Ухвала
від 11.08.2017 по справі 200/13512/17
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 200/13512/17

Провадження №2/200/3619/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2017 року м. Дніпро

Суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська Женеску Е.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2, Товариства з обмеженою відповідальністю Інформаційно-консультаційний центр розвитку підприємництва у печерському районі , Товариства з обмеженою відповідальністю УНІ-ТРЕЙД-ГРУП ЛВ про стягнення заборгованості ,-

В С Т А Н О В И В:

10 серпня 2017 року позивач звернувся до Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська з позовом до ОСОБА_2, Товариства з обмеженою відповідальністю Інформаційно-консультаційний центр розвитку підприємництва у печерському районі , Товариства з обмеженою відповідальністю УНІ-ТРЕЙД-ГРУП ЛВ про стягнення заборгованості .

Ухвалою Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська від 11 серпня 2017 року відкрито провадження по справі та призначено до розгляду по суті в судове засідання на 06 грудня 2017 року о 11 год.00 хв.

Разом з позовною заявою позивач подав заяву про забезпечення позову шляхом накладення арешту на майно, а саме: об'єкт нерухомого майна: нежитлові приміщення, об'єкт житлової нерухомості: Ні; опис об'єкта: загальна площа (кв.м.): 343.4, опис: нежитлові приміщення в підвалі: І; II; IV та на 1-у поверсі: від 1-1 по 1-3; від 14-1 по 14-7; від 15-1 по 15-3, 16-1, зміна площі з 333,4 кв.м. на 343,4 кв.м. в результаті уточнення площ, що знаходиться за адресою: Львівська обл., м. Львів, вул. Галицька, буд. 20, номер об'єкта в РПВН: 5869940, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 924372146101. Заборони будь-яким особам, зокрема, але не виключно, Товариству з обмеженою відповідальністю УНІ-ТРЕЙД ГРУП ЛВ (код ЄДРПОУ 38127539, місцезнаходження: 81114, Львівська обл., Пустомитівський район, с. Скнилів, вул. Шевченка, буд. 95), будь-яким суб'єктам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві та Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб'єктам, державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно); вчиняти будь-які дії (у тому числі реєстраційні дії та дії в межах виконавчого провадження), спрямовані на зміну власника, або дії, які можуть призвести до зміни власника об'єкта нерухомого майна: нежитлових приміщень, об'єкт житлової нерухомості: Ні; опис об'єкта: загальна площа (кв.м.): 343.4, опис: нежитлові приміщення в підвалі: І; II; IV та на 1-у поверсі: від 1-1 по 1-3; від 14-1 по 14-7; від 15-1 по 15-3, 16-1, зміна площі з 333,4 кв.м. на 343,4 кв.м. в результаті уточнення площ, що знаходиться за адресою: Львівська обл., м. Львів, вул. Галицька, буд. 20, номер об'єкта в РПВН: 5869940, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 924372146101, а також будь-які інші дії (у тому числі реєстраційні) з об'єктом нерухомого майна, що знаходиться за адресою: Львівська обл., м. Львів, вул. Галицька, буд. 20, номер об'єкта в РПВН: 5869940.

В обґрунтування заяви зазначив, що 13 березня 2016 року між Позивачем та Відповідачем-2 було укладено договір , за яким за яким Відповідач-2 зобов'язався набути право власності на об'єкт нерухомого майна: нежитлові приміщення в підвалі: І; II; IV та на 1-у поверсі: від 1-1 по 1-3; від 14-1 по 14-7; від 15-1 по 15-3, 16-1, що знаходиться за адресою: Львівська обл., м. Львів, вул. Галицька, буд. 20, реєстраційний номер майна в Реєстрі прав власності на нерухоме майно 5869940 , які є предметом Договору іпотеки від 24 січня 2007 року, посвідченого приватним нотаріусом Львівського міського нотаріального округу ОСОБА_3, зареєстровано в реєстрі за № 132 , та яке належить на праві власності ОСОБА_4 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1), шляхом звернення стягнення на предмет іпотеки та у строк до 31 грудня 2016 року передати у його власність Позивачу шляхом укладення відповідно договору купівлі- продажу, а Позивач зобов'язав прийняти Приміщення у власність та сплатити Відповідачу-2 грошові кошти, визначені у договорі купівлі-продажу.

Так як Відповідач-2, у зв'язку із бездіяльністю Відповідача-3 та перешкоджанням Відповідачу-2 у користуванні його правами іпотекодержателя, право власності на приміщення до Відповідача-2 не перейшло, що виключає можливість виконання зобов'язань за договором від 10.03.2016.

Крім цього, як вбачається з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, на момент укладення Договору власником приміщень була ОСОБА_4, однак 23.05.2016 право власності на приміщення було зареєстровано за ТОВАРИСТВОМ З ОБМЕЖЕНОЮ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЮ УНІ-ТРЕЙД-ГРУП ЛВ .

Позивач вважає, що існує ризик того, що Відповідач-3 після отримання позовної заяви буде вживати заходів, спрямованих на відчуження майна іншим фізичним чи юридичним особам, зокрема, шляхом укладення договорів купівлі-продажу, міни, дарування, передачі в заставу, розпорядження, управління чи передачі до статутного капіталу іншим особам, що в майбутньому може ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення суду у даній справі.

Крім того, належне звернення стягнення Відповідачем-2 на Приміщення уможливить сплату Відповідачем-2 штрафу, який буде стягнутий на користь Позивача майбутнім рішенням у цій справі, за рахунок Приміщення. З іншого боку, відсутність Приміщення у власності Відповідача-2 може ускладнити сплату Відповідачем-2 належної суми грошових коштів Позивачу.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Згідно ст.15 ЦПК України суд за заявою осіб, що беруть участь у справі, може вжити заходи забезпечення позову, які допускаються на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Відповідно до ст.151 Цивільного процесуального кодексу України забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Згідно частини другої статті 151 ЦПК України у заяві про забезпечення позову повинно бути зазначено: 1) причини, у зв'язку з якими потрібно забезпечити позов; 2) вид забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; 3) інші відомості, потрібні для забезпечення позову. Відповідно до ч. 3 цієї статті - забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

У частині першої статті 152 ЦПК України визначено, що позов забезпечується: 1) накладенням арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і знаходяться у нього або в інших осіб; 2) забороною вчиняти певні дії; 3) встановленням обов'язку вчинити певні дії; 4) забороною іншим особам здійснювати платежі або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов'язання; 5) зупиненням продажу арештованого майна, якщо подано позов про визнання права власності на це майно і про зняття з нього арешту; 6) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку . Згідно ч. 2, 3 цієї статті - у разі необхідності судом можуть бути застосовані інші види забезпечення позову. Суд може застосувати кілька видів забезпечення позову. Види забезпечення позову мають бути спів мірними із заявленими позивачем вимогами.

Відповідно до частини першої статті 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа, в день її надходження без повідомлення відповідача та інших осіб, які беруть участь у справі. Частина 5 цієї статті визначає, що - про вжиття заходів забезпечення позову суд постановляє ухвалу, в якій зазначає вид забезпечення позову і підстави його обрання, порядок виконання, розмір застави, якщо така призначена.

Відповідно до п. 4 Постанови № 9 Пленуму Верховного суду України від 22.12.2006 року "Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову" розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Метою вжиття заходів забезпечення позову є охорона матеріально - правових інтересів позивача, які гарантують за його позовом присудження та реальне виконання позитивно прийнятого рішення, у разі прийняття такого.

Підставою забезпечення позову є обґрунтоване припущення заявника про те, що незастосування заходів по забезпеченню позову, може утруднити або взагалі унеможливити виконання рішення суду.

Враховуючи вищевикладене суд оцінює наскільки захід забезпечення позову, який пропонується вжити позивачем пов'язаний з предметом позову та наскільки він співмірний позовній вимозі, і яким чином цей захід фактично реалізує мету його вжиття, оскільки співмірність, зокрема, полягає в тому, щоб засіб забезпечення відповідав предмету позову за вартістю.

Проаналізувавши зміст позовних вимог, суд дійшов висновку, що є підстави припускати, що невжиття забезпечення позову може ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення суду, а тому вважає за необхідне задовольнити заяву позивача.

Керуючись ст.ст. 151-153, 209-210 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову - задовольнити частково.

Накласти арешт на майно, а саме: об'єкт нерухомого майна: нежитлові приміщення, об'єкт житлової нерухомості: Ні; опис об'єкта: загальна площа (кв.м.): 343.4, опис: нежитлові приміщення в підвалі: І; II; IV та на 1-у поверсі: від 1-1 по 1-3; від 14-1 по 14-7; від 15-1 по 15-3, 16-1, зміна площі з 333,4 кв.м. на 343,4 кв.м. в результаті уточнення площ, що знаходиться за адресою: Львівська обл., м. Львів, вул. Галицька, буд. 20, номер об'єкта в РПВН: 5869940, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 924372146101.

Заборонити Товариству з обмеженою відповідальністю УНІ-ТРЕЙД ГРУП ЛВ (код ЄДРПОУ 38127539, місцезнаходження: 81114, Львівська обл., Пустомитівський район, с. Скнилів, вул. Шевченка, буд. 95) та будь-яким суб'єктам державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (виконавчим органам сільських, селищних та міських рад, Київській, Севастопольській міським, районним, районним у містах Києві та Севастополі державним адміністраціям, акредитованим суб'єктам, державним реєстраторам речових прав на нерухоме майно) вчиняти будь-які дії (у тому числі реєстраційні дії та дії в межах виконавчого провадження), спрямовані на зміну власника, або дії, які можуть призвести до зміни власника об'єкта нерухомого майна: нежитлових приміщень, об'єкт житлової нерухомості: Ні; опис об'єкта: загальна площа (кв.м.): 343.4, опис: нежитлові приміщення в підвалі: І; II; IV та на 1-у поверсі: від 1-1 по 1-3; від 14-1 по 14-7; від 15-1 по 15-3, 16-1, зміна площі з 333,4 кв.м. на 343,4 кв.м. в результаті уточнення площ, що знаходиться за адресою: Львівська обл., м. Львів, вул. Галицька, буд. 20, номер об'єкта в РПВН: 5869940, реєстраційний номер об'єкта нерухомого майна: 924372146101, а також будь-які інші дії (у тому числі реєстраційні) з об'єктом нерухомого майна, що знаходиться за адресою: Львівська обл., м. Львів, вул. Галицька, буд. 20, номер об'єкта в РПВН: 5869940.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Бабушкінський районний суд м. Дніпропетровська шляхом подачі в 5-ти денний строк з дня отримання ухвали апеляційної скарги.

Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також подальшому розгляду справи.

Суддя: Женеску Е.В

Дата ухвалення рішення11.08.2017
Оприлюднено15.08.2017
Номер документу68244256
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —200/13512/17

Ухвала від 15.05.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Каратаєва Л. О.

Ухвала від 08.12.2017

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Каратаєва Л. О.

Ухвала від 04.10.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Женеску Е. В.

Ухвала від 03.11.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Женеску Е. В.

Ухвала від 03.11.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Женеску Е. В.

Ухвала від 11.08.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Женеску Е. В.

Ухвала від 11.08.2017

Цивільне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Женеску Е. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні