Ухвала
від 14.08.2017 по справі 760/14580/17
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження 1-кс/760/11315/17

Справа № 760/14580/17-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 серпня 2017 року слідчий суддя Солом`янського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі - ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , адвоката підозрюваного ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого СВ Солом`янського УП ГУ НП в м. Києві ОСОБА_3 про встановлення строку на ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12017100090005333 від 16.05.2017 року,

В С Т А Н О В И В :

Слідчий СВ Солом`янського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із клопотанням про встановлення строку на ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, після спливу якого сторона захисту вважається такою, що реалізувала своє право на доступ до матеріалів.

Обґрунтовуючи клопотання, слідчий зазначає, що досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_6 за попередньою змовою з ОСОБА_7 діючи умисно, з корисливих мотивів, заволоділи майном ТОВ «І.С.Ф.ГРУП» (ЄДРПОУ 39451971) шляхом обману, яким розпорядилися на власний розсуд, чим спричинили товариству матеріальну шкоду на загальну суму 67002 грн. 52 коп.

У вказаному кримінальному провадженні ОСОБА_8 22.06.2017 року повідомлено про підозру в вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

Зазначає, що 27.07.2017 органом досудового розслідування у порядку ч. 1 ст. 290 КПК України прокурором визнано зібрані під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження докази достатніми для складання обвинувального акту, слідчим за дорученням прокурора повідомлено підозрюваного ОСОБА_8 та його захисників ОСОБА_4 та ОСОБА_5 про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Підозрюваному ОСОБА_8 та його захисникам ОСОБА_4 та ОСОБА_5 забезпечено належні умови для реалізації права на доступ до матеріалів, можливість копіювати чи відобразити іншим чином будь-які речові докази та документи розслідування.

Однак станом на 02.07.2017, тобто за п`ять робочих днів, підозрюваний ОСОБА_8 ознайомився лише з 1 томом матеріалів розслідування на 244 аркушах, та томом №2 з 1 по 50 сторінки, в період часу з 16:08 по 16:41 год. 28.07.2017, хоча сфотографував на власний мобільний телефон всі матеріали томів №1 та №2.

Захисник ОСОБА_4 в період часу з 16:08 год. по 18:04 год. 28.07.2017 ознайомлювався з 1-м томом від сторінки №1 по сторінку №244, та на даний час не з`являється для ознайомлення з усіма матеріалами кримінального провадження, хоча був повідомлений про змогу ознайомитись.

Захисник ОСОБА_5 також був неодноразово повідомлений про ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, але також на даний час для ознайомлення не з`являється.

Беручи до уваги вищевикладене та зволікання підозрюваного ОСОБА_7 та його захисниками ОСОБА_4 та ОСОБА_5 при ознайомленні з матеріалами справи, чим порушується вимоги ст. 28 КПК Уукраїни щодо виконання процесуальних дій у розумні строки, слідчий просив клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Адвокат підозрюваного ОСОБА_4 , ОСОБА_5 проти задоволення клопотання заперечували в повному обсязі, як необґрунтованого. Також зазначили, що слідчим не було розглянуто ряд клопотань сторони захисту, а тому підстав для завершення досудового розслідування та розкриття матеріалів кримінального провадження не було.

Разом з цим, адвокат ОСОБА_5 пояснив, що жодного повідомлення про необхідність ознайомлення з матеріалами справи не отримував, оскільки був у щорічній відпустці та знаходився за межами м.Києва.

Заслухавши позиції сторін кримінального провадження, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Згідно ст. 2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

У відповідності до ст. 7 КПК України, зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема, відносяться диспозитивність, змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості , а також, розумність строків.

Так, за змістом ч. 1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч.ч. 1 та 2 ст. 22 КПК України, кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом.

Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки. Розумними вважаються строки, що є об`єктивно необхідними для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Розумні строки не можуть перевищувати передбачені цим Кодексом строки виконання окремих процесуальних дій або прийняття окремих процесуальних рішень.

Відповідно до положень ч. 3 ст. 28 КПК України, критеріями для визначення розумності строків кримінального провадження є:

1) складність кримінального провадження, яка визначається з урахуванням кількості підозрюваних, обвинувачуваних та кримінальних правопорушень, щодо яких здійснюється провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій, необхідних для здійснення досудового розслідування тощо;

2) поведінка учасників кримінального провадження;

3) спосіб здійснення слідчим, прокурором і судом своїх повноважень.

Відповідно до положень ч. 2 ст. 28 КПК України, проведення досудового розслідування у розумні строки забезпечує прокурор, слідчий суддя (в частині строків розгляду питань, віднесених до його компетенції), а судового провадження - суд.

Встановлено, що СВ Солом`янського управління поліції Головного управління національної поліції у м. Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 12017100090005333 від 16 травня 2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України.

У відповідності до вимог ст. 290 КПК України, 27.07.2017 прокурором визнано зібрані під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження докази достатніми для складання обвинувального акту, слідчим за дорученням прокурора повідомлено підозрюваного ОСОБА_8 та його захисників ОСОБА_4 та ОСОБА_5 про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування.

Згідно вимог КПК України, право на ознайомлення з матеріалами досудового розслідування мають: підозрюваний, його захисник, законний представник та захисник особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру; потерпілий, його представник та законний представник - в тій частині матеріалів, які безпосередньо стосуються вчиненого щодо потерпілого кримінального правопорушення; цивільний позивач, його представник, цивільний відповідач і його представник та законний представник - в частині матеріалів, що стосуються цивільного позову.

Матеріали кримінального провадження - це документи, інші матеріали, надані суду під час судового провадження його учасниками, судові рішення та інші документи і матеріали, що мають значення для цього кримінального провадження і долучаються до обвинувального акта (клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності).

Відповідно до ч.2 ст.290 КПК України, прокурор або слідчий за його дорученням зобов`язаний надати доступ до матеріалів досудового розслідування, які є в його розпорядженні, у тому числі будь-які докази, які самі по собі або в сукупності з іншими доказами можуть бути використані для доведення невинуватості або меншого ступеня винуватості обвинуваченого, або сприяти пом`якшенню покарання.

Згідно з ч.10 ст. 290 КПК України, сторонам кримінального провадження, потерпілому, представнику юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, надається достатній час для ознайомлення з матеріалами, до яких їм надано доступ. У разі зволікання при ознайомленні з матеріалами, до яких надано доступ, слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження з урахуванням обсягу, складності матеріалів та умов доступу до них зобов`язаний встановити строк для ознайомлення з матеріалами, після спливу якого сторона кримінального провадження або потерпілий, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, вважаються такими, що реалізували своє право на доступ до матеріалів.

Тобто, обмеження в ознайомленні з матеріалами кримінального провадження має місце виключно у разі зволікання особою, у даному випадку підозрюваним та його захисниками з матеріалами кримінального провадження.

Таким чином, враховуючи мету і підстави клопотання про встановлення строку на ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, обсяг, складність матеріалів досудового розслідування, умови доступу до них, час, використаний захисниками та підозрюваними для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування, строк, який сплинув з моменту відкриття матеріалів провадження, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки слідчим у судовому засіданні доведено сукупність фактичних обставин, що вказують на зволікання підозрюваним та його захисникам ОСОБА_4 з ознайомленням з матеріалами досудового розслідування.

Разом з тим, суд не знаходить підстав для надання строку для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування ОСОБА_9 .

Так, в матеріалах справи відсутні докази вручення повідомлення захиснику ОСОБА_5 про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування. До того ж, захисник ОСОБА_5 перебував у відпустці з 20.07.2017 року по 01.08.2017 року.

За таких обставин, слідчий суддя вважає , що з боку адвоката ОСОБА_9 відсутні дії, які свідчать про зволікання останнього на ознайомлення з матеріалами досудового розслідування.

Отже, клопотання підлягає частковому задоволенню.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 219, 290, 369-372, 395 КПК України, слідчій суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити частково.

Встановити підозрюваному ОСОБА_8 та його захиснику ОСОБА_4 , строк для ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні №12017100090005333 від 16.05.2017 року, до 21.08.2017 року.

В іншій частині поданого клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.08.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68299150
СудочинствоКримінальне
Сутьвстановлення строку на ознайомлення з матеріалами досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12017100090005333 від 16.05.2017 року

Судовий реєстр по справі —760/14580/17

Ухвала від 14.08.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Букіна О. М.

Ухвала від 14.08.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Букіна О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні