Вирок
від 26.07.2017 по справі 757/11934/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/11934/17-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.07.2017 року Печерський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарях ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участю прокурорів ОСОБА_4 , ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

та обвинуваченого ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №220170000000000087 від 27.02.2017 року за обвинуваченням ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м. Київ, тимчасово не працюючий, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , раніше несудимиого в силу статті 89 КК України

у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

В період з січня 2015 року по кінець квітня 2016 року невстановлені досудовим розслідуванням особи, знаходячись у м. Києві, створили незаконний канал фінансування представників терористичної організації «Луганська народна республіка» та здійснювали дії, спрямовані їх фінансове та матеріальне забезпечення.

Так для налагодження та функціонування такого каналу вказані невстановлені досудовим розслідуванням особи вступили у попередню змову з ОСОБА_8 та не повідомляючи останньому про кінцеву злочинну мету, надали вказівку організувати створення фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою здійснення неконтрольованих державою фінансових операцій та переведення у готівку безготівкових грошових коштів.

На початку грудня 2015 року ОСОБА_7 перебуваючи біля супермаркету «Фора» за адресою: м. Київ, вул., ЯкубаКоласа, 25, познайомився із ОСОБА_8 .

На виконання вказівки невстановлених досудовим розслідуванням осіб щодо організації створення фіктивних суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою здійснення неконтрольованих державою фінансових операцій та переведення у готівку безготівкових грошових коштів, ОСОБА_8 , маючи на меті відшукати осіб, на імена яких в подальшому зареєструвати (створити) такі суб`єкти підприємницької діяльності, ОСОБА_9 за грошову винагороду в розмірі 1000 грн. зареєструвати (створити) на його ім`я суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) без мети ведення фінансово-господарської діяльності та без виконання адміністративно-розпорядчих функцій у якості службової особи й отримання прибутку у якості засновника підприємства за результатами розподілення матеріальних благ від фінансово-господарської діяльності товариства.

ОСОБА_7 , на пропозицію ОСОБА_8 , діючи в порушення ст.ст. 81, 87, 89 Цивільного кодексу України від 16.01.2013 № 435-ІV (зі змінами та доповненнями), ст.ст. 56, 57, 79, 80, 89 Господарського кодексу України від 16.01.2003 № 436-ІУ (зі змінами та доповненнями) та статей 9, 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців» від 15.05.2003 № 755-ІV (зі змінами та доповненнями), не маючи наміру здійснювати фінансово-господарську діяльність, виконувати адміністративно-розпорядчі функції у якості службової особи, визначені в уставних документах суб`єкт підприємницької діяльності (юридичної особи), отримувати прибуток у якості його засновника за результатами розподілення матеріальних благ від фінансово-господарської діяльності та не маючи засобів для ведення такої господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, надав згоду ОСОБА_8 зареєструвати на своє ім`я такий суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) і стати його одноособовим засновником та директором.

13.01.2016 ОСОБА_7 , на виконання свого злочинного умислу щодо сприяння у реєстрації (створенні) суб`єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, знаходячись у квартирі свого знайомого, адресу місцезнаходження якої не пам`ятає, надіслав на попередньо повідомлену ОСОБА_8 електронну пошту скан-копії сторінок свого паспорта громадянина України та довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (далі РНОКПП), які необхідні для складання статутних та реєстраційних документів суб`єкта господарювання (юридичної особи).

Після цього, ОСОБА_8 , з метою виготовлення установчих документів суб`єкта господарювання (юридичної особи) на ім`я ОСОБА_7 та їх подачі державному реєстратору, не повідомляючи про спільний з ОСОБА_7 злочинний намір, спрямований на створення (реєстрацію) суб`єкта господарювання (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, звернувся до юридичної компанії «КФН» за адресою: м. Київ, вул. Гоголівська, 39, поверх 2, офіс 2, яка надає послуги з підготовки установчих документів та створення (реєстрації) юридичних осіб, куди надав скан-копії сторінок паспорта громадянина України та довідки про присвоєння РНОКПП ОСОБА_7 , повідомив завідомо неправдиві відомості про майбутню адресу місцезнаходження суб`єкта господарювання (юридичної особи) м. Київ, вул. Товарна, буд. 18, майбутній контактний телефон суб`єкта господарювання НОМЕР_2 та його назву «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА» в організаційно-правовій формі товариства з обмеженою відповідальністю.

20.01.2016 ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , на виконання спільного злочинного умислу, зустрілись за адресою місцезнаходження юридичної компанії «КФН», звідки ОСОБА_8 отримав виготовлені статутні документи та печатку ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА», необхідні для реєстрації підприємства в органах державної реєстрації, у яких ОСОБА_7 зазначений, як засновник вказаного товариства.

Після цього, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , продовжуючи реалізовувати спільний злочинний умисел, звернулись до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 за адресою: АДРЕСА_2 .

ОСОБА_7 , знаходячись у приміщенні нотаріуса ОСОБА_10 , достовірно усвідомлюючи що своїми діями призводить до реєстрації на його ім`я суб`єкта господарської діяльності (юридичної особи), яке буде використовуватись для прикриття незаконної діяльності, повідомив нотаріусу про намір зареєструвати (створити) на своє ім`я ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА» і бажає нотаріально засвідчити власний підпис у Статуті товариства та видати нотаріально засвідчену довіреність на імена працівників юридичної компанії «КФН» ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , якою уповноважить останніх бути його представниками в усіх державних та недержавних підприємствах, установах, організаціях, нотаріальних органах з питань державної реєстрації товариства.

Того ж дня приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 нотаріально посвідчив Статут ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА» (нотаріальна дія зареєстрована в реєстрі за № 96 від 20.01.2016) та видав нотаріально посвідчену довіреність від імені ОСОБА_7 на імена ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 (нотаріальна дія зареєстрована в реєстрі за № 94 від 20.01.2016).

Після цього, ОСОБА_8 передав вищевказані нотаріально засвідчені установчі документи та довіреність і печатку ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА» д юридичної компанії «КФН».

21.01.2016 працівник юридичної компанії «КФН» ОСОБА_14 , діючи на підставі довіреності посвідченої приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 (нотаріальна дія зареєстрована в реєстрі за № 94 від 20.01.2016), подала державному реєстратору відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві ОСОБА_21 наступні документи: реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, протокол № 01 Загальних Зборів Засновників (Учасників) ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА» від 21.01.2016, нотаріально завірену копію довіреності від імені ОСОБА_7 на імена ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 від 20.01.2016 та нотаріально посвідчений Статут ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА», на підставі яких цього ж дня державним реєстратором здійснено державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА», чим створено суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) за № 1 070 102 0000 061431, якому присвоєно код ЄДРПОУ 40225621. Після реєстраційних дій, ОСОБА_8 отримав у юридичній компанії «КФН» статутні документи та печатку ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА».

26.01.2016 ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , на виконання спільного злочинного умислу, з метою відкриття банківського рахунку ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА», створеного для здійснення неконтрольованих державою фінансових операцій та переведення у готівку безготівкових грошових коштів, звернулись до відділення ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299) за адресою: м. Київ, вул. Велика Васильківська, буд. 80.

У відділені ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» ОСОБА_7 , для завершення реалізації спільного з ОСОБА_8 злочинного умислу, достовірно знаючи, що сприяв у створенні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та те, що через відкритий ним розрахунковий рахунок ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА» будуть перераховуватись кошти, відкрив поточні рахунки № НОМЕР_3 (гривневий) та № НОМЕР_4 (у валюті долар США), а також активував можливість віддаленого керування зазначеними вище рахунками у системі «Приват24» ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» з прив`язкою до мобільного номеру « НОМЕР_2 », яким володів ОСОБА_8 .

Сприяння ОСОБА_7 у створені суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА» в органах державної влади, отримання необхідних реквізитів: назви, юридичної адреси, особистих даних службових осіб підприємства, індивідуального податкового номеру платника податків, відкриття поточного рахунку та отримання печатки підприємства, надало можливість невстановленим досудовим розслідуванням особам, які вступили у попередню змову з ОСОБА_8 , здійснювати неконтрольовані державою фінансові операції та прикривати незаконну діяльність інших суб`єктів підприємницької діяльності.

Так, за період з 17.02.2016 по 13.06.2016 невстановлені досудовим розслідуванням особи не подаючи податкової звітності до органів Державної фіскальної служби України відносно ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА», перераховували грошові кошти з банківського розрахунковий рахунку ТОВ «ГАЗНАФТОРЕСУРС УКРАЇНА» № НОМЕР_3 , відкритого в ПАТ «КБ «ПРИВАТБАНК» (МФО 305299), на банківські рахунки ряду фізичних осіб з призначенням платежу «безвідсоткова поворотня фінансова допомога, що не підлягає оподаткуванню», які попередньо надходили від суб`єктів господарювання ТОВ «ЛОЙЄРС ГРУПП КОМПАНІ» (ЄДРПОУ 39352313), ТОВ «ПЕРСПЕКТИВА ТРЕЙДГРУП» (ЄДРПОУ 39380982), ТзОВ «Хвиля» (ЄДРПОУ 14263750), ТОВ «МАСТГРУП» (ЄДРПОУ 39686484), ТОВ «БIГВАЙС ГРУП» (ЄДРПОУ 39941501) та ПАТ «Краснодонуголь» (ЄДРПОУ 32363486) як надання поворотної безвiдсотковоїфiндопомоги, вiдступлення права вимоги та як розрахункові операції за договорами поставок нафтопродуктів, що підлягають сплаті податку на додану вартість (ПДВ).

Тобто ОСОБА_7 , маючи умисел на пособництво ОСОБА_8 у здійсненні фіктивного підприємництва, діючи з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених досудовим розслідуванням осіб, 20.01.2016 перебуваючи у приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 за адресою: АДРЕСА_2 , проставивши свій підпис засвідчив Статут ТОВ«Газнафторесурс Україна», згідно з яким ОСОБА_7 є засновником та директором вказаного товариства та видав нотаріально посвідчену довіреність від свого імені на імена ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , якою уповноважив останніх бути його представником в усіх державних та недержавних підприємствах, установах, організаціях, нотаріальних органах з питань державної реєстрації товариства, на підставі якої 21.01.2016 ОСОБА_14 , не будучи обізнаною у злочинних ОСОБА_22 та ОСОБА_8 , подала державному реєстратору відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Печерського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві ОСОБА_21 документи, а саме: реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи; рішення засновників або уповноваженого їм органу про створення юридичної особи; документ, що засвідчує повноваження уповноваженої особи; Статут товариства, на підставі яких цього ж дня державним реєстратором здійснено державну реєстрацію суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Газнафторесурс Україна», чим створено суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) за № 1 070 102 0000 061431, якому присвоєно код ЄДРПОУ 40225621.

27.02.2017 року між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів СБУ та ДПСУ Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України ОСОБА_23 , якому на підставі ст.. 37 КПК України надані повноваження прокурора у кримінальному провадженні №220170000000000087 від 27ю02.2017 року та обвинуваченим ОСОБА_7 в порядку, передбаченому ст. ст. 468, 469 та 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою прокурор та обвинувачений ОСОБА_7 дійшли згоди щодо формулювання висунутого останньому обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин, зокрема ОСОБА_7 щиро розкаявся у вчиненому, активно сприяв розкриттю даного кримінального правопорушення.

Також сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке обвинувачений ОСОБА_7 має понести за вчинення злочину, а саме штраф в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості та у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення між потерпілим та обвинуваченим може бути укладена угода про примирення.

Прокурор в судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК України та КК України, просив угоду затвердити і призначити обвинуваченому узгоджену в ній міру покарання.

Обвинувачений ОСОБА_7 в судовому засіданні також просив затвердити угоду про визнання винуватості і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому беззастережно визнав себе винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

Злочин, передбачений ч. 2 ст. 205 КК України, згідно із ст. 12 КК України, є злочином середнього ступеня тяжкості.

Суд шляхом заслуховування пояснень сторін кримінального провадження переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, при цьому судом встановлено, що ОСОБА_7 повністю усвідомлює зміст угоди про примирення, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винним, цілком розуміє свої права, визначені п. 1 ч. 5 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. ст. 50, 65-67 КК України, з урахуванням характеру та тяжкості висунутого ОСОБА_7 обвинувачення, даних про його особу, обставин, що пом`якшують покарання.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для затвердження цієї угоди.

Судові витрати та речові докази у справі відсутні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 314, 373, 374, 468, 469 та 475 КПК України, суд,-

З А С У Д И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості від 27.02.2017 року між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів СБУ та ДПСУ Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України ОСОБА_23 та обвинуваченим ОСОБА_7 .

ОСОБА_7 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, і призначити йому покарання у виді штрафу в розмірі 500 (п`ятиста) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисячп`ятсот) грн. 00 коп.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду м. Києва через Печерський районний суд м. Києва шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Копію вироку негайно вручити прокурору та обвинуваченому.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.07.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68210289
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/11934/17-к

Вирок від 26.07.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

Ухвала від 28.02.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні