Ухвала
від 09.08.2017 по справі 761/27662/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/27662/17

Провадження № 1-кс/761/17462/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 серпня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

Слідчого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури м. Києва, молодшого радника юстиції ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю їх вилучення,-

ВСТАНОВИВ:

Прокурор відділу прокуратури м. Києва, молодший радник юстиції ОСОБА_3 звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням згідно якого просить надати тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » у м. Києві (МФО НОМЕР_1 ), що необхідно для здійснення досудового розслідування в межах кримінального провадження № №32016100010000026 від 08.02.2016 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212.

Клопотання мотивує наступним. Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві розслідується кримінальне провадження №32016100010000026 розпочате 08.02.2016. Підставою для внесення відповідних відомостей до ЄРДР, стали оперативні матеріали ОУ ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві та висновок фахівця ІНФОРМАЦІЯ_2 №34/26-75-13-03-01 від 25.01.2016 року, щодо протиправної діяльності службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) пов`язаної з ухиленням від сплати податків, що входять в систему оподаткування введених в установленому законом порядку, що призвело до ненадходження коштів до бюджету держави.

Розслідуванням по провадженню встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) в період з вересня 2013 року по березень 2017 року при проведенні фінансово-господарських операцій занизили податок на прибуток на загальну суму 943616 грн. та податок на додану вартість на загальну суму 896435 грн., тим самим, при здійсненні імпортних операцій ухилилися від сплати податків на загальну суму 1840051 грн.

Крім цього, в ході здійснення досудового розслідування даного кримінального провадження та аналізу діяльності державних закупівель було встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) здійснювало постачання пари, гарячої води та пов`язаної продукції, центрального опалення на адресу комунальних підприємств в період 2016-2017 років.

В свою чергу, в ході аналізу підприємства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) було встановлено неможливість реального здійснення платниками податків зазначених операцій з урахуванням часу, неможливість встановлення місця знаходження підприємств, майна або обсягу матеріальних ресурсів, економічно необхідних для виробництва товарів, виконання робіт або послуг, нездійснення особою, яка значиться виробником товару, підприємницької діяльності; відсутність необхідних умов для досягнення результатів відповідної економічної діяльності в силу відсутності управлінського або технічного персоналу, основних коштів, виробничих активів, складських приміщень, транспортних засобів.

Виходячи з вищевикладеного, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) за період 2016-2017 років здійснюють діяльність, що спрямовується на здійснення операцій, пов`язаних з наданням податкової вигоди третім особам (контрагентам), які не здійснюють свої податкові зобов`язання, з метою формування штучного формування валових витрат, які не мають реального товарного характеру.

Також встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) не являється платником податку на додану вартість та не реєструє в Єдиному реєстрі податкові накладні, тому відстежити придбання товару, а саме: пари, гарячої води та пов`язаної продукції, центрального опалення, не можливо без проведення аналізу розрахункових рахунків підприємства.

За результатами аналізу Аналітичної системи ДФС України «Податковий блок» встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) має діючі поточні банківські рахунки, відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_4 ) рахунок № НОМЕР_5 та в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (МФО НОМЕР_6 ) рахунок № НОМЕР_7 , НОМЕР_8 .

Саме тому, з метою встановлення реального руху та об`єму грошових коштів на даних рахунках, джерела їх походження та подальшого використання, виникла необхідність в отримані тимчасового доступу до документів, що містять інформацію по вказаних рахунках, які мають значення речових доказів по кримінальному провадженні, з можливістю вилучення їх копій, що дасть можливість відповідно до ч. 2 ст. 9 КПК України всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують причетних до злочину осіб, обставини, що пом`якшують чи обтяжують покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, а також з метою притягнення до відповідальності винних осіб в міру своєї вини..

В судовому засіданні прокурор підтримав внесене клопотання, просив задовольнити в повному обсязі.

Представник особи у володінні якої перебувають документи зазначені у клопотанні в судове засідання не викликався, відповідно до приписів ч. 2 ст. 163 КПК України.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст.107 КПК України.

Вислухавши доводи прокурора, дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

В свою чергу положеннями ч. 4 даної статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у м. Києві розслідується кримінальне провадження №32016100010000026 розпочате 08.02.2016 за ч.2 ст.212 КК України.

Відповідно до ст. 60 Закону України Про банки і банківську діяльність інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відома банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Згідно зі ст. 62 Закону України Про банки і банківську діяльність інформація щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Як вбачається з матеріалів клопотання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) має діючі поточні банківські рахунки, відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_4 ) рахунок № НОМЕР_5 та в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (МФО НОМЕР_6 ) рахунок № НОМЕР_7 , НОМЕР_8 .

За положеннями ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, відповідно до положень ст. 132 КПК України, якщо слідчий, прокурор не доведе,зокрема,що потреби досудового розслідування виправдають такий ступінь втручання в права і свободи особи, про який йдеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Таким чином слідчий суддя зобов`язаний перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, врахувати докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, які мають бути надані ініціатором клопотання.

Як свідчать матеріали клопотання, досудовим слідством використані всі надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації без застосування такого заходу його забезпечення, як розкриття інформації, яка охороняється законом.

Зважаючи на те, що в інший спосіб одержати відомості неможливо, беручі до уваги, що документи зазначені в клопотанні є важливими для встановлення обставин у кримінальному провадженні та використання їх в якості доказів, клопотання підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 110,163-165,309 та 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурору відділу прокуратури м. Києва молодшому раднику юстиції ОСОБА_3 , старшому слідчому з ОВС СУ ФР ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_4 , слідчим слідчою групи, оперативним співробітникам за дорученням, тимчасовий доступ до документів, що перебувають у володінні в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_4 ) та в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (МФО НОМЕР_6 ), та які стосуються відкриття й обслуговування банківських рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) по рахунку № НОМЕР_5 відкритому в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_4 ) та рахунку № НОМЕР_7 , НОМЕР_8 відкритому в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (МФО НОМЕР_6 ) за період з 01.01.2016 по 09.08.2017 р. , з можливістю зробити копії, а саме:

?роздруківок руху коштів на рахунку з зазначенням усіх наявних в банка реквізитів контрагентів, призначення платежу, суми, дати та часу платежу;

?заяв на відкриття (закриття) рахунку та інших документів, що подавалися для відкриття (закриття) даного рахунку;

?картка із зразками підписів та відбитка печатки;

?договору на здійснення розрахунково-касового обслуговування за рахунками;

?договору про надання банком інформаційно-розрахункових послуг та послуг електронної пошти в системі «Клієнт-Банк»;

?платіжних доручень, меморіальних ордерів, чеків, інших розрахункових документів використаних для здійснення розрахунково-касових операцій за рахунками;

?заявок на видачу готівкових коштів;

документів, які були підставою для ідентифікації особи (осіб), уповноважених діяти від імені власника рахунку при відкритті (закритті) рахунків і здійсненні розрахункових касових операцій.

Строк дії ухвали один місяць.

Роз`яснити посадовим особам АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_4 ) та в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (МФО НОМЕР_6 ), що у відповідності до ч. 1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

При виконанні ухвали слідчий в порядку ч.ч. 2,3 ст. 165 КПК України зобов`язаний пред`явити службовим особам АТ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (МФО НОМЕР_4 ) та в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (МФО НОМЕР_6 ) її оригінал і вручити копію.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення09.08.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68253404
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів з можливістю їх вилучення

Судовий реєстр по справі —761/27662/17

Ухвала від 09.08.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні