Постанова
від 03.08.2017 по справі 587/2025/17
СУМСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 587/2025/17

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 серпня 2017 року суддя Сумського районного суду Сумської області Дашутін І.В., розглянувши матеріали, які надійшли від Департаменту з питань запобігання політичній корупції Національного агентства з питань запобігання корупції про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, мешканця ІНФОРМАЦІЯ_2, керівника товариства з обмеженою відповідальністю Хлібодар ,

за ст. 212-15 КУпАП,

В С Т А Н О В И В:

Згідно протоколу про адміністративне правопорушення від 19 липня 2017 року №60-23/153, Національним агентством з питань запобігання корупції за результатами звіту політичної партії Аграрна партія України про майно доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за І квартал 2017 року, встановлено, що товариством з обмеженою відповідальністю ХЛІБОДАР (код ЄДРПОУ 32647035) 16.01.2017 було перераховано благодійний внесок у сумі 15000 грн. на розрахунковий рахунок Сумської обласної організації Аграрної партії України (код ЄДРПОУ 34975613) № 26001055008647 відкритий у Сумській філії ПАТ КБ ПРИВАТБАНК .

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань кінцевим бенефіціарним власником (контролером) (вигодоодержувачем) ТОВ ХЛІБОДАР станом на дату здійснення внеску був ОСОБА_1, Україна, МА 188865, Запорізька область, Сумський район, село Токарі, пров. Польовий, будинок 15а.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування ОСОБА_1 є депутатом Сумської районної ради.

Відповідно до листа Сумської районної ради (від 29.06.2017 вх. №02-04/445) громадянин ОСОБА_1 є депутатом Сумської районної ради сьомого скликання з 02.12.2015 та його повноваження як депутата районної ради з моменту прийняття вищевказаного рішення не припинялися.

Згідно з пунктом 2 частини першої статті 15 Закону України Про політичні партії в Україні (далі-Закон), не допускається здійснення внесків на підтримку політичних партій юридичними особами, в яких не менше десяти відсотків статутного капіталу або прав голосу прямо або опосередковано належать державі, органам місцевого самоврядування чи нерезидентам або кінцевими бенефіціарними власниками (контролерами) яких є особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування відповідно до Закону України Про запобігання корупції .

Згідно з підпунктом б пункту 1 частини першої статті 3 Закону України Про запобігання корупції особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування є зокрема народні депутати України, депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови.

Тобто, зазначене є порушенням пункту 2 частини першої статті 15 Закону, а також порушенням встановленого законом порядку надання внеску на підтримку політичної партії, і таким чином, керівником ТОВ ХЛІБОДАР (код ЄДРПОУ 34932761) ОСОБА_1 вчинено порушення встановленого законом порядку надання внеску на підтримку політичної партії, відповідальність за яке передбачена статтею 212-15 КУпАП.

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою вину не визнав та пояснив, що перерахування зазначених у протоколі про адміністративне правопорушення коштів було здійснено помилково, і пізніше від ТОВ Хлібодар на адресу Сумській обласній партійній організації Аграрної партії України було направлено лист з проханням повернути помилково перераховані кошти, та надав суду копію даного листа та платіжне доручення, що підтверджує повернення коштів Сумською ОПО Аграрної партії України товариству з обмеженою відповідальністю Хлібодар 03 липня 2017 року.

Так, згідно зі статтю 14 Закону України Про політичні партії в Україні держава гарантує політичним партіям право на кошти та інше майно для здійснення своїх статутних завдань.

При цьому, статтею 15 даного Закону передбачені обмеження у здійсненні внесків на підтримку політичних партій.

Політична партія зобов'язана відмовитися від внеску особи, яка відповідно до закону не має права здійснювати такий внесок протягом трьох днів від дня, коли уповноваженій особі політичної партії стало відомо про це.

Згідно з листом № 26/06 від 26 червня 2017 року ТОВ ХЛІБОДАР з власної ініціативи звернулося до Сумської обласної партійної організації Аграрної партії України з вимогою повернути кошти перераховані 16 січня 2017 року, так як кошти були перераховані помилково.

Кошти у сумі 50000 грн. (до яких входять 15000 грн., що зазначені у протоколі про адміністративне правопорушення), які надійшли на рахунок Сумської обласної партійної організації Аграрної партії України від ТОВ ХЛІБОДАР були повернуті 03 липня 2017 року (платіжне доручення № 249 від 03.07.2017 р.) у відповідності з зазначеною нормою Закону.

Таким чином, на день складення протоколу про адміністративне правопорушення 19 липня 2017 року відповідні кошти на рахунку Аграрної партії України у сумі 50000 грн. були відсутні, тому партія не могла використовувати їх для здійснення своїх статутних завдань, а відтак, зазначені кошти не можуть бути віднесені до визначення внесок на підтримку політичної партії .

Обмеження щодо здійснення внесків на підтримку політичної партії передбачені частинами першою - третьою статті 15 Закону.

Згідно з частиною восьмою статті 14 Закону грошові внески на користь політичної партії здійснюються через банківські операції.

У разі перерахування внеску на користь політичної партії разом з платіжним документом на здійснення грошового внеску до установи банку подається письмова заява про відсутність обставин, передбачених частинами першою - третьою статті 15 Закону, наявність яких є підставою для відмови у прийнятті платіжного документа на здійснення грошового внеску. Без подання такої заяви платіжний документ на здійснення грошового внеску не приймається (частина шоста статті 15 Закону).

Так, на виконання зазначеної норми рішенням НАЗК від 02.06.2016 № 7 навіть затверджено форму заяви про відсутність обставин, передбачених частинами першою - третьою статті 15 Закону України Про політичні партії в Україні , наявність яких є підставою для відмови у прийнятті платіжного документа на здійснення грошового внеску на підтримку політичної партії.

Проте, при здійсненні відповідного платежу ОСОБА_1 жодної заяви не подавав, як і не отримував жодних роз'яснень банківської установи щодо обмежень передбачених частинами першою - третьою статті 15 Закону.

Відповідно до п. 1 ст. 247 КУпАП провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Заслухавши пояснення ОСОБА_1 та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що справу про адміністративне правопорушення за ст. 212-15 КУпАП відносно ОСОБА_1 необхідно закрити на підставі п. 1 ст. 247 КУпАП, так як суб'єктивна сторона складу адміністративного правопорушення за ст. 212-15 КУпАП передбачає наявність вини у формі умислу, а дослідженні судом докази вказують на те, що відповідні кошти були перераховані ОСОБА_1 помилково. Таким чином, в діях ОСОБА_1 відсутній склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-15 КУпАП.

На підставі викладеного, керуючись п. 1 ст. 247 КУпАП,

П О С Т А Н О В И В:

Закрити провадження у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ст. 212-15 КУпАП, відносно ОСОБА_1.

Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її винесення до апеляційного суду Сумської області через Сумський районний суд Сумської області.

Суддя І.В. Дашутін

Дата ухвалення рішення03.08.2017
Оприлюднено03.08.2017
Номер документу68073190
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —587/2025/17

Постанова від 03.08.2017

Адмінправопорушення

Сумський районний суд Сумської області

Дашутін І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні