Постанова
від 15.08.2017 по справі 809/1072/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" серпня 2017 р. Справа № 809/1072/17

м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський окружний адміністративний суд у складі:

судді Матуляка Я.П.,

при секретарі Мула Х.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду адміністративну справу

за позовом: Коломийського об"єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області, вул. Валова,47 а,м.Коломия,Коломийський район, Івано-Франківська область,78200

до відповідача: ПАТ "Отинійська ПМК-150", вул. Іванціва, 21,смт. Отинія,Коломийський район, Івано-Франківська область,78223

про стягнення заборгованості в сумі 1091,12 грн,-

ВСТАНОВИВ:

01.08.2017 року Коломийське об'єднане управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області (далі - позивач) звернулося до суду з адміністративним позовом до ПАТ Отинійська ПМК-150 (далі - відповідач) про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах в сумі 1091,12 грн.

Позов мотивовано тим, що відповідач в порушенні вимог пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", п. 6.8 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, допустив заборгованість з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на пільгових умовах відповідно до пункту "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", виплата якої даному пенсіонеру здійснена позивачем за рахунок коштів Пенсійного фонду України за період травень-червень 2017 року по списку № 2 у загальному розмірі 1 091,12 грн.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, на адресу суду направив клопотання про розгляд справи за відсутності представника управління. Просив суд позов задовольнити повністю.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився з невідомих суду причин, хоча належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання, що підтверджується наявним у матеріалах справи рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.17).

За змістом частини 4 статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, на підставі приписів частини 4 статті 128 КАС України суд ухвалив здійснити розгляд даної адміністративної справи за відсутності представників сторін.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши письмові докази, суд прийшов до висновку, що адміністративний позов слід задовольнити виходячи з наступних підстав.

Судом встановлено, що ПАТ Отинійська ПМК-150 зареєстроване як юридична особа та відповідно до пункту 1 частини 1 статті 14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" являється страхувальником, який згідно частини 1 статті 15 вказаного Закону є платником страхових внесків.

Відповідач перебуває на обліку в Коломийському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Івано-Франківської області та є платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.

Об'єктом сплати для платника зазначеного збору є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Так, колишнім працівникам відповідача ОСОБА_1 та ОСОБА_2, які працювали у відповідача та здобули спеціальний стаж роботи, призначена та виплачується пенсія на пільгових умовах відповідно до пункту "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Судом встановлено, що згадані пенсіонери отримують пільгову пенсію за місцем свого проживання, виплату та доставку яких за період тревень-червень ОСОБА_1 здійснено Дубенським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Рівненської області у розмірі 50,10 грн., а ОСОБА_2 - Надвірнянським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Івано-Франківської області у розмірі 1 041,02 грн.

Дана обставина підтверджуються розрахунками фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з травня 2017 року, що направлені ПАТ Отинійській ПМК-150 за №776/04 від 30.01.2017 року та за №457/05 від 10.05.2017 року (а.с.8, 9).

З огляду на вказане, суд вважає встановленими обставини щодо правомірності виставлення відповідачу розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за період травень-червень 2017 року.

Згідно частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди вказаним особам пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом. Відповідно до Законів України "Про пенсійне забезпечення", "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" відшкодуванню підлягають пенсії, призначені за пунктами "б"-"з" статті 13 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Так, статтею 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що об'єктом оподаткування для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону (а це суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників; філії, відділення та інші відокремлені підрозділи платників податку, зазначених вище, що не мають статусу юридичної особи, розташовані на території іншої, ніж платник збору, територіальної громади) крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". Статтею 4 вказаного Закону встановлено ставки збору на обов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 100 відсотків від даного об'єкта оподаткування.

Таким чином, фактичні витрати на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах ОСОБА_1 та ОСОБА_2 за травень-червень 2017 року по списку № 2 в загальному розмірі 1 091,12 грн., згідно поданого розрахунку є заборгованістю ПАТ Отинійська ПМК-150 по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначеної на пільгових умовах та виплачених згаданим працівникам відповідача.

Відшкодування підприємствами витрат Пенсійного Фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, здійснюється відповідно до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Пенсійного фонду України N 21-1 від 19.12.2003.

Пунктом 6.1. Інструкції передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно пункту 6.2 Інструкції витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення"Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Пунктом 6.4. даної Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пункт 6.8. вказаної Інструкції встановлює, що у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає розрахунок згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї глави для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства (крім підприємств, місцезнаходженням яких є вільна економічна зона "Крим"). Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцезнаходженням підприємства.

Як встановлено судом, Надвірнянським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Івано-Франківської області та Дубенським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Рівненської області на виконання вимог пункту 6.8 вказаної Інструкції надіслано позивачу розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених ОСОБА_2 та ОСОБА_1 відповідно до пунктів "б" - "з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" з січня 2017 року та з травня 2017 року, для направлення відповідачу.

Позивач на адресу відповідача надіслав вищевказані розрахунки за №776/04 від 30.01.2017 року та за №457/05 від 10.05.2017 року (а.с.8, 9). Вказані розрахунки відповідачем отримано 11.02.2017 року та 31.05.2017 (а.с.10, 11).

Відповідно до пункту 6.7 згаданої Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Враховуючи наведене, суд дійшов до переконання, що ПАТ Отинійська ПМК-150 зобов'язане відшкодовувати фактичні витрати органу Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах ОСОБА_1 та ОСОБА_2, що здобули стаж, який дає право на даний вид пенсії на цьому підприємстві.

Таким чином, враховуючи те, що відповідач доказів про сплату ним заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій не подав, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Коломийського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Івано-Франківської області до ПАТ Отинійська ПМК-150 про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених ОСОБА_1 та ОСОБА_2 на пільгових умовах по списку № 2 за травень-червень 2017 року в розмірі 1 091,12 грн. є обґрунтованими, а позов підлягає до задоволення.

На підставі статті 124 Конституції України, керуючись статтями 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з публічного акціонерного товариства "Отинійська ПМК-150" (код ЄДРПОУ 01037560) на користь Коломийського об'єднаного управління Пенсійного фонду України (код ЄДРПОУ 37904176) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за травень, червень 2017 року в розмірі 1091 (одна тисяча дев'яносто одна) гривні 12 копійок.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку. Відповідно до статті 186 Кодексу адміністративного судочинства України, апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Івано-Франківський окружний адміністративний суд.

Постанова набирає законної сили в порядку та строки встановлені статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Матуляк Я.П.

Постанова складена в повному обсязі 18.08.2017.

Дата ухвалення рішення15.08.2017
Оприлюднено19.08.2017
Номер документу68363082
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —809/1072/17

Постанова від 15.08.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Матуляк Я.П.

Постанова від 15.08.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Матуляк Я.П.

Ухвала від 02.08.2017

Адміністративне

Івано-Франківський окружний адміністративний суд

Матуляк Я.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні