Ухвала
від 16.08.2017 по справі 359/6303/17
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/6303/17

Провадження №1кс/359/1490/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 серпня 2017 року м. Бориспіль

Слідчий суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання про проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування № 42017111100000192, внесеного до ЄРДР 19.07.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 364 КК України, -

в с т а н о в и в :

16.08.2017 року до Бориспільського міськрайонного суду надійшло клопотання прокурора Бориспільської місцевої прокуратури Київської області юриста 2 класу ОСОБА_3 про проведення обшуку, в іншому володінні особи, за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748, розташованому за адресою: Сумська область м. Суми, вул. Іллінська, 7 А, та належних Сумській торгово-промисловій палаті (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 02944745), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення та які мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказами під час судового розгляду.

В обґрунтування якого прокурор зазначив, що Бориспільською місцевою прокуратурою Київської області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за № 42017111100000192 від 19.07.2017, за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Аграрної біржі під час проведення аукціонів з продажу необробленої деревини лісогосподарських підприємств Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства.

Так, в ході здійснення досудового розслідування було встановлено, що з 23.11.2011 року директором Аграрної біржі (Далі - Біржа) являється ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Заступник директора ОСОБА_5 та ОСОБА_6 . Біржа є юридичною особою та розташована за адресою: м. Київ вул. Бориса Грінченка, 1, фактична адреса м. Київ вул. Копилівська, 67, корпус 5, код ЄДРПОУ: 33947314.

Засновником Біржі є Кабінет Міністрів України в особі Аграрного фонду (п. 30 Постанови Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2005 року № 1285). Біржа є не прибутковим (непідприємницьким) підприємством і не розподіляє свої доходи на користь свого засновника або своїх членів.

Біржа створена з метою підвищення рівня продовольчої безпеки країни, надання біржових послуг суб`єктам господарювання з укладання біржових договорів (контрактів) щодо сільськогосподарської продукції, продажу товарних деривативів, базовим активом яких є сільськогосподарська продукція, іпотечних сертифікатів та іпотечних закладних, а також з проведення та/або організації розрахунково-клірингової діяльності.

Господарська діяльність Біржі не підпадає під сферу застосування Закону України від 01.06.2000 № 1775-ІІІ (зі змінами) «Про ліцензування певних видів господарської діяльності».

Відповідно до Положення про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, затвердженого наказом Держкомлісгоспу України від 19.02.2007 № 42 «Щодо вдосконалення механізмів продажу необробленої деревини», реалізація необробленої деревини всіма постійними лісокористувачами здійснюється через аукціони з продажу необробленої деревини на біржі. Організатором аукціону є біржа, з якою продавцем укладено договір про проведення аукціону з продажу необробленої деревини.

Так, з початку 2017 року службовими особами Біржі з метою вирішення проблем ринку реалізації деревини та протидії корупції, запроваджено електронну торгову систему проведення аукціонів з продажу необробленої деревини лісогосподарських підприємств Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства. Що передбачає обов`язкову реєстрацію профілю покупців у вказаній електронній системі за адресою: http://etp.agrex.gov.ua та подальше придбання лотів, які запропоновані до продажу, шляхом подання заявки засобами електронної торгової системи із використанням персональних параметрів доступу (логіну, паролю).

Після подачі заявки, покупець формує документ засобами електронної торгової системи у паперовому вигляді, який необхідно підписати та скріпити печаткою (за наявності). У подальшому покупець сплачує автоматично розрахований розмір гарантійного внеску, який складає 5 % від вартості заявлених до купівлі лотів, за наступними реквізитами: отримувач: АГРАРНА БІРЖА, ЄДРПОУ: 33947314, р/р: 26007010434302 в ПАТ «Альфа-Банк» у м. Києві, МФО: 300346.

Скановані заявку та платіжний документ, що підтверджує перерахування гарантійного внеску, необхідно направити на електронну адресу: ІНФОРМАЦІЯ_2

Однак встановлено, що невстановленими службовими особами Біржі неодноразово здійснюються несанкціоновані втручання в роботу електронної торгової систему з метою маніпулювання результатами торгів на користь окремих його учасників, що ставить під сумнів законність та неупередженість результатів електронного аукціону.

Так, допитаний як свідок ОСОБА_7 , який являється фізичною особою підприємцем та здійснює господарську діяльність у сфері деревообробки, повідомив, що він неодноразово приймав участь у електронному аукціоні з продажу необробленої деревини. По завершенню вказаних аукціонів йому на електронну адресу приходили повідомлення відправником яких являлась Аграрна біржа з вимогою перерахунку грошових коштів (сума залежить від розміру виграного лоту) на розрахунковий рахунок № НОМЕР_1 ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748.

Також у повідомленні наголошувалось що у разі відмови сплати грошових коштів на вказаний рахунок ОСОБА_7 буде недопущений до наступного електронного аукціону з продажу необробленої деревини.

Крім того, аналізом податкової звітності встановлено, що з рахунків ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748 в період часу з 13.05.2017 по 20.06.2017 року перераховано 1, 35 млн. грн.. на рахунок ТОВ «Вест Торг» ЄДРПОУ: 41357525. Після чого у вказаний період часу грошові кошти в сумі 1, 35 млн. грн. повертаються з ТОВ «Вест Торг» ЄДРПОУ: 41357525 на рахунок ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748.

Даний факт свідчить про безтоварність проведених фінансово-господарських операцій та про їх лише документальний характер, який суперечить нормам чинного законодавства України.

В судовому засіданні прокурор зазначив, що на даний час по кримінальному провадженню виникла необхідність провести обшук в іншому володінні особи за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748, розташованому за адресою: Сумська область м. Суми, вул. Іллінська, 7 А, та належних Сумській торгово-промисловій палаті (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 02944745, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення та які мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказами під час судового розгляду.

Розгляд клопотання проводиться на підставі ч.2 ст. 163 КПК України без виклику представника особи, оскільки матеріали клопотання містять достатньо підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення матеріалів та документів відносно яких слідчим подано клопотання.

Відповідно ст.107 КПК України фіксація за допомогою технічних засобів не проводилася, оскільки учасники процесуальної дії про застосування фіксації не заявили.

Розглянувши клопотання, заслухавши думку прокурора, вивчивши матеріали кримінального провадження, суд вважає клопотання обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідност.25 КПК Українивбачається, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Згідно ч.4ст.38 КПК Україниорган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Згідно ч. 2 ст. 93 КПК України, сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших дій, передбачених цим кодексом

Згідно зіст. 223 КПК Українипідставами для проведення слідчої дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

У відповідності до вимог ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

В матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що в приміщеннях, за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748, розташованому за адресою: Сумська область м. Суми, вул. Іллінська, 7 А, та належних Сумській торгово-промисловій палаті (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 029447455, можуть знаходитись речі та документи, щодо господарської діяльності вказаного підприємства, а саме: яка підтверджує взаємовідносини ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748 та ТОВ «Вест Торг» ЄДРПОУ: 41357525. Крім того, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення та які мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказами під час судового розгляду, є необхідність у проведенні обшуку.

Отже, слідчим та прокурором доведено, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого та завдання, для виконання якого слідчий звертається із клопотанням, може бути виконане.

На підставі наведеного та в зв`язку з необхідністю встановлення фактичних обставин зазначених подій, а також іншого роду інформації вчинення даного кримінального правопорушення, що у сукупності з іншими документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; добута інформація може бути використана у якості доказів, а іншими способами встановити достовірні дані не можливо, слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити клопотання прокурора.

Необхідність виклику в судове засідання власника нерухомого майна у суду відсутня, зважаючи на можливість розголошення таємниці слідства.

Термін дії ухвали слід визначити строком на один місяць з моменту її проголошення.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання прокурора Бориспільської місцевої прокуратури Київської області юриста 2 класу ОСОБА_3 про проведення обшуку, - задовольнити.

Надати дозвіл прокурору Бориспільської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_3 та прокурорам групи прокурорів в кримінальному провадженні №42017111100000192, внесеного до ЄРДР 19.07.2017 року, або за її дорученням працівникам оперативного підрозділу управління захисту економіки в Київській області ДЗЕ Національної поліції України на проведення обшуку в іншому володінні особи, за місцем здійснення господарської діяльності ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748, розташованому за адресою: Сумська область м. Суми, вул. Іллінська, 7 А, та належних Сумській торгово-промисловій палаті (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ 02944745, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення та які мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказами під час судового розгляду, а саме:

- для відшукання та вилучення документації щодо господарської діяльності ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748, яка підтверджує взаємовідносини ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748 з: ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748 та ТОВ «Вест Торг» ЄДРПОУ: 41357525;

- для відшукання та вилучення чорнових записів та електронних носіїв інформації, в яких може міститися інформація про взаємовідносини ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748 з: Аграрною Біржею ЄДРПОУ: 33947314 та ТОВ «Вест Торг» ЄДРПОУ: 41357525;

- для відшукання та вилучення комп`ютерної техніки, на якій виготовлювалася документація щодо господарської діяльності ТОВ «Українські торгові електронні системи» ЄДРПОУ: 41286748.

При цьому ТОВ «Українські торгові електронні системи» підлягають залишенню належним чином завірені копії вилучених документів.

Ухвала слідчого судді діє протягом одного місяця з дня її проголошення, тобто до 16.09.2017 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБориспільський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення16.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68381909
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —359/6303/17

Ухвала від 16.08.2017

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Вознюк С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні