Ухвала
від 11.08.2017 по справі 600/568/17
БЕРЕЖАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 1-кп/593/143/2017

УХВАЛА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"11" серпня 2017 р. Бережанський районний суд Тернопільської області у складі:

головуючої- судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участі прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у судовому засіданні в залі суду м. Бережани клопотання обвинуваченого про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строку давності у кримінальному провадженні, внесеному 3 травня 2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017210110000067 по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, пенсіонера, із вищою освітою, одруженого, раніше не судимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого за ч.1 ст.366 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

20 липня 2017 року до Бережанського районного суду Тернопільської області після зміни підсудності надійшли матеріали кримінального провадження по обвинуваченню ОСОБА_4 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України із затвердженим обвинувальним актом.

Ухвалою суду від 25 липня 2017 року по вказаному провадженню було призначено підготовче судове засідання.

З обвинувального акту вбачається, що 14 квітня 2006 року на першій сесії Августівської сільської ради п`ятого скликання було прийнято рішення № 1, яким було затверджено ОСОБА_4 Августівським сільським головою з наданням йому відповідних службових повноважень, передбачених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

4 квітня 2009 року ОСОБА_5 , жителька с. Августівки Козівського району Тернопільської області, звернулась в Августівську сільську раду із письмовою заявою, яка була зареєстрована у журналі реєстрації заяв громадян за вхідним № 14 від 4 квітня 2009 року про надання їй в постійне користування земельної ділянки площею 2.0 га.

Надалі ОСОБА_4 в один із днів квітня 2009 року, після 21 числа (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи на посаді Августівського сільського голови, будучи посадовою особою органу місцевого самоврядування, умисно, використовуючи своє службове становище, діючи всупереч інтересам служби, без винесення на розгляд та прийняття на сесії Августівської сільської ради відповідного рішення, видав заздалегідь підготовлене відповідно до покладених службових обов`язків секретарем Августівської сільської ради ОСОБА_6 , якому не було відомо про злочинний намір сільського голови, завідомо неправдиве рішення двадцятої сесії Августівської сільської ради п`ятого скликання № 100 від 21 квітня 2009 року «Про передачу громадянину у власність земельних ділянок», підписав його та завірив гербовою печаткою, згідно якого нібито орган місцевого самоврядування вирішив затвердити матеріали земельної ділянки площею 2.0 га та передати її безоплатно у власність ОСОБА_5 ..

ОСОБА_5 , не володіючи інформацією про факт підроблення рішення, вказане неправдиве рішення надала у Козівський відділ ГУ Держгеокадастру в Тернопільській області, на підставі якого їй було видано Державний акт на право власності на земельну ділянку та передано у приватну власність земельну ділянку площею 2,0 га з кадастровим номером 6123080200:02:001:0277 для ведення особистого селянського господарства.

Крім того, 04 квітня 2009 року ОСОБА_7 , житель с. Августівка Козівського району Тернопільської області, звернувся у Августівську сільську раду із письмовою заявою, яка була зареєстрована у журналі реєстрації заяв громадян за вхідним №15 від 04 квітня 2009 року про надання йому безоплатно в приватну власність земельної ділянки площею 0,67 га.

ОСОБА_4 в один із днів квітня 2009 року, після 25 числа (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи на посаді Августівського сільського голови, будучи посадовою особою органу місцевого самоврядування, повторно, умисно, використовуючи своє службове становище, діючи всупереч інтересам служби, без винесення на розгляд та прийняття на сесії Августівської сільської ради відповідного рішення, видав заздалегідь підготовлене секретарем Августівської сільської ради ОСОБА_6 , якому не було відомо про злочинний намір сільського голови, завідомо неправдиве рішення двадцятої сесії Августівської сільської ради п`ятого скликання № 99 від 21 квітня 2009 року «Про передачу громадянину у власність земельних ділянок», підписав його та завірив гербовою печаткою, згідно якого нібито орган місцевого самоврядування вирішив затвердити матеріали земельної ділянки площею 0,6766 га та передати безоплатно у власність

ОСОБА_7 вказану земельну ділянку.

ОСОБА_7 , не володіючи інформацією про факт підроблення рішення, вказане неправдиве рішення надав у Козівський відділ ГУ Держгеокадастру в Тернопільській області, на підставі якого йому було видано Державний акт на право власності на земельну ділянку та передано у приватну власність земельну ділянку площею 0,6766 га з кадастровим номером 6123080200:02:001:0276 для ведення особистого селянського господарства.

Крім того встановлено, що 21 квітня 2009 року ОСОБА_8 , житель с. Августівка Козівського району Тернопільської області, звернувся у Августівську сільську раду із письмовою заявою, яка була зареєстрована у журналі реєстрації заяв громадян за вхідним №16 від 21 квітня 2009 року про надання йому безоплатно в приватну власність земельних ділянок загальною площею 1,1 га.

Надалі ОСОБА_4 в один із днів травня 2009 року, після 20 числа (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено), перебуваючи на посаді Августівського сільського голови, будучи посадовою особою органу місцевого самоврядування, повторно, умисно, використовуючи своє службове становище, діючи всупереч інтересам служби, без винесення на розгляд та прийняття на сесії Августівської сільської ради відповідного рішення, видав заздалегідь підготовлене секретарем Августівської сільської ради ОСОБА_6 , якому не було відомо про злочинний намір сільського голови, завідомо неправдиве рішення двадцять першої сесії Августівської сільської ради п`ятого скликання № 108 від 20 травня 2009 року «Про передачу громадянину у власність земельних ділянок», підписав його та завірив гербовою печаткою, згідно якого нібито орган місцевого самоврядування вирішив затвердити матеріали земельних ділянок площею 0,63 га 0,47 га і передати їх безоплатно у власність ОСОБА_8 ..

ОСОБА_8 , не володіючи інформацією про факт підроблення рішення, вказане неправдиве рішення надав у Козівський відділ ГУ Держгеокадастру в Тернопільській області, на підставі якого йому було видано Державні акти на право власності на земельні ділянки та передано у приватну власність земельну ділянку площею 0,63 га з кадастровим номером 6123080200:02:001:0106 для ведення особистого селянського господарства та земельну ділянку площею 0,47 га з кадастровим номером 6123080200:02:001:0107 для ведення особистого селянського господарства.

Таким чином, своїми умисними діями, які виразились в складанні та видачі завідомо неправдивих офіційних документів - службовому підробленні, ОСОБА_4 вчинив кримінальні правопорушення, передбачені ч. 1 ст. 366 КК України.

В підготовчому засіданні обвинувачений подав письмове клопотання про закриття кримінального провадження стосовно нього із звільненням його від кримінальної відповідальності на підставі п.2 ч. 1 ст. 49 КК України, в зв`язку із закінченням строку давності, так як положенням вказаної статті передбачено, що особа, звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло три роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості. А так як вчинене ним кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 366 КК України, є злочином невеликої тяжкості та з моменту його вчинення минуло понад сім років, він не переховувався від слідства та суду і строк давності не переривався, а тому він підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за вчинене ним кримінальне правопорушення.

Обвинувачений заявлене ним клопотання підтримав, просив його задоволити.

Суд, перевіривши матеріали кримінального провадження і вислухавши думку прокурора, який не заперечує проти задоволення клопотання, прийшов до висновку, що заявлене обвинуваченим клопотання підлягає до задоволення, виходячи із таких підстав.

Відповідно до п. 2 ч.3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених пунктами 4-8 частини першої або частиною другою статтею 284 КПК України.

У відповідності з п. 2 ч.1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до набрання вироком законної сили минуло три роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання виді обмеження чи позбавлення волі.

Згідно ст.12 КК України злочин, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 за ч.1 ст. 366 КК України, відноситься до злочину невеликої тяжкості.

Відповідно до п.8 Постанови Пленуму Верховного Суду України №12 від 23.12.2005 року «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» за наявності передбачених ст. 49 КК України підстав, звільнення особи від кримінальної відповідальності є обов`язковим.

Судом в становлено, що з часу вчинення ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України, яке відноситься до невеликої тяжкості, пройшло вісім років, і протягом цього строку він нових кримінальних правопорушень не вчиняв та не ухилявся від слідства та суду.

За вказаних обставин кримінальне провадження підлягає закриттю в звязку із закінченням строку давності притягнення винної особи до кримінальної відповідальності.

На підставі ст. ст. 12, 44, 49 КК України, керуючись п.1 ч.2 ст.284, 285, ч.1, 4 ст. 286, 288, п. 2 ч.3 ст. 314, ст.392, п.2 ч.2 ст.395 КПК України, суд , -

У Х В А Л И В:

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця та жителя АДРЕСА_1 , українця, громадянина України, за вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 366 КК України - закрити, звільнивши його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до апеляційного суду Тернопільської області через Бережанський районний суд протягом семи діб з дня її проголошення.

Головуюча:

СудБережанський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення11.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68228477
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —600/568/17

Ухвала від 11.08.2017

Кримінальне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Данилів О. М.

Ухвала від 25.07.2017

Кримінальне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Данилів О. М.

Ухвала від 10.07.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Стадник О. Б.

Ухвала від 05.07.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Тернопільської області

Стадник О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні