Рішення
від 25.11.2009 по справі 2/159-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

21036, м. Вінниця, Хмельницьке ш осе, 7 тел. 66-03-00, 66-11-31 http://vn.arbitr.gov.ua


_____

І м е н е м У к р а ї н и

РІШЕННЯ

25 листопада 2009 р. Справа 2/159-09

за позовом : Виконавчо го комітетут Вінницької місь кої ради, 21050, м.Вінниця, вул.Собо рна, 59

до : Вінницького обласн ого краєзнавчого музею, 21050, м.В інниця, площа Музейна, 1(вул.Со борна, 19)

до: Приватного підприємеця ОСОБА_1 (21050, АДРЕСА_1)

про визнання договору орен ди нежитлового приміщення не дійсним

Головуючий суддя

Cекретар судового засіданн я

Представники

позивача : Левчишин С.О. - за довіреністю

відповідача 1: Домбровськ ий М.В. - за довіреністю

відповідача 2: не з"явився

ВСТАНОВИВ :

Заявлено позов виконавчим комітетом Вінницької місько ї ради до Вінницького обласн ого краєзнавчого музею про в изнання договору оренди нежи тлового приміщення від 20.06.1997 р. недійсним.

Ухвалою господарського су ду Вінницької області від 06.08.09 р. за вказаним вище позовом пр овадження у справі порушено та призначено до судового ро згляду на 16.09.09 року.

Ухвалою суду від 16.09.09 р. відпо відно до ст. 27 ГПК України залу чено у справі в якості третьо ї особи без самостійних вимо г на стороні відповідача при ватного підприємця ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 05.10.09 р. згідн о з ст. 24 ГПК України залучено д о участі у справі ФОП ОСОБА _1 в якості відповідача та ро згляд справи відкладено на 25 л истопада 2009 року.

В судовому засіданні предс тавник позивача позов підтри мав та просив суд задовільни ти його в повному обсязі.

Представник відповідача-1 п озов визнав.

Відповідач-2 в судове засіда ння 25.11.2009 року не з"явився, повно важного представника в судов е засідання не направив, витр ебуваних ухвалою суду від 05.10.20 09 року документів не надав. Ра зом з тим, 25 листопада 2009 року до початку судового засідання представник відповідача 2 по дав до суду заяву про відклад ення розгляду справи на іншу дату в зв"язку з відрядженням до м. Києва.

Розглянувши вказану заяву та заслухавши думку предста вників позивача та відповіда ча-1, суд дійшов висновку про в ідмову в задоволенні клопота ння представника відповідач а-2, оскільки останнім не подан о підтверджуючих доказів про його відрядження до м. Києва.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що вжив всі залежн і від нього заходи для повідо млення відповідача-2 належни м чином про час і місце розгля ду судової справи, підготовк и до судового розгляду справ и і забезпечення явки останн ього в судове засідання для р еалізації ним права на судов ий захист своїх прав та інтер есів.

За таких обставин, справа р озглядається за наявними в н ій матеріалами, відповідно д о ст. 75 ГПК України.

Розглянувши подані докуме нти і матеріали, заслухавши п ояснення представника позив ача та представника відповід ача-1, з' ясувавши фактичні об ставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які ма ють значення для розгляду сп рави і вирішення спору по сут і судом встановлено наступне .

Рішенням Вінницької міськ ої ради № 1291 від 19.10.2007 р. 19 сесії 5 ск ликання надана згода на прий няття у комунальну власність територіальної громади м. Ві нниці будівлі пам' ятки арх ітектури «Водонапірна башта »по АДРЕСА_2.

На підставі рішення № 483 від 1 6 січня 2008 р. «Про передачу майн а до комунальної власності т ериторіальної громади м. Він ниці» передано безоплатно «В одонапірну башту», пам' ятку архітектури по АДРЕСА_2, щ о є об' єктом спільної власн ості територіальних громад о бласті і знаходиться на бала нсі Вінницького обласного кр аєзнавчого музею до комуналь ної власності територіально ї громади м. Вінниці, за умови укладення Вінницькою місько ю радою договору позички (без оплатного користування) на б езстроковий термін з Вінниць ким обласним краєзнавчим му зеєм для розміщення музею во їнів Вінниччини, загиблих в А фганістані.

28 серпня 2008 року між виконавч им комітетом Вінницької місь кої ради та Вінницьким облас ним краєзнавчим музеєм уклад ено договір позички з правом безоплатного користування п риміщенням будівлі, що є пам"я ткою архітектури та містобуд ування.

Згідно акту прийому-переда чі від 28.08.2009 року виконавчий ком ітет Вінницької міської ради передав у користування Вінн ицькому обласному краєзнавч ому музею «Водонапірну башту ».

В той же час, при передачі вк азаної будівлі за актом прий ому-передачі із спільної ком унальної власності територі альних громад Вінницької обл асті до комунальної власност і територіальної громади м. В інниці пам' ятки архітектур и «Водонапірна башта»встано влено, що 20.06.1997 р. між Вінницьким обласним краєзнавчим музеєм (орендодавець) адвокатською конторою «А.К»в особі адвока та ОСОБА_1 (орендар) укладе но договір оренди нежитловог о приміщення - пам' ятки архі тектури «Водонапірна башта» із змінами та доповненнями в ід 1 жовтня 2000 р. та від 28 жовтня 200 5 року.

Виконавчий комітет Вінниц ької міської ради вважаючи, щ о вказаний договір оренди ві д 20.06.1997 р. укладений з порушення м норм матеріального права, з вернувся із позовом до суду п ро визнання його недійсним.

З врахуванням встановлени х обставин суд дійшов наступ них висновків.

Стаття 202 ЦК України в редакц ії від 01.01.2004 року визначає, що пр авочином є дія особи, спрямов ана на набуття, зміну або прип инення цивільних прав та обо в'язків.

Відповідно до ст. 203 ЦК Україн и в редакції від 01.01.2004 року, зміс т правочину не може суперечи ти цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам сус пільства. Особа, яка вчиняє п равочин, повинна мати необхі дний обсяг цивільної дієздат ності.

Пунктом 4 Прикінцевих та Пер ехідних положень Цивільного кодексу України встановлено , що Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після на брання ним чинності. Щодо цив ільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивіль ним кодексом України, положе ння цього Кодексу застосовую ться до тих прав і обов'язків, що виникли або продовжують і снувати після набрання ним ч инності. Оскільки взаємовідн осини сторін щодо укладання договору оренди від 20.06.1997 р. вин икли до 01.01.2004 року, господарськи й суд оцінює відносини сторі н відповідно до норм Цивільн ого кодексу УРСР, діючого на д ату підписання договору.

Про це також наголошено у п. 10 роз'яснення Вищого арбітраж ного суду України "Про деякі п итання практики вирішення сп орів пов'язаних з визнанням у год недійсним" від 12.03.99 року N 02-5/111 , згідно якого відповідність чи невідповідність угоди ви могам законодавства має оцін юватися господарським судом стосовно законодавства, яке діяло на момент укладення сп ірної угоди.

Спірний договір за своєю пр авовою природою є договором оренди майна. Правовідносини щодо укладання договорів ма йнового найму (оренди) на час п ідписання сторонами договор у оренди від 20.06.1997 року регулюва лися нормами глави 25 ЦК УРСР (с т. ст. 256 - 276), що діяв до 01.01.2004 року, та Законом України "Про оренду д ержавного та комунального ма йна" від 10.04.92 року (із змінами) N 2269- XII (далі за текстом - Закон Украї ни "Про оренду державного та к омунального майна"). Але при ць ому нормативно-правові полож ення Закону України "Про орен ду державного та комунальног о майна", як спеціальні норми, мають переважне значення, ос кільки об'єктом оренди є майн о, що належить до комунальної форми власності.

Відповідно до ст. 12 Закону Ук раїни "Про оренду державного та комунального майна" догов ір оренди вважається укладен им з моменту досягнення домо вленості з усіх істотних умо в і підписання сторонами тек сту договору.

Згідно ст. 10 Закону України "П ро оренду державного та кому нального майна" істотними ум овами договору оренди є: об'єк т оренди (склад і вартість май на з урахуванням її індексац ії); термін, на який укладаєтьс я договір оренди; орендна пла та з урахуванням її індексац ії; порядок використання амо ртизаційних відрахувань; від новлення орендованого майна та умови його повернення; вик онання зобов'язань; забезпеч ення виконання зобов'язань - н еустойка (штраф, пеня), порука, завдаток, гарантія тощо; поря док здійснення орендодавцем контролю за станом об'єкта ор енди; відповідальність сторі н; страхування орендарем взя того ним в оренду майна; обов'я зки сторін щодо забезпечення пожежної безпеки орендовано го майна. Укладений сторонам и договір оренди в частині іс тотних умов повинен відповід ати типовому договору оренди відповідного майна. Типові д оговори оренди державного ма йна розробляє і затверджує Ф онд державного майна України , типові договори оренди майн а, що належить Автономній Рес публіці Крим або перебуває у комунальній власності, затв ерджують відповідно Верховн а Рада Автономної Республіки Крим та органи місцевого сам оврядування.

В порушення вказаних норм з акону відповідачі не визначи ли усі істотні умови договор у оренди комунального майна, що в свою чергу спричиняє пер едумову неефективного викор истання майна комунальної фо рми власності та неналежного забезпечення надходжень гро шових коштів до місцевого бю джету.

Як правило, письмова угода у кладається шляхом складання документа, що визначає її змі ст, і підписується безпосере дньо особою, від імені якої во на укладена або іншою особою , яка діє в силу повноважень, з аснованих, зокрема, на законі , довіреності, установчих док ументах. Для укладення угод о ргани юридичної особи не пот ребують довіреності, якщо во ни діють в межах повноважень , наданих законом, іншим право вим актом або установчими до кументами.

Підписання особою (органом юридичної особи) угоди без ві дповідних повноважень, а так ож з порушенням наданих їй по вноважень може згідно зі ста ттею 48 Цивільного кодексу бут и підставою для визнання укл аденої угоди недійсною як та кої, що не відповідає вимогам закону.

Відповідно до ст. 4 Закону Ук раїни "Про власність", який дія в на момент укладення спірно го договору, власник на свій р озсуд володіє, користується і розпоряджається належним й ому майном. Власник має право вчиняти щодо свого майна буд ь-які дії, що не суперечать з акону. Він може використову вати майно для здійснення го сподарської та іншої не забо роненої законом діяльності, зокрема передавати його бе зоплатно або за плату у волод іння і користування, а також у довірчу власність іншим особам.

Суб'єктами права комунальн ої власності є адміністратив но-територіальні одиниці в о собі обласних, районних, місь ких, селищних, сільських Рад н ародних депутатів (ч. 2 ст. 32 Зак ону України "Про власність").

В силу ст. 5 Закону України "Пр о оренду державного та комун ального майна" орендодавцями є органи, уповноважені Верхо вною Радою Автономної Респуб ліки Крим та органами місцев ого самоврядування управлят и майном, - щодо цілісних майно вих комплексів підприємств, їх структурних підрозділів т а нерухомого майна, яке відпо відно належить Автономній Ре спубліці Крим або перебуває у комунальній власності.

Частиною 5 ст. 60 Закону Україн и "Про місцеве самоврядуванн я в Україні" встановлено, що ор гани місцевого самоврядуван ня від імені та в інтересах те риторіальних громад відпові дно до закону здійснюють пра воможності щодо володіння, к ористування та розпорядженн я об'єктами права комунально ї власності, в тому числі вико нують усі майнові операції, м ожуть передавати об'єкти пра ва комунальної власності у п остійне або тимчасове корист ування юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, п родавати і купувати, викорис товувати як заставу, вирішув ати питання їхнього відчужен ня, визначати в угодах та дого ворах умови використання та фінансування об'єктів, що при ватизуються та передаються у користування і оренду.

У відповідності до пунктів 19, 20 ч. 1 ст. 43 Закону України "Про м ісцеве самоврядування в Укра їні" до переліку повноважень районних та обласних рад нал ежить вирішення за доручення м відповідних рад питань про продаж, передачу в оренду, кон цесію або під заставу об'єкті в комунальної власності, які забезпечують спільні потреб и територіальних громад і пе ребувають в управлінні район них, обласних рад, а також прид бання таких об'єктів в устано вленому законом порядку, а та кож вирішення в установленом у законом порядку питань щод о управління об'єктами спіль ної власності територіальни х громад сіл, селищ, міст, райо нів у містах, що перебувають в управлінні районних і облас них рад; призначення і звільн ення їх керівників.

Як вбачається із матеріалі в справи, Вінницький обласни й краєзнавчий музей не має ст атусу органу місцевого само врядування, а відтак не має пр ава здійснювати повноваженн я щодо управляння та розпоря дження майном, що перебуває у комунальній власності.

Судом також встановлено, що відповідачем-1 на момент укла дання договору оренди нежитл ового приміщення з відповіда чем-2 порушено порядок укладе ння договору оренди, передба чений ст. 9 Закону України "Про оренду державного та комуна льного майна", відповідно до я кої фізичні та юридичні особ и, які бажають укласти догові р оренди, направляють заяву, п роект договору оренди, а тако ж інші документи згідно з пер еліком, що визначається Фонд ом державного майна України (далі - матеріали), відповідном у орендодавцеві, зазначеному у статті 5 цього Закону. У разі надходження до орендодавця заяви про оренду цілісного м айнового комплексу підприєм ства, його структурного підр озділу, нерухомого майна, а та кож майна, що не увійшло до ста тутних фондів господарських товариств, створених у проце сі приватизації (корпоратиза ції), орендодавець у п'ятиденн ий строк після дати реєстрац ії заяви надсилає копії мате ріалів органу, уповноваженом у управляти відповідним майн ом.

Орган, уповноважений управ ляти відповідним майном, роз глядає подані йому матеріали і протягом п'ятнадцяти днів п ісля їх надходження надсилає орендодавцеві висновки про умови договору оренди або пр о відмову в укладенні догово ру оренди.

Поряд з цим, згідно п. 1.5. Стату ту Вінницького обласного кра єзнавчого музею в редакції 1994 року майно музею, що є комунал ьною власністю і знаходиться на його балансі, закріплене з а ним на праві оперативного у правління.

Приміщення музею використ овується тільки за його прям им призначенням (п. 1.7 Статуту).

Відповідно до п. 4.1. Статуту м узей на праві оперативного у правління користується та ро зпоряджається приміщеннями , спорудами, обладненням, що вх одять до його балансової вар тості, а також грошовими ресу рсами та цінними паперами. Пр одаж, передачу іншим галузям і ліквідацію майна музей про водить тільки за погодженням управління культури та за зг одою власника майна.

Пунктом 1.8. Статуту встановл ено, що засновником музею є Уп равління культури виконкому обласної Ради народних депу татів, якому музей безпосере дньо підпорядковується.

Саме тому до укладання дого вору оренди нежитлового прим іщення з відповідачем-2 Вінни цький обласний краєзнавчий м узей мав би звернутися до Він ницької обласної ради та отр имати згоду на укладення заз наченого договору. Однак як с відчать матеріали справи та пояснення відповідача-1 в пор ушення зазначеної норми тако ї згоди не було надано.

Статтею 48 Цивільного кодекс у УРСР в редакції від 1963 р., який діяв на момент укладення спі рної угоди, встановлено, що не дійсною є та угода, що не відпо відає вимогам закону.

Таким чином, враховуючи чис ленні порушення відповідача ми норм закону під час уклада ння договору оренди від 20.06.1997 ро ку із змінами від 01.10.2000 р. та від 2 8.10.2005 року, а саме відсутність зг оди власника майна, що перебу ває у комунальній власності, на передачу приміщення Вінн ицьким обласним краєзнавчим музеєм в оренду, а також невід повідність змісту договору в имогам закону, є підставою дл я визнання його недійсним.

Як визначає ст. 32 Господарсь кого процесуального кодексу України, доказами у справі є б удь-які фактичні дані, на підс таві яких господарський суд встановлює наявність чи відс утність обставин, на яких ґру нтуються вимоги і запереченн я, а також інші обставини, які мають значення для правильно го вирішення спору.

Відповідно до ст.ст. 34, 43 Госпо дарського процесуального ко дексу України докази подають ся сторонами та іншими учасн иками судового процесу. Обст авини справи, які відповідно до законодавства повинні бу ти підтверджені певними засо бами доказування, не можуть п ідтверджуватися іншими засо бами доказування. Господарсь кий суд оцінює докази за свої м внутрішнім переконанням, щ о ґрунтується на всебічному, повному і об' єктивному роз гляді в судовому процесі всі х обставин справи в їх сукупн ості, керуючись законом. Ніяк і докази не мають для господа рського суду заздалегідь вст ановленої сили. Визнання одн ією стороною фактичних даних і обставин, якими інша сторон а обґрунтовує свої вимоги аб о заперечення для господарсь кого суду не є обов' язковим .

За змістом статті 33 Господа рського процесуального коде ксу України, обов'язок доказу вання та подання доказів роз поділяється між сторонами, в иходячи з того, хто посилаєть ся на юридичні факти, які обґр унтовують його вимоги і запе речення.

За таких обставин, суд дійшо в висновку про задоволення п озову.

Витрати на держмито та витр ати на інформаційно-технічне забезпечення судового проце су покладаються на відповід ача-1 відповідно до ч. 2 ст. 49 ГПК У країни.

Керуючись ст.ст. ст. 43, 60 Закону України "Про місцеве самовря дування в Україні", ст.ст. 5, 10, 12 За кону України "Про оренду держ авного та комунального майна ", ст.ст. 4, 32 Закону України "Про в ласність" в редакції від 26.03.1991 р оку, ст. 48 ЦК Української РСР в р едакції від 1963 р., ст.ст. 202, 203, п. 4 При кінцевих та Перехідних полож ень ЦК України в редакції від 01.01.2004 року, ст.ст. 4-3, 4-5, 22, 32, 33, 34, 36, 43, 44, 45, 46, 47, 4 9, 75, 82, 83, 84, 85, 115 ГПК України, суд-

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити.

2. Визнати недійсним договір оренди нежитлового приміщен ня від 20.06.1997 року із змінами від 01.10.2000 р. та від 28.10.2005 року, укладени й між Вінницьким обласним кр аєзнавчим музеєм, (21050, м. Вінниц я, вул.Соборна, 19) та Фізичною ос обою-підприємцем ОСОБА_1 ( 21050, АДРЕСА_1).

3. Стягнути з Вінницького об ласного краєзнавчого музею, 21050, м. Вінниця, вул.Соборна, 19 (іде нтифікаційний код - 02226197) на кори сть виконавчого комітету Він ницької міської ради, 21050, м. Він ниця, вул. Соборна, 59 (ідентифік аційний код - 03084813) 85,00 грн. - д ержавного мита та 118,00 грн. - витрат на інформаційно-тех нічне забезпечення судового процесу.

4. Видати наказ в день набран ня рішенням законної сили.

5. Копію рішення надіслати с торонам по справі рекомендов аним листом.

Суддя

Повний текст рішення суду оформлено і підписано в ідповідно до вимог ст.84 ГПК Ук раїни 27 листопада 2009 р.

віддрук. 4 прим.:

1 - до справи;

2 - позивачу- Виконавчому ком ітету Вінницької міської рад и (21050, м.Вінниця, вул.Соборна, 59);

3 - відповідачу 1- Вінницькому обласному краєзнавчому музе ю (21050, м.Вінниця, площа Музейна, 1(вул.Соборна, 19);

4-відповідачу 2 адвокату ОС ОБА_1 (21050, АДРЕСА_1).

Дата ухвалення рішення25.11.2009
Оприлюднено25.01.2011
Номер документу6833990
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору орен ди нежитлового приміщення не дійсним Головуючий

Судовий реєстр по справі —2/159-09

Ухвала від 04.03.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 07.02.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 27.03.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 18.03.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 17.02.2014

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Чернявський В.В.

Ухвала від 24.06.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 06.11.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 08.10.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 22.08.2012

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Судовий наказ від 15.10.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні