Рішення
від 10.08.2017 по справі 492/966/17
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/966/17

У К Р А Ї Н А

АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


РІШЕННЯ

Іменем України

10 серпня 2017 року м.Арциз

Арцизький районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді - Гусєвої Н. Д.,

при секретарі судового засідання - Рябчук О. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Арциз Одеської області цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Арцизької міської ради Одеської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування за законом, -

встановив:

Позивачка звернулася до суду із зазначеним позовом до відповідача про визнання за нею право власності в порядку спадкування за законом на спадкове майно у вигляді ? частки земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 12,40 га, кадастровий номер № НОМЕР_2, розташованої на території Долинівської сільської ради Арцизького району Одеської області, що залишилася після смерті чоловіка ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, посилаючись на те, що за життя померлий ОСОБА_2 прийняв спадщину у вигляді вищезазначеного майна після смерті ОСОБА_3 та після отримання свідоцтва про право на спадщину за життя не встиг отримати державний акт на зазначене майно у зв'язку з чим позивачка змушена звернутися до суду з зазначеною позовною заявою.

Позивачка та її представник в судове засідання не з'явилися, але представник позивачки надав до суду письмову заяву, згідно якої позовні вимоги підтримав у повному обсязі та просив їх задовольнити, справу просив розглянути у його відсутність та у відсутність позивачки.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, але надав до суду письмову заяву, в якій позовні вимоги позивачки визнав в повному обсязі, не заперечував проти їх задоволення, справу просив розглянути в його відсутність.

У зв'язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, від яких надійшли клопотання про розгляд справи за їх відсутності, що відповідає положенням ч. 2 ст. 158 ЦПК України, судом, відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч. 4 ст. 174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд, дослідивши матеріали справи, надані докази, давши їм оцінку в сукупності. вважає, що визнання представником відповідача позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, тому, суд приймає визнання представником відповідача позову, і вважає, що позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Суд вважає, що між сторонами склалися правовідносини, що випливають з питань, пов'язаних з правом особи на спадкування, тому при вирішенні спору між сторонами, слід керуватися положеннями ЦК України.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 року, що підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с. 11).

Відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3, виданого Арцизькою районною державною адміністрацією Одеської області ІНФОРМАЦІЯ_4 померлій ОСОБА_3 належала земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 12,40 га, кадастровий номер № НОМЕР_2, розташована на території Долинівської сільської ради Арцизького району Одеської області(а.с. 14-15).

Як вбачається зі свідоцтва про народження ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, що підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с. 6), народився ІНФОРМАЦІЯ_5 року, в свідоцтві про його народження матір'ю зазначена ОСОБА_5, яка внаслідок реєстрації шлюбу змінила прізвище ОСОБА_1 на наявне ОСОБА_1 (а.с. 8-9).

Згідно інформаційних довідок зі Спадкового реєстру № 48717745 (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) та № 48717720 (заповіти/спадкові договори), листа № 207/01-16 від 10.08.2017р. виданих приватним нотаріусом Арцизького районного нотаріального округу Одеської області ОСОБА_6 щодо майна, яке залишилося після смерті ОСОБА_3 заведена спадкова справа за заявою ОСОБА_2 та видані свідоцтва про право на спадщину за законом, в тому числі і на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 12,40 га, кадастровий номер № НОМЕР_2, розташовану на території Долинівської сільської ради Арцизького району Одеської області, що підтверджується свідоцтвом про право на спадщину за законом серії НОМЕР_4 від 02 липня 2012 року (а.с. 16, 35, 36, 37).

Судом встановлено, що ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 року, за життя прийняв спадщину у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 12,40 га, кадастровий номер № НОМЕР_2, розташованої на території Долинівської сільської ради Арцизького району Одеської області після смерті ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 року, про що свідчать вищезазначені інформаційні довідки зі Спадкового реєстру, свідоцтво про право на спадщину за законом, але не оформив право власності на зазначену земельну ділянку у зв'язку зі смертю.

Зі свідоцтва про укладення шлюбу вбачається, що 28 вересня 1974 року зареєстровано шлюб між позивачкою та померлим ОСОБА_2, про що було зроблено відповідний актовий запис за № 640 (а.с. 7).

Згідно Витягу про реєстрацію в спадковому реєстрі № 35763892 від 15.11.2013р., виданого приватним нотаріусом ОСОБА_7, інформаційних довідок зі Спадкового реєстру № 48717870 (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) та № 48717816 (заповіти/спадкові договори) від 17.06.2017р., листа № 208/01-16 від 10.08.2017р., виданих приватним нотаріусом ОСОБА_6 щодо майна, яке залишилося після смерті ОСОБА_2 заведена спадкова справа за заявою ОСОБА_1, позивачки по справі, та видавалися свідоцтва про право на спадщину (а.с. 17, 38, 39-40, 41). Також, з заявами про відмову від прийняття спадщини звернулися ОСОБА_8, ОСОБА_9 (а.с. 12, 13).

Судом встановлено, що позивачка фактично прийняла спадщину у вигляді ? частки земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 12,40 га, кадастровий номер № НОМЕР_2, розташованої на території Долинівської сільської ради Арцизького району Одеської області, яка залишилася після смерті ОСОБА_2, але їй не видано свідоцтво про право на спадщину на зазначене майно через відсутність документу, який підтверджує реєстрацію права власності на вказане нерухоме майно на ім'я ОСОБА_2,що підтверджується листом державного нотаріуса Арцизької районної державної нотаріальної контори Одеської області № 321/01-16 від 01.08.2017р. (а.с. 18).

В силу ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням.

На підставі вищевикладеного, суд вважає, що факт прийняття спадщини позивачкою у вигляді ? частки земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 12,40 га, кадастровий номер № НОМЕР_2, розташованої на території Долинівської сільської ради Арцизького району Одеської області, яка залишилася після смерті ОСОБА_2, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року, встановлений в судовому засіданні, оскільки позивачка у встановленому законом порядку після смерті спадкодавця звернулася до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення позову ОСОБА_1 у зв'язку з чим суд вважає за необхідне визнати за позивачкою право власності на спадщину у вигляді зазначеної земельної ділянки після смерті ОСОБА_2, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

Суд вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню, оскільки викладені позивачкою в позові обставини знайшли своє підтвердження в судовому засіданні.

На підставі ст. ст. 1216, 1217, 1225, 1268 ЦК України, керуючись ст. ст. 10, 11, 15, 30, 57-60, 64, 158, 174, 197, 208-209, 212-215 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 -задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН: НОМЕР_1) право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 12,40 га, кадастровий номер № НОМЕР_2, розташованої на території Долинівської сільської ради Арцизького району Одеської області, яка залишилася після смерті ОСОБА_2, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Одеської області через Арцизький районний суд Одеської області шляхом подання в 10-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги. Якщо сторони, які брали участь у справі, але не були присутні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи судом апеляційної інстанції.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

СудАрцизький районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення10.08.2017
Оприлюднено10.08.2017
Номер документу68192401
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —492/966/17

Ухвала від 23.08.2017

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Рішення від 10.08.2017

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 02.08.2017

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні