Ухвала
від 10.08.2017 по справі 552/3643/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 552/3643/17 Номер провадження 11-сс/786/382/17Головуючий у 1-й інстанції ОСОБА_1 Доповідач ап. інст. ОСОБА_2

Категорія

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2017 року м. Полтава

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Полтавської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_5 ,

прокурора ОСОБА_6 ,

адвоката ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Полтава провадження за апеляційною скаргою адвоката ОСОБА_7 на ухвалу слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 15 червня 2017 року,

ВСТАНОВИЛА:

Оскаржуваним рішенням суду накладено арешт на грошові кошти, що знаходяться на розрахункових рахунках ТОВ «Скіон Трейд» (код ЄДРПОУ 40372720) № НОМЕР_1 , № НОМЕР_2 , № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 . які відкрито в ПАТ КБ «Приватбанк»(МФО 305299), що знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, буд.50, на їх використання а також заборону розпорядження ними, та зупинити проведення всіх видаткових операцій по ньому, окрім операцій щодо розрахунку з державним бюджетом та операцій по надходженню грошових коштів.

Арештовані кошти на вказаних рахунках передати на відповідальне зберігання службовим особам ПАТ КБ «Приватбанк»(МФО 305299).

Зобов`язано службових осіб ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299)невідкладно надати уповноваженій особі, яка діє на підставі доручення прокурора, виписку банку про залишок коштів на арештованих рахунках на момент оголошення ухвали слідчого судді про накладення арешту та у подальшому письмово у 3-х денний термін повідомляти Полтавську місцеву прокуратуру за адресою: 36020, м. Полтава, вул. В. Козака, 1 про факти надходження коштів на вищезазначені розрахункові рахунки за весь час існування арешту.

Згідно ухвали слідчого судді прокурор Полтавської місцевої прокуратури ОСОБА_8 звернувся до слідчого судді Київського районного суду м. Полтави з клопотанням пронакладення арешту.

Посилався на те, що Полтавською місцевою прокуратурою внесено до ЄРДР відомості про вчинення кримінального правопорушення у кримінальному провадженні№42016171010000070 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст.27, ч. 3 ст.191, ч. 3 ст.212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що група осіб, яка складається з уродженців Донецької, Луганської та Полтавської областей, а саме: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , та інших не встановлених осіб, на протязі 2015-2017 років надають послуги по штучному формуванню податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток підприємствам реального сектору економіки та незаконної конвертації безготівкових коштів в готівку, використовуючи при цьому створену ними транзитно-конвертаційну групу підприємств, до складу якої входять ряд підприємств, серед яких зазначено і ТОВ «Скіон Трейд» ( код ЄДРПОУ 40372720).

Загалом на протязі 2015-2017 років Шипіцин, ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та інші не встановлені особи, шляхом проведення безтоварних операцій, сприяли в ухиленні від сплати податків вказаним підприємствам на загальну суму понад 7 млн. грн., що є особливо великим розміром.

В той же час службові особи ТОВ «Артстрой 2012» (код ЄДРПОУ 38245827), шляхом зловживання своїм службовим становищем, з метою заволодіння бюджетними коштами виділеними на виконання умов договору державних закупівель, укладеного на підставі проведення відкритих торгів по об`єкту «Реконструкція кріплення берегів і розчистка ділянки русла річки Бахмутка протяжністю 1,1 км.», за попередньою змовою з службовими особами ТОВ «УБЕЦ» (код ЄДРПОУ 35151071, м. Полтава), віднесли до складу податкового кредиту, що враховується при визначенні об`єкта оподаткування з ПДВ, роботи по улаштуванню габіонів 2958 м.куб., очисних споруд2 одиниці, виконані ТОВ «УБЕЦ», яке не має трудових ресурсів, основних засобів для виконання вказаних робіт, оскільки формує власний податковий кредит з ПДВ за рахунок придбання футлярів для зберігання ДВД-дисків, тушок курей та інше, внаслідок чого привласнили бюджетні кошти.

Крім того, в період 2016-2017 років службові особи ТОВ «Трубо-Пром» (код ЄДРПОУ 39056773), шляхом зловживання своїм службовим становищем, з метою заволодіння бюджетними коштами виділеними на виконання умов договорів державних закупівель, укладених на підставі проведення відкритих торгів на закупівлю товарно-матеріальних цінностей, за попередньою змовою з організаторами транзитноконвертаційної групи підприємств Шипіциним , Широбоковим, Калашніковим та іншими не встановленими особами, віднесли до складу податкового кредиту, що враховується при визначенні об`єкта оподаткування з ПДВ, фінансово-господарські операції по придбанню товарно-матеріальних цінностей від ТОВ «ОР Груп» (код 39909300), ТОВ «Надір ОСОБА_6» (код ЄДРПОУ 39389741), ТОВ «Дніпро Маркет Груп» (код ЄДРПОУ 39375770), ТОВ «Прометей Плюс» (код ЄДРПОУ 33013011), ТОВ «Інтенс Продакшн» (код ЄДРПОУ 40095737) та ТОВ «Енсайн ЛТД» (код ЄДРПОУ 35035634), яких фактично не було, а відбувалося лише документальне відображення даних взаємовідносин, оскільки зазначені СГД формують власний податковий кредит з ПДВ за рахунок придбання пива, курей, напоїв, внаслідок чого службові особи ТОВ «Трубо-Пром» спільно з вищевказаними особами привласнили бюджетні кошти.

Згідно витягу з бази даних ДФС України в Приміщенні ПАТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 50) ТОВ «Скіон Трейд» відкрито рахунок.

Грошові кошти, які знаходяться розрахункових рахунках вказаних підприємств, є об`єктами кримінально протиправних дій і можуть бути використані як докази обставин ухилення від сплати податків, привласнення, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, а також інших кримінальних правопорушень.

Ухвалою слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 15.06.2017 клопотання прокурора задоволено та накладено арешт на зазначене в клопотанні майно.

В обґрунтування прийнятого рішення слідчий суддя зазначив, що з метою запобігання подальшої злочинної діяльності з використанням банківських рахунків вище зазначеної транзитно-конвертаційної групи підприємств, визнання грошових коштів речовими доказами та їх збереження, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, наявні підстави длязадоволення клопотання.

На судове рішення адвокатом ОСОБА_7 захисником директора ТОВ «Скіон Трейд» ОСОБА_14 подана апеляційна скарга в якій він просить ухвалу слідчого судді скасувати.

На думку захисника клопотання про арешт майна не відповідає встановленим вимогам щодо його змісту, слідчий не надав жодного документу про причетність ТОВ «Скіон Трейд» до вчинених групою осіб кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 191 КК України на що слідчий суддя не звернув уваги.

Суддею не наведено жодних доводів щодо необхідності арешту грошових коштів.

Клопотання слідчого не містить відомостей щодо розміру шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення. В матеріалах кримінального провадження відсутні цивільні позови.

У даному кримінальному провадженні підозра ОСОБА_14 , як директору ТОВ «Скіон Трейд» та будь-якій іншій особі не оголошувалася.

Арештовані кошти та інші цінності на банківських рахунках ТОВ «Скіон Трейд» не підпадають під критерії вказані у ст. 98 КПК України, вони не були об`єктом та знаряддям вчинення злочину не зберегли буд-які його сліди, дане майно набуто законним шляхом, а тому воно не може бути речовим доказом . Арешт коштів унеможливлює ведення господарської діяльності підприємством.

Заслухавши суддю доповідача, адвоката на підтримання апеляційної скарги, прокурора, який заперечував проти апеляційної скарги та просив судове рішення залишити без змін, перевіривши матеріали провадження та доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга задоволенню не підлягає з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Згідно ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Статтею 173 КПК Українипередбачено, що при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати правову підставу для арешту майна; можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другоїстатті 170 КПК України); наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна, накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другоїстатті 170 КПК України); можливість спеціальної конфіскації (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другоїстатті 170 КПК України); розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другоїстатті 170 КПК України); розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Під час розгляду клопотання органу досудового розслідування слідчий суддя правильно встановив, що є достатні підстави вважати, що майно на яке слідчий просить накласти арешт відповідає вимогамст. 170 КПК України.

Колегія суддів вважає, що слідчий суддя дійшов правильного висновку про наявність правових підстав для задоволення клопотання слідчого та накладення арешту на вказане майно.

Посилання захисника на непричетність ТОВ «Скіон Трейд» до кримінального провадження, в межах якого слідчим суддею накладено арешт, не знайшли свого підтвердження при розгляді апеляційної скарги.

Так, прокурором в апеляційній інстанції доведено, що ТОВ «Скіон Трейд» причетне до даного кримінального провадження, а саме до незаконної господарської діяльності, в підтвердження чого надано ряд документів, зокрема, копію довіреності ТОВ «Скіон Трейд» виданої на ім`я ОСОБА_11 , копії протоколів огляду електронних носіїв від 08.08.2017, вилучених в ході проведених по кримінальному провадженню №42016171010000070 обшуків, на яких містяться файли з назвою «реестр12-07-2016 уголь Скион», Баймі-Скіон, реєстром перевезень по договорам, з яких видно, що «Скіон Трейд» постачало товар, придбаний у особи, на прізвище ОСОБА_15 , а останній згідно наданих договорів купівлі продажу є директором ТОВ «ИКСИЯ2006», що зареєстроване на території непідконтрольній Україні.

Враховуючи наведене, є підстави вважати, що кошти, що знаходяться на рахунку ТОВ «Скіон Трейд», здобуті незаконним шляхом та можуть бути використані як докази по кримінальному провадженню, а тому їх арешт є виправданим, оскільки застосований саме з метою забезпечення збереження речових доказів.

За змістом п. 1 ч. 2, ч. 3 ст. 170 КПК України, арешт майна з метою забезпечення збереження речових доказів накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатній підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

За таких обставин, посилання захисника про відсутність по даному кримінальному провадженню підозри директора ТОВ «Скіон Трейд», відомостей щодо розміру шкоди, завданого кримінальним правопорушенням, цивільних позовів, до уваги не приймаю, оскільки у даному випадку арешт накладено у відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України.

За таких обставин, підстави для скасування ухвали слідчого судді, за доводами, викладеними в апеляційній скарзі, відсутні, а тому апеляційна скарга задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. ст. 405, 407, 422 КПК України, колегія суддів,

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_7 залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 15 червня 2017 року без змін.

Ухвала апеляційного суду набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: ОСОБА_2

Судді ОСОБА_3

ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення10.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68269280
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —552/3643/17

Ухвала від 10.08.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Маліченко В. В.

Ухвала від 10.08.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Полтавської області

Маліченко В. В.

Ухвала від 15.06.2017

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Васильєва Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні