Ухвала
від 15.08.2017 по справі 761/28225/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/28225/17

Провадження № 1-кс/761/17898/2017

У Х В А Л А

Іменем України

15 серпня 2017 року Шевченківський районний суд м.Києва у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2

представник заявника ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Одітел Сістемс», про скасування арешту, у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42017100000000370,-

ВСТАНОВИВ:

В провадженні слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва перебуває вищевказане клопотання.

Заявник обґрунтовує клопотання тим, що ухвалою Шевченківського районного суду м. Києва від 06 липня 2017 року було задоволено клопотання прокурора ОСОБА_5 про накладення арешту на грошові кошти низки суб`єктів господарювання які знаходяться розрахункових рахунках в рамках досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 42017100000000370, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205 та ч. 2 ст. 205 КК України

Цією ж ухвалою були зупинені всі видаткові операції та накладений арешт на грошові кошти по рахункам Товариства з обмеженою відповідальністю «Одітел Сістемс» (65014, м. Одеса, вул. Буніна буд. З, офіс 11, код ЄДР 40934513) відкритому в філії «Южне головне регіональне управління» ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 328704), адреса банку відповідно довідника НБУ: м. Одеса, вул. Щорса, буд. 125/1, №№ НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 , за винятком видаткових операцій, пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів) в бюджет або державні цільові фонди, по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та видатків пов`язаних з виплатою заробітної плати.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Одітел Сістемс» вважає, що зупинення всіх видаткових операцій та арешт на грошові кошти було накладено необґрунтовано. У застосуванні такого заходу забезпечення не було потреби.

Основною діяльністю ТОВ «Одітел Сістемс» є дистрибуція і постачання, обладнання торгівельних марок LEGARD, GEWISS, DKS, VINET, IvyNET, RM, OkNet, SIEMENS, а також проектування, монтаж і обслуговування СКС, міні АТС, охоронної та пожежної сигналізації, систем контролю доступу, систем управління та диспетчеризації будинків.

ТОВ «Одітел Сістемс» не співпрацювало з жодним підприємством зазначеним в ухвалі Шевченківського районного суду м. Києва від 06 липня 2017 року, окрім Товариства з обмеженою відповідальністю «Сатурн-К».

06.12.2016 року ТОВ «Одітел Сістемс» згідно видаткової накладної № У- 0007976 поставило Товариству з обмеженою відповідальністю «Сатурн-К» автоматичну протипожежну систему вартістю 234 332,66 грн.

Зазначена протипожежна система була встановлена Товариством з обмеженою відповідальністю «Сатурн-К» у виробничо-перевантажувальному комплексі розташованому на території морського порту в місті Миколаїв, в який входить один з найбільших в Україні заводів з виробництва рослинної олії та масляний термінал. Завод з виробництва рослинної олії та масляний термінал належить Південній Філії ДП «Сантрейд Бунге Україна», код ЄДР 25394566, який є українським підрозділом міжнародної компанії Bunge Ltd.

ТОВ «Одітел Сістемс» не має і не мало жодного відношення до невстановлених слідством осіб які створили (придбали) на території міста Києва суб`єкти господарської діяльності (юридичні особи) з метою незаконної діяльності.

На підставі викладеного заявник просить слідчого скасувати арешт з рахунків підприємства, однак не заперечує, з приводу залишення арешту грошових коштів в розмірі 281199 грн. 19 коп, які знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 , оскільки вказані грошові кошти були перераховані товариством щодо якого здійснюється досудове розслідування.

Прокурор заперечив проти задоволення клопотання.

Заслухавши думку заявника, прокурора, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

З матеріалів кримінального провадження, що 06.07.2017 року ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва було накладено арешт на грошові кошти, що знаходяться на вищевказаних рахунках ТОВ «Одітел Сістемс».

Відповідно до ч. 2 ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

Отже, клопотання подано до належного суду.

Відповідно до ч.2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні або застосування щодо нього спеціальної конфіскації (у разі арешту майна з підстав, передбачених пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (у разі арешту майна з підстав, передбачених пунктами 2, 3 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою; 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Згідно з абз. 2 ч. 1 ст. 174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю або частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

В судовому засіданні встановлено, що грошові кошти на вищевказаних рахунках належать ТОВ «Одітел Сістемс».

З матеріалів клопотання вбачається, що грошові кошти ТОВ «Одітел Сістемс», що знаходяться на рахунку в ПАТ КБ «Приватбанк» були арештовані з метою збереження речових доказів.

Разом з тим з клопотання вбачається, що посадові особи ТОВ «Одітел Сістемс» не є підозрюваними в межах даного кримінального провадження.

Таким чином, з матеріалів кримінального провадження не вбачається що арештоване майно може мати відношення до предмету доказування у кримінальному провадженні, окрім грошових коштів в розмірі 281199 грн. 19 коп., які знаходяться на рахунку № НОМЕР_1 , тобто суми яка є встановленою органом досудового розслідування, та законність походження якої перевіряється органом досудового розслідування.

Пунктом 2 ч. 2.6 Узагальнення судової практики щодо розгляду слідчим суддею клопотань про застосування заходів забезпечення кримінального провадження Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справи від 07.02.2014 р. зазначено:

«Арешт може бути накладено на майно підозрюваного, обвинуваченого, осіб, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння».

При цьому таке майно може перебувати, як у згаданих осіб так і в інших фізичних або юридичних осіб.

Щодо осіб, які не є підозрюваними (яким у порядку, передбаченому ст. ст. 276-279 КПК, повідомлено про підозру, або яка затримана за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення), обвинуваченими (особа, обвинувальний акт щодо якої передано до суду в порядку, передбаченому ст. 291 КПК) або особами, які в силу закону несуть цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, не може бути прийнято ухвалу про арешт майна».

Слідчий суддя вважає, що арешт на майно, яке належить ТОВ «Одітел Сістемс» був накладений необґрунтовано, оскільки посадові особи вказаного товариства не мають жодного відношення до розслідуваного кримінального правопорушення.

Таким чином, враховуючи вищезазначені факти, накладення арешту на майно, яке належать ТОВ «Одітел Сістемс» було необґрунтованим.

Статтею 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Громадяни для задоволення своїх потреб можуть користуватися об`єктами права державної та комунальної власності відповідно до закону. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є непорушним.

На підставі ч. ч. 1, 2 ст. 321 ЦК України, право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

Згідно з частиною 3 статті 170 КПК України єдиною підставою арешту майна є наявність сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку, що арешт на частину майна було накладено необґрунтовано оскільки відсутня підстава для арешту майна, тому, враховуючи вищевикладене вважаю, що клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Одітел Сістемс», про скасування арешту, у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42017100000000370 підлягає до часткового задоволення.

Керуючись ст.110, 174 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Скасувати зупинення всіх видаткових операцій та арешт на грошові кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «Одітел Сістемс» (65014, м. Одеса, вул. Буніна буд. З, офіс 11, код ЄДР 40934513) по рахункам відкритих в філії «Южне головне регіональне управління» ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 328704), адреса банку відповідно довідника НБУ: м. Одеса, вул. Щорса, буд. 125/1, №№ НОМЕР_2 , НОМЕР_3 , НОМЕР_4 .

Скасувати зупинення всіх видаткових операцій та арешт на грошові кошти Товариства з обмеженою відповідальністю «Одітел Сістемс» (65014, м. Одеса, вул. Буніна буд. 3, офіс 11, код ЄДР 40934513) по рахунку відкритому в філії «Южне головне регіональне управління» ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" (МФО 328704), адреса банку відповідно довідника НБУ: м. Одеса, вул. Щорса, буд. 125/1, № НОМЕР_1 , окрім грошових коштів в розмірі 281199 (двісті вісімдесят одна тисяча сто дев`яносто дев`ять) грн. 19 (дев`ятнадцять) коп.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.08.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68318890
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту, у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42017100000000370

Судовий реєстр по справі —761/28225/17

Ухвала від 15.08.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Бугіль В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні