Рішення
від 15.08.2017 по справі 392/491/17
МАЛОВИСКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Справа № 392/491/17

Провадження № 2/392/466/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 серпня 2017 рокуМаловисківський районний суд Кіровоградської області у складі:

Головуючої: судді Кавун Т.В.

при секретарі Стець Т.М.

з участю сторін

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мала Виска справу за позовом

ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання спадкового договору,

ВСТАНОВИВ:

21.03.2017 року позивач звернувся до суду з вказаним позовом, посилаючись на те, що 23.06.2015 року між нею та відповідачем було укладено спадковий договір, зареєстрований за № 573. Відповідно до даного договору, ОСОБА_3 в разі смерті відчужувача набуває право власності на належне відчужувачу майно-земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 5,00 га, яка розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району, за життя відчужувача на набувача покладено обов"язок виконувати такі дії: здійснення догляду та надання необхідної допомоги, надання побутових послуг ( прання, купання-один раз на тиждень), забезпечення належними лікувальними засобами. У зв"язку з тим, що відповідач не виконує за договором покладені на нього обов"язки, просить суд розірвати спадковий договір, укладений 23.06.2015 року між нею та ОСОБА_2, зареєстрований приватним нотаріусом, реєстровий номер 573.

Представник позивача та позивач підтримали позовні вимоги, посилаючись на обставини викладені в позові.

Відповідач не заперечив проти задоволення позову, однак, зазначив, що обов"язки покладені на нього за спадковим договором він виконував, а позивач будучи його тіткою змінила свою думку та вирішила належну їй земельну ділянку передачи іншому племіннику у користування.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення сторін, судом встановлено наступні обставини.

23.06.2015 року між ОСОБА_1 Єлисієвною і ОСОБА_3 було укладено спадковий договір, відповідно до якого набувач зобов"язується виконувати передбачені в ньому розпорядження відчужувача і в разі його смерті набуває право власності на належне відчужувачу майно, а саме на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, площею 5,0040 га, яка розташована на території Злинської сільської ради Маловисківського району Кіровоградської області , кадастровий номер№3523181600:02:001:0699, вказана земельна ділянка знаходиться у приватній власності і належить відчужувачу на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія І-КР № 040528.

Пунктом 2 даного договору передбачено, що за життя відчужувача на набувача за цим договором покладається обов"язок виконувати такі дії: здійснення догляду та надання необхідної допомоги, надання побутових послуг ( прання, купання-один раз на тиждень), забезпечення належними лікувальними засобами, здійснення поховання за загальноприйнятими нормами.

Відповідно до ч. 1ст. 626, ст. 629, ч.2 ст. 651 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов"язків. Договір є обов"язковим для виконання сторонами. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідач в судовому засіданні пояснив, що востаннє він провідував позивача на 8 березня, потім він дізнався від третьої особи, що до суду подано позов, і саме тому припинив її провідувати, всі покладені на нього за спадковим договором обов"язки він виконував.

Враховуючи, за умовами спадкового договору (пункт 6.3), у разі невиконання набувачем розпоряджень відчужувача на його вимогу спадковий договір може бути розірваний в судовому порядку, відповідач, в силу статті 60 ЦПК України в судовому засіданні не довів, що виконував за спадковим договором обов"язки набувача, тому суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Керуючись, ст.ст. 208,209,212-215 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов задовільнити .

Розірвати спадковий договір, укладений 23.06.2015 року між ОСОБА_1 та ОСОБА_3, посвідчений приватним нотаріусом Маловисківського нотаріального округу ОСОБА_4, реєстровий номер 573.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_1 сплачений судовий збір в сумі 640 грн..

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Кіровоградської області шляхом подання до Маловисківського районного суду Кіровоградської області апеляційної скарги на рішення суду протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст мотивувального рішення виготовлено до 21.08.2017 року.

Суддя Т.В. Кавун

СудМаловисківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення15.08.2017
Оприлюднено19.08.2017
Номер документу68341716
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —392/491/17

Рішення від 15.08.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Рішення від 15.08.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

Ухвала від 23.03.2017

Цивільне

Маловисківський районний суд Кіровоградської області

Кавун Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні