Рішення
від 10.08.2017 по справі 687/265/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

КОПІЯ

УКРАЇНА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


Справа № 687/265/17

Провадження № 22-ц/792/968/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 серпня 2017 року м. Хмельницький

Колегія суддів судової палати у цивільних справах

Апеляційного суду Хмельницької області у складі:

головуючого судді Купельського А.В.,

суддів: Спірідонової Т.В., Янчук Т.О.,

за участю секретаря: Лапко Ю. В.

сторін: апелянта ОСОБА_1 його представника ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_1 на рішення Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 28 березня 2017 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Чемеровецької районної державної адміністрації Хмельницької області, ОСОБА_3, треті особи - Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, Чемеровецька селищна рада Хмельницької області про визнання недійсним та скасування розпорядження ,

в с т а н о в и л а :

У лютому 2017 року ОСОБА_1, звертаючись до суду з вказаним позовом, зазначав, що відповідно до розпорядження Чемеровецької районної державної адміністрації №420/2009 року від 16 вересня 2009 року набув право власності на земельну ділянку площею 1,5583 га, кадастровий номер 6825287400:05:001:0080. На підставі зазначеного розпорядження йому виданий державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯИ №021549, який зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за №011076300021 від 9 серпня 2010 року.

У 2017 році з листа відділу Держгеокадастру у Чемеровецькому районі від 10 січня 2017 року, йому стало відомо, що належна йому на праві власності вказана вище земельна ділянка на підставі розпорядження Чемеровецької районної державної адміністрації „Про виділення земельних ділянок (в натурі) на місцевості» від 25 червня 2013 року №179/2013-р була зареєстрована за відповідачем ОСОБА_3, відповідно до якого останньому було виділено земельну ділянку №19 площею 1,56 га.

Вважає, що ОСОБА_3 була повторно виділена земельна ділянка за площею та кадастровим номером, яка належить позивачу на праві власності, тому просив суд визнати недійсним та скасувати розпорядження Чемеровецької районної державної адміністрації від 25 червня 2013 року №179/2013-р.

Рішенням Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 28 березня 2017 року у задоволенні позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з таким рішенням, ОСОБА_1 в апеляційній скарзі просить його скасувати, постановити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

Вважає рішення таким, що постановлене з порушенням вимог матеріального права.

На думку апелянта, суд першої інстанції помилково вважає документом, який є підставою для набуття ОСОБА_4 прав власності на зазначену земельну ділянку, розпорядження Чемеровецької РДА Хмельницької області від 23 жовтня 2007 року 3559/2007 року, яким було затверджено протокол загальних зборів власників земельних часток (паїв) колишнього КСП ім. Щорса с. Слобідка-Смотрицька Слобідсько-Смотрицької сільської ради Чемеровецького району від 23 березня 2007 року і протокол розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв), згідно із проектом землеустрою. Це розпорядження не є правовстановлюючим документом та не є підставою для виникнення права власності на земельну ділянку.

Як стверджує апелянт, судом не враховано, що приймаючи розпорядження „Про виділення земельних ділянок (в натурі) на місцевості» від 25 червня 2013 року №179/2013-р, Чемеровецька РДА Хмельницької області порушила ч. 5 ст. 116 ЗК України, відповідно до якої земельні ділянки, які перебувають у власності чи користуванні громадян або юридичних осіб, передаються у власність чи користування за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування лише після припинення права власності чи користування ними в порядку, визначеному законодавством.

Апелянт не заперечує право ОСОБА_3 на земельну частку (пай), отриманий внаслідок спадкування, яка перебувала у колективній власності КСП ім. Щорса, а ставить під сумнів саме набуття права власності на конкретну земельну ділянку, яка була надана ОСОБА_1 згідно розпорядження Чемеровецької РДА №420/2009 року від 16 вересня 2009 року, на підставі якого йому видано державний акт на право власності на земельну ділянку.

Заслухавши доповідача, пояснення апелянта, його представника, перевіривши матеріали справи, ознайомившись з доводами апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд виходив з того, що ОСОБА_1 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва виділено спірну земельну ділянку всупереч положенням ЗУ „Про виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток паїв» , а відтак, незаконно набуте право не може бути захищено судом.

Між тим, відповідно до ст. 41 Конституції України, кожен має право, володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Право власності, відповідно до ст. 321 ЦК України, є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Право власності, на земельну ділянку, відповідно до ст. 126 ЗК України, що діяла на час отримання у власність ОСОБА_1 земельної ділянки, посвідчується державним актом.

Земельні ділянки, які перебувають у власності чи користуванні громадян або юридичних осіб, відповідно до ч. 5 ст. 116 ЗК України, що діяла на час передачі земельної ділянки ОСОБА_3, передаються у власність чи користування за рішенням органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування лише після припинення права власності чи користування ними в порядку, визначеному законом.

У разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт, відповідно до ст. 155 ЗК України, визнається недійсним.

У відповідності до п.п. г, ґ ч.1 ст. 81 Земельного кодексу України (в редакції, яка була чинною на момент виникнення спірних правовідносин) громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі: прийняття спадщини, виділення в натурі (на місцевості) належної їм земельної частки (паю).

Статтею 1216 ЦК України передбачено, що спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до положень ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Статтею 1 Закону України Про виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток паїв передбачено, що право на земельну частку (пай) мають: колишні члени колективних сільськогосподарських підприємств, сільськогосподарських кооперативів, сільськогосподарських акціонерних товариств, у тому числі створених на базі радгоспів та інших державних сільськогосподарських підприємств, а також пенсіонери з їх числа, які отримали сертифікати на право на земельну частку (пай) у встановленому законодавством порядку; громадяни - спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідченого сертифікатом.

Стаття 3 вказаного Закону зазначає, що підставами для виділення земельних ділянок у натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) є рішення відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації. Особи, власники сертифікатів на право на земельну частку (пай), які виявили бажання одержати належну їм земельну частку (пай) в натурі (на місцевості), подають до відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації заяву про виділення їм земельної частки (паю) в натурі (на місцевості). Земельна частка (пай) виділяється її власнику в натурі (на місцевості), як правило, однією земельною ділянкою. За бажанням власника земельної частки (паю) йому можуть бути виділені в натурі (на місцевості) дві земельні ділянки з різним складом сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сінокоси або пасовища). У разі подання заяв про виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) більшістю власників земельних часток (паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства відповідна сільська, селищна, міська рада чи районна державна адміністрація приймає рішення про розробку проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв).

Статтею 9 вказаного Закону передбачено, що розподіл земельних ділянок у межах одного сільськогосподарського підприємства між власниками земельних часток (паїв), які подали заяви про виділення належних їм земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості), проводиться відповідною сільською, селищною, міською радою чи районною державною адміністрацією за місцем розташування земельних ділянок на зборах власників земельних часток (паїв) згідно з проектом землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв). Розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства проводиться за згодою не менш як двох третин власників земельних часток (паїв), а за її відсутності - шляхом жеребкування. Результат розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) у межах одного сільськогосподарського підприємства оформляється відповідним протоколом, що підписується власниками земельних часток (паїв), які взяли участь у їх розподілі. До протоколу про розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) додаються проект землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв), список осіб, які взяли участь у їх розподілі. Протокол про розподіл земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) затверджується відповідною сільською, селищною, міською радою чи районною державною адміністрацією і є підставою для прийняття рішення щодо виділення земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) та видачі державних актів на право власності на земельну ділянку власникам земельних часток (паїв). Матеріали щодо розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв) зберігаються у відповідній сільській, селищній, міській раді за місцем проживання більшості власників земельних часток (паїв) та в районному відділі земельних ресурсів.

Відповідно до Порядку організації робіт та методика розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2004 року № 122 розподіл земельних ділянок може здійснюватися за згодою не менш як двох третин власників земельних часток (паїв) або їх представників. Результати розподілу оформляються протоколом, що підписується власниками земельних часток (паїв) або їх представниками, які взяли участь у розподілі, головуючим та секретарем зборів. Сільська, селищна, міська рада чи райдержадміністрація у дводенний строк розміщує схему розташування земельних ділянок із зазначенням номерів земельних ділянок та номерів їх власників за списком у загальнодоступному місці у населеному пункті для ознайомлення з нею громадськості у 10-денний строк. Сільська, селищна, міська рада чи райдержадміністрація протягом п'яти днів після ознайомлення громадськості з результатами розподілу вживає заходів до остаточного його погодження згідно з поданими заявами і затверджує протокол зборів з урахуванням внесених змін, а також доручає територіальному органу Держкомзему разом із землевпорядною організацією забезпечити організацію робіт з установлення меж земельних ділянок у натурі (на місцевості) та складання державних актів на право власності на земельні ділянки (на підставі відповідних договорів). Нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки передаються в розпорядження сільських, селищних, міських рад чи райдержадміністрацій з метою надання їх в оренду.

Стаття 13 Закону України Про виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток паїв також вказує, що нерозподілені (невитребувані) земельні ділянки за рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради чи районної державної адміністрації можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до моменту отримання їх власниками державних актів на право власності на земельну ділянку, про що зазначається у договорі оренди земельної ділянки, а власники земельних часток (паїв) чи їх спадкоємці, які не взяли участь у розподілі земельних ділянок, повідомляються про результати проведеного розподілу земельних ділянок у письмовій формі, у разі якщо відоме їх місцезнаходження.

Судом встановлено, і це підтверджується матеріалами справи, що відповідно до розпорядження Чемеровецької районної державної адміністрації від 10.09.2003 року № 518/2003 надано дозвіл на виготовлення проекту організації території земельних часток (паїв) з послідуючою видачею державних актів на право власності на землю для ведення товарного сільськогосподарського виробництва власникам сертифікатів на право на земельну частку (пай), із земель колишнього колективного сільськогосподарського підприємства імені Щорса с. Слобідка-Смотрицька, згідно викопіювання та списку, що додається (а. с. 57-62).

Розпорядженням Чемеровецької районної державної адміністрації від 07 березня 2007 року № 126/2007 р. погоджено проект землеустрою щодо організації території земельних ділянок власникам 540 земельних часток (паїв) за рахунок земель, які належали на праві колективної власності колишньому КСП ім. Щорса с. Слобідка-Смотрицька на території Слобідко-Смотрицької сільської ради Чемеровецького району Хмельницької області (а. с. 68-зворот).

23 березня 2007 року в с. Слобідка-Смотрицька Чемеровецького району Хмельницької області було проведено розподіл земель колективної власності в межах Слобідко-Смотрицької сільської ради між власниками сертифікатів на право на земельну частку (пай) відповідно до проекту організації території земельних часток (паїв). Відповідно до протоколу розподілу земельних часток (паїв) від 23 березня 2007 року за ОСОБА_4 закріплена земельна ділянка № 19 площею 1,56 га.

Розпорядженням Чемеровецької районної державної адміністрації від 23 жовтня 2007 року № 559/2007р. затверджено протокол загальних зборів власників земельних часток (паїв) колишнього КСП ім. Щорса с. Слобідка-Смотрицька Слобідко-Смотрицької сільської ради Чемеровецького району від 23 березня 2007 року і протокол розподілу земельних ділянок між власниками земельних часток (паїв), згідно з проектом землеустрою. Виділено в натурі (на місцевості) земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва власникам земельних часток (паїв) відповідно до протоколу розподілу земельних ділянок між ними, згідно додатку. Власникам сертифікатів на право на земельну частку (пай), зазначених в додатку, видати державні акти на право власності на земельну ділянку. В додатку до розпорядження голови райдержадміністрації від 23.10.2007 року, зокрема зазначено ОСОБА_4, сертифікат ХМ №055320, номер земельної ділянки 19, площа земельної ділянки 1,56 (а. с. 73-74).

24 серпня 2007 року ОСОБА_4 померла, що підтверджується копією свідоцтва про смерть (а. с. 79).

11 червня 2013 року державним нотаріусом Чемеровецької районної державної нотаріальної контори ОСОБА_3 видано свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП ім. Щорса село Слобідка-Смотрицька Чемеровецького району Хмельницької області, розміром 1,4 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), посвідченого сертифікатом серії ХМ № 055320, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) 21.06.1996 року № 320 (а. с. 78).

Розпорядженням Чемеровецької районної державної адміністрації від 25.06.2013 року № 179/2013-р виділено земельні ділянки громадянам України жителям с. Залуччя, Почапинці, Гайове, Вівся, Хропотова Чемеровецького району Хмельницької області відповідно до затверджених проектів із землеустрою щодо виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) по колишніх КСП, згідно додатку. Відповідно до додатку до вказаного розпорядження ОСОБА_3 виділено земельну ділянку сертифікат ХМ№055320, номер земельної ділянки 19, площа земельної ділянки 1,56 (а. с. 85, 86).

27 серпня 2014 року ОСОБА_3 отримав свідоцтво про право власності на земельну ділянку площею 1,5583 га кадастровий 6825287400:05:001:0080 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Слобідко-Смотрицької сільської ради Чемеровецького району Хмельницької області.

ОСОБА_3, після смерті ОСОБА_4 успадкував спірну земельну ділянку на підставі свідоцтва про право на спадщину за законом. Тому суд прийшов до висновку, що ОСОБА_1 отримав земельну ділянку у власність незаконно.

Між тим, в засіданні апеляційного суду встановлено, що 15 червня 1996 року ОСОБА_5 отримала сертифікат на право на земельну частку пай розміром 1,40 умовних кадастрових гектарів (а. с. 37).

27 листопада 2000 року ОСОБА_1 отримав свідоцтво про спадщину за заповітом, після смерті ОСОБА_5 на зазначену земельну частку (пай) (а. с. 38).

16 вересня 2009 року розпорядженням Чемеровецької районної державної адміністрації № 4209/2009-р ОСОБА_6 виділено земельну ділянку №19, площею 1,40. На підставі вказаного розпорядження ОСОБА_1 отримав державний акт на право власності на земельну ділянку серії ЯИ № 021549 площею 1,5583 га, кадастровий №6825287400:05:001:0080 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Слобідко-Смотрицької сільської ради Чемеровецького району Хмельницької області, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі 06.08.2010 року за № 011076300021.

Зазначене розпорядження та державний акт про виділення та передачу земельної ділянки ОСОБА_1 не оскаржені і не скасовані.

За таких обставин висновок суду про відмову в задоволенні позову ОСОБА_1 є необґрунтованим, тому рішення підлягає скасуванню з постановленням нового про задоволення позову про визнання недійсним розпорядження Чемеровецької районної державної адміністрації „Про виділення земельних ділянок (в натурі) на місцевості» від 25 червня 2013 року №179/2013-р, в частині виділення ОСОБА_3 земельної ділянки №19 площею 1,56 га.

Відповідно до частини п'ятої статті 88 ЦПК України якщо суд апеляційної або касаційної інстанції, не передаючи справи на новий розгляд, змінює рішення або ухвалює нове, суд відповідно змінює розподіл судових витрат.

ОСОБА_1 при подачі позову заплатив державне мито в розмірі більшому, ніж передбачено. Тому з ОСОБА_3 слід стягнути на користь ОСОБА_1 судові витрати в сумі 1344 грн., що складає 640 грн. за подачу позову, 704 грн. за подачу апеляційної скарги.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 307, 309, 316, 319 ЦПК України,

колегія суддів

в и р і ш и л а :

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Рішення Чемеровецького районного суду Хмельницької області від 28 березня 2017 року скасувати та ухвалити нове.

Визнати недійсним розпорядження Чемеровецької районної державної адміністрації „Про виділення земельних ділянок (в натурі) на місцевості» від 25 червня 2013 року №179/2013-р, в частині виділення ОСОБА_3 земельної ділянки №19 площею 1,56 га.

Стягнути з Чемеровецької районної державної адміністрації на користь ОСОБА_1 судові витрати в сумі 1344 грн.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення, проте може бути оскаржене в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня набрання законної сили.

Головуючий /підпис/ ОСОБА_7

Суддя /підпис/ ОСОБА_8

Суддя /підпис/ ОСОБА_9

Згідно з оригіналом:

суддя Апеляційного суду

Хмельницької області ОСОБА_7


___

Головуючий у першій інстанції - ОСОБА_10 Категорія: 59

Доповідач - Купельський А.В.

СудАпеляційний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення10.08.2017
Оприлюднено16.08.2017
Номер документу68283666
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —687/265/17

Рішення від 10.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Рішення від 10.08.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Ухвала від 28.04.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Ухвала від 24.04.2017

Цивільне

Апеляційний суд Хмельницької області

Купельський А. В.

Рішення від 28.03.2017

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Горобець Н. О.

Рішення від 28.03.2017

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Горобець Н. О.

Ухвала від 13.03.2017

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Горобець Н. О.

Ухвала від 27.02.2017

Цивільне

Чемеровецький районний суд Хмельницької області

Горобець Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні