Ухвала
від 09.08.2017 по справі 15/151-08-3452
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

"09" серпня 2017 р.Справа № 15/151-08-3452

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого судді: Лисенко В.А.

Суддів: Разюк Г.П., Діброви Г.І.

Розглянувши апеляційну скаргу Приморського відділу Державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області

на ухвалу Господарського суду Одеської області від 06 червня 2017 року

за скаргою Південного управління капітального будівництва Міністерства оборони України

на дії Приморського відділу Державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області в порядку ст. 1212 Господарського процесуального кодексу України

по справі № 15/151-08-3452

за позовом Військового прокурора Південного регіону України в інтересах держави

в особі:

           1. Міністерства оборони України

           2. Південного управління капітального будівництва Міністерства оборони України

до Товариства з обмеженою відповідальністю «БУДМАРИН»

про зобов'язання виконати певні дії

В С Т А Н О В И Л А:

           02 серпня 2017 року до Одеського апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Приморського відділу Державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області на ухвалу Господарського суду Одеської області від 06 червня 2017 року по справі № 916/1203/17.

          Ознайомившись з одержаними матеріалами, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає поверненню, виходячи з наступного.

          Положеннями ст. 94 ГПК України визначено форму та зміст апеляційної скарги, з якої вбачається, що до скарги додаються докази сплати судового збору і надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

          Правові засади справляння судового збору, платників, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору встановлені Законом України «Про судовий збір», який набрав чинності з 01.11.2011р.

          За приписами ст. 2 Закону України «Про судовий збір» визначено, що платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду.

          Пунктом 2 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» встановлені ставки судового збору у таких розмірах: за подання до господарського суду апеляційної скарги на ухвалу суду - 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

          З огляду на зазначене, у відповідності до вимог чинного законодавства розмір судового збору за розгляд апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду по даній справі становить 1 600 грн.

          Однак, скаржником взагалі не надано до апеляційної скарги доказів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі. Пільги для Приморського відділу Державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області не передбачені. Підстав для звільнення сплати судового збору не має.

          Крім цього, особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншій стороні у справі копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у сторони відсутні (ст. 95 Господарського процесуального кодексу України).

          Всупереч вимогам Господарського процесуального кодексу України скаржником не подано доказів надсилання копії апеляційної скарги іншим сторонам у справі.

          Більш того, за правилами ст. 93 ГПК України апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду – протягом п'яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом.

          Оскаржувана ухвала винесена судом першої інстанції 06 червня 2017 року, отже строк для подання апеляційної скарги на зазначену ухвалу закінчився 12 червня 2017 року.

          З апеляційною скаргою на зазначену ухвалу суду скаржник звернувся 06 липня 2017 року, згідно штемпелю на конверті, тобто по закінченню строку на її оскарження, без клопотання про відновлення пропущеного процесуального строку.

          У відповідності до Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 17 травня 2011 року за № 7 «Про деякі питання практики застосування розділу XII Господарського процесуального кодексу України» відповідну заяву (клопотання) може бути викладено в апеляційній скарзі чи в окремому документі, і в останньому випадку її має бути подано одночасно з апеляційною скаргою. Заява розглядається, якщо вона надійшла до винесення ухвали про повернення апеляційної скарги.

          Проте, ні сама скарга, ні додані до неї матеріали відповідного клопотання не містять.

          Відповідно до п.п 2, 3, 4 ч. 1 ст. 97 ГПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо: до скарги не додано доказів надсилання її копії іншій стороні (сторонам); до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі; скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про поновлення цього строку або таке клопотання відхилено.

          Відтак, зазначені вимоги процесуального законодавства особою, яка подала апеляційну скаргу не виконанні, до апеляційної скарги не додано доказів сплати судового збору за подачу апеляційної скарги у встановлених порядку і розмірі, не додано доказів направлення копії скарги всім учасникам провадження у цій справі, а також скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про поновлення цього строку. Зазначене є підставою для повернення апеляційної скарги на підставі п.п. 2, 3 ч. 1 ст.97 ГПК України.

          З урахуванням викладеного, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається скаржнику.

          Частиною 1 статті 98 ГПК України встановлено, що при прийняття апеляційної скарги до провадження апеляційній господарський суд виносить ухвалу, в якій повідомляється про часі місце розгляду скарги. Питання про прийняття апеляційної скарги до провадження або про відмову у прийнятті до провадження апеляційній господарський суд вирішує не пізніше трьох днів з надходження апеляційної скарги.

          Як було зазначено вище, апеляційна скарга Приморського відділу Державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області надійшла до суду апеляційної інстанції 02.08.2017р. та має бути прийнята до провадження або повернута 07.08.2017р. Однак у зв'язку з відсутністю електропостачання в Одеському апеляційному господарському суді, можливість здійснення електронного документообігу суду було припинено, а тому апеляційна скарга Приморського відділу Державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області повернута з пропуском встановленого ч. 1 ст. 98 ГПК України строку.

          Керуючись ст.ст. 86, 94, п.п. 2, 3, 4 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів, –

У Х В А Л И Л А:

           1. Апеляційну скаргу на ухвалу Господарського суду Одеської області від 06 червня 2017 року по справі № 15/151-08-3452 (вх. № 3591/17 від 02.08.2017р.) повернути Приморському відділу Державної виконавчої служби м. Одеси Головного територіального управління юстиції в Одеській області - без розгляду.

           2. Справу № 15/151-08-3452 повернути до Господарського суду Одеської області.

          Головуючий суддя                                                                      В.А. Лисенко

          Суддя                                                                                          Г.П. Разюк

          Суддя                                                                                          Г.І. Діброва

          

СудОдеський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення09.08.2017
Оприлюднено15.08.2017
Номер документу68212152
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/151-08-3452

Ухвала від 09.08.2017

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Лисенко В.А.

Ухвала від 17.07.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 17.07.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 20.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 16.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 06.06.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 18.05.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 27.04.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 28.03.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

Ухвала від 17.03.2017

Господарське

Господарський суд Одеської області

Петров В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні