Ухвала
від 03.08.2017 по справі зв/817/13/17
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

03 серпня 2017 року Рівне №ЗВ/817/13/17

Рівненський окружний адміністративний суд у складі судді Дорошенко Н.О., при секретарі судового засідання Демчук І.М., за участю сторін та інших осіб, які беруть участь у справі:

заявника: представник не прибув,

боржника: представник не прибув,

органу Державної виконавчої служби: представник не прибув,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Рівненського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником, -

ВСТАНОВИВ:

21.07.2017 до Рівненського окружного адміністративного суду звернулось Рівненське об'єднане управління Пенсійного фонду України Рівненської області з заявою про заміну сторони виконавчого провадження з примусового виконання вимоги про сплату боргу від 04.12.2009 №Ф-494 У про стягнення з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 заборгованості в сумі 915,20 грн.

В обґрунтування заяви зазначає, що 31.03.2017 було здійснено державну реєстрацію припинення юридичної особи управління Пенсійного фонду України в Здолбунівському районі Рівненської області, шляхом приєднання до Рівненського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області, яке є правонаступником всіх прав та обов'язків припиненого управління Пенсійного фонду України в Здолбунівському районі Рівненської області. Враховуючи зазначене, просить замінити стягувача у виконавчому провадженні його правонаступником.

Представник заявника в судове засідання не прибув, про дату, час та місце судового розгляду повідомлений належним чином, подав суду клопотання про розгляд справи за його відсутністю.

Боржник ОСОБА_1 та представник Здолбунівського районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Рівненській області в судове засідання не прибули, причини не прибуття суду не повідомили. Про дату, час та місце судового розгляду заяви повідомлені належним чином.

Згідно з ч.2 ст.264 КАС України неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

За таких обставин суд вважає можливим проводити судовий розгляд заяви за відсутності осіб, які беруть участь у справі.

Враховуючи неявку в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до положень ч.6 ст.12, ч.1 ст.41 КАС України повне фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та докази, подані на обґрунтування заяви про заміну сторони виконавчого провадження, суд встановив і врахував наступне.

Управлінням Пенсійного фонду України в Здолбунівському районі Рівненської області винесено вимогу про сплату боргу від 04.12.2009 №Ф-494 У про стягнення з ОСОБА_1 на користь Управлінням Пенсійного фонду України в Здолбунівському районі Рівненської області заборгованості в сумі 915,20 грн.

Постановою заступника начальника Здолбунівського районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Рівненській області 07.10.2016 (а.с.3) відкрито виконавче провадження ВП №52555912 з примусового виконання вимоги про сплату боргу від 04.12.2009 №Ф-494 У про стягнення з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 на користь Управлінням Пенсійного фонду України в Здолбунівському районі Рівненської області заборгованості в сумі 915,20 грн.

На даний час виконавче провадження з примусового виконання вимоги про сплату боргу від 04.12.2009 №Ф-494 У перебуває на виконанні Здолбунівського районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Рівненській області, що підтверджується листом начальника Здолбунівського районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Рівненській області від 31.07.2017 №10660 (а.с.14).

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 №988 "Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" припинено діяльність управління Пенсійного фонду України у Здолбунівському районі шляхом приєднання його до Рівненського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області, яке є правонаступником усіх прав та обов'язків припиненого управління Пенсійного фонду України в Здолбунівському районі Рівненської області.

Відповідно до ч.1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або в результаті ліквідації.

До Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань внесено запис про припинення державної реєстрації юридичної особи управління Пенсійного фонду України в Здолбунівському районі від 31.03.2017 №5961120008000555.

Згідно з пунктом 7 частини першої статті 3 Закону України від 02.06.2016 №1404-VIII "Про виконавче провадження" (далі - Закон №1404) відповідно до цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів: рішень інших державних органів та рішень Національного банку України, які законом визнані виконавчими документами.

Частиною п'ятою статті 15 Закону №1404 визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником.

Суд враховує, що чинним законодавством не визначено юрисдикцію та предметну підсудність заяв про заміну сторони виконавчого провадження при виконанні вимоги територіального органу Пенсійного фону України про сплату недоїмки, яка є виконавчим документом.

Разом з тим, частиною другою статті 74 Закону №1404 визначено, що рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень інших органів (посадових осіб), у тому числі постанов державного виконавця про стягнення виконавчого збору, постанов приватного виконавця про стягнення основної винагороди, витрат виконавчого провадження та штрафів, можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

Частиною першою статті 181 КАС України визначено, що учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

Частиною сьомою статті 9 КАС України визначено, що у разі відсутності закону, що регулює відповідні правовідносини, суд застосовує закон, що регулює подібні правовідносини (аналогія закону), а за відсутності такого закону суд виходить із конституційних принципів і загальних засад права (аналогія права).

З огляду на вищевикладене, з урахуванням того, що чинним законодавством не встановлено іншого порядку заміни сторони виконавчого провадження при виконанні рішень інших державних органів та рішень Національного банку України, які законом визнані виконавчими документами, суд дійшов висновку, що вирішення таких питань належить до юрисдикції адміністративного суду.

Аналогічну за змістом правову позицію (щодо належності розгляду справ про заміну сторони виконавчого провадження при виконанні виконавчого напису нотаріуса) висловлено Верховним Судом України у постанові від 18 листопада 2015 року по справі № 6-2391ц15.

Частиною 1 статті 264 КАС України визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

За таких обставин, заява про заміну сторони виконавчого провадження є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.160, 165, 181, 264 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Рівненського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Рівненської області про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити стягувача управління Пенсійного фонду України в Здолбунівському районі Рівненської області (код ЄДРПОУ 22553484) його правонаступником - Рівненським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Рівненської області (код ЄДРПОУ 40373305) у виконавчому провадженні з примусового виконання вимоги про сплату боргу від 04.12.2009 №Ф-494 У про стягнення з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 заборгованості в сумі 915,20 грн.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Житомирського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. Якщо ухвалу було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії ухвали суду безпосередньо в суді, то п'ятиденний строк на апеляційне оскарження ухвали суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії ухвали суду.

Суддя Дорошенко Н.О.

Дата ухвалення рішення03.08.2017
Оприлюднено06.08.2017
Номер документу68111304
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —зв/817/13/17

Ухвала від 03.08.2017

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Дорошенко Н.О.

Ухвала від 24.07.2017

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Дорошенко Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні