Ухвала
від 02.08.2017 по справі 727/7259/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

2 серпня 2017 р. м. Чернівці

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Чернівецької області у складі:

головуючого ОСОБА_1

суддів ОСОБА_2

ОСОБА_3

при секретарі ОСОБА_4

за участю прокурора ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження за апеляційною скаргою прокурора відділу нагляду прокуратури Чернівецької області ОСОБА_5 на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Чернівці від 25 липня 2017 року, -

ВСТАНОВИЛА:

Цією ухвалою, в задоволенні клопотання прокурора відділу нагляду прокуратури Чернівецької області ОСОБА_5 про накладення арешту на майно по матеріалам досудового розслідування внесених до Єдиного реєстру досудових рішень №22016260000000018 від 14.04.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191, ч.2 ст. 205, ч.3 ст. 209, ч.2 ст. 27, ч.3 ст. 212, ч.1 ст.205-1, ч.3 ст. 212 КК України - відмовлено.

У клопотанні прокурора зазначено, що Органом досудового розслідування встановлено, що на території Чернівецької області громадянином ОСОБА_6 створена група осіб з числа громадян: співорганізатор та виконавець - ОСОБА_7 , який безпосередньо контактує з підставними посадовими особами та виплачує їм винагороду, здійснює пошук підставних директорів та організовує реєстрацію нових фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності; Бухгалтер злочинної схеми - ОСОБА_8 ; Митні брокера: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 ; Посередники (кур`єри) - ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 ,

Провадження №11-сс/794/174/17 Головуючий у І інстанції: ОСОБА_15

Категорія: ст. 309 КПК України Доповідач: ОСОБА_1

суб`єкти господарської діяльності, які надають змогу конвертаційному центру формувати незаконний податковий кредит: ФОП ОСОБА_16 , ФОП ОСОБА_17 ; відповідальний у суб`єктів реального сектору економіки ФОП ОСОБА_18 , яка в той же час являться директором ТОВ «Дубово»; підставні особи - директора та засновники фіктивних та транзитних СПД: ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , які імпортують товарно-матеріальні цінності (овочі та фрукти) через ТОВ «Люкс Прайм» та ТОВ «Глобал Солюшенс» для ФОП ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , ФОП ОСОБА_25 та діючи з метою власного збагачення упродовж 2015-2016 років та поточного періоду 2017 року допомагають суб`єктам господарської діяльності реального сектору економіки на території України: ТОВ «Агромаш- Сервіс», ТОВ «Галичина-Захід», ПП «Оліяр», ТОВ «Д-мікс Україна», ТОВ «Грінтур-Екс», ПП з II ТОВ ТПК «Грін Рей», ПП «Рачинм`ясопром» ТОВ «Реалагро-центр» та іншим мінімізувати свої податкові зобов`язання шляхом незаконного формування податкового кредиту та безпідставного формування витрат. Вказана діяльність призвела до ухилення від сплати податків за вказаний період на загальну суму понад 3 млн. 500 тис. грн..

За цими фактами, слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Чернівецькій області у Чернівецькій області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22016260000000018 від 14.04.2016 за ч.5 ст. 191, ч.2 ст. 205, ч.3 ст. 209, ч.2 ст. 27, ч.3 ст. 212, ч.1 ст.205-1, ч.3 ст. 212 КК України.

На вказану ухвалу слідчого судді, прокурор відділу нагляду прокуратури Чернівецької області ОСОБА_5 подав апеляційну скаргу, в якій вважає її незаконною та такою, що підлягає скасуванню.

Зазначає, що слідчий суддя своє рішення мотивував тим, що прокурор в порушення вимог ст. 171 КІІК України не зазначив розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, що є обов`язковим, а також не надано доказів у провадженні про заявлення цивільного позову.

Вважає, що ухвала суду не відповідає фактичним даним кримінального провадження та вимогам КПК України, а тому є безпідставною та підлягає скасуванню.

Звертає увагу, що дії суб`єктів господарювання, які фігурують в даному кримінальному провадженні кваліфіковано за ч.5 ст. 191, ч.2 ст. 205, ч.3 ст. 209, ч.2 ст. 27, ч.3 ст. 212, ч.1 ст.205-1, ч.3 ст. 212 КК України.

Всі перелічені норми КК України передбачають завдання збитків державним інтересам у вигляді ненадходження обов`язкових податкових зобов`язань до бюджетів, а також створення фіктивних суб`єктів господарювання для цієї мети. Крім того, санкції ч.3 ст. 209, ч.3 ст. 212 КК України, передбачають як основний вид покарання обов`язкову конфіскацію майна.

На даний час із врахуванням здобутих органом досудового розслідування доказів - проведених негласних слідчих (розшукових) дій, обшуків - встановлені обставини, які вказують на здійснення протиправної діяльності спрямованої на ухилення від сплати податків шляхом використання суб`єктів господарювання із ознаками фіктивності, в даному випадку ТОВ «КАМДЕН».

Просить скасувати ухвалу слідчого судді від 25.07.2017 р. про відмову в задоволенні клопотання про накладення арешту на банківські рахунки та постановити нову ухвалу, якою задовольнити клопотання прокурора про арешт банківських рахунків ТОВ «КАМДЕН».

Заслухавши доповідь судді, думку прокурора, який підтримав подану апеляційну скаргу, посилаючись на обставини зазначені в ній, перевіривши матеріали кримінального провадження та обговоривши наведені в апеляційній скарзі доводи, колегія суддів приходить до наступного.

Розглядаючи клопотання про накладення арешту на майно, в порядку статей 170-173 КПК України, для прийняття законного та обґрунтованого рішення, слідчий суддя повинен з`ясувати всі обставини, які передбачають підстави для арешту майна або відмови у задоволенні клопотання про арешт майна.

Висновки слідчого судді, викладені в ухвалі, не відповідають обставинам, які були досліджені під час розгляду клопотання та наявні в матеріалах кримінального провадження.

Відповідно до ч.1 ст. 170 КПК України під арештом майна слід розуміти тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

При накладенні арешту, слід враховувати і те, що його завданням є запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження арештованого майна.

Згідно ч.2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, збереження речових доказів, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Відповідно до ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Як вбачається із наданих суду матеріалів кримінального провадження, дії суб`єктів господарювання, які фігурують в даному кримінальному провадженні кваліфіковані ч.3 ст. 209, ч.3 ст. 212 КК України, санкції яких передбачають як основний вид покарання - обов`язкову конфіскацію майна.

Отже, посилання апелянта на те, що суд невірно відмовив у застосуванні арешту є обґрунтованими, зважаючи на те, що прокурором доведено наявність обставин, які підтверджують, що незастосування арешту може привести до завдання збитків державним інтересам у вигляді ненадходження обов`язкових податкових зобов`язань до бюджетів, а також створення фіктивних суб`єктів господарювання для цієї мети.

Відповідно до ч.10 ст.170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

З урахуванням вказаних обставин та з метою уникнення негативних наслідків, які можуть перешкодити проведенню всебічного та повного досудового розслідування, з метою запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення чи відчуження майна в даному кримінальному провадженні, колегія суддів апеляційного суду вважає, що у відповідності до вимог статей 132, 170-173 КПК України, потрібно клопотання прокурора задовольнити та накласти арешт на вказане майно.

Арешт вказаного майна є тимчасовим заходом забезпечення у кримінальному провадженні, а тому його власник, в подальшому, в передбачених КПК України випадках, має право звертатися із клопотанням про скасування даного арешту.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 132, 170-173,175, 309, 392, 395, 404, 407, 419, 422 КПК України, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справах апеляційного суду Чернівецької області, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу прокурора відділу нагляду прокуратури Чернівецької області ОСОБА_5 - задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Чернівці від 25 липня 2017 року, якою відмовлено в задоволенні клопотання прокурора відділу нагляду прокуратури Чернівецької області ОСОБА_5 про накладення арешту на майно по матеріалам досудового розслідування внесених до Єдиного реєстру досудових рішень №22016260000000018 від 14.04.2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст. 191, ч.2 ст. 205, ч.3 ст. 209, ч.2 ст. 27, ч.3 ст. 212, ч.1 ст.205-1, ч.3 ст. 212 КК України - скасувати.

Прийняти нову ухвалу, якою клопотання прокурора відділу нагляду прокуратури Чернівецької області ОСОБА_5 задовольнити.

Накласти арешт, крім виплати заробітної плати та обов`язкових платежів до бюджету, на банківські рахунки ТОВ «КАМДЕН» (код ЄДРПОУ 39935901):

-№ НОМЕР_1 , відкритий у Чернівецькій філії Публічного акціонерного товариства комерційний банк «ПРИВАТБАНК» (МФО 356282, юридична адреса: 58000, Україна, м. Чернівці, вул. Небесної Сотні, 14 А);

-№ НОМЕР_2 , відкритий у Державній казначейській службі України (МФО 899998, юридична адреса: 01601, Україна, м. Київ, вул. Бастіонна, 6).

Ухвала апеляційного суду касаційному оскарженню не підлягає.

Головуючий: ОСОБА_1

Судді: ОСОБА_2

ОСОБА_3

СудАпеляційний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення02.08.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68063389
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —727/7259/17

Ухвала від 02.08.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Чернівецької області

Станковська Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні