Постанова
від 17.08.2017 по справі 815/4456/16     
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/4456/16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 серпня 2017 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді - Кравченка М.М.,

розглянувши в письмовому провадженні справу за адміністративним позовом Малиновського відділення м. Одеси Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області до Ліквідаційної комісії Виробничого підприємства Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян про стягнення капіталізованих платежів у розмірі 648862,87 грн., -

СУТЬ СПОРУ:

Малиновське відділення м. Одеси Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області звернулося до Одеського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Ліквідаційної комісії Виробничого підприємства Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян , в якому просило стягнути капіталізовані платежі у розмірі 648862,87 грн.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначив наступне.

Виробниче підприємство Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян зареєстроване у Малиновському відділенні м. Одеси Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області як суб'єкт страхування згідно Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності .

Згідно даних проведення державної реєстрації юридичних осіб, внесення змін до установчих документів та внесення змін до відомостей про юридичних осіб позивачу стало відомо, що 13.05.2016 року до Єдиного державного реєстру було внесено запис про рішення засновників щодо припинення юридичної особи - Виробничого підприємства Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян .

30.06.2016 року Малиновське відділення м. Одеси Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області звернулося до голови ліквідаційної комісії Виробничого підприємства Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян з листом № 03/2518 про визнання кредиторської вимоги на суму 648862,87 грн., але лист не було отримано адресатом та 04.08.2016 року було повернуто за закінченням строку зберігання.

17.08.2016 року позивачу стало відомо, що відповідач не визнав кредиторську вимогу, що стало підставою для звернення до суду з цим позовом.

Суд, з урахуванням ст.122 та ст.128 КАС України, вирішив розглянути дану адміністративну справу в письмовому провадженні.

Дослідивши надані письмові докази, перевіривши матеріали справи, а також проаналізувавши законодавство, яке регулює спірні правовідносини, суд дійшов висновку, що адміністративний позов належить задовольнити. Свій висновок суд вмотивовує наступним чином. Так, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Виробниче підприємство Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян зареєстроване у Малиновському відділенні м. Одеси Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області з 01.05.2003 року за № 1526000414 як суб'єкт страхування згідно Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності від 23.09.1999 року № 1105-ХIV.

Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці від 28.12.2014 року № 77-VІІІ, який набрав чинності з 01.01.2015 року, Закон України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності від 23.09.1999 року № 1105-ХIV було викладено в редакції як Закон України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування .

Згідно даних проведення державної реєстрації юридичних осіб, внесення змін до установчих документів та внесення змін до відомостей про юридичних осіб Малиновському відділенню м. Одеси Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області стало відомо, що 13.05.2016 року було внесено до Єдиного державного реєстру запис про рішення засновників щодо припинення юридичної особи - Виробничого підприємства Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян .

Відповідно до інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань щодо юридичної особи - Виробничого підприємства Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян у графі відомості про строк, визначений засновниками (учасниками) юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, для заявлення кредиторами своїх вимог зазначено 20.07.2016 року.

Від Виробничого підприємства Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян на обліку у Малиновському відділенні м. Одеси Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області знаходяться дві особові справи потерпілих: ОСОБА_1, який отримав травму у зв'язку з нещасним випадком на виробництві, що стався 03.09.2001 року, та продовжує отримувати страхові виплати по трудовому каліцтву; ОСОБА_2, який отримав травму у зв'язку з нещасним випадком на виробництві, що стався 09.09.1987 року, та продовжує отримувати страхові виплати по трудовому каліцтву.

Відповідно до листа Виконавчої Дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 01.08.2014 року № 446-07-13, а також з урахуванням середньостатистичних даних очікуваності тривалості життя чоловіків та жінок України за 2015 рік від Державної служби статистики України, Малиновським відділенням м. Одеси Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області було проведено розрахунок потреби в капіталізації коштів Виробничого підприємства Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян для розрахунку з вказаними потерпілими на виробництві.

Згідно зазначеного розрахунку потреби в капіталізації коштів Виробничого підприємства Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян для розрахунку з даними потерпілими було встановлено загальний розмір капіталізованих платежів, що складає 648862,87 грн.

30.06.2016 року Малиновське відділення м. Одеси Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області звернулося до Ліквідаційної комісії Виробничого підприємства Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян з листом № 03/2518 щодо визнання кредиторської вимоги на суму 648862,87 грн.

Позивач зазначає, що 17.08.2016 року йому стало відомо про не визнання кредиторської вимоги відповідачем.

Відповідно до ст.19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з ч.1 ст.1 Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування загальнообов'язкове державне соціальне страхування - це система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає надання соціального захисту, що включає матеріальне забезпечення громадян у разі хвороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом (далі - роботодавець), громадянами, а також бюджетних та інших джерел, передбачених законом.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.11 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування джерелами формування коштів Фонду є капіталізовані платежі, що надійшли у випадках ліквідації страхувальників у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно з ч.1 ст.36 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування страховими виплатами є грошові суми, які Фонд виплачує застрахованому чи особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку.

Відповідно до Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 року № 765, здійснюється капіталізація платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута відшкодувати шкоду, заподіяну життю і здоров'ю громадян, у тому числі застрахованих у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Капіталізація платежів здійснюється щодо кожної особи з урахуванням заборгованості за попередні роки та необхідності виплати майбутніх платежів. Під час розрахунку сум цих платежів повинні враховуватися заробітна плата потерпілого, відсоток втрати професійної працездатності, витрати по догляду за потерпілим, на реабілітацію, протезування, придбання транспортних засобів та види соціальної допомоги відповідно до медичного висновку, необхідність сплати одноразової допомоги у зв'язку з травмою або професійним захворюванням, які можуть призвести до смерті потерпілого, а також інших виплат, передбачених законодавством.

Згідно з п.3 вказаного Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 року № 765, капіталізація відповідних платежів розраховується на період, що визначається як різниця між середньою тривалістю життя для чоловіків і жінок у країні та їх віком на момент здійснення капіталізації.

Відповідно до п.5-1 Порядку капіталізації платежів для задоволення вимог, що виникли із зобов'язань суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута перед громадянами внаслідок заподіяння шкоди їх життю і здоров'ю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 року № 765, у вимогах Фонду до суб'єкта підприємницької діяльності, щодо якого порушено справу про банкрутство, зазначається сума, визначена з урахуванням кожного платежу, що підлягає капіталізації. Суми платежів, капіталізованих відповідно до зазначених вимог у процесі ліквідації суб'єкта підприємницької діяльності - банкрута, перераховуються ліквідатором (арбітражним керуючим) робочому органу виконавчої дирекції Фонду, у якому суб'єкт підприємницької діяльності перебуває на обліку.

Також, згідно з інформацією, яка міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадський формувань, Виробниче підприємство Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян (код ЄДРПОУ 22473940) з 13.05.2016 року перебуває у стані припинення, однак на час розгляду справи запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про припинення юридичної особи (Виробниче підприємство Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян ) не внесено.

Згідно з ч.2 ст.1205 Цивільного кодексу України у разі ліквідації юридичної особи платежі, належні потерпілому або особам, визначеним статтею 1200 цього Кодексу, мають бути капіталізовані для виплати їх потерпілому або цим особам у порядку, встановленому законом або іншим нормативно-правовим актом. У разі відсутності в юридичної особи, що ліквідується, коштів для капіталізації платежів, які підлягають сплаті, обов'язок щодо їх капіталізації покладається на ліквідаційну комісію на підставі рішення суду за позовом потерпілого.

Відповідно до вимог ч.1 ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Під час розгляду справи позивач довів суду ті обставини, на які він посилався в обґрунтування заявлених вимог.

Згідно з ч.1 ст.69 та ч.1 ст.70 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмету доказування.

Відповідно до ст.86 КАС України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Під час розгляду справи відповідач не надав доказів, які б спростовували позовні вимоги позивача.

Згідно з ч.1 ст.9 КАС України суд при вирішенні справи керується принципом законності, відповідно до якого органи державної влади, органи місцевого самоврядування, їхні посадові і службові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до вимог ст.94 КАС України розподіл судових витрат не здійснюється.

На підставі викладеного, керуючись Конституцією України, ст.ст.2, 7, 8, 9, 11, 27, 69-71, 86, 94, 122, 159-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов задовольнити.

2. Стягнути з Ліквідаційної комісії Виробничого підприємства Краянбуд Відкритого акціонерного товариства Краян на користь Малиновського відділення м. Одеси Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Одеській області капіталізовані платежі у сумі 648862 (шістсот сорок вісім тисяч вісімсот шістдесят дві) гривні 87 копійок.

Порядок і строки оскарження постанови визначаються ст.ст.185, 186 КАС України.

Постанова набирає законної сили в порядку і строки, встановлені ст.254 КАС України.

Суддя М.М. Кравченко

Дата ухвалення рішення17.08.2017
Оприлюднено17.08.2017
Номер документу68324339
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/4456/16     

Постанова від 17.08.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Кравченко М.М.

Ухвала від 21.02.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Кравченко М.М.

Ухвала від 08.02.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Кравченко М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні