Постанова
від 08.08.2017 по справі 815/3613/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/3613/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 серпня 2017 року м. Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Корой С.М., розглянувши в порядку письмового провадження матеріали адміністративного позову Роздільнянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області до ВАТ "Іванівська сільгоспхімія" про відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, -

В С Т А Н О В И В:

До Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Роздільнянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області до ВАТ "Іванівська сільгоспхімія" про стягнення заборгованості перед управлінням Пенсійного фонду в сумі 805, 50 грн. на покриття витрат на виплату та доставку пенсій.

У своєму позові позивач зазначив, що з ВАТ "Іванівська сільгоспхімія" на пільгову пенсію вийшов один працівник - ОСОБА_1, якому Роздільнянським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України своєчасно і в повному обсязі виплачувалася пільгова пенсія, що підтверджується копіями довідок уточнюючих пільговий характер роботи.

З березня 2017 року по червень 2017 року включно, вищевказаному працівнику Роздільнянським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Одеської області було нараховано та виплачено пільгову пенсію в загальній сумі 805,50 грн.

Роздільнянським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Одеської області розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пенсій своєчасно були направлені відповідачу, яким зазначені витрати не було відшкодовано.

Таким чином, заборгованість ВАТ "Іванівська сільгоспхімія" перед пенсійним фондом по виплачених пільгових пенсіях за вищевказаний період становить 805,50 грн. Оскільки, заборгованість в добровільному порядку відповідачем не сплачена, позивач звернувся до суду з вказаним позовом.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, попередньо звернувшись до суду 26 липня 2017 року з клопотанням про розгляд справи за його відсутності.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином та своєчасно, що підтверджується наявними в матеріалах справи письмовими доказами, проте судова кореспонденція, яка направлялась на адресу відповідача повернулась на адресу суду з відміткою відповідальної особи відділення зв'язку про те, що відповідач за зазначеною адресою не проживає.

Враховуючи зазначені обставини, відповідно до положень ч.6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України розгляд справи проведено у письмовому провадженні.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані докази, які наявні в матеріалах справи та обставини, якими обґрунтовуються вимоги, докази, якими вони підтверджуються, встановив таке.

Відкрите акціонерне товариство "Іванівська сільгоспхімія" зареєстровано платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в Роздільнянському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України 05.06.1996 року за № 1511050159.

На підставі розпорядження про призначення пенсії № 965 від 22.04.2016 року, розрахунку стажу №121740, колишньому працівнику ВАТ "Іванівська сільгоспхімія" - ОСОБА_1 була призначена пенсія на пільгових умовах згідно п.п. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення"

Пенсія, яка була призначена на пільгових умовах пенсіонеру ОСОБА_1 за березень 2017 року, квітень 2017 року, травень 2017 року, червень 2017 року була виплачена у повному обсязі а саме у сумі 805 гривень50 копійок, що підтверджується наявними в матеріалах справи розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій призначених відповідно по пунктів "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з 2017 року управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області.

Таким чином, за період з березня 2017 року по червень 2017 року відповідачу - ВАТ "Іванівська сільгоспхімія" нараховано до відшкодування суму фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" у розмірі 805 гривень 50 копійок, що підтверджується розрахунком суми заборгованості по відшкодуванню пільгової пенсії ВАТ "Іванівська сільгоспхімія".

Відповідно до п.2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Пунктом 6.8. Інструкції "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове пенсійне страхування до пенсійного фонду України"встановлено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Отже, ВАТ "Іванівська сільгоспхімія" зобов'язане відшкодовувати фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій.

Абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "а", "б"- "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення". Таким чином, виплати по оплаті пільгових пенсій відшкодовуються Пенсійному фонду за рахунок відповідних підприємств.

Роздільнянським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Одеської області відповідно до п. 6.4, 6.8 Інструкції, направлено відповідачу розрахунок суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п.п. "б"-"з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за період з березня по Червень 2017 року, в якому значено суму фактичних витрат на виплату пенсій, що підлягає відшкодуванню відповідачем.

Тобто, відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах здійснюється відповідачем на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації - Роздільнянське об'єднане управління Пенсійного фонду України Одеської області.

Крім того, відповідачем вищевказана заборгованість станом на момент розгляду справи не сплачена, а також доказів сплати відповідачем вищевказаної суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій на пільгових умовах, за період з березня 2017 року по червень 2017 року у встановленому чинним законодавством порядку та строки до суду не надано.

Таким чином, станом на момент розгляду справи, відповідач має заборгованість перед Роздільнянським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Одеської області по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до п. "б-з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за період з жовтня березня 2017 року по червень 2017 року у розмірі 850 гривень 50 копійок, а отже, за відсутності добровільного виконання відповідачем покладених пенсійним законодавством обов'язків щодо сплати витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, вказана сума відшкодування витрат органу ПФУ підлягає стягненню за рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Враховуючи викладене та посилаючись на зазначені вище норми законодавства, суд вважає, що позовні вимоги Роздільнянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області до ВАТ "Іванівська сільгоспхімія"про стягнення заборгованості є законними, обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 6, 9, 69-71, 86, 94, 128, 158-163, 167, 254, КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Роздільнянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області до ВАТ "Іванівська сільгоспхімія" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ВАТ "Іванівська сільгоспхімія" (код ЄДРПОУ 05490279, місцезнаходження: 67200, Одеська область, Іванівський район, смт. Іванівка, вул. Новоселів, 102) на користь Роздільнянського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Одеської області(р/р 25600303196248, МФО 328845 в Одеському обласному управлінні ВАТ Ощадбанк , код підприємства 41249863, одержувач - Роздільнянське об'єднане управління Пенсійного фонду України Одеської області) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 850 (вісімсот п'ятдесят) гривень 50 копійок.

Судові витрати розподілити відповідно до приписів ст.94 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її отримання. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя С.М.Корой

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.08.2017
Оприлюднено10.08.2017
Номер документу68203715
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/3613/17

Ухвала від 01.11.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

Постанова від 08.08.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

Ухвала від 18.07.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

Ухвала від 13.07.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

Ухвала від 14.07.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Корой С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні