Ухвала
від 27.07.2017 по справі 761/26276/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/26276/17

Провадження № 1-кс/761/16613/2017

У Х В А Л А

Іменем України

27 липня 2017 року місто Київ

Cлідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1

секретар ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами ДФС України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про арешт майна в кримінальному провадженні № 32015100010000126 від 28 липня 2015 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205; ч. 3 ст. 212 КК України,

В С Т А Н О В И В :

27 липня 2017 року в провадження слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва надійшло клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами ДФС України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 32015100010000126 від 28 липня 2015 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст. 205; ч.3 ст. 212 КК України, про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на рахунках № НОМЕР_1 ; № НОМЕР_2 ТОВ «ЛЕВ СТАР» (40083103); № НОМЕР_3 ТОВ «МОДІТЕКС ЮА» (38897111) в ПАТ «АКБ «Львів» (МФО 325268), юридична адреса: м. Львів вул. Сербська 1, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначений рахунок коштів, що надходять, повідомляючи правоохоронні органи про суму коштів, що знаходяться на цьому рахунку, а також надати довідку щодо кількості грошових коштів на розрахунковому рахунку на час накладення арешту.

Клопотання мотивовано тим, що в провадженні слідчого управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби України перебувають матеріали досудового розслідування № 32015100010000126 за фактом вчинення фіктивного підприємництва, тобто створення та придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненого за попередньою змовою групою осіб кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205 КК України, а також за фактом умисного ухилення від сплати податків службовими особами ТОВ «Компанія «Стальсервіс» (код ЄДРПОУ 36791598) в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено, що група осіб за попередньою змовою з службовими особами банківських установ створили та придбали на території України суб`єкти підприємницької діяльності (юридичні особи), серед яких ТОВ «ЛЕВ СТАР» (40083103), ТОВ «МОДІТЕКС ЮА» (38897111) та інші, які використовувались з метою прикриття їх незаконної діяльності та сприяння легальним платникам податків в умисному ухиленні від сплати податків шляхом незаконного формування податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток підприємств, що завдало велику матеріальну шкоду державі.

Вищезазначена злочинна схема забезпечує незаконне виведення безготівкових коштів підприємств реального сектору економіки у тіньовий неконтрольований державою обіг, минаючи при цьому систему оподаткування, що призводить до розтрати майна, заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, ненадходження податків до бюджету держави.

Виведення готівкових коштів відбувалось по ланцюгу через транзитні підприємства ТОВ «ЛЕВ СТАР» (40083103), ТОВ «МОДІТЕКС ЮА» (38897111).

У кримінальному провадженні встановлено, що в ПАТ «АКБ «Львів» (МФО 325268), юридична адреса: м. Львів вул. Сербська 1, відкриті рахунки № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 від ТОВ «ЛЕВ СТАР» (40083103); № НОМЕР_3 від ТОВ «МОДІТЕКС ЮА» (38897111).

Грошові кошти у безготівковому вигляді на банківських рахунках ТОВ «ЛЕВ СТАР» (40083103), ТОВ "МОДІТЕКС ЮА" (38897111) в банківській установі відповідають критеріям, зазначеним у частині другій статті 167 КПК України, тобто як такі, що використані як засоби та знаряддя вчинення кримінального правопорушення та є предметом кримінального правопорушення, у зв`язку з чим, відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України на них може бути накладений арешт, з метою позбавлення, в майбутньому, підозрюваного володіти, користуватися та розпоряджатися ними.

Враховуючи вище наведене, існує загроза зміни, або знищення інформації, яка має істотне значення для швидкого та повного розслідування кримінального провадження, оскільки співробітники банківської установи виступають гарантом таємниці банківського рахунку, операцій, які проводяться по рахунку, збереження відомостей відносно клієнта, а також у захисті посягань, як працівників правоохоронних органів, так і інших сторін, для підтримання своєї репутації перед іншими клієнтами банку, у зв`язку з чим, є необхідність в розгляді даного клопотання без участі представників ПАТ «АКБ «Львів» (МФО 325268).

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав з мотивів наведених у ньому, просив його задовольнити.

Враховуючи те, що майно, на яке прокурор просить накласти арешт не було тимчасово вилучене, то розгляд клопотання в силу ч. 2 ст. 172 КПК України можливо здійснити без повідомлення власника майна.

Слідчий суддя, вислухавши доводи прокурора, перевіривши матеріали клопотання, вважає, що клопотання прокурора підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Клопотання про арешт майна щодо змісту відповідає вимогам ст.171 КПК України.

До клопотання додані копії документів та матеріали, якими прокурор обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо внесення даних з приводу кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Частиною 2 ст. 170 КПК України регламентовано, що арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів (п. 1); спеціальної конфіскації (п. 2); конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи (п. 3); відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди (п. 4).

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України визначеною, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддями вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Положеннями ст. 91 КПК України визначені обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні.

Зокрема, п. 6 ч.1 ст. 91 КПК України визначено, що підлягають доказуванню обставини, які підтверджують, що гроші, цінності та інше майно, які підлягають спеціальній конфіскації, одержані внаслідок вчинення кримінального правопорушення та/або є доходом від такого майна, або призначалися (використовувалися) для схиляння особи до вчинення кримінального правопорушення, фінансування та /або матеріального забезпечення кримінального правопорушення чи винагороди за його вчинення, або є предметом його вчення, тощо.

Як убачається з витягу з кримінального провадження № 32015100010000126, до ЄРДР внесено відомості про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205; ч. 3 ст. 212 КК України.

Матеріали клопотання, в свою чергу, обґрунтовано свідчать про те, що зазначені кримінальні правопорушення було вчинено, а також про те, що наявні підстави для проведення подальшого досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні.

Окрім того, дані матеріалів клопотання вказують на те, що кошти, які знаходяться на рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 ТОВ «ЛЕВ СТАР» (40083103); № НОМЕР_3 ТОВ «МОДІТЕКС ЮА» (38897111) в ПАТ «АКБ «Львів» (МФО 325268), юридична адреса: м. Львів вул. Сербська 1, є предметом кримінального правопорушення.

Враховуючи відомості, які внесені до ЄРДР, а також фактичні обставини встановлені в ході досудового розслідування, слідчий суддя приходить до висновку про те, що зазначені прокурором кошти, які знаходяться на рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 ТОВ «ЛЕВ СТАР» (40083103); № НОМЕР_3 ТОВ «МОДІТЕКС ЮА» (38897111) в ПАТ «АКБ «Львів» (МФО 325268), є предметом кримінального правопорушення та можуть бути використані для доведення обставин, які підлягають доказуванню у даному кримінальному провадженні № 32015100010000126.

З огляду на наведене клопотання прокурора підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 170 173 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами ДФС України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про арешт майна в кримінальному провадженні № 32015100010000126 від 28 липня 2015 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205; ч. 3 ст. 212 КК України, задовольнити.

Накласти арешт на кошти, які знаходяться на рахунках № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 ТОВ «ЛЕВ СТАР» (40083103); № НОМЕР_3 ТОВ «МОДІТЕКС ЮА» (38897111) в ПАТ «АКБ «Львів» (МФО 325268), юридична адреса: м. Львів вул. Сербська 1, в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначений рахунок коштів, що надходять, повідомляючи правоохоронні органи про суму коштів, що знаходяться на цьому рахунку, а також надати довідку щодо кількості грошових коштів на розрахунковому рахунку на час накладення арешту.

Контроль за виконанням ухвали покласти на прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами ДФС України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 .

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва протягом 5 днів з моменту отримання її копії безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення27.07.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68108165
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна в кримінальному провадженні № 32015100010000126 від 28 липня 2015 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 205; ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/26276/17

Ухвала від 27.07.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Голуб О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні