Ухвала
від 10.08.2017 по справі 331/5546/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Справа № 1-кс/331/3013/2017

331/5546/17

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 серпня 2017 року м. Запоріжжя

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , розглянувши клопотання старшого слідчого-криміналіста слідчого відділу Управління СБ України в Запорізькій області ОСОБА_5 , про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою по кримінальному провадженню № 22017080000000023, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.04.2017 року, відносно підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Балаклея Харківської області, громадянин України, українця, одруженого, працюючого директором ТОВ «Дніпроінмет», зареєстрованого та мешкаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

- у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.4 ст.28, ст.113, ч.4 ст.28 ч.5 ст.191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий-криміналіст слідчого відділу Управління СБ України в Запорізькій області ОСОБА_5 звернувся до суду із клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою по кримінальному провадженню № 22017080000000023, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.04.2017 року, відносно підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , погодженим з прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 .

В клопотанні органу досудового розслідування зазначено, що службові особи ОК «РУСАЛ», яка володіла контрольним пакетом акцій ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» (далі ПАТ «ЗАлК) діючи умисно, на шкоду економічній безпеці України в інтересах ОК «РУСАЛ» створили злочинну організацію, до складу якої залучили службових осіб ОК «РУСАЛ» та афілійованих компаній, разом з якими у період 2009-2015 років незаконно шляхом виведення з експлуатації, демонтажу, руйнації та продажу за суттєво заниженою ціною обладнання ПАТ «ЗАлК» фактично знищили виробництво первинного алюмінію та кремнію технічного в Україні. Внаслідок чого ПАТ «ЗАлК», який був єдиним виробником первинного алюмінію, сплавів з первинного алюмінію та кремнію технічного в Україні (частка на ринку становила 97%-98%) за період з 2006 по 2015 роки значно знизило промислові виробничі потужності, що в свою чергу призвело до припинення виробництва кремнію та первинного алюмінію, зменшення впливу підприємства на діяльність підприємств металургійної галузі економіки та зменшення частки продукції підприємства на загальнодержавному ринку товару, тобто вчинили ряд особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України та у сфері службових та господарських злочинів.

У невстановлений під час досудового розслідування час у ОСОБА_7 , який у період 2000-2007 років перебував на посаді голови ради директорів компанії «Русский алюминий» (з січня 2009 генеральний директор, президент, член ради директорів Об`єднаної компанії «РУСАЛ» (м. Москва, Російська Федерація), виник умисел на створення на території Російської Федерації найбільшої у світі компанії з виробництва алюмінію. З метою набуття керованою ним компанією монопольного становища на ринках Східної, Центральної та Західної Європи з виробництва алюмінію та пов`язаних ринках, ОСОБА_7 вирішив різними шляхами усувати підприємства-конкуренти, що залишились на території країн СНД та Європи, з тим, щоб зосередити підприємства-виробників сировини та кінцевої продукції у власності чи під контролем керованої ним та частково належної йому компанії «Русский алюминий» (з 2007 року - Об`єднаної компанії «РУСАЛ», далі ОК «РУСАЛ»).

З цією метою ОСОБА_7 вирішив знищити виробництво первинного алюмінію та кремнію технічного в Україні, для чого після придбання та подальшого об`єднання у 2007 році групи компаній «Русский алюминий» з «СУАЛ Партнерс» через афілійовані компанії отримав контрольний пакет акцій відкритого (з 2012 року публічного) акціонерного товариства «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» (м. Запоріжжя, Україна, далі - ВАТ «ЗАлК», ПАТ «ЗАлК, комбінат, товариство) вирішив шляхом зупинення на вказаному підприємстві виробництва алюмінію, а також через доведення комбінату до стану стійкої фінансової неплатоспроможності, ліквідувати єдиного в Україні виробника алюмінію та кремнію технічного, а також конкурента ОК «РУСАЛ» на ринку України, Центральної та Східної Європи, продукція якого відрізнялась значно вищою якістю порівняно з іншими виробниками.

Крім того, ОСОБА_7 як співвласник ОК «РУСАЛ» переслідував мету додаткового збагачення у результаті зупинення основного виробництва ВАТ «ЗАлК», зменшення долі комбінату на відповідних ринках збуту первинного алюмінію і, як наслідок, отримання додаткових прибутків керованою ним компанією через збільшення долі на ринку, збільшення обсягів реалізованої продукції тощо.

До того ж, для досягнення основної мети встановлення монопольного становища на ринку алюмінію ОСОБА_7 планував після зупинки основної діяльності ВАТ «ЗАлК» та знищенням виробництва первинного алюмінію та кремнію технічного в Україні здійснити відчуження найбільш ліквідних та інвестиційно привабливих активів комбінату, зокрема Дочірнього підприємства «Глухівський кар`єр кварцитів» (с. Баничі, Глухівський район, Сумська область, Україна, далі - ДП «ГКК»), підконтрольним ОК «РУСАЛ» підприємствам з тим, щоб переорієнтувати постачання ДП «ГКК» кварцитів, які необхідні при виробництві кремнію технічного, на користь афілійованих до ОСОБА_7 юридичних осіб.

Розуміючи, що одноособово він не зможе досягти визначеної мети, ОСОБА_7 у цей же час вирішив створити злочинну організацію, до складу якої залучив службову особу ОК «РУСАЛ» ОСОБА_8 , якому повідомив про свої наміри, а також у подальшому планував у різний час залучити службових осіб ВАТ «ЗАлК», службових осіб іноземних афілійованих до керованої ним компанії підприємств, службових осіб афілійованої до ОК «РУСАЛ» компанії резидента України товариства з обмеженою відповідальністю «Миколаївський глиноземний завод» (Миколаївська обл., Вітовський район, село Галицинове), невстановлених досудовим розслідуванням службових осіб Фонду державного майна України, невстановлених досудовим розслідуванням суддів різних інстанцій спеціалізованих судів України, невстановлених досудовим розслідуванням службових осіб правоохоронних органів України, використовуючи яких, діючи умисно, на шкоду економічній безпеці України в інтересах ОК «РУСАЛ», вчинити ряд злочинів, в результаті яких ВАТ «ЗАлК» знизить промислові виробничі потужності та у подальшому взагалі припинить виробництво первинного алюмінію, за наступних обставин.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.12.2004 № 1734, ВАТ «ЗАлК» включено до переліку підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави.

За даними Антимонопольного комітету України:

- в Україні єдиним виробником первинного алюмінію та сплавів з первинного алюмінію є ВАТ «ЗАлК», частка якого на зазначених ринках становить майже 97%-98%, а 70% орієнтована на експорт;

- ВАТ «ЗАлК» є єдиним виробником кремнію технічного в Україні;

- за підсумками 2005-2006 років ВАТ «ЗАлК» на загальнодержавному ринку України первинного алюмінію та сплавів алюмінієвих не оброблених первинних, а також технічного кремнію, має ознаки монопольного (домінуючого);

- протягом 2003-2006 років основним споживачем продукції ДП «Глухівський кар`єр кварцитів», а саме кварцитів, було ВАТ «ЗАлК».

Ураховуючи завершений цикл виробництва кінцевої продукції на підприємстві, його унікальний конструкторський, технологічний та виробничий потенціал у період з 23.12.2004 по березень 2015 року ВАТ «ЗАлК» (з 2012 року ПАТ «ЗАлК») мало важливе народногосподарське значення. Загроза знищення або пошкодження ВАТ «ЗАлК» (з 2012 року ПАТ «ЗАлК»), а також його виробництва, у вказаний період загрожувало національній безпеці України в економічній сфері відповідно до критеріїв, визначених абз. 5 ч. 1 ст. 7 Закону України «Про основи національної безпеки України.

Крім цього, враховуючи наведені вище унікальні промислові можливості та вагомість продукції, що виготовлялась на ВАТ «ЗАлК» (з 2012 року ПАТ «ЗАлК»), для загально державної економіки, а також використання кінцевої продукції для підтримання обороноздатності держави у випадку введення особливого періоду, вказане акціонерне товариство залучено до виконання мобілізаційних завдань з виробництва продукції та виконання робіт в особливий період.

У зв`язку з чим, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України (далі - КМУ), Закону України «Про оборону України», у період 2006-2015 років ВАТ «ЗАлК» (з 2012 року ПАТ «ЗАлК») мало важливе народногосподарське та оборонне значення для держави.

Згідно з договором купівлі-продажу цілісного майнового комплексу № КПП-307 від 08.02.2001, ЗАТ «АвтоВАЗ-Інвест» (м. Москва, Російська Федерація) придбало у Фонду державного майна України (далі ФДМ України) 423 514 923 простих іменних акцій ВАТ «ЗАлК», номінальною вартістю 0,25 гривень кожна, що становило 68,01% його статутного капіталу.

Відповідно до умов вказаного договору ЗАТ «АвтоВАЗ-Інвест» було зобов`язано вчинити наступні дії щодо ВАТ «ЗАлК»:

- упродовж 5 років внести на користь ВАТ «ЗАлК» інвестиції в сумі 200 млн. доларів США, які повинні бути направлені на: виробництво фольги та пакувальних матеріалів, переведення електролізерів із самообпалювальними анодами з горизонтальним струмопідведенням на технологію обпалення анодів (зниження екологічного забруднення), реконструкцію глиноземного виробництва, промислове будівництво, утилізацію відходів виробництва, інвестиції в нове обладнання і заходи щодо розвитку товариства, інвестиції на поповнення обігового капіталу товариства;

- здійснити рефінансування у сумі 76450000 доларів США довгострокових зобов`язань за кредитною угодою від 28.05.1997 № 14/02-145, укладеною з ВАТ «Державний експортно-імпортний банк України», яке діяло як фінансовий агент КМУ;

- не допустити упродовж 5 років ліквідації товариства, продажу всього або значної частки фізичного майна товариства, кардинальних змін у профільній виробничій діяльності товариства, а також зменшення обсягів виробництва, які існують на момент набуття чинності та зменшення загальної частки товариства на відповідних товарних ринках, реорганізації (злиття, приєднання, поділу) товариства або внесення будь-яких змін до статутних документів товариства, які можуть призвести до скасування або можливості невиконання або часткового невиконання зобов`язань покупця за цим договором;

- упродовж 5 років забезпечити збереження робочих місць у товаристві.

У подальшому 24.03.2006 між ЗАТ «АвтоВАЗ-Інвест» та компанією резидентом Республіки Кіпр «VELBAY HOLDINGS LIMITED» (м. Ларнака, Республіка Кіпр), яка з 2007 року стала афілійованою до ОК «РУСАЛ» юридичною особою, укладено договір купівлі-продажу, погоджений ФДМ України, згідно з яким компанія «VELBAY HOLDINGS LIMITED» придбала 68,01% статутного капіталу ВАТ «ЗАлК» та стала правонаступником усіх прав та обов`язків ЗАТ «АвтоВАЗ-Інвест» за приватизаційним договором № КПП-307 від 08.02.2001.

У тому числі пунктом 6.3 договору купівлі-продажу пакету акцій ВАТ «ЗАлК» від 24.03.2006 передбачено, що компанія «VELBAY HOLDINGS LIMITED» зобов`язалася:

- здійснити інвестиції в сумі, яка відповідає сумі невиконаних зобов`язань щодо інвестування в розмірі 200 млн. доларів США, які повинні бути направлені на: реконструкцію електролізного виробництва, реконструкцію глиноземного виробництва, промислове будівництво, екологічні заходи, інвестиції у нове обладнання і заходи щодо технічного розвитку товариства, інвестиції на поповнення оборотного, виробництво фольги та пакувальних матеріалів, розширення сировинної бази;

- здійснити рефінансування довгострокових зобов`язань на суму 76450000 доларів США, а також здійснювати інші зобов`язання, покладені на продавця відповідно до договору купівлі-продажу № КПП-307 від 08.02.2001.

У період з лютого 2001 року по березень 2006 року, відповідно до Актів поточної перевірки виконання умов договору купівлі-продажу пакету акцій ВАТ «ЗАлК», проведеної ФДМ України, ЗАТ «АвтоВАЗ-Інвест» виконало взяті на себе зобов`язанні не в повному обсязі, інвестувавши із передбачених 200000000 доларів США лише 125528 622 доларів США, а рефінансування у сумі 76450000 доларів США довгострокових зобов`язань не виконано взагалі.

У період з березня 2006 року по червень 2015 року, відповідно до Актів поточної перевірки виконання умов договору купівлі-продажу пакету акцій ВАТ «ЗАлК», проведеної ФДМ України, компанією «VELBAY HOLDINGS LIMITED» будь-які інвестиційні зобов`язання, набуті відповідно до укладеного з ЗАТ «АвтоВАЗ-Інвест» договору від 24.03.2006, погодженого ФДМ України, не виконано.

Разом з цим, станом на 31.03.2009, відповідно до Акта поточної перевірки виконання умов договору купівлі-продажу пакету акцій ВАТ «ЗАлК», проведеної ФДМ України, загальна сума внесених покупцями інвестицій складала лише 125528622 доларів США, а рефінансування у сумі 76450000 доларів США довгострокових зобов`язань ВАТ «ЗАлК» за кредитною угодою від 28.05.1997 № 14/02-145 не виконано у зв`язку з розірванням указаної кредитної угоди за рішенням Господарського суду м.Києва від 30.06.2006, тому внесення інвестицій компанією «VELBAY HOLDINGS LIMITED» за другим, третім, четвертим та п`ятим роками фактично не виконано.

У зв`язку з цим, згідно з Протоколом попереднього розгляду Департаментом договірного менеджменту ФДМ України від 06.05.2009 заяви компанії «VELBAY HOLDINGS LIMITED» про оскарження результатів зазначеної перевірки виконання умов договору від 08.02.2001 № КПП-307 купівлі-продажу ПАТ «ЗАлК» вирішено, що термін виконання внесення інвестицій за вказаним договором за другий, третій, четвертий та п`ятий роки не настав, тобто зобов`язання компанії «VELBAY HOLDINGS LIMITED» за договором від 24.03.2006 та договором № КПП-307 від 08.02.2001 щодо фінансово-господарської діяльності ПАТ «ЗАлК» діяли в повному обсязі.

У період з лютого 2009 року по липень 2015 року ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , усвідомлюючи неможливість самостійної реалізації своїх незаконних намірів, у різний час вирішили залучити до складу злочинної організації в якості виконавців працівників ВАТ «ЗАлК» (з 2012 року ПАТ «ЗАлК») та ОК «РУСАЛ»: начальника комерційного відділу Дирекції по нових проектах ОК «РУСАЛ» ОСОБА_9 , члена Наглядової ради ВАТ «ЗАлК» (з 2012 року ПАТ «ЗАлК») ОСОБА_10 , начальника юридичного відділу члена Ревізійної комісії ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_11 , тимчасового виконувача обов`язків генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 , фактичного керівника ТОВ «Євромаш» (м. Київ, Україна) та ТОВ «Дніпроінмет» (м. Дніпропетровськ, Україна) ОСОБА_13 , співзасновника ТОВ «Дніпроінмет» і ТОВ «Євромаш» та директора останнього ОСОБА_6 , представником за довіреністю генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_14 , а також інших невстановлених службових осіб ОК «РУСАЛ».

Отримавши у різний час згоду від зазначених осіб на участь у скоєнні тяжких та особливо тяжких злочинів у складі злочинної організації, ОСОБА_8 з відома ОСОБА_7 повідомив ОСОБА_10 , ОСОБА_9 , ОСОБА_12 , ОСОБА_11 , ОСОБА_13 , ОСОБА_6 , ОСОБА_15 мету діяльності злочинного об`єднання щодо вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, спрямованих на знищення промислових потужностей (виведення з експлуатації, демонтаж, руйнація та продаж за суттєво заниженою ціною обладнання ПАТ «ЗАлК») та фактичного знищення галузі виробництва первинного алюмінію в Україні, визначили членам злочинної організації відповідні ролі, довели до їх відома спільний план злочинної діяльності, визначили способи взаємодії та взаємозв`язку між всіма учасниками.

Злочинне об`єднання, яке створили ОСОБА_7 та ОСОБА_8 з метою знищення галузі виробництва первинного алюмінію в Україні, характеризувалось стійкістю, що виражалося в згуртованості і стабільності. Так, між учасниками злочинної організації були постійні внутрішні зв`язки щодо реалізації спільного злочинного плану, які з метою конспірації забезпечувались та координувались ОСОБА_8 та ОСОБА_9 через їх персональні службові поштові електронні скриньки: ІНФОРМАЦІЯ_2 та ІНФОРМАЦІЯ_3 , виражалися у зустрічах членів злочинного угруповання під час планування злочинів, передачі документів електронним шляхом, розподілу грошових коштів, здобутих злочинним шляхом.

Здійснивши вказані заходи, ОСОБА_7 та ОСОБА_8 створили злочинну організацію, що мала чітко виражену триступеневу ієрархічну структуру, яку особисто очолили.

Зайнявши верхній щабель створеної злочинної організації ОСОБА_7 та ОСОБА_8 здійснювали загальне керівництво при плануванні її діяльності, забезпечували взаємодію співучасників по вертикалі, розробляли механізми вчинення злочинів, координували дії спільників, встановлювали розмір винагороди для кожного співучасника. Для згуртованості злочинної організації, її стійкості і вертикальної підпорядкованості організаторами злочинного угруповання розроблено та введено систему жорсткої дисципліни, заснованої на беззастережному підпорядкуванні керівникам, розроблено чіткі правила поведінки її учасників, функціональне розшарування і жорстка ієрархічна залежності членів злочинного співтовариства.

Ієрархічність такої організації полягала у підпорядкованості усіх учасників керівникам ОСОБА_7 та ОСОБА_8 на підставі впровадженої в ОК «РУСАЛ» структури дивізіонного управління, затверджених регламентів фінансово-господарської діяльності підконтрольних ОК «РУСАЛ» суб`єктів господарювання та попереднього узгодження зі всіма учасниками часу і способу вчинення конкретних правопорушень.

При цьому ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , визначивши кожному з її членів свою сходинку у злочинній ієрархії та з метою особистої безпеки розробили особливі методи конспірації, відповідно до яких діяльність структурного підрозділу, що знаходився на верхньому щаблі, була суворо засекречена для тих, що знаходились сходинкою нижче.

Для забезпечення невтручання правоохоронних органів у злочинну діяльність організації та забезпечення її безпеки організаторами розроблені спеціальні правила конспірації для припинення можливого витоку інформації про злочинну діяльність, яких чітко дотримувалися всі співучасники, у тому числі про використання особливих термінів під час ведення телефонних розмов, що дозволяє приховати від сторонніх осіб їх повний зміст.

На другому щаблі ієрархії у злочинній організації перебували ОСОБА_9 , ОСОБА_11 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_16 , ролі яких у скоєнні злочинів за рішенням співорганізаторів були визначені в залежності від обсягу їх службових повноважень. Будучи активними учасниками злочинної організації, відповідно до відведених їм ролей та злочинного плану, вказані особи виконували функції пособників.

Рістік ОСОБА_17 , обіймаючи посаду члена Наглядової ради ВАТ «ЗАлК» та директора афілійованої до ОК «РУСАЛ» компанії «Judson Trading Limited», будучи службовою особою, діючи умисно, з корисливих мотивів, зловживаючи своїм службовим становищем, усвідомлюючи свої злочинні дії, спрямовані на знищення промислових потужностей (виведення з експлуатації, демонтаж, руйнація та продаж за суттєво заниженою ціною обладнання ПАТ «ЗАлК») та фактичного знищення галузі виробництва первинного алюмінію в Україні, повинна була:

- в порушення вимог приватизаційних договорів купівлі-продажу акцій ВАТ «ЗАлК»: № КПП-307 від 08.02.2001 та від 24.03.2006, а також ЗУ «Про акціонерні товариства», з метою знищення виробництва кремнію технічного в Україні та, таким чином, ослаблення держави Україна, здійснити незаконний продаж корпоративних прав ДП «ГКК» за завідомо заниженою вартістю;

Як учасник злочинної організації та пособник начальник юридичного відділу член Ревізійної комісії ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_11 , будучи службовою особою, діючи умисно, з корисливих мотивів, зловживаючи своїм службовим становищем, усвідомлюючи свої злочинні дії, спрямовані на знищення промислових потужностей (продаж за суттєво заниженою ціною обладнання ПАТ «ЗАлК») та фактичного знищення галузі виробництва первинного алюмінію в Україні, повинен був:

-здійснити незаконне придбання корпоративних прав ДП «ГКК» за завідомо заниженою вартістю у якості контрагента та зареєструвати придбане підприємство на афілійовану до ОК «РУСАЛ» структуру;

-здійснити незаконні купівлю та подальший продаж лінії з виробництва алюмінієвої катанки, за завідомо заниженою вартістю, та переоформити право власності на неї на афілійовану до ОК «РУСАЛ» структуру.

Як учасник злочинної організації та пособник ОСОБА_13 , як фактичний керівник ТОВ «Євромаш» та ТОВ «Дніпроінмет», діючи умисно, з корисливих мотивів, зловживаючи своїм службовим становищем, усвідомлюючи свої злочинні дії, спрямовані на знищення промислових потужностей (виведення з експлуатації, демонтаж, руйнація та продаж за суттєво заниженою ціною обладнання ПАТ «ЗАлК») та фактичного знищення галузі виробництва первинного алюмінію в Україні, повинен був:

-здійснити з залученням працівників підконтрольних підприємств демонтаж та вивезення з ПАТ «ЗАлК» ліквідного майна та обладнання з електролізного цеху, а також виробів з платини.

Як учасник злочинної організації та пособник громадянин Республіки Кіпр ОСОБА_16 , працюючи на підконтрольній ОК «РУСАЛ» структурі, на підставі довіреності на представництво інтересів ПАТ «ЗАлК», діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи свої злочинні дії, спрямовані на знищення промислових потужностей (виведення з експлуатації, демонтаж, руйнація та продаж за суттєво заниженою ціною обладнання ПАТ «ЗАлК») та фактичного знищення галузі виробництва первинного алюмінію в Україні, повинен був:

-підписати договори демонтажу та купівлі-продажу ліквідного майна та обладнання ПАТ «ЗАлК» з електролізного цеху, лінії з виробництва алюмінієвої катанки та виробів з платини за завідомо заниженою ціною, убезпечивши таким чином від кримінальної відповідальності в.о. генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 .

Як учасник злочинної організації та пособник громадянин Російської Федерації ОСОБА_9 , перебуваючи на посаді директора комерційного відділу Дирекції по нових проектах ОК «РУСАЛ», з метою остаточного знищення виробництва первинного алюмінію на ПАТ «ЗАлК» шляхом відчуження основних фондів електролізного цеха та товарно-матеріальних цінностей лабораторії охорони навколишнього природного середовища комбінату за значно заниженою від ринкової вартості ціною, повинен був ініціювати продаж цих ТМЦ та забезпечити укладання з ТОВ «Евромаш» та ТОВ «Дніпроінмет» завідомо збиткових для комбінату договорів поставки. Крім того, з метою уникнення ОСОБА_12 відповідальності, забезпечити підписання цих договорів від імені ПАТ «ЗАлК» громадянином Республіки Кіпр ОСОБА_18 , тобто забезпечити фактичне та юридичне супроводження зазначених правочинів щодо незаконного відчуження майна товариства.

На окремому щаблі злочинної ієрархії стояли в.о. генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 та директор ТОВ «Євромаш» ОСОБА_6 , які, будучи службовими особами, відповідно до злочинного плану виконували ролі пособників, діяльність яких була спрямована на організацію виконання, укладених іншими учасниками злочинної організації незаконних договорів демонтажу та купівлі-продажу ліквідного майна та обладнання ПАТ «ЗАлК» з електролізного цеху, лінії з виробництва алюмінієвої катанки та виробів з платини, зазначені дії безпосередньо призвели до знищення промислових потужностей (виведення з експлуатації, демонтаж, руйнація та продаж за суттєво заниженою ціною обладнання ПАТ «ЗАлК») та фактичного знищення галузі виробництва первинного алюмінію в Україні.

Упродовж 2009-2015 років ОСОБА_6 , ОСОБА_11 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_18 , ОСОБА_12 , у складі злочинної організації було вчинено ряд особливо тяжких злочинів проти основ національної безпеки України, а також злочинів проти власності, у результаті яких незаконно шляхом виведення з експлуатації, демонтажу, руйнації та продажу за суттєво заниженою ціною обладнання ПАТ «ЗАлК», незаконного продажу активів ПАТ «ЗАлК» фактично знищили виробництво первинного алюмінію та кремнію технічного в Україні. Внаслідок указаних дій ПАТ «ЗАлК», яке було єдиним виробником первинного алюмінію, сплавів з первинного алюмінію та кремнію технічного в Україні (частка на ринку становила 97%-98%), за період з 2006 по 2015 роки значно знизило промислові виробничі потужності, що в свою чергу призвело до припинення виробництва кремнію та первинного алюмінію, зменшення впливу підприємства на діяльність підприємств металургійної галузі економіки та зменшення частки продукції підприємства на загальнодержавному ринку товару.

Своїми умисними діями ОСОБА_6 , скоїв злочин, передбачений ч. 1 ст. 255 КК України участь у злочинній організації з метою вчинення особливо тяжкого злочину, керівництво такою організацією та участь у злочинах, вчинюваних такою організацією.

В подальшому 24.04.2014 рішенням Загальних зборів акціонерів ПАТ «ЗАлК» обрано колегіальний орган контролю та управління ПАТ «ЗАлК» - наглядову раду у складі: ОСОБА_8 (голова ради), ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 та ОСОБА_24 .

Відповідно до п.9.49 Статуту ПАТ «ЗАлК» від 20.04.2011, до обов`язків та повноважень ОСОБА_8 як голови наглядової ради входила організація роботи Наглядової ради, скликання її засідань, головування та голосування на них.

В грудні 2014 року - другій декаді березня 2015 року голова наглядової ради ПАТ «ЗАлК» та одночасно керівник Дирекції нових проектів ОК «РУСАЛ» ОСОБА_8 , достовірно усвідомлюючи, що Ухвалою Господарського суду м.Києва від 22.03.2012, ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 23.05.2012, постановою судової палати у господарських справах Верховного суду України від 23.12.2014 та від 11.03.2015 контрольний пакет акцій ПАТ «ЗАлК» у розмірі 68,01% його статутного фонду повернуто державі Україна в особі ФДМУ, продовжуючи виконання спільного з ОСОБА_7 злочинного плану, діючи умисно у складі злочинної організації на користь ОК «РУСАЛ», маючи на меті остаточне знищення технологічного обладнання електролізного цеху ПАТ «ЗАлК» - об`єктів його основних фондів та виключення можливості його подальшого використання в інтересах української держави, для безпосередньої організації виведення та списання цього обладнання, а саме: 608 шт. ванн електролізних, демонтажу пакетів катодних, шин вирівнюючих, пакетів анодних, шини алюмінієвої та комплектів мідних струмопідведень, а також подальшого їх продажу за завідомо заниженою вартістю, ніж ринковою в Україні, вирішив залучити до своєї злочинної діяльності генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_25 .

Генеральний директор ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_25 20.03.2015, усвідомлюючи наслідки пошкодження основних фондів електролізного цеху ПАТ «ЗАлК», як єдиного виробника первинного алюмінію на території України, у вигляді неможливості подальшого відновлення електролізерів, відмовився приймати участь у злочинному плані ОСОБА_8 , звільнившись з посади генерального директора ПАТ «ЗАлК» за власним бажанням.

Разом з тим, з метою забезпечення ефективного виконання спільного злочинного плану, ОСОБА_8 шляхом надання відповідних вказівок забезпечив видання генеральним директором ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_25 довіреності № 385 від 20.03.2015 про представництво інтересів акціонерного товариства громадянину Республіки Кіпр ОСОБА_15 , якого ОСОБА_8 разом з ОСОБА_7 до цього часу залучив до виконання злочинного плану.

Крім того, для швидкого досягнення злочинної мети, ОСОБА_8 залучив до його виконання начальника комерційного відділу Дирекції по новим проектам ОК «РУСАЛ» ОСОБА_9 , призначеного з 21.03.2015 на посаду виконуючого обов`язки генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 , директора ТОВ «Евромаш» ОСОБА_6 та фактичного керівника ТОВ «Евромаш» і ТОВ «Дніпроінмет» - ОСОБА_13 , які приєднались до загального злочинного плану ОСОБА_8 та інших невстановлених осіб зі складу керівництва ОК «РУСАЛ» та узгодили з ним план незаконних дій, навалених на вчинення тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, та подальшого отримання матеріальної винагороди за їх виконання.

При цьому план злочинних дій ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_13 , ОСОБА_12 та ОСОБА_26 , передбачав знищення та подальшу незаконну реалізацію основних фондів та обладнання ПАТ «ЗАлК» за значно заниженою від ринкової вартості ціною, та вчинення вказаних дій до моменту перерахування пакету акцій ПАТ «ЗАлК» у розмірі 68,01% статутного капіталу з рахунку підконтрольної ОК «РУСАЛ» компанії «VELBAY HOLDINGS LIMITED» на рахунок держави в особі ФДМ України в цінних паперах, як це передбачено наведеними вище рішеннями судів.

Відповідно до визначеного злочинного плану:

- ОСОБА_8 , на продовження виконання спільного злочинного наміру, направленого на знищення єдиного в Україні виробника первинного алюмінію та нанесення невідворотної шкоди державі, як голова Наглядової ради ПАТ «ЗАлК», діючи узгоджено з іншими невстановленими особами зі складу керівництва об`єднаної компанії «РУСАЛ» з метою надання легітимності вчинюваним господарсько-правовим операціям, повинен був, в порушення ст. 70 ЗУ «Про акціонерні товариства» та п.п. 9.3., 9.42., 9.60. Статуту ПАТ «ЗАлК», забезпечити розгляд членами Наглядової ради товариства питання щодо прийняття рішення про вчинення значних правочинів, які відносяться до виключної компетенції Загальних зборів акціонерів товариства та без визначення ринкової вартості майна, про укладання господарських договорів поставки з товариством з обмеженою відповідальністю «Дніпроінмет» (далі ТОВ «Дніпроінмет», ідентифікаційний код 38835186, зареєстрованої за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Червона, буд. 9, кв. 20) та товариством з обмеженою відповідальністю «Евромаш» (далі ТОВ «Евромаш», ідентифікаційний код 37989520, зареєстрованої за адресою: м. Київ, проспект Відрадний, буд. 95-Є), а також, з метою уникнення відповідальності т.в.о. генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 , повинен був організувати підписання громадянином Республіки Кіпр ОСОБА_18 від імені вказаного ПАТ запланованих правочинів;

- ОСОБА_9 , як директор комерційного відділу Дирекції по новим проектам ОК «РУСАЛ», яка на той час фактично володіла контрольним пакетом акцій ПАТ «ЗАлК» (98% акцій), з метою надання легітимності вчинюваної операції з відчуження товарно-матеріальних цінностей, утворених в результаті ліквідації основних фондів електролізного цеха ПАТ «ЗАлК», на користь іншої юридичної особи за значно заниженою від ринкової вартості ціною та уникнення ОСОБА_12 , як т.в.о. генерального директора ПАТ «ЗАлК», відповідальності за нанесення товариству майнової шкоди, повинен був ініціювати продаж цих ТМЦ та забезпечити укладання з підшуканими ним та ОСОБА_8 контрагентами договорів поставки, підписавши цей договір від імені ПАТ «ЗАлК» нерезидентом України громадянином Республіки Кіпр ОСОБА_18 та таким чином схвалити правочин щодо незаконного відчуження майна товариства;

- ОСОБА_12 , як тимчасово виконуючий обов`язки генерального директора ПАТ «ЗАлК», повинен був організувати на товаристві проведення технічного огляду об`єктів основного фонду - 608 електролізерів, яким встановити факт економічної нерентабельності подальшої їх експлуатації та проведення капітального ремонту, на підставі чого вивести із консервації ці основні фонди товариства, провести демонтаж елементів обладнання 608 електролізерів - пакетів катодних, шин вирівнюючих, пакетів анодних, шини алюмінієвої та комплектів мідних струмопідведень, організувати оприбуткування отриманих в результаті демонтажу ТМЦ, без визначення ринкової вартості цих ТМЦ, забезпечити їх вивезення за господарсько-правовими договорами з ТОВ «Дніпроінмет» та ТОВ «Евромаш»;

- ОСОБА_6 , як керівник ТОВ «Евромаш» та фактичний керівник ТОВ «Дніпроінмет», діючи з корисливих мотивів, виконуючи відведену їм роль виконавців у складі створеної ОСОБА_8 та ОСОБА_7 злочинної організації, на виконання загального злочинного плану направленого на знищення єдиного в Україні виробника первинного алюмінію та нанесення невідворотної шкоди державі, усвідомлюючи, що ліквідації основних фондів електролізного виробництва ПАТ «ЗАлК» та подальший їх демонтаж, призведе до знищення частини виробничих потужностей ПАТ «ЗАлК», які в подальшому неможливо відновити, діючи за попередньою домовленістю з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , забезпечили укладання та виконання умов договорів поставки товарно-матеріальних цінностей, які будуть утворені в результатів ліквідації основних фондів електролізного виробництва вказаного акціонерного товариства, та обернення їх у власність підконтрольних їм юридичних структур за вартістю, яка нижча ніж їх ринкова;

Так, відповідно до рішення Наглядової ради ПАТ «ЗАлК» від 03.04.2015 та наказу ПАТ «ЗАлК» №02-44/к від 03.04.2015 «Про тимчасове виконання повноважень генерального директора» тимчасово виконуючим обов`язки генерального директора товариства з 21.03.2015 обрано та призначено першого заступника генерального директора технічного директора ОСОБА_12 , який приступив до їх виконання з вказаної дати.

Відповідно до Статуту ПАТ «ЗАлК», затвердженого Загальними зборами акціонерів (протокол №15 від 20.04.2011), зареєстрованого 31.05.2011 під №11031050022000086:

п.9.56 генеральний директор є одноосібним виконавчим органом Товариства, який здійснює управління поточною діяльністю Товариства. Генеральний директор є підзвітним Загальним зборам і Наглядовій раді, організовує виконання їх рішень.

п.9.57 до компетенції Генерального директора належить (крім іншого):

- керування поточними справами Товариства;

- забезпечення ефективності господарської діяльності Товариства;

- забезпечення дотримання законності в діяльності Товариства;

-забезпечення обліку, раціональне використання і збереження майна Товариства;

- організація документообігу і звітності Товариства відповідно до чинного законодавства;

- укладання та підпис від імені Товариства правочинів (угод), договорів, контрактів, з врахуванням обмежень, передбачених Статутом;

- прийняття рішення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартість майна або послуг, що є предметом, становить до 10 відсотків вартості активів за даними останньої річної фінансової звітності Товариства;

п.9.59 Генеральний директор вправі без довіреності діяти від імені Товариства згідно цього Статуту та чинного законодавства.

п.9.60 - Генеральний директор має право (крім іншого) підписувати всі правочини, що укладаються Товариством, при наявності рішення про їх укладання відповідного органу.

п.9.63 Генеральний директор призначає першого заступника генерального директора та заступників Генерального директора за визначеними напрямками для координації діяльності Товариства у відповідних сферах. Перший заступник Генерального директора надає допомогу Генеральному директору в організації роботи Товариства та виконує обов`язки Генерального директора у разі його відсутності. При виконання функцій Генерального директора його перший заступник має право без довіреності здійснювати юридичні дії від імені Товариства у межах компетенції Генерального директора, визначеній Статутом.

п.11.8 посадові особи органів Товариства повинні діяти в інтересах Товариства, дотримуватися вимог законодавства, положень Статуту та інших документів Товариства.

п.11.9 посадові особи органів Товариства несуть відповідальність перед Товариством за збитки, завдані Товариству своїми діями (бездіяльністю), згідно з законом.

п.11.11 Товариство має право вимагати від посадових осіб відшкодування збитків, нанесених Товариству внаслідок порушення ними своїх обов`язків та допущення халатності (невиконання чи неналежне виконання покладених на посадову особу обов`язків, що завдало по необережності шкоди Товариству), у повному обсязі, включаючи упущену вигоду Товариства у розмірі її повної та справедливої ринкової вартості в порядку, визначеному законодавством України.

Таким чином, ОСОБА_12 , в період з 21.03.2015 до 16.12.2015 являвся службовою особою ПАТ «ЗАлК», оскільки обіймав посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

В свою чергу, ОСОБА_8 в період з 24.04.2014 по 14.08.2015 являвся службовою особою ПАТ «ЗАлК», оскільки як голова наглядової ради тимчасово обіймав посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

В кінці березня - на початку квітня 2015 року, ОСОБА_8 за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_13 , ОСОБА_6 , ОСОБА_12 та ОСОБА_18 , діючи умисно у складі злочинної організації на шкоду економічній безпеці України, зловживаючи службовим становищем на користь ОК «РУСАЛ», шляхом надання відповідних доручень організував укладання між ПАТ «ЗАлК» та ТОВ «Буденергомонтаж ЛТД» (м.Енергодар Запорізької області, Україна) договору №ЗАлК-Д-2015-44 від 01.04.2015, предметом якого є виконання робіт по демонтажу ошиновки ділянки електролізу на ПАТ «ЗАлК». Крім цього, ОСОБА_8 , усвідомлював, що демонтаж обладнання електролізного цеху ПАТ «ЗАлК» призведе до знищення алюмінієвого виробництва на підприємстві, у зв`язку чим, бажаючи досягти цього стану товариста, з метою виконання загального злочинного наміру та з метою уникнення відповідальності ОСОБА_12 , організував підписання від імені ПАТ «ЗАлК» вказаного договору громадянином Республіки Кіпр ОСОБА_18 .

У подальшому у період квітня червня 2015 року т.в.о. генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 , зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою з ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_13 , ОСОБА_6 , з метою реалізації загального злочинного плану, направленого крім іншого на ослаблення держави України через знищення частини цілісного майнового комплексу ПАТ «ЗАлК», у тому числі порушення технологічного циклу виробництва, шляхом продажу елементів технічного обладнання електролізного цеха товариства за значною заниженою вартістю, забезпечив розконсервацію та ліквідацію основних фондів ПАТ «ЗАлК» - електролізних ванн загальною кількістю 608 шт., до комплектації яких входили: пакети катодні, шини вирівнюючі, пакети анодні , шини алюмінієві, комплектів мідних струмопідведень.

Крім того, 02.04.2015 ОСОБА_8 , зловживаючи своїм службовим становищем, діючи умисно, виконуючи роль організатора у діяльності створеної ним злочинної організації, з метою знищення основних фондів комбінату, діючи в порушення ст. 70 ЗУ «Про акціонерні товариства», п.п. 9.3., 9.42., 9.60. Статуту ПАТ «ЗАлК», усвідомлюючи, що компанією «VELBAY HOLDINGS LIMITED» будь-які інвестиційні зобов`язані, взяті відповідно до укладеного з ПАТ «ЗАлК» та ФДМ України договору від 24.03.2006, не виконувались та модернізація електролізного виробництва на ПАТ «ЗАлК» не здійснювалась, як голова Наглядової ради товариства організував прийняття рішення Наглядовою радою б/н від 02.04.2015, яким, громадянину Республіки Кіпр ОСОБА_15 , було доручено укласти від імені ПАТ «ЗАлК» договори з ТОВ «Дніпроінмет» на продаж 608 шин вирівнюючих б/у, 1216 пакетів анодних б/у, 576 тон шини алюмінієвої б/у, 608 комплектів мідних струмопідведень б/у на загальну суму 46284544,00 грн. та з ТОВ «Евромаш» на продаж 1216 пакетів катодних б/у на загальну суму 50435521,28 грн.

При цьому, ОСОБА_8 було достовірно відомо, що ринкова вартість вказаних ТМЦ являється значно вищою, ніж вартість, яка визначена вказаним рішенням Наглядової ради, та вона перевищує 25 відсотків вартості активів за даними останньої річної фінансової звітності ПАТ «ЗАлК», у зв`язку з чим, рішення про укладання таких значних правочинів повинно прийматись Загальними зборами акціонерів товариства, як це передбачено ст.70 ЗУ «Про акціонерні товариства» та п.п. 9.3., 9.42. Статуту ПАТ «ЗАлК», а такі дії з майном товариства призведуть до остаточного його знищення, тобто таке поводження з основним фондами комбінату, нанесе такий руйнівний влив цьому майну, внаслідок якого воно повністю втратить свою споживчу та економічну цінність, приведе до того стану, за якого воно взагалі не може бути використане за своїм призначенням, при чому втрачені майном властивості не можуть бути відновлені.

Крім цього, ОСОБА_27 , ОСОБА_8 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 усвідомлювали, що демонтаж основних фондів ПАТ «ЗАлК» призведе до знищення завершеного циклу виробництва кінцевої продукції на підприємстві, його унікального конструкторського, технологічного та виробничого потенціалу, призведе до ослаблення економічного потенціалу та економічної безпеки України, таким чином вони знищать об`єкт важливого народногосподарського та оборонного значення ПАТ «ЗАлК».

В подальшому ОСОБА_12 , діючи згідно своєї ролі у злочинному плані з ОСОБА_8 та іншими вище названими особами, шляхом залучення відповідних посадових осіб ПАТ «ЗАлК», які не перебували з ними в злочинній змові, організував підготовку договорів №ЗАЛК-Д-2015-48 від 02.04.2015 та №ЗАЛК-Д-2015-49 від 02.04.2015 купівлі продажу ТМЦ з ТОВ «Евромаш» та ТОВ «Дніпроінмет», відповідно.

Крім того, в цей же час, ОСОБА_12 з відома та за дорученням ОСОБА_8 надав вказівку підлеглим працівникам зазначити у вказаних вище договорах поставки ТМЦ як підписанта від імені ПАТ «ЗАлК» громадянина Республіки Кіпр ОСОБА_14 .

В цей же час голова наглядової ради ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_8 , виконуючи відведену йому у загальному злочинному плані роль, організував підписання від імені ПАТ «ЗАлК» громадянином Республіки Кіпр ОСОБА_16 , який діяв на підставі нотаріальної довіреності про представництво інтересів ПАТ «ЗАлК» від 20.03.2015, від імені ПАТ «ЗАлК» договорів №ЗАЛК-Д-2015-48 від 02.04.2015 та №ЗАЛК-Д-2015-49 від 02.04.2015 купівлі продажу ТМЦ з ТОВ «Евромаш» та ТОВ «Дніпроінмет», відповідно.

Продовжуючи вчинення злочину, 02.04.2015 т.в.о. генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 , діючи умисно у складі злочинної організації, виконуючи відведену йому роль, зловживаючи службовим становищем в супереч інтересам служби видав наказ №ЗАлК-15-П051/06 «Про демонтаж основних фондів ділянок 1, 2, 3, 4 електролізного виробництва», яким прийнято рішення про ліквідацію об`єктів основних фондів електролізного цеха, демонтаж обладнання ділянок №1, 2, 3, 4 електролізного виробництва товариства.

В подальшому, в період з 02.04.2015 по червень 2015 року, ОСОБА_6 , за попередньою змовою з ОСОБА_8 , ОСОБА_28 , ОСОБА_12 , ОСОБА_9 , ОСОБА_13 , діючи як члени злочинної організації, на виконання загального злочинного наміру, направленого на обернення ТМЦ за значно заниженою вартістю на користь ТОВ «Евромаш» та ТОВ «Дніпроінмет», організував демонтаж та вивезення з території ПАТ «ЗАлК» наступних товарно-матеріальних цінностей: 1196 пакетів катодних б/у, 465 шин вирівнюючи б/у, 1143 пакетів анодних б/у, 563950 кг шини алюмінієвої б/у, 557 комплектів мідних струмопідведень б/у.

При цьому різниця між ринковою вартістю 1143 пакетів анодних б/у, 1196 пакетів катодних б/у, 465 шин вирівнюючих б/у, 563950 кг шин алюмінієвих б/у та 557 комплектів мідних струмопідведень б/у, та сумою грошових коштів, за якою ПАТ «ЗАлК» було продано вказані ТМЦ за договорами №ЗАЛК-Д-2015-48 від 02.04.2015 з ТОВ «Евромаш» та №ЗАЛК-Д-2015-49 від 02.04.2015 з ТОВ «Дніпроінмет» складає 85991401,58 грн.

В результаті незаконних дій ОСОБА_6 ПАТ «ЗАлК» спричинено матеріальні збитки на загальну суму 85991401,58 грн., а в Україні знищено виробництво первинного алюмінію.

Таким чином, ОСОБА_6 займаючи посаду директора ТОВ «Евромаш» та фактичного керівника ТОВ «Дніпроінмет», діючи умисно у складі злочинної організації з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , тимчасово виконуючим обов`язки генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 , директором комерційного департаменту Дирекції по новим проектам ОК «РУСАЛ» ОСОБА_9 , одним з фактичних керівників ТОВ «Дніпроінмет» ОСОБА_13 та Стеліосом Христодулоу, в порушення Статуту ПАТ «ЗАлК», ст.70 ЗУ «Про акціонерні товариства», з корисливих мотивів організував укладення незаконних договорів №ЗАЛК-Д-2015-48 від 02.04.2015 та №ЗАЛК-Д-2015-49 від 02.04.2015 між ПАТ «ЗАлК» та ТОВ «Дніпроінмет» і ТОВ «Евромаш» про продаж 608 шин вирівнюючих б/у, 1216 пакетів анодних б/у, 576 тон шини алюмінієвої б/у, 608 комплектів мідних струмопідведень б/у, 1216 пакетів катодних б/у за завідомо заниженими цінами, чим здійснив розтрату майна ПАТ «ЗАлК» на загальну суму 85991401,58 грн., яка більш ніж в 600 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, встановлений на 2016 рік.

Своїми умисними діями ОСОБА_6 скоїв злочин, передбачений ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України заволодіння майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинена злочинною організацією.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, в період з другої декади квітня по 30.06.2015 директор ТОВ «Евромаш» та фактичний керівник ТОВ «Дніпроінмет» ОСОБА_6 , за попередньою змовою з головою наглядової ради «ПАТ «ЗАлК» та одночасно керівником Дирекції по новим проектам ОК «РУСАЛ» ОСОБА_8 , діючи умисно у складі злочинної організації, з ОСОБА_7 та тимчасово виконуючим обов`язки генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 , директором комерційного департаменту Дирекції по новим проектам ОК «РУСАЛ» ОСОБА_9 , фактичним керівником ТОВ «Дніпроінмет» ОСОБА_13 , зловживаючи службовим становищем, організував в порушення Статуту ПАТ «ЗАлК», ЗУ «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними» від 18.11.1997, Постанови КМУ «Про Правила торгівлі дорогоцінними металами (крім банківських металів) і дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінного камінням у сирому та обробленому вигляді і виробами з них, що належать суб`єктам підприємницької діяльності на праві власності» №802 від 04.06.1998, Наказу МФУ «Про затвердження Порядку обліку, створення та ведення реєстру суб`єктів господарювання, які здійснюють операції з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням» №465 від 08.04.2013 та Наказу МФУ «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів бухгалтерського обліку» №168/704 від 05.06.1995, незаконний продаж 108 одиниць лабораторного посуду з платини загальною вагою 4022,92 грам за завідомо заниженою вартістю.

В середині травня 2015 року виконуючий обов`язки генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 на виконання своєї ролі у спільному злочинному плані злочинної організації, діючи спільно з ОСОБА_8 , начальником комерційного департаменту Дирекції по новим проектам ОК «Русал» ОСОБА_9 , директором ТОВ «Евромаш» ОСОБА_6 , співзасновником ТОВ «Дніпроінмет» і ТОВ «Евромаш» та їх фактичним керівником ОСОБА_13 , розпочав виконання заходів щодо реалізації за завідомо заниженою вартістю основних фондів ПАТ «ЗАлК» - 126 одиниць лабораторного посуду з платини, а саме: тиглі платинові, тиглі високі з платини та чашки з платини.

Відповідно до заздалегідь, тобто до початку вчинення злочину, визначеного злочинного плану:

- ОСОБА_9 , як організатор та одночасно директор комерційного департаменту Дирекції з нових проектів «Русал Глобал Менеджмент», яка на той час фактично володіла контрольним пакетом акцій ПАТ «ЗАлК» (98% акцій), з метою надання легітимності вчинюваної операції з відчуження дорогоцінного металу товариства на користь іншої юридичної особи за значно заниженою від ринкової вартості ціною та уникнення ОСОБА_12 , як т.в.о. генерального директора ПАТ «ЗАлК», відповідальності за нанесення товариству майнової шкоди, повинен був ініціювати продаж лабораторного посуду з платини та забезпечити укладання з підшуканим ОСОБА_12 контрагентом договору поставки, підписавши цей договір від імені ПАТ «ЗАлК» нерезидентом України громадянином Республіки Кіпр ОСОБА_18 та таким чином схвалити правочин щодо незаконного відчуження майна товариства;

- ОСОБА_6 , як керівник ТОВ «Евромаш» та фактичний керівник ТОВ «Дніпроінмет», діючи з корисливих мотивів, виконуючи відведену їм роль виконавців у складі створеної ОСОБА_8 та ОСОБА_7 злочинної організації, на виконання загального злочинного плану, усвідомлюючи, що реалізація дорогоцінних металів на території України здійснюється відповідно до встановленого порядку та за ринкової вартістю, забезпечили укладання та виконання умов договорів поставки товарно-матеріальних цінностей, які будуть утворені в результатів ліквідації основних фондів електролізного виробництва вказаного акціонерного товариства, та обернення їх у власність підконтрольних їм юридичних структур за вартістю, яка нижча ніж їх ринкова, в порушення п.5 Постанови КМУ «Про Правила торгівлі дорогоцінними металами (крім банківських металів) і дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінного камінням у сирому та обробленому вигляді і виробами з них, що належать суб`єктам підприємницької діяльності на праві власності» №802 від 04.06.1998, забезпечити, в порушення п.2 Наказу МФУ «Про затвердження Порядку обліку, створення та ведення реєстру суб`єктів господарювання, які здійснюють операції з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням» №465 від 08.04.2013 без реєстрації ТОВ «Дніпроінмет» та ТОВ «Евромаш» в реєстрі суб`єктів господарювання, які здійснюють операції з дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням, забезпечив укладання цивільно-праві угоди та незаконно отримав ці товарно-матеріальні цінності;

- ОСОБА_12 , як виконавець та одночасно тимчасово виконуючий обов`язки генерального директора ПАТ «ЗАлК», повинен був вивести із консервації 55 одиниць лабораторного посуду з платини та перевести їх із основних фондів в групу необоротних активів, утримуваних для продажу, підшукати контрагента для продажу йому вказаних виробів із платини за значно заниженою від ринкової вартості ціною, ніж це передбачено п.5 Постанови КМУ «Про Правила торгівлі дорогоцінними металами (крім банківських металів) і дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінного камінням у сирому та обробленому вигляді і виробами з них, що належать суб`єктам підприємницької діяльності на праві власності» №802 від 04.06.1998, забезпечити, в порушення п.2 Наказу МФУ «Про затвердження Порядку обліку, створення та ведення реєстру суб`єктів господарювання, які здійснюють операції з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням» №465 від 08.04.2013 без реєстрації ПАТ «ЗАлК» в реєстрі суб`єктів господарювання, які здійснюють операції з дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням, підготувати необхідні для цього цивільно-праві угоди та незаконно передати ці товарно-матеріальні цінності.

При цьому, план злочинних дій ОСОБА_6 , ОСОБА_8 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , направлений на незаконну реалізацію ТМЦ ПАТ «ЗАлК» за значно заниженою від ринкової вартості ціною, передбачав оформлення незаконної передачі майна комбінату до перерахування пакету акцій ПАТ «ЗАлК» у розмірі 68,0095% статутного капіталу з рахунку підконтрольної ОК «РУСАЛ» компанії «VELBAY HOLDINGS LIMITED» на рахунок держави в особі ФДМ України в цінних паперах, як це передбачено ухвалою Господарського суду м.Києва від 23.12.2014 та ухвалою Верховного суду України від 11.03.2015.

Так, приблизно в кінці травня - на початку червня 2015 року, ОСОБА_8 , діючи з відома ОСОБА_7 , за попередньою змовою з ОСОБА_9 та з метою реалізації загального злочинного умислу, направленого на продаж 126 одиниць виробів із платини ПАТ «ЗАлК» за значно заниженою від ринкової вартості ціною, домовився з посадовими особами ТОВ «Дніпроінмет» та ТОВ «Євромаш» ОСОБА_6 та ОСОБА_13 , про поставку 126 одиниць лабораторного посуду з платини за 344332, 00 грн., тобто 73,99 грн. за 1 грам платини, що майже в десять разів нижче від ринкової вартості в Україні на аналогічні вироби з платини.

При цьому ОСОБА_6 було достовірно відомо, що відповідно до п.5 Постанови КМУ «Про Правила торгівлі дорогоцінними металами (крім банківських металів) і дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінного камінням у сирому та обробленому вигляді і виробами з них, що належать суб`єктам підприємницької діяльності на праві власності» №802 від 04.06.1998 розрахунки, що виникають у сфері торгівлі дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням, здійснюється в національній валюті за ринковими цінами, які діють на день продажу, а згідно листів ліцензіатів з правом здійснення операцій з дорогоцінними металами ТОВ «Науково-виробничий цент Дніпротехнології» №48 від 08.04.2015, ТОВ «Науково-виробниче підприємство Харків-ДМВ» №78 від 23.04.2015 та ТОВ «Соляріс» №129 від 23.04.2015, адресованих ПАТ «ЗАлК», ринкова вартість лому лабораторного посуду з платини за 1 грам складає від 630,00 грн. до 731,85 грн.

На початку червня 2015 року ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , перебуваючи у злочинній змові, на виконання загального злочинного наміру, спрямованого на незаконну реалізацію товарно-матеріальних цінностей ПАТ «ЗАлК» - лабораторного посуду з платини, зловживаючи наданими йому організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, всупереч п.2 наказу МФУ «Про затвердження Порядку обліку, створення та ведення реєстру суб`єктів господарювання, які здійснюють операції з дорогоцінними металами і дорогоцінним камінням» №465 від 08.04.2013 та п.9.57 Статуту ПАТ «ЗАлК» щодо забезпечення обліку, раціональне використання і збереження майна, без належної реєстрації ПАТ «ЗАлК» в органах державної влади України, як суб`єкту господарювання, яке здійснює операції з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням, організував на ПАТ «ЗАлК» розробку господарсько-правового договору між ПАТ «ЗАлК» та ТОВ «Дніпроінмет» поставки не визначеного переліку товарно-матеріальних цінностей за невизначеною вартістю.

ОСОБА_12 17.06.2015 перебуваючи за місцем знаходження ПАТ «ЗАлК»: м.Запоріжжя, вул. Південне шосе, буд. 15, продовжуючи діяти у складі злочинної організації з ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_13 та ОСОБА_6 з метою безпосереднього оформлення первинних бухгалтерських документів ПАТ «ЗАлК» щодо продажу лабораторного посуду з платини за значно заниженими від ринкової вартості цінами вище наведеному суб`єкту господарювання, видав та засвідчив своїм підписом наказ №ЗАЛК-15-П103/06 від 17.06.2015, акт про вивід із консервації об`єктів основного фонду від 02.06.2015 та протокол засідання постійно діючої комісії по реструктуризації непрофільних активів від 08.06.2015, якими було виведено 55 одиниць лабораторного посуду з платини з консервації та переведено їх в групу необоротних активів ПАТ «ЗАлК», утримуваних для продажу.

Приблизно в цей же день, т.в.о. генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 , зловживаючи своїм службовим становищем, не враховуючи раніше отримані ПАТ «ЗАлК» листи від ТОВ «Науково-виробничий цент Дніпротехнології» №48 від 08.04.2015, ТОВ «Науково-виробниче підприємство Харків-ДМВ» №78 від 23.04.2015 та ТОВ «Соляріс» №129 від 23.04.2015, щодо ринкової вартості лому лабораторного посуду з платини за 1 грам від 630,00 грн. до 731,85 грн., надав вказівку економісту відділу матеріально-технічного забезпечення ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_29 , яка не була обізнана про його злочинний намір, розробити специфікацію до договору поставки між ПАТ «ЗАлК» та ТОВ «Дніпроінмет», в яку внести відомості щодо поставки останньому товариству 108 одиниць лабораторного посуду з платини, із якого 35 тиглів високих з платини, 40 тиглів платинових та 33 чашки з платини, зазначивши вартість кожної одиниці виробу виходячи із попередньо погодженої ним з посадовими особами ТОВ «Дніпроінмет» вартості одного граму платини - 73,99 грн., тобто на загальну суму 297601, 20 грн., яка майже в десять разів менше ринкової вартості, про що заздалегідь домовився з ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

ОСОБА_9 26.06.2015, виконуючи відведену йому роль у загальному злочинному плані з ОСОБА_8 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та ОСОБА_6 , з метою уникнення останнім відповідальності за нанесення матеріальної шкоди товариству, організував, всупереч п.9.57 Статуту ПАТ «ЗАлК» щодо виключної компетенції генерального директора товариства на право підписувати правочини (угоди) від імені товариства, підписання від імені ПАТ «ЗАлК» громадянином Республіки Кіпр ОСОБА_16 , який діяв на підставі довіреності про представництво інтересів ПАТ «ЗАлК» від 20.03.2015, від імені ПАТ «ЗАлК» оригіналів договору №ЗАЛК-Д-2015-82 від 08.06.2015 та специфікації №1 до нього, та отримання їх на ПАТ «ЗАлК».

ОСОБА_6 з метою надання легітимності передачі по заниженій вартості цих товарно-матеріальних цінностей у власність ТОВ «Дніпроінмет» забезпечив підписання договору №ЗАЛК-Д-2015-82 від 08.06.2015 та специфікації №1 до нього, директором ТОВ «Дніпроінмет» ОСОБА_30 , яка не перебували з ним у злочинній змові.

На виконання умов договору поставки №ЗАЛК-Д-2015-82 від 08.06.2015, ОСОБА_6 забезпечив перерахування ТОВ «Дніпроінмет» 30.06.2015 грошових коштів у розмірі 297601, 20 грн. на рахунок ПАТ «ЗАлК» № НОМЕР_1 , відкритий в АТ «Сбербанк Росії», за 108 одиниць лабораторного посуду з платини, ринкова вартість, яких складає 2978730,88 грн.

В подальшому, приблизно у другій декаді липня 2015 року, т.в.о. генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 , знаходячись в адміністративній будівлі цього товариства за адресою: м.Запоріжжя, вул. Південне шосе, 15, на виконання загального злочинного наміру всупереч інтересам комбінату, будучи обізнаним про ринкову вартість виробів з платини, про необхідність реєстрації товариства для отримання права проведення операцій з дорогоцінними металами, як це передбачено вище наведеними нормативно-правовими актами, зловживаючи своїми службовим становищем, наддав вказівку економісту відділу матеріально-технічного забезпечення ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_29 підготувати товарно-транспортну та видаткову накладну на 108 одиниць лабораторного посуду з платини, які він особисто передав представнику ТОВ «Дніпроінмет» ОСОБА_31 , якого визначив ОСОБА_6 , а саме: 35 тиглів високих з платини, 40 тиглів платинових та 33 чашки з платини, загальною вагою 4022,92 грам, ринкова вартість яких складає 2978730, 88 грн.

При цьому різниця між вартістю 108 одиниць лабораторного посуду з платини за договором поставки №ЗАЛК-Д-2015-82 від 08.06.2015 в сумі 297 601,20 грн., відповідно до якої ОСОБА_12 за попередньою змовою з ОСОБА_9 протиправно передали його ТОВ «Дніпроінмет», та ринковою вартість зазначених виробів, становить 2681129, 68 грн.

Таким чином, ОСОБА_6 займаючи посаду директора ТОВ «Евромаш» та фактичного керівника ТОВ «Дніпроінмет», діючи умисно у складі злочинної організації, за попередньою змовою з ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та тимчасово виконуючим обов`язки генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 , директором комерційного департаменту Дирекції по новим проектам ОК «РУСАЛ» ОСОБА_9 , фактичним керівником ТОВ «Дніпроінмет» ОСОБА_13 , ОСОБА_18 , в порушення Статуту ПАТ «ЗАлК», ЗУ «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними» від 18.11.1997, Постанови КМУ «Про Правила торгівлі дорогоцінними металами (крім банківських металів) і дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінного камінням у сирому та обробленому вигляді і виробами з них, що належать суб`єктам підприємницької діяльності на праві власності» №802 від 04.06.1998, Наказу МФУ «Про затвердження Порядку обліку, створення та ведення реєстру суб`єктів господарювання, які здійснюють операції з дорогоцінними металами та дорогоцінним камінням» №465 від 08.04.2013 та Наказу МФУ «Про затвердження Положення про документальне забезпечення записів бухгалтерського обліку» №168/704 від 05.06.1995, з корисливих мотивів, шляхом забезпечення укладання незаконного договору купівлі-продажу №ЗАЛК-Д-2015-82 від 08.06.2015 між ПАТ «ЗАлК» та ТОВ «Днепроінмет» про продаж 108 одиниць лабораторного посуду, загальною вагою 4022,92 грам, з платини, за завідомо заниженими цінами.

Своїми умисними діями ОСОБА_6 скоїв злочин, передбачений ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191 КК України заволодіння майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинена злочинною організацією.

Враховуючи всі викладені вище вчинені злочинні діяння, вбачається узгодженість та планомірність протиправних дій ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та інших членів злочинної організації зі складу представників ОК «РУСАЛ», ВАТ «ЗАлК» (з 2012 року ПАТ «ЗАлК» ) та афілійованих компаній, які діяли умисно у складі злочинної організації в інтересах ОК «РУСАЛ», щодо знищення промислових потужностей (виведення з експлуатації, демонтаж, руйнація та продаж за суттєво заниженою ціною обладнання ПАТ «ЗАлК») та фактичного знищення виробництва первинного алюмінію в Україні на шкоду економічній безпеці України, а саме ліквідацію електролізного виробництва на ВАТ «ЗАлК» шляхом створення судових заборон на внесення компанією «VELBAY HOLDINGS LIMITED» інвестиційних коштів на модернізацію технологічних потужностей електролізного цеха ВАТ «ЗАлК», створення необґрунтованої кредиторської заборгованості перед юридичними особами не резидентами України підконтрольними ОК «Русал», а також незаконного відчуження корпоративних прав ВАТ «ЗАлК» на ДП ВАТ «ЗАлК» «Глухівський кар`єр кварцитів» та відчуження значної частки майна ВАТ «ЗАлК», зупинення та консервацію кремнієвого виробництва та глиноземного цеха на ПАТ «ЗАлК.

При цьому, ВАТ «ЗАлК» входить до Переліку підприємств, установ та організацій Запорізької області, які залучаються до виконання мобілізаційних завдань, тобто задіяний для виконання мобілізаційних завдань в особливий період у вигляді виробництва кінцевого продукту, який виготовляється на мобілізаційних потужностях ВАТ «ЗАлК».

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України «Про основи національної безпеки України» на сучасному етапі основними реальними та потенційними загрозами національній безпеці України, стабільності в суспільстві є загроза посягань з боку окремих груп та осіб на економічний потенціал України, критичний стан основних виробничих фондів у провідних галузях промисловості.

Відповідно до ч. 2 ст. 1 Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» внутрішня політика ґрунтується на таких принципах: пріоритетність захисту національних інтересів, рівність усіх суб`єктів права власності перед законом, забезпечення сталого розвитку економіки на ринкових засадах та її соціальної спрямованості.

Згідно до положень ч. 1 ст. 7 Закону України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» основними засадами внутрішньої політики в економічній сфері є забезпечення ефективного управління об`єктами державної власності.

Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» у ст. 1 визначено, що особливий період - період функціонування національної економіки, органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, Збройних Сил України, інших військових формувань, сил цивільного захисту, підприємств, установ і організацій, а також виконання громадянами України свого конституційного обов`язку щодо захисту Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, який настає з моменту оголошення рішення про мобілізацію (крім цільової) або доведення його до виконавців стосовно прихованої мобілізації чи з моменту введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та охоплює час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій.

Вказаною статтею Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» також визначено, що мобілізаційні потужності - виробничі потужності підприємств, установ і організацій, які створюються в мирний час для виробництва продукції і задоволення інших потреб держави в особливий період. Рішення щодо передачі мобілізаційних потужностей іншим підприємствам, установам і організаціям приймаються органами виконавчої влади, іншими державними органами в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно ч. ст. 3 цього Закону мобілізаційна підготовка та мобілізація є складовими частинами комплексу заходів, які здійснюються з метою забезпечення оборони держави, за винятком цільової мобілізації.

При цьому, статтею 21 «Обов`язки підприємств, установ і організацій щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації» Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» передбачено, що підприємства, установи і організації зобов`язані:

- здійснювати під час мобілізації заходи щодо переведення виробництва (діяльності) на функціонування в умовах особливого періоду;

- утримувати в належному стані техніку, будівлі, споруди та об`єкти інфраструктури, що належать для передачі в разі мобілізації Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, Оперативно-рятувальній службі цивільного захисту або призначені для спільного з ними використання у воєнний час;

- надавати під час мобілізації будівлі, споруди, транспортні та інші матеріально-технічні засоби Збройним Силам України, іншим військовим формуванням, Оперативно-рятувальній службі цивільного захисту згідно з мобілізаційними планами з наступним відшкодуванням їх вартості в порядку, встановленому законом;

- створювати та утримувати мобілізаційні потужності, створювати і зберігати мобілізаційний резерв матеріально-технічних і сировинних ресурсів згідно з мобілізаційними завданнями (замовленнями).

При цьому відповідно до ст.1 Закону України «Про оборону України» оборона України - система політичних, економічних, соціальних, воєнних, наукових, науково-технічних, інформаційних, правових, організаційних, інших заходів держави щодо підготовки до збройного захисту та її захист у разі збройної агресії або збройного конфлікту. Обороноздатність держави - здатність держави до захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту. Вона складається з матеріальних і духовних елементів та є сукупністю воєнного, економічного, соціального та морально-політичного потенціалу у сфері оборони та належних умов для його реалізації;

Згідно до ст. 2 вказаного Закону оборона України базується на готовності та здатності органів державної влади, усіх ланок воєнної організації України, органів місцевого самоврядування, єдиної системи цивільного захисту, національної економіки до переведення, при необхідності, з мирного на воєнний стан та відсічі збройній агресії, ліквідації збройного конфлікту, а також готовності населення і території держави до оборони.

Також, згідно ст. 16 Закону України «Про оборону України» завданнями підприємств, установ та організацій усіх форм власності у сфері оборони є здійснення згідно із законодавством заходів щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації. При цьому посадові особи вказаних підприємств:

- несуть відповідальність за підготовку підприємств, установ та організацій до виконання мобілізаційних завдань, збереження матеріальних цінностей мобілізаційного резерву;

- забезпечують виробництво оборонної продукції та постачання її за призначенням у встановлені строки та за визначеною номенклатурою, а також виконання робіт, надання послуг.

Таким чином, ПАТ «ЗАлК» як підприємство, основні промислові об`єкти та потужності якого залучаються до виконання мобілізаційних заходів, має важливе значення для національної безпеки та оборони України.

Разом з тим, умисні дії злочинної організації призвели до фактичного знищення кремнієвого виробництва та галузі виробництва первинного алюмінію в Україні, зменшення впливу підприємства на діяльність підприємств металургійної галузі економіки та зменшення частки продукції підприємства на загальнодержавному ринку товару, тобто вказані дії призвели до втрати ПАТ «ЗАлК» народногосподарського та стратегічного для економіки та безпеки держави значення, та призвели до необхідності підприємств України закуповувати первинний алюміній у ОК «РУСАЛ».

Так, упродовж 2008-2015 років ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_18 , ОСОБА_12 , ОСОБА_6 та невстановленим під час досудового розслідування особами у складі злочинної організації, були здійснені наступні встановлені слідством кримінальні правопорушення:

- в порушення вимог приватизаційних договорів купівлі-продажу акцій ВАТ «ЗАлК»: №КПП-307 від 08.02.2001 та від 24.03.2006, а також ЗУ «Про акціонерні товариства», з метою знищення виробництва кремнію технічного в Україні та, таким чином, ослаблення держави Україна, шляхом зупинки обладнання рудотерміних печей №№ 1,2 та технологічних ланцюгів основної виробничої ділянки кремнію електротермічного цеху ПАТ «ЗАлК», нібито, з метою її модернізації, та незаконний продаж корпоративних прав ДП «Глухівський кар`єр кварцитів» (Сумська область, Глухівський район, с.Баничі, вул. Заводська, 18-А) за завідомо заниженою вартістю, чим знищено кремнієве виробництво на ПАТ «ЗАлК» та в Україні в цілому;

- в порушення вимог приватизаційних договорів купівлі-продажу акцій ВАТ «ЗАлК»: №КПП-307 від 08.02.2001 та від 24.03.2006, ЗУ «Про акціонерні товариства», з метою знищення виробництва первинного алюмінію та сплавів алюмінієвих не оброблених первинних в Україні та, таким чином, ослаблення держави Україна, шляхом зупинки основних виробничих ділянок №№1,2,3,4 електролізного виробництва та послідуючої ліквідації, демонтажу та продажу за значно заниженою вартістю основних засобів вказаного електролізного виробництва ПАТ «ЗАлК», чим знищено виробництво первинного алюмінію на ПАТ «ЗАлК» та в Україні в цілому;

- штучного створення кредиторської заборгованості ПАТ «ЗАлК» перед афілійованою до ОК «РУСАЛ» компанією резидентом Республікі Кіпр «Judson Trading Limited» (148630, Cyprus, Nicosia, 1101,Tagmatarchou Pouliou, 23, office 4-5);

- в порушення Статуту ПАТ «ЗАлК», ЗУ «Про державне регулювання видобутку, виробництва і використання дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння та контроль за операціями з ними» від 18.11.1997, Постанови КМУ «Про Правила торгівлі дорогоцінними металами (крім банківських металів) і дорогоцінним камінням, дорогоцінним камінням органогенного утворення та напівдорогоцінного камінням у сирому та обробленому вигляді і виробами з них, що належать суб`єктам підприємницької діяльності на праві власності» №802 від 04.06.1998, незаконний продаж 108 одиниць лабораторного посуду з платини загальною вагою 4022,92 грам за завідомо заниженою вартістю.

- в порушення вимог приватизаційних договорів купівлі-продажу акцій ВАТ «ЗАлК»: №КПП-307 від 08.02.2001 та від 24.03.2006, ЗУ «Про акціонерні товариства» незаконний продаж лінії з виробництва алюмінієвої катанки ПАТ «ЗАлК», за завідомо заниженою вартістю, та переоформити право власності на неї на афілійовану ОК «РУСАЛ» структуру.

Вказані умисні дії злочинної організації, з фактичного зупинення роботи комбінату, ліквідації кремнієвого та електролізного виробництва на ПАТ «ЗАлК», незаконного відчуження корпоративних прав ПАТ «ЗАлК» на ДП ПАТ «ЗАлК» «Глухівський кар`єр кварцитів», та відчуження значної частки майна ПАТ «ЗАлК», призвели до зменшення вартості державної частки акцій та матеріальних активів ПАТ «ЗАлК» з 2006 року по 09.06.2015 на 5 млрд. грн., чим державним інтересам спричинено шкоду на зазначену суму.

У зв`язку із зупиненням виробництва на підприємстві було скорочено більше 9 тисяч працівників, які залишились без засобів для існування, що викликало напругу у суспільстві.

Між тим, злочинні дії у складі злочинної організації ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_12 , ОСОБА_6 та невстановлених під час досудового розслідування осіб призвели до того, що ПАТ «ЗАлК» як суб`єкт господарювання, якого Кабінетом Міністрів України залучено до виконання мобілізаційних завдань з виробництва продукції та виконання робіт в особливий період, не в змозі будь-яким чином виконати покладені на нього державою вище наведені заходи, що в свою чергу може призвести до настання вкрай негативних наслідків для забезпечення внутрішньої обороноздатності держави.

Таким чином, ОСОБА_6 у період 2014-2015 років, з попередньою змовою з головою Наглядової ради «ПАТ «ЗАлК» та одночасно керівника Дирекції по новим проектам ОК «РУСАЛ» ОСОБА_8 , діючи умисно у складі злочинної організації, за попередньою змовою з ОСОБА_7 та директором комерційного департаменту Дирекції по новим проектам ОК «РУСАЛ» ОСОБА_9 , членом наглядової ради ВАТ «ЗАлК» ОСОБА_10 , невстановленою досудовим розслідуванням посадовою особою ПАТ «ЗАлК», тимчасово виконуючим обов`язки генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 , фактичним керівником ТОВ «Дніпроінмет» ОСОБА_13 , ОСОБА_18 , в порушення Статуту ПАТ «ЗАлК», з корисливих мотивів, діючи з метою ослаблення держави в інтересах третіх осіб, а саме: ОК «РУСАЛ», всупереч інтересам служби, шляхом виведення з експлуатації, демонтажу, руйнації та продажу за суттєво заниженою ціною обладнання ПАТ «ЗАлК», який має важливе народногосподарське значення знищив виробництво первинного алюмінію та кремнію технічного в Україні.

Своїми умисними діями ОСОБА_6 , у складі злочинної організації скоїв злочин, передбачений ч.4 ст.28 ст. 113 КК України - диверсія, тобто вчинення з метою ослаблення держави дій, спрямованих на зруйнування об`єктів, які мають важливе народногосподарське значення

За сукупністю вчиненого ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч.4 ст.28 ст. 113, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 КК України.

10 серпня 2017 року о 11 годині 23 хвилин підозрюваному ОСОБА_6 особисто під розписку повідомлено про підозру.

10 серпня 2017 року о 10 годині 20 хвилин підозрюваному ОСОБА_6 та його захиснику ОСОБА_32 вручено клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою та матеріали, якими обґрунтовується необхідність запобіжного заходу.

Слідчий та прокурор, кожен в окремості, у судовому засідання внесене клопотання підтримали.

Підозрюваний ОСОБА_6 та його захисник, кожен в окремості, в судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечували, просили у задоволенні клопотання відмовити.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання та надані матеріали, вислухавши пояснення осіб, які беруть участь у кримінальному провадженні прийшов до наступного.

В силу ст.ст. 131, 132 КПК України, запобіжні заходи є заходами забезпечення кримінального провадження і застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до ч.2 ст.177 КПК України, підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті. Слідчий, прокурор не мають права ініціювати застосування запобіжного заходу без наявності для цього підстав, передбачених КПК України.

Підставою для застосування до ОСОБА_6 зазначеного запобіжного заходу є наявність передбачених ч.1 ст.177 КПК України ризиків, які дають достатні підстави вважати що підозрюваний при обранні йому іншого запобіжного заходу може здійснити наступні дії:

-переховуватися від органів досудового розслідування та суду (п.1 ч.1 ст.177 КПК України),оскільки він має достатній майновий стан, який дає можливість виїхати за межі адміністративної території України;

-знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення (п.2 ч. 1 ст.177 КПК України). Наразі органом досудового розслідування вживаються вичерпні процесуальні заходи, спрямовані на встановлення місцезнаходження лабораторного посуду з платини, матеріалів листування між ОСОБА_27 з посадовими особамт ОК «РУСАЛ» - іншими підозрюваними особами у кримінальному провадженні, та і інших документів, які мають вагоме значення для досудового розслідування;

-незаконно впливати на достовірність показань свідків у кримінальному провадженні (п.3 ч. 1 ст.177 КПК України). Враховуючи взаємопов`язаність та протиправність діянь ОСОБА_6 у складі злочинної організації з іншими учасниками та организаторами, які перебувають за межами адміністративної території України (перебувають у Російській Федерації та Республіці Кіпр), наявні достатні та обґрунтовані підстави ввжати, що він буде мати можливість та буде впливати на достовірність показів свідків та інших осіб, процесуальні заходи щодо яких наразі ініційовані органом досудового розслідування у межах здійснення міжнародного співробітництва;

-іншим чином перешкодити кримінальному провадженню (п.4 ст.177 КПК України). Враховуючи, що досудове розслідування кримінального провадження здійснюється відносно ОСОБА_6 та інших підозрюваних посадових осіб міжнародної комерційної організації ОК «РУСАЛ», які мають сталі корупційні зв`язки з повноваженими представниками органів державної влади України, наявні достатні підстави вважати, що підозрювані посадові особи ОК «РУСАЛ» будуть впливати на хід досудового розслідування, в тому числі шляхом тиску на представників правоохоронних органів, прокуратури та судів, та опосередковано будуть здійснювати ці заходи через ОСОБА_33 та інших їх офіційних представників цієї компанії на території України.

Викладене дає слідчому судді підстави вважати, що запобігання вказаним ризикам неможливе у разі застосування більш м`якого запобіжного заходу.

Як вбачається з доданих до клопотання про застосування запобіжного заходу матеріалів, підставою застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою ОСОБА_34 є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ним кримінального правопорушення.

Обґрунтованість підозри у вчиненні ОСОБА_6 інкременованих злочинів, підтверджується зібраними з дотриманням вимог КПК України доказами, а саме:

1) поясненнями свідків:

- колишнього генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_25 ;

- колишнього т.в.о. генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12 ;

- колишнього начальника юридичного відділу ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_11 ;

- директора ТОВ «Евромаш» ОСОБА_6 ;

- співробітників ПАТ «ЗАлК»: ОСОБА_35 , ОСОБА_29 , ОСОБА_36 ОСОБА_37 , ОСОБА_38 , ОСОБА_39 , ОСОБА_40 , ОСОБА_41 , ОСОБА_20 , ОСОБА_42 , ОСОБА_43 , ОСОБА_35 , ОСОБА_44 , ОСОБА_45 , ОСОБА_29 , ОСОБА_46 , ОСОБА_47 , ОСОБА_48 , ОСОБА_37 , ОСОБА_38 , ОСОБА_39 , ОСОБА_40 , ОСОБА_41 ,

- представника по довіреності ТОВ «Дніпроінмет» ОСОБА_49 ;

2) висновками експерта за результатами проведення:

- судової товарознавчої експертизи №002 від 10.03.2017 за результатами проведення судової товарознавчої експертизи встановлено, що ринкова вартість майна, поставленого ПАТ «ЗАлК» на адресу ТОВ «Евромаш» по договору №ЗАЛК-Д-2015-48 від 02.04.2015 складає 96100992 грн., а ринкова вартість майна поставленого ПАТ «ЗАлК» на адресу ТОВ «Дніпроінмет» по договору №ЗАЛК-Д-2015-49 від 02.04.2015, складає 101025018 грн.

- судової економічної експертизи №235 від 17.03.2017 документально підтверджується, що ПАТ «ЗАлК» поставило ТОВ «Евромаш» по договору №ЗАЛК-Д-2015-48 від 02.04.2015 товарно-матеріальні цінності 1196 шт. пакетів катодних б/у. на суму 59527187,62 грн., та ТОВ «Дніпроінмет» по договору №ЗАЛК-Д-2015-49 від 02.04.2015 товарно-матеріальні цінності 465 шин вирівнюючи б/у на суму 1848096 грн.,, 1143 шт. пакетів анодних б/у на суму 15 537 484,8 грн., 563,95 тон шини алюмінієвої б/у на суму 10 827 840 грн., 557 шт. комплектів мідних струмопідведень б/у на суму 23 394000 грн.

- судової економічної експертизи №238 від 23.03.2017 за результатами проведення судової економічної експертизи встановлено, що різниця між вартістю майна поставленого ПАТ «ЗАлК» на адресу ТОВ «Евромаш» та ТОВ «Дніпроінмет» за договорами №ЗАЛК-Д-2015-48 від 02.04.2015 та №ЗАЛК-Д-2015-49 від 02.04.2015 відповідно, та ринковою вартістю майна встановленого висновком експерта №002 від 10.03.2017, складає 85991401,58 грн., що в 600 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину і є особливо великим розміром.

- судової почеркознавчої експертизи, якою встановлено, що підписи, які містяться в графах «Постачальник» (Стеліос Христодоулоу) виконані однією особою.

- комплексної судової товарознавчої та економічної експертизи, якою встановлено, що вартість закупівельної ціни одного граму банківського металу платини станом на 08.06.2015 складає 740 грн. 44 коп., а вартість 4092,22 грам лабораторного посуду з платини, реалізованого ПАТ «ЗАлК» на користь ТОВ «Дніпроінмет» по договору №ЗАлК»-Д-2015-82 від 08.06.2015 станом на 08.06.2015 складає 2978730 грн. 88 коп.

- судової економічної експертизи, якою встановлено, що різниця між вартістю 4092,22 грам лабораторного посуду з платини, реалізованого ПАТ «ЗАлК» на користь ТОВ «Дніпроінмет» по договору №ЗАлК»-Д-2015-82 від 08.06.2015 та вартістю встановленою висновком експерта за результатами проведення комплексної судової товарознавчої та економічної експертизи, становить 2681129 грн. 68 коп., що у яка більш ніж в 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, що є тяжкими наслідками.

-протоколом тимчасового доступу до речей і документів в АТ «Сбербанк Росії» по рахунку ПАТ «ЗАлК»;

-позаплановою ревізією фінансово-господарської діяльності ПАТ «ЗАлК» за період з 01.01.2012 по 16.12.2015;

- протоколами тимчасових доступів до речей та документі у ПАТ «ЗАлК»;

- протоколами тимчасового доступу до речей та документів у ФДМ України;

- протоколом тимчасового доступу до речей та документів у Господарському суді м.Києва;

- протоколом обшуку адміністративних приміщень ПАТ «ЗАлК» та послідуючого огляду;

- протоколами тимчасового доступу до речей та документів у ТОВ «Евромаш» та ТОВ «Дніпроінмет»;

- протоколом обшуку офісних приміщень ТОВ «Еромаш» та ТОВ «Дніпроінмет»;

- протоколом огляду виробничих потужностей ПАТ «ЗАлК»;

-протоколом огляду складських приміщень, які орендують ТОВ «Евромаш» та ТОВ «Дніпроінмет»;

- протоколом тимчасового доступу до комп`ютера економіста ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_29

- протоколом огляду системного блоку т.в.о. генерального директора ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_12

- протоколом огляду системного блоку начальника департаменту захисту ресурсів ПАТ «ЗАлК» ОСОБА_50

-матеріалами негласних слідчих (розшукових) дій;

-іншими зібраними під час досудового розслідування доказами.

Таким чином, в матеріалах провадження є наявними ризики, які дають достатні підстави вважати, що підозрюваний може здійснити дії, передбачені ч. 1 ст. 177 КПК України, зокрема, в матеріалах провадження, як вказано вище, наявні прямі та опосередковані докази вчинення саме ОСОБА_6 інкримінуємих йому злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255, ч.4 ст.28 ст. 113, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 КК України; своїми умисними діями ОСОБА_6 вчинив злочини, передбачені ч. 1 ст. 255, ч.4 ст.28 ст. 113, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст. 191 КК України, які відповідно до ст.12 КК України, є особливо тяжкими; вік та стан здоров`я підозрюваного ОСОБА_6 дозволяє обрати відносно нього запобіжний захід у вигляді тримання під вартою; майновий стан підозрюваного ОСОБА_6 дозволяє йому безперешкодно переховуватись від органу досудового розслідування та суду, у тому рахунку за межами України, враховуючи його постійні виїзди за межі адміністративної території України; ОСОБА_6 вичинив інкримінуємі йому кримінальні правопорушення у складі злочинної організації, яка має транснаціональні зв`язки; своїми умисними діями ОСОБА_6 , шляхом зловживання службовими повноваженнями, спричинив шкоду державним інтересам в особі - ПАТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат» в розмірі 88672531,26 гривень, тобто є особливо великим розміром.

Відповідно до ст. 183 КПК України, тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України. Обставин, передбачених ч. 2 ст. 183 КПК України, які є перешкодою для застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, слідчим суддею не встановлено.

Згідно положень статті 5 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини, а також практики Європейського суду з прав людини, обмеження права особи на свободу чи особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. В кожному випадку, як підкреслює Європейський суд з прав людини, суд своїм рішенням повинен забезпечити не тільки права підозрюваного, а й високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів.

Європейський суд з прав людини у своїх рішеннях неодноразово підкреслював, що наявність підстав для тримання особи під вартою може оцінюватись в кожному кримінальному провадженні з урахуванням його конкретних обставин. Тримання особи під вартою завжди може бути виправдано, за наявності ознак того, що цього вимагають справжні інтереси суспільства, які, незважаючи на існування презумпції невинуватості, переважають інтереси забезпечення поваги до особистої свободи.

Вирішуючи питання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою слідчий суддя враховує вимоги п.п. 3, 4 ст. 5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження права особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою. При цьому, ризик переховування обвинуваченого від правосуддя не може оцінюватися виключно на підставі суворості можливого судового рішення, а це слід робити з урахуванням низки відповідних фактів, які можуть підтверджувати існування такого ризику, або свідчити про такий незначний ступінь, який не може служити підставою для запобіжного ув`язнення.

Як неодноразово зазначав у своїх рішеннях Європейський суд з прав людини, факти, які є причиною виникнення підозри, не повинні бути такими самими переконливими як ті, що є необхідними для обґрунтування обвинувального вироку чи суто висунення обвинувачення, що здійснюється на наступній стадії процесу («Murrey v. the United Kingdom »). Наявність обґрунтованої підозри передбачає наявність фактів або інформації, які б могли переконати обєктивного спостерігача в тому, що відповідна особа могла вчинити злочин, однак те, що можна вважати «обґрунтованим», залежить від усіх обставин справи («Fox, Campbell and Hartley v. the United Kingdom»).

На підставі викладеного, а також з урахуванням ступеня порушення цінностей суспільства в даному кримінальному провадженні, слідчий суддя приходить до висновку, що обрання ОСОБА_6 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою сприятиме запобіганню вчиненню ним дій, пов`язаних з: переховуванням від органів досудового розслідування та суду; знищенням, переховуванням або спотворенням речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконним впливом на достовірність показань свідків у кримінальному провадженні; іншим чином перешкоджати кримінальному провадженню, а також забезпечить високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів громадян України.

За таких обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання старшого слідчого-криміналіста слідчого відділу Управління СБ України в Запорізькій області ОСОБА_5 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_6 є доведеним та обґрунтованим, у зв`язку з чим підлягає задоволенню в повному обсязі.

Крім того, згідно ч. 5 ст. 176 КПК України запобіжні заходи у вигляді особистого зобов`язання, особистої поруки, домашнього арешту, застави не можуть бути застосовані до осіб, які підозрюються або обвинувачуються у вчиненні злочинів, передбачених статтями 109-114-1, 258-258-5, 260, 261Кримінального кодексу України.

Слідчий суддя враховуючи, що ОСОБА_6 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.4 ст.28, ст.113, ч.4 ст.28 ч.5 ст.191 КК України, тому, відповідно до норм КПК України, не визначає розмір застави у зазначеному кримінальному провадженні.

Керуючись ст. ст. 176-178, 183, 184, 194 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого-криміналіста слідчого відділу Управління СБ України в Запорізькій області ОСОБА_5 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою по кримінальному провадженню № 22017080000000023, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.04.2017 року, відносно підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Запорізької області ОСОБА_3 , задовольнити.

Застосувати до ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 (шістдесят) днів у Запорізькому СІЗО.

Ухвала слідчого судді щодо застосування запобіжного заходу підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Виконання ухвалу слідчого судді доручити співробітникам УСБУ в Запорізькій області.

Термін дії ухвали закінчується 09 жовтня 2017 року о 19 годині 00 хвилин.

Строк тримання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , під вартою відраховувати з 10 серпня 2017 року - 19 годин 00 хвилин.

Апеляційна скарга на ухвалу може бути подана протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Подання апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді зупиняє набрання нею законної сили, але не зупиняє її виконання.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

10.08.2017

Дата ухвалення рішення10.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68226611
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою по кримінальному провадженню № 22017080000000023, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.04.2017 року, відносно підозрюваного ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Балаклея Харківської області, громадянин України, українця, одруженого, працюючого директором ТОВ «Дніпроінмет», зареєстрованого та мешкаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, - у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.255, ч.4 ст.28, ст.113, ч.4 ст.28 ч.5 ст.191 КК України

Судовий реєстр по справі —331/5546/17

Ухвала від 10.08.2017

Кримінальне

Жовтневий районний суд м. Запоріжжя

Скользнєва Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні