Постанова
від 02.08.2017 по справі 820/2904/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

02 серпня 2017 р.                                                                                 № 820/2904/17

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді – Бадюкова Ю.В., розглянувши у порядку письмового провадження в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом Харківського управління Офісу великих платників податків ДФС до Приватного підприємства "Спецтрансавтогруп" про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Харківське управління Офісу великих платників податків ДФС (далі – позивач, ХУ Офісу ВПП ДФС), звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Приватного підприємства "Спецтрансавтогруп" (далі - відповідач, ПП "Спецтрансавтогруп"), в якому просить суд:

- стягнути з відкритих у ПП "Спецтрансавтогруп" рахунків в банках, кошти у розмірі 9331,4 грн., в рахунок погашення податкового боргу підприємства.

В обґрунтування позову представник позивача зазначив, що приватне підприємство "Спецтрансавтогруп" має податковий борг до бюджету у загальному розмірі 9331,40 грн. з податку на прибуток приватних підприємств. Вказаний борг виник внаслідок несплати узгодженого зобов'язання за поданими повідомленнями-рішеннями з податку на прибуток приватних підприємств. Податковим органом було сформовано та направлено відповідачу податкову вимогу, проте зазначений вище борг не сплачено, у зв'язку із чим підлягає стягненню у судовому порядку.

Сторони у судове засідання не прибули, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Відповідно до вимог ч.6 ст. 128 КАС України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи положення ст. ст. 122 та 128 КАС України суд вважає за можливе розглядати справу без участі представників сторін у порядку письмового провадження на підставі наявних у справі документів.

Відповідно до положень ч.1 статті 41 КАС України, у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

З огляду на достатність наявних в матеріалах справи доказів, які повно та всебічно висвітлюють обставини спірних правовідносин, суд вважає за можливе розглянути справу без участі представників сторін у порядку письмового провадження на підставі наявних у справі документів.

Дослідивши подані сторонами документи, з'ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач - приватне підприємство "Спецтрансавтогруп" (код ЄДРПОУ - 39916852, адреса: 62501, Харківська область, Вовчанський район, м. Вовчанськ, вул. Пушкінська, буд. 2) перебуває на обліку як платник податків у Харківському управлінні Офісу великих платників податків ДФС, що підтверджується матеріалами справи.

Відповідно до податкових повідомлень-рішень та облікової картки (зворотній бік) відповідач має суму узгодженого грошового зобов'язання у загальному розмірі – 9331,40 грн.

Матеріалами справи встановлено, що у відповідача податковий борг по штрафним санкціям донараховано на підставі:

- податкового повідомлення-рішення №0011221203 від 10.08.2016 на суму 7121,40 грн. (а.с.8), що винесено на підставі акту про недотримання граничних строків сплати узгодженого податкового зобов'язання №3470/12-03/39916852 від 27.07.2016 року (а.с. 9);

- податкового повідомлення-рішення №0017231203 від 14.11.2016 на суму 170,00 грн. (а.с. 10), що винесено на підставі акту камеральної перевірки податкової звітності з податку на прибуток №4858/12-03/39916852 від 01.10.2016 року (а.с. 6);

- податкового повідомлення-рішення №0019431203 від 30.11.2016 на суму 1020,00 грн. (а.с.12), що винесено на підставі акту камеральної перевірки податкової звітності з податку на прибуток №5375/12-03/39916852 від 14.11.2016 року (а.с.12 зворотній бік);

- податкового повідомлення-рішення №0000815013 від 29.03.2017 на суму 1020,00 грн. (а.с.16), що винесено на підставі акту перевірки № 206-28-10-50-13-16/39916852 від 10.03.2017 року.

          Таким чином, загальна сума податкового зобов'язання зі сплати податку на прибуток підприємств у загальному розмірі складає 9331,40 грн.

Відповідно до 58.1. ст. 58 Податкового кодексу України контролюючий орган надсилає (вручає) платнику податків податкове повідомлення-рішення, якщо сума грошового зобов'язання платника податків, передбаченого податковим або іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, розраховується контролюючим органом відповідно до статті 54 цього Кодексу (крім декларування товарів, передбаченого для громадян) або якщо за результатами перевірки контролюючим органом встановлено факт:

- завищення розміру задекларованого від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість, розрахованої платником податків відповідно до розділу V цього Кодексу;

- заниження або завищення суми податкових зобов'язань, заявленої у податковій декларації, або суми податкового кредиту, заявленої у податковій декларації з податку на додану вартість, крім випадків, коли зазначене заниження або завищення враховано при винесенні інших податкових повідомлень-рішень за результатами перевірки.

До податкового повідомлення-рішення додається розрахунок податкового зобов'язання (за наявності) та штрафних (фінансових) санкцій.

Форма та порядок надіслання податкового повідомлення-рішення і розрахунку грошового зобов'язання визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

Податкове повідомлення-рішення відповідно до 58.2. ст. 58 Податкового кодексу України надсилається (вручається) за кожним окремим податком, збором та/або разом із штрафними санкціями, передбаченими цим Кодексом, а також за кожною штрафною (фінансовою) санкцією за порушення норм іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на такий контролюючий орган, та/або пенею за порушення строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Податкове повідомлення-рішення вважається належним чином врученим платнику податків (крім фізичних осіб), якщо його надіслано у порядку, визначеному статтею 42 цього Кодексу.

Зазначені податкові повідомлення-рішення надіслані відповідачу засобами поштового зв'язку та отримані повноважною особою підприємства, що підтверджується копіями поштових повідомлень.

          Згідно з пунктом 57.3 статті 57 Податкового кодексу України, у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 п. 54.3 статті 54 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

У разі оскарження рішення контролюючого органу про нараховану суму грошового зобов'язання платник податків зобов'язаний самостійно погасити узгоджену суму, а також пеню та штрафні санкції за їх наявності протягом 10 календарних днів, наступних за днем такого узгодження.

В силу приписів п.59.1 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення. При цьому, суд зважає, що за визначенням п.14.1.39 ст.14 Податкового кодексу України, грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

У зв'язку з непогашенням відповідачем податкового боргу у визначеному законодавством строки, податковим органом відповідно до ст. 59 Податкового кодексу України було винесено податкову вимогу № 7279-17 від 15.06.2016 року про визначення суми податкового боргу у розмірі 25 422,00 грн. (а.с. 25), яка була направлена підприємству та ним отримана 20.07.2016 р., та у встановлений строк ним не була оскаржена, а тому сума боргу є повністю узгодженою.

Відтак, зважаючи на положення п.59.5 ст. 59 Податкового кодексу України, якими передбачено, що у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення, зазначена податкова вимога не втратила юридичної сили, а тому у контролюючого органу не виникло обов'язку повторного надіслання податкової вимоги платнику податків.

Відповідно до наявних в матеріалах справи зворотного боку облікової картки платника, а також розрахунку загальної суми заборгованості по штрафним санкціям, податковий борг не переривався, добровільно відповідачем не сплачений та у загальному розмірі складає 9331,40 грн. (а.с. 14).

Пунктом 20.1.34 статті 20 Податкового кодексу України встановлено, що контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Пунктом 95.1 статті 95 Податкового кодексу України передбачено, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

У п.95.2 цієї ж статті зазначено, що стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Згідно з пунктом 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Враховуючи вимоги статей 69, 70 КАС України суд дійшов до висновку, що відомості облікових карток щодо стану розрахунків з бюджетом є належним та допустимим доказом наявності у платника податків податкової заборгованості. На час розгляду справи вказана сума боргу у добровільному порядку не сплачена.

Жодних доказів самостійної сплати зазначеної заборгованості відповідачем до суду не надано, а відтак суд вбачає достатньо підстав для задоволення адміністративного позову шляхом стягнення суми грошових коштів з рахунків платника податків у банках, які обслуговують такого платника податків за рішенням суду.

Згідно довідки, відповідач має відкриті у банках рахунки (а.с. 37).

Таким чином, адміністративний позов Харківського управління Офісу великих платників податків ДФС до Приватного підприємства "Спецтрансавтогруп" про стягнення податкового боргу підлягає задоволенню.

Відповідно до положень ч.4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 128, 70, 94, 159-163, 167, 186, 254, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд –

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Харківського управління Офісу великих платників податків ДФС до Приватного підприємства "Спецтрансавтогруп" про стягнення податкового боргу - задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з рахунків Приватного підприємства "Спецтрансавтогруп" (код ЄДРПОУ - 39916852, адреса: 62501, Харківська область, Вовчанський район, м. Вовчанськ, вул. Пушкінська, буд. 2) у банках, обслуговуючих такого платника податків, суму податкового бору у розмірі 9331,40 грн. (дев'ять тисяч триста тридцять одна) грн. 40 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

          Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

                    Суддя                                                             Бадюков Ю.В.

          

                                                                                           

Дата ухвалення рішення02.08.2017
Оприлюднено07.08.2017
Номер документу68075338
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/2904/17

Постанова від 02.08.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

Ухвала від 13.07.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

Ухвала від 13.07.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Бадюков Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні