Рішення
від 06.07.2017 по справі 376/1268/17
СКВИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Сквирський районний суд Київської області

Справа № 376/1268/17

Провадження № 2/376/666/2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"06" липня 2017 р. Сквирський районний суд Київської області

в складі: головуючого судді - Клочко В.М.,

при секретарі судових засідань - Щур Л.В., Якштас А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Сквира Київської області справу за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 третя особа без самостійних вимог : ОСОБА_5 про стягнення аліментів на дитину, яка продовжує навчання у твердій грошовій сумі та за позовом третьої особи із самостійними вимогами : ОСОБА_6 до ОСОБА_4 про стягнення аліментів, -

встановив:

Позивач ОСОБА_3, звернулася до суду з вказаним позовом у якому просить стягнути з відповідача ОСОБА_4 аліменти в твердій грошовій в розмірі 2 000 грн. посилаючись на те, що у неї з відповідачем є спільна дитина ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка на даний час повнолітня та навчається з 01.09.2016 року в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка IV-го рівня акредитації, на денній формі навчання, по спеціальності міжнародне право. Вартість освітньої послуги становить 176 000 грн.

У зв'язку з великим навантаженням навчального процесу дочка ОСОБА_5 не має змоги працевлаштуватись, щоб мати додатковий заробіток. Вона працює на посаді медичної сестри у Сквирській ЦРЛ Київської області та отримує заробітну плату середньостатистичний розмір, якої складає 3 500 грн., вказаний дохід не забезпечує належного рівня проживання дитини тощо.

Відповідач фізично здоровий, одружений, має на утриманні ще одну малолітню дитину ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2, працює у ТОВ Сквиратекс , частину заробітку отримує у натуральній формі, а тому має змогу сплачувати аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі 2 000 грн., що забезпечить належний рівень проживання дитині.

Третя особа із самостійними вимогами ОСОБА_6 у судове засідання не з'явилася, звернулася до суду з письмовим клопотанням, у якому просить розглянути справу у її відсутність та ухвалити рішення по суті позовних вимог. З матеріалів позовної заяви вбачається, що 23.08.2013 року вона одружилась з ОСОБА_4. Від шлюбу мають спільну дочку - ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2, яка проживає разом з нею. Вона на даний час працює швачкою у ТОВ Сквиратекс і середньомісячна заробітна плата її складає близько 2 969 грн. на місяць, що недостатньо для нормального розвитку дитини.

Відповідач ОСОБА_4 працює також у ТОВ Сквиратекс та отримує стабільну заробітну плату, у зв'язку з чим вона просить стягнути з останнього аліменти у розмірі 1/6 заробітної плати (доходу), але не менше ніж 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно до повноліття дитини.

Представник відповідача ОСОБА_4, у судовому засіданні позовні вимоги ОСОБА_8 не визнав в повному обсязі вказуючи на той факт, що згідно чинного законодавства він повинен сплачувати аліменти на дитину, яка продовжує навчання, але заява є необґрунтованою у зв'язку з тим, що ОСОБА_4 тривалий час працює у ТОВ Сквиратекс на посаді різальника де отримує стабільну заробітну плату розмір, якої в середньому складає близько 3, 620 грн. на місяць. На його отриманні знаходиться малолітня дочка ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2 та батьки, які є пенсіонерами за віком і потребують стороннього догляду у силу вікових особливостей. Крім того, з його заробітної плати утримають 20 % на погашення боргу по аліментам на користь ОСОБА_3 тощо.

Позовні вимоги ОСОБА_9 визнав в повному обсязі.

Третя особа без самостійних вимог ОСОБА_5 у судовому засіданні просила задовольнити позовні вимоги ОСОБА_3 в повному обсязі та відмовити у задоволені позовних ОСОБА_6 зазначаючи, що вона є дочкою ОСОБА_4 та на даний час навчається в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка IV-го рівня акредитації, на денній формі навчання, по спеціальності міжнародне право, навчання є платним. Крім плати за навчання вона їй необхідно купувати навчальну літературу, канцтовари, сплачувати за житло та проїзд. Батько ОСОБА_4 будь-якої матеріальної допомоги на її утримання не надає. Самостійно заробити кошти вона не має змоги у зв'язку з великим навантаженням тощо.

Суд, заслухавши пояснення сторін та їх представників, дослідивши надані докази в їх сукупності, приходить до наступного.

Згідно зі ст. 55 Конституції Україниправа та свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Аналогічне положення міститься й у ч. 1 ст. 3 ЦПК України.

Суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законами України (ст. 4 ЦПК України).

За змістом ст. 10 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на садах змагальності сторін.

Згідно зі ст. 60 ЦПК Україникожна сторона зобов'язана довести обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст. 61 цього Кодексу.

Судом встановлено і не заперечується сторонами, що ОСОБА_5 народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 ї її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_3

ОСОБА_5 повнолітня та навчається в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка IV-го рівня акредитації, на денній формі навчання, по спеціальності міжнародне право. Вартість освітньої послуги становить 176 000 грн. Термін навчання з 01.09.2016 року по 30.06.2020 року.

Відповідач ОСОБА_4 працює на посаді різальника у ТОВ Сквиратекс та має середньомісячний заробіток 3 620 грн. Має на утриманні ще одну неповнолітню дитину ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2 від іншого шлюбу та згідно постанови державного виконавця Сквирського районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Київській області від 14.03.2017 року з його заробітної плати утримується 20% до виплати заборгованості по аліментам на загальну суму 58 634, 49 грн. на користь ОСОБА_3.

Батьки ОСОБА_4 є пенсіонерами за віком.

Відповідно до чч. 1, 2 ст. 27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

За змістом ст. 180 СК України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 1,2 ст. 199 СК України якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

Право на утримання припиняється у разі припинення навчання

Згідно з частини 1 статті 181 Сімейного кодексу Україниспособи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними.

За відсутності домовленості між батьками про сплату аліментів на дитину той із них, з ким вона проживає, вправі звернутися до суду з відповідним позовом.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі (ч. 3 ст. 181 СК України).

Відповідно до ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до положень ст. 183 СК України розмір аліментів визначається у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини.

Крім того, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу одержує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення (ч.1 ст. 184 СК України).

При цьому підстави визначення розміру аліментів у частках до заробітку (доходу) або у твердій сумі визначаються з урахуванням як положень ст. 182 СК України, так і положень ст.ст. 183, 184 СК України.

Згідно зі ст. 200 СК Українисуд визначає розмір аліментів на повнолітню дитину в твердій грошовій сумі та (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених у ст. 182 СК України.

У п. 20 постанови Пленуму від 15 травня 2006 року N 3 "Про застосування окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів"Верховний Суд України роз'яснив, що обов'язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов'язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв'язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

За змістом ст. 199 СК Україниобов'язок утримувати повнолітню дочку, яка продовжує навчання, покладено на обох батьків.

Відповідно до роз'яснень, викладених у п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 року N 3 "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів", у разі пред'явлення до особи, яка виплачує аліменти, позову про стягнення їх на дитину (дітей) від іншої матері або утримання на інших осіб, суд має вчинити передбачені ч. 3 ст. 36 ЦПК Українидії щодо залучення одержувача аліментів до участі у справі.

Згідно з вимогами ст. 214 ЦПК Українисуд під час ухвалення рішення про стягнення аліментів повинен вирішити, зокрема, такі питання: чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються, чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи.

Врахуваючи вище викладене суд, приходить до висновку, що оскільки відповідач працює, має регулярний дохід у вигляді заробітної плати то аліменти на утримання дітей повинні сплачуватись у частці від зарплати (доходу).

Крім того, при визначенні розміру аліментів слід врахувати також, що порядок стягнення розміру аліментів регулюється ЗУ Про виконавче провадження ч.1 ст. 70 вказаного закону передбачено, що розмір відрахувань із заробітної плати та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків цією ж статтею встановлено, що такі обмеження не поширюються на утримання із заробітної плати при відбуванні виправних робіт і при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей. У зазначених випадках розмір утримань із заробітної плати не може перевищувати 70 %.

Суми прожиткового мінімуму на 2017 рік встановлено Законом України "Про Державний бюджет України на 2017 рік" від 21.12.2016 р. N 1801-VIII.

Прожитковий мінімум - вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров'я набору продуктів харчування (далі - набір продуктів харчування), а також мінімального набору непродовольчих товарів (далі - набір непродовольчих товарів) та мінімального набору послуг (далі - набір послуг), необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості (Закон України "Про прожитковий мінімум" від 15.07.99 р. N 966-XIV).

До працездатних осіб належать особи, які не досягли встановленого законом пенсійного віку (Закон України "Про прожитковий мінімум" від 15.07.99 р. N 966-XIV). Згідно цим законом встановлено, що прожитковий мінімум на одну працюючу особу з 01.05.2017 року по 20.11.2017 року повинен складати 1 684 грн.

Суд, враховує, що відповідач відповідно до норм Сімейного кодексу України повинен сплачувати аліменти на одну повнолітню дитину, яка продовжує навчання та аліменти на малолітню дитину та те, що з його заробітної плати утримують 20% відсотків на погашення заборгованості по аліментам і не бере до уваги, посилання відповідача що на його утриманні знаходяться непрацездатні батьки, у зв'язку з тим, що вони є пенсіонерами та отримують пенсію в УПФ України, а тому вважає, за необхідним визначити йому розмір аліментів по 1/6 частці від заробітку (доходу) на кожну дитину, але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 10,60,79,84,88,131,212-215,218 ЦПК України,

ст. ст. 182, 192, 199 СК України, , ст.70 ЗУ Про виконавче провадження, суд,-

вирішив:

Позовні вимоги ОСОБА_3 до ОСОБА_4 третя особа без самостійних вимог : ОСОБА_5 про стягнення аліментів на дитину, яка продовжує навчання у твердій грошовій сумі - задовольнити частково.

Стягувати з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця м. Сквира Київської області, зареєстрованого за адресою : АДРЕСА_1, фактично проживаючого АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, працюючого у ТОВ Сквиратекс (код ЄДРПО 30906741), щомісячно, без урахування часу канікул, аліменти в розмірі 1/6 всіх видів його заробітку (доходів), але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного вікуна користь ОСОБА_3 на період навчання дочки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка, починаючи з 16.05.2017 року.

Позов третьої особи із самостійними вимогами : ОСОБА_6 до ОСОБА_4 про стягнення аліментів - задовольнити в повному обсязі.

Стягувати з ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженця м. Сквира Київської області, зареєстрованого за адресою : АДРЕСА_1, фактично проживаючого у АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, працюючого у ТОВ Сквиратекс (код ЄДРПО 30906741), щомісячно аліменти в розмірі 1/6 частини всіх видів його заробітку (доходу) на користь ОСОБА_6 на утримання малолітньої дитини ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2 і до їх повноліття, але не менше ніж 30 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави судовий збір в сумі 640,00 грн..

Допустити обов'язкове негайне виконання рішення суду в частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Київської області через Сквирський районний суд Київської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя :

СудСквирський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення06.07.2017
Оприлюднено04.08.2017
Номер документу68105592
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —376/1268/17

Рішення від 06.07.2017

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Клочко В. М.

Рішення від 06.07.2017

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Клочко В. М.

Ухвала від 01.06.2017

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Клочко В. М.

Ухвала від 17.05.2017

Цивільне

Сквирський районний суд Київської області

Клочко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні