Ухвала
від 10.08.2017 по справі 757/46421/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/46421/17-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 серпня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В :

Прокурор відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 розглянувши матеріали кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12015000000000405 від 01.07.2017 за фактами фіктивного підприємництва, тобто створення або придбання суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, а також учинення невстановленими особами ряду фінансових операцій з коштами, одержаними внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, в особливо великих розмірах, з використанням ряду суб`єктів господарювання з ознаками фіктивності за ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 209 КК України, звернувся до слідчого судді із клопотанням про накладення арешту на майно.

Вислухавши слідчого ОСОБА_3 , який підтримав клопотання, вивчивши додані до клопотання матеріали, слід дійти переконання про необхідність здійснення визначених слідчим заходів з наступних підстав.

У ході розслідування установлено, що ОСОБА_5 організоване злочинне угрупування, до складу якого входять: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 та інші невставлені особи, які діючи за попередньою змовою з представниками та посадовими особами реально діючих суб`єктів підприємницької діяльності, у тому числі державної форми власності, службовими особами банківських установ, а також іншими не встановленими на теперішній час особами, організували та здійснюють на території Київської, Полтавської та Дніпропетровської областей і м. Києва злочинну діяльність по незаконному переведенню безготівкових грошових коштів у готівку, з метою виведення коштів підприємств реального сектору економіки в тіньовий обіг, минаючи систему оподаткування, а також привласнення та розкрадання коштів державних підприємств та їх подальшої легалізації (відмивання) в особливо великих розмірах.

Зокрема, з метою розкрадання коштів суб`єктів господарської діяльності та ухилення від сплати податків низкою підприємств, які зареєстровані на номінальних засновників та мають формально призначених керівників, у тому числі із числа співучасників злочинної діяльності, які реального відношення до їх діяльності та управління коштами на їх рахунках не мають. Зазначені підприємства були використані для прикриття привласнення та розкрадання коштів державних підприємств та прикриття незаконної діяльності по виведенню з реального сектору економіки та конвертування в готівку грошових коштів у великих розмірах, що заподіяло велику матеріальну шкоду Державі.

З метою виводу коштів у тіньовий сектор економіки, протягом

2015-2017 років між вищезазначеними підприємствами реального сектору економіки та страховими компаніями, підконтрольними ОСОБА_5 , а саме: ПрАТ «СК «Саламандра-Україна» (13934129), ПрАТ «СК «Дім Страхування» (раніше ПрАТ «СК «Дніпроінмед») (21870998), ПрАТ «СК «Українська охоронно-страхова компанія» (23734213), ТДВ «СК «Іллічівська» (33225921), ПрАТ «СК «Орлі» (22620565), ТОВ «КУА «Опіка-Капітал» (33804530), ТДВ «СК «Юніті» (34300674), ПрАТ «СК «Україна» (30636550), ПрАТ «СК «Скайд» (16295210), ПрАТ «Український страховий дім» (32556540), ПрАТ СК «Планета» (34478784)укладено договори страхування, на підставі яких страховим компаніям перераховано фіктивні страхові внески, з метою їх незаконного переведення в готівку та розкрадання. Тобто, застраховано завідомо непотрібні страхові випадки, які фактично не настали і не мали настати, про що достовірно було відомо членам злочинного угрупування.

Орган досудового розслідування вважає, що в матеріалах кримінального провадження наявна справжня потреба в накладенні арешту на цінні папери, які знаходяться на рахунках вищезазначених юридичних осіб, оскільки майно, а саме цінні папери, які зараховані та зберігаються на рахунках, на яке накладено арешт, відповідає критеріям ст. 167 КПК України, а саме вони є предметом кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України, відомості про яке внесено до ЄРДР, тобто є такими, на які спрямоване кримінальне правопорушення - легалізація (відмивання) доходів. У зв`язку з цим цінні папери, розміщені на вказаних рахунках, були визнані речовими доказами у кримінальному провадженні. Таким чином, метою арешту цінних паперів розміщених на вищезазначених рахунках є збереження речових доказів, що відповідає вимогам ст. 98, п. 1 ч. 2, ч. 3 ст. 170 КПК України.

З урахуванням вказаних обставин та з метою попередження незаконного відчуження майна чи інших негативних наслідків, які можуть перешкодити проведенню всебічного та повного досудового розслідування, зважаючи на те, що в даному випадку обмеження права власності є розумним і спів розмірним завданням кримінального провадження, орган досудового розслідування вважає за необхідне накладення арешту на цінні папери, що належать ТОВ «ГЛОБАЛ-АКТИВ» (код за ЄДРПОУ 39435400) та обліковуються на рахунку № НОМЕР_1 - НОМЕР_2 , відкритому у депозитарній установі ТОВ «ФІНКОМ-ІНВЕСТ» (код за ЄДРПОУ 37471006), зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Голосіївська, 7, корпус 1, блок 1/8.

Частина 1 ст. 170 КПК України передбачає, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

На підставі викладеного та керуючись вимогами ст.ст. 170-175 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Накласти арешт на цінні папери, що належать ТОВ «ГЛОБАЛ-АКТИВ» (код за ЄДРПОУ 39435400) та обліковуються на рахунку № НОМЕР_1 - НОМЕР_2 , відкритому у депозитарній установі ТОВ «ФІНКОМ-ІНВЕСТ» (код за ЄДРПОУ 37471006), зареєстроване за адресою: м. Київ, вул. Голосіївська, 7, корпус 1, блок 1/8.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68290433
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —757/46421/17-к

Ухвала від 10.08.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні