Постанова
від 16.02.2010 по справі 43237/09/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД



Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м.Харків

16.02.2010 р.                                                                        Справа № 2-а- 43237/09/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Шевченко О.В.,

при секретарі - Нікітенко Л.Ю.,

за участю представників: позивача-Кураксіної В.О., відповідача-Любого В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом

Управління пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова

до

Комунальна установа охорони здоров‘я стоматологічна поліклініка № 4 Червонозаводського району

про

стягнення заборгованості

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова звернулося до суду з адміністративним позовом до Комунальної установи охорони здоров’я стоматологічна поліклініка №4 Червонозаводського району з позовом про стягнення заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначає, що відповідач зареєстрований як платник страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в Управлінні Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі, не виконав вимоги чинного законодавства щодо відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Внаслідок чого за період з 01.01.2008р. по 30.09.2009р. виникла заборгованість у сумі 3746,62 грн.

В судовому засіданні представник позивача підтримала позовні вимоги у повному обсязі, просила суд позов задовольнити.

Представник відповідача –головний лікар КУОЗ «Стоматологічна поліклініка №4 Червонозаводського району м. Харкова»позовні вимоги визнав в повному обсязі, зазначив, що заборгованість виникла у зв’язку з скрутним матеріальним становищем.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін по справі, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідач –КУОЗ «Стоматологічна поліклініка №4 Червонозаводського району м. Харкова»зареєстровано як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України.

Відповідно до п. 2.1 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України № 8-2 від 30 квітня 2002 року одним з основних завдань управління є облік платників страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та збору на обов'язкове державне пенсійне страхування , збирання та акумулювання в районі (місті) страхових внесків та інших коштів, призначених для пенсійного забезпечення, повного і своєчасного фінансування витрат на виплату пенсій, допомоги на поховання та інших соціальних виплат, що здійснюються за рахунок коштів Фонду.

Судом встановлено та не заперечується представниками сторін по справі, що на підприємстві працювала та набула права на отримання пенсії на пільгових умовах ОСОБА_1

Статтею 9 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", яка визначає види пенсійних виплат та соціальних послуг не передбачено виплату пенсій за віком на пільгових умовах за рахунок коштів Пенсійного фонду України. Частиною 2 прикінцевих положеннях зазначеного Закону визначено, що підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що докриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були зайняті робочий день на підземних роботах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затверджених Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20% з наступним збільшенням її щороку на 10% до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Відповідно до п.п. 6.4. р.6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України від 19.12.2004р. № 21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 р. розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Відповідно до розрахунків, які були надіслані відповідачу, КУОЗ «Стоматологічна поліклініка №4 Червонозаводського району м. Харкова»повинна відшкодувати фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч.2 прикінцевих положень Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” в частині пенсій, призначених відповідно до п “а” ст.13 Закону України “Про пенсійне забезпечення” з 01.01.2008р. по 30.09.2009р. у сумі 3746,62 грн.

Порядок покриття фактичних витрат на доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "а" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", визначений в Інструкції про порядок обчислення І сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 та зареєстрована в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 за № 64/8663, відповідно до п.6.8. якого підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Згідно п.6.9. не сплачені та/або несвоєчасно сплачені суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, зазначених в абзаці другому пункту 6.1 цієї Інструкції, стягуються з нарахуванням пені та штрафних санкцій відповідно до норм Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами".

Враховуючи викладене вище, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч.1 ст.71 КАС України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а відповідач належними доказами не довів факту погашення заборгованості у розмірі 3746,62 грн., суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.

Відповідно ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 2, 8-14, 71, 94, 159, 160-164, 167, 186 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова до Комунальної установи охорони здоров‘я стоматологічної поліклініки № 4 Червонозаводського району м. Харкова про стягнення заборгованості-задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Комунальної установи охорони здоров‘я стоматологічної поліклініки № 4 Червонозаводського району м. Харкова (пров. Костюринський б.1, м. Харків, код ЄДРПОУ 02001601, р\р 256063122095, МФО 851011 ДЕРЖ ВІД "Укрексімбанк") на користь Управління пенсійного фонду України в Червонозаводського районі м.Харкова (р/р 256063012095 в ВАТ ХОУ "Державний ощадний банк України" МФО 351823 код 22682342) заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій за списком № 1 в розмірі 3746.62 грн.(три тисячі сімсот сорок шість) грн. 62коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративному суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарження в десятиденний строк з дня складення постанови у повному обсязі та поданням після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги, з подачею її копії до суду апеляційної інстанції, або без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження чи апеляційної скарги.

Повний текст постанови виготовлено 19 лютого 2010 року.

Суддя                                                             Шевченко О.В.

Дата ухвалення рішення16.02.2010
Оприлюднено03.08.2017
Номер документу68069842
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —43237/09/2070

Постанова від 16.02.2010

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Шевченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні