Ухвала
від 23.06.2017 по справі 758/4643/17
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/4643/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 червня 2017 року слідчий суддя Подільського районного суду міста Києва ОСОБА_1 при секретарі - ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання адвоката ОСОБА_3 , яка діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАЙВІНГ МАРІН СЕРВІС» про скасування арешту майна,-

В С Т А Н О В И В :

Адвокат ОСОБА_3 , яка діє в інтересах ТОВ «ДАЙВІНГ МАРІН СЕРВІС» звернулась до слідчого судді із клопотанням про скасування арешту майна мотивуючи свої вимоги тим, що 01.12.2016 року слідчим суддею Подільського районного суду міста Києва винесено ухвалу про накладення арешту та встановлення заборони на проведення будь-яких дій щодо реєстрації (перереєстрації) права власності на майно, що належить ТОВ «ДАЙВІНГ МАРІН СЕРВІС».

Зазначає, що при розгляді питання, про арешт майна, представники товариства не були присутні, з огляду на їх неповідомлення.

Посилається на те, що виходячи з фактичних обставин справи не вбачається, що відносно майна ТОВ «ДАЙВІНГ МАРІН СЕРВІС», на яке накладено арешт, існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає конфіскації для забезпечення цивільного позову, не існує доказів того, що існує потреба у застосуванні арешту майна третьої особи, арешт майна має негативні наслідки для ТОВ ««ДАЙВІНГ МАРІН СЕРВІС»», так як порушено та обмежено право власності на майно.

Вважає, що ухвала була прийнята з порушенням вимог ст. 28, 98, 132, 167 170, 173 КПК України, оскільки у клопотанні про накладення арешту були відсутні правові підстави для його накладення, відсутні докази які б доказували на причетність до вчинення злочину власників майна, не встановлено розмір майнової шкоди та розумність і співмірність обмеження права власності, таке обмеження у праві користування та розпорядження майна підприємства негативно впливає на його платоспроможність, виконання взятих на себе договірних зобов`язань, сплати податків, обмежує права власників щодо отримання прибутку від діяльності підприємства.

Враховуючи вищевикладене, звертається з даним клопотання до слідчого судді та просить скасувати арешт накладений ухвалою слідчого судді Подільського районного суду міста Києва від 01.12.2016 року на майно що належить ТОВ ««ДАЙВІНГ МАРІН СЕРВІС»» (код ЄДРПОУ 37104243):

- 1/2 (одну другу) частку в праві приватної власності на нежитлову будівлю, АЗС-2, що розташована за адресою: Миколаївська обл., м. Вознесенськ, вулиця Болгарська, будинок 63а, (реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 107093154102).

Адвокат ОСОБА_3 в судове засідання повторно не з`явилася, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлена вчасно та належними чином, причини неявки слідчому судді не відомі.

Слідчий за клопотанням якого було накладено арешт на майно також в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлений вчасно та належними чином, до суду надав матеріали кримінального провадження, однак причини своєї неявки в судове засідання слідчому судді не повідомив.

Слідчий суддя вважає за можливе розглядати клопотання за відсутності вищезазначених осіб, відповідно до вимог ч. 2 ст. 174 КПК України.

Дослідивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовується, а також матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що воно (клопотання) не підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Так слідчим суддею встановлено, що в провадженні СВ Подільського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві дійсно перебувають матеріали кримінального провадження, відомості щодо якого внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12016100070007193 від 08.11.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361 КК України

Підставою для внесення відомостей до ЄРДР стали матеріали правоохоронних та контролюючих державних органів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень від 08.11.2016 року про те, що 25.10.2016 року здійснено несанкціоноване втручання до автоматизованої системи «АРС (державний виконавець)», що призвело до підробки інформації у реєстрі, тим самим заподіявши значну шкоду фізичним, юридичним особам та державі, зокрема скасовано арешт накладений Подільським районним судом м. Києва.

Як вбачається з наданих слідчим матеріалів кримінального провадження, досудовим розслідуванням, зокрема встановлено, що несанкціоноване втручання до автоматизованої системи «АРМ (державний виконавець)», яке здійснене електронним ключем співробітниці ОСОБА_4 , призвело до підробки інформації у реєстрі, а саме внаслідок вчинення несанкціонованих дій було перереєстровано на третіх осіб деяке нерухоме майно, зокрема:

- нежитлова будівля, АЗС-2 загальною площею 49,3 кв.м за адресою: Миколаївська обл., м. Вознесенськ, вулиця Болгарська, будинок 63а, додаткові відомості: літ.А-1 операторська, загальною площею 49,3 кв.м; замощення - І,ІІ, фундамент бензоколонки - №1, фундамент бензоколонки - №2, фундамент бензоколонки - № 3, міні АЗС - № 4, приямок - № 5, приямок - №6,приямок - № 7, споруда -№ 8, вбиральня - № 9, приямок міні АЗС - № 10, реєстраційний номер 1070931548102 (боржник ВАТ «Миколаївнафтопродукт» (код ЄДРПОУ 03482637)

01.12.2016 року старший слідчий слідчого відділу Подільського УП ГУНП в м. Києві ОСОБА_5 за погодженням із прокурором Київської місцевої прокуратури № 7 ОСОБА_6 звернувся до слідчого судді Подільського районного суду м. Києва із клопотанням про арешт майна.

01.12.2016 року ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва задоволено клопотання слідчого, накладено арешт та встановлено заборону на проведення будь-яких дій щодо реєстрації (перереєстрації) права власності на певні об`єкти нерухомості, зокрема на:

- нежитлову будівлю, АЗС-2 за адресою: Миколаївська обл., м. Вознесенськ, вулиця Болгарська, будинок 63а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1070931548102 (власник ТОВ «Миколаївський нафтоперевалювальний комплекс» (код ЄДРПОУ 39622677) та ТОВ «ДАЙВІНГ МАРІН СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 37104243).

Стаття 2 КПК України визначає, що завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Чинним кримінальним процесуальним законодавством України з метою досягнення дієвості кримінального провадження передбачено заходи його забезпечення.

Так відповідно до ч. 2 ст. 131 КПК України, що заходами забезпечення кримінального провадження є: 1) виклик слідчим, прокурором, судовий виклик і привід; 2) накладення грошового стягнення; 3) тимчасове обмеження у користуванні спеціальним правом; 4) відсторонення від посади; 5) тимчасовий доступ до речей і документів; 6) тимчасове вилучення майна; 7) арешт майна; 8) затримання особи; 9) запобіжні заходи.

Згідно статті 170 КК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Слідчим суддею встановлено, що метою накладення арешту на нежитлову будівлю, АЗС-2 за адресою: Миколаївська обл., м. Вознесенськ, вулиця Болгарська, будинок 63а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1070931548102 (власник ТОВ «Миколаївський нафтоперевалювальний комплекс» (код ЄДРПОУ 39622677) та ТОВ «ДАЙВІНГ МАРІН СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 37104243), було збереження вказаного об`єкта нерухомості як речового доказу по кримінальному провадженню, оскільки вказане майно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу, а саме є об`єктом кримінально протиправних дій.

Стаття 174 КПК України визначає, що підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Зі змісту вказаної норми КПК України вбачається, що законодавцем дійсно надано право підозрюваному, обвинуваченому, їх захиснику, законному представнику, іншому власнику або володільцю майна, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна подати клопотання про скасування арешту. Єдиними ж підставами для скасування арешту є доведеність вказаними особами того, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Особа, яка звертається із клопотанням про скасування арешту з майна в порядку визначеному ст. 174 КПК України повинна достовірно довести наявність в неї суб`єктивного права вимоги на пред`явлення вказаного клопотання, а також те, що відпала потреба в подальшому його застосуванні або те, що арешт накладено необґрунтовано, надавши в підтвердження зазначених обставин належні та допустимі докази. І лише за наявності в сукупності вказаних обставин, слідчий суддя може скасувати арешт із майна.

Стаття 84 КПК України визначає, що доказами в кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

За приписами статті 85 КПК України належними є докази, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів.

Згідно статті 92 КПК України обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 91 цього Кодексу, за винятком випадків, передбачених частиною другою цієї статті, покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, - на потерпілого. Обов`язок доказування належності та допустимості доказів, даних щодо розміру процесуальних витрат та обставин, які характеризують обвинуваченого, покладається на сторону, що їх подає.

Слідчим суддею встановлено, що дійсно на даний час титульним власником 1/2 частини нежитлової будівлі, АЗС-2 за адресою: Миколаївська обл., м. Вознесенськ, вулиця Болгарська, будинок 63а, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 1070931548102 є ТОВ «ДАЙВІНГ МАРІН СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 37104243).

В той же час адвокатом ОСОБА_3 незважаючи на вимоги вищезазначених норм чинного кримінально-процесуального законодавства України не надано жодного належного та допустимого доказу в підтвердження того, що ОСОБА_7 , який уклав з нею Договір про надання правової допомоги, дійсно є директором ТОВ «ДАЙВІНГ МАРІН СЕРВІС», що ставить під сумнів той факт, що із клопотанням про скасування арешту з майна звернулася належна особа, яка має суб`єктивне право вимоги.

Крім того, слідчим суддею встановлено, що адвокатом ОСОБА_3 не надано жодного належного та допустимого доказу в підтвердження того, що арешт накладено необґрунтовано або того, що відпала потреба в подальшому його застосуванні.

Посилання адвоката про необґрунтованість накладення арешту викладені нею в клопотанні про його скасування, носять суб`єктивний характер, ґрунтуються на перекручуванні фактичних обставин справи та трактуванні норм закону на власну користь і об`єктивно спростовуються наданими слідчим матеріалами кримінального провадження, зокрема слідчим суддею встановлено, що при накладенні арешту на майно слідчим суддею було враховано наявність достатніх підстав вважати, що дійсно було вчинено кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 361 КК України, враховано необхідність такого арешту (збереження речових доказів) та враховано наявність ризиків, передбачених абзацом другим частини першої статті 170 цього Кодексу (можливість відчуження майна).

З врахуванням вищевикладеного, підстави вважати, що арешт на майно накладений необґрунтовано, відсутні, а вказані адвокатом ОСОБА_3 обставини на які вона посилається як на підставу для скасування арешту майна, підлягають з`ясуванню органом досудового розслідування під час здійснення ним досудового розслідування по кримінальному провадженню і не можуть бути підставою для скасування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна на даний час.

Зі змісту статей 26, 94 КПК України вбачається, що слідчий суддя, суд у кримінальному провадженні вирішують лише ті питання, що винесені на їх розгляд сторонами та віднесені до їх повноважень цим Кодексом.

Слідчий, прокурор, слідчий суддя, суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюють кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення. Жоден доказ не має наперед встановленої сили.

Враховуючи вищевикладене, а також встановлені в судовому засіданні обставини, слідчий суддя оцінивши надані сторонами докази з точки зору належності, допустимості та достовірності, а також оцінивши сукупність зібраних доказів з точки зору їх достатності та взаємозв`язку між собою приходить до висновку, що клопотання про скасування арешту майна не знайшло своє доведення в судовому засіданні, є таким, що не ґрунтується на вимогах чинного законодавства України, а тому задоволенню не підлягає.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 2, 22, 23, 26, 84, 93, 94, 131, 170-174, 309 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання адвоката ОСОБА_3 , яка діє в інтересах Товариства з обмеженою відповідальністю «ДАЙВІНГ МАРІН СЕРВІС» про скасування арешту майна - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. КиєваОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.06.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68090184
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна

Судовий реєстр по справі —758/4643/17

Ухвала від 23.06.2017

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Декаленко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні