовому засіданні в обґрунтування заявлених позовних вимог посилається на Закон України “Про державну податкову службу в Україні”, на порушення відповідачем законодавства України про оподаткування. Позовні вимоги підтримав, вважає їх обґрунтованими і правомірними та такими, що підлягають задоволенню з підстав, зазначених в позовній заяві.

     Представник  відповідача  без поважних причин в судове засідання не з'явився, письмовий відзив  на позов та інші витребувані документи ухвалою суду від 26.06.2006р не подав, хоча про час, дату та місце розгляду справи був повідомлений своєчасно та належним чином, що підтверджується реєстрами відправки вихідної рекомендованої кореспонденції суду від 27.06.06р. за № 754.

Таким чином, відповідач не реалізував своє процесуальне право на участь в судовому засіданні господарського суду.

       Ухвалою господарського суду від 26.06.06 р. до участі у справі було залучено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, а саме виконавчий комітет Бориспільської міської ради. Представники третьої особи в судове засідання не з'явилися, документи витребувані ухвалою суду не надали, але через канцелярію подали до суду  лист за № 2041/02-19 від 10.07.2006 р. в якому просять розглянути дану справу без участі їхнього представника.

Відповідно до вимог ст. 128 КАС України, неприбуття в судове засідання без поважних причин представника сторони або третьої особи, які прибули в судове засідання, або неповідомлення ним про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду справи. Проаналізувавши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку про достатність матеріалів справи для її розгляду по суті за відсутністю відповідача та його відзиву на позовну заяву.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача, суд,

встановив:

Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України „Про державну податкову службу в Україні” від 04.12.1990р. за №509 –ХІІ, органам державної податкової служби надано право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Як вбачається з матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю “Виробничо-комерційної фірми “ПоліСпортсервіс” зареєстроване виконавчим комітетом Бориспільської міської ради від 01.06.1993 р. про що видано свідоцтво про державну реєстрацію № 359.

Згідно довідки Бориспільської об'єднаної державної податкової інспекції в Київській області від 05.06.2006р. № 3465 відповідач взятий на облік як платник податків 10.05.1993 р. за № 278-04.

Згідно Інструкції „Про порядок обліку платників податків” затвердженої наказом ДПА України від 19.02.1998 р. № 80 (далі –Інструкція) платник податків - це юридична або фізична особа, на яку згідно із законами України покладено обов'язок сплачувати податки і збори (обов'язкові платежі). Відповідно до вимог зазначеної Інструкції при взятті на облік платника податків відділом ДПІ, у якому зареєстрована ця особа, відкривається облікова справа платника податків, яка формується із звітних документів, які подаються платником у період його діяльності.

Підпунктом 2 п. 1 ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування” від 25.06.1991 р. №1251-ХІІ на платників податків і зборів (обов'язкових платежів) покладено обов'язок подавати  до  державних  податкових   органів   та   інших державних органів відповідно до законів декларації,  бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою податків і зборів (обов'язкових платежів).

В порушення законодавства,  відповідач не подає податкових декларацій та іншої звітності, передбаченої чинним законодавством України до Бориспільської ОДПІ з ІІІ кварталу 2001 року, що підтверджується довідкою Бориспільської ОДПІ за № 9544/10/15 від 07.06.2006 р.

Відповідно до вимог п.8.6  Інструкції, керівнику органу державної податкової служби надано право у випадку неподання платником податків протягом року в орган державної податкової служби податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, за відсутності у платника податків заборгованості перед бюджетом, звертатися до господарського суду із заявою (позовом) про скасування (припинення) державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.

Згідно довідки Бориспільської ОДПІ № 9620/7/24-06 від 07.06.2006 р., яка знаходиться в матеріалах справи, у відповідача не має податкової заборгованості по платежах до бюджету.

Відповідно до п. 2 ч. 4 ст. 38 Закону України „Про  державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” неподання протягом  року  органам державної податкової служби податкових декларацій,  документів фінансової звітності відповідно до закону є підставою для постановлення   судового  рішення  щодо припинення  юридичної  особи,  що  не  пов'язано  з   банкрутством юридичної особи.

За таких обставин, позовні вимоги визнаються судом обґрунтованими та правомірними, а тому підлягають задоволенню.

          Пунктом 1 ст. 38 Закону України „Про  державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” передбачено, що суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи. Згідно  ч. 3 зазначеної статті державний реєстратор повинен не пізніше наступного робочого дня з дати надходження судового рішення щодо припинення юридичної особи, внести до Єдиного державного реєстру запис щодо цього судового рішення та повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування та юридичну особу, щодо якої було прийнято судове рішення, про внесення до Єдиного державного реєстру такого запису.

Згідно ст. 5 Закону України „Про  державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців” державна реєстрація проводиться державним реєстратором у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи –підприємця.  

Проаналізувавши вищезазначені норми чинного законодавства та всебічно розглянувши матеріали справи господарський суд дійшов висновку, що позовні вимоги  правомірні, позивачем обґрунтовані, відповідачем не спростовані, і підлягають задоволенню.

           Відповідно до ст. 94 Кодексу адміністративного судочинства України, у  справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем –фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Статтею 167 КАС України передбачено, що копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення направляється лише особі, яка бере участь у справі, але не була присутня в судовому засіданні. У разі проголошення в судовому засіданні тільки вступної та резолютивної частини постанови суд повідомляє час виготовлення постанови суду в повному обсязі. Особи, які беруть участь у справі, можуть отримати копію постанови чи ухвали в суді.

          Зважаючи на вищенаведене та керуючись  ст.ст. 17, 94, 160, 162, 163, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України,

постановив:

1.Позов задовольнити повністю.

2.Скасувати (припинити) державну реєстрацію Товариства з обмеженою відповідальністю “Виробничо-комерційної фірми “ПоліСпортсервіс” (08300, Київська обл., м. Бориспіль, вул. Київський шлях, буд. 34, код ЄДРПОУ 19407744) зареєстрованого виконавчим комітетом Бориспільської міської ради від 01.06.1993 р. про що видано свідоцтво про державну реєстрацію № 359.

Державному реєстратору надіслати копію постанови після набрання нею законної сили.

Постанова суду може бути оскаржена до Київського міжобласного апеляційного господарського суду через господарський суд Київської області шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження постанови суду протягом десяти днів з дня складення у повному обсязі та наступної подачі апеляційної скарги на постанову суду протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана без подання заяви про апеляційне оскарження постанови суду, якщо скарга подається протягом десяти днів з дня складення постанови у повному обсязі.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку подання заяви про апеляційне оскарження, якщо заяву про апеляційне оскарження не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна скарга не була подана у 20-ти денний строк після подання заяви, постанова суду набирає законної сили після закінчення цього строку. У разі подання апеляційної скарги у встановлений строк  постанова суду  набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду скарги і залишення її без задоволення, а постанови  суду - без змін.  

Суддя                                                                                                 Маляренко А.В.

Дата ухвалення рішення07.08.2006
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу68062
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —228/6-06

Постанова від 07.08.2006

Господарське

Господарський суд Київської області

Маляренко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні