Ухвала
від 11.08.2017 по справі 761/28176/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/28176/17

Провадження № 1-кс/761/17852/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді: ОСОБА_1

при секретарі: ОСОБА_2 ,

розглянувши клопотання cтаршого слідчого з особливо важливих справ 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби ОСОБА_3 , про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32016100110000190 від 20.10.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, -

в с т а н о в и в :

Старший слідчий з особливо важливих справ 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням по кримінальному провадженню №32016100110000190 від 20.10.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Київ Іммобілієн» (код ЄДРПОУ 39006188).

Клопотання мотивоване тим, що службові особи ПП «Торговий Дім «Поляков» за результатами документального оформлення взаємовідносин із Товариством з обмеженою відповідальністю «Трансгаз-Україна» (ЄДРПОУ 40246793) (Далі ТОВ«Трансгаз-Україна»), Товариством з обмеженою відповідальністю «БК Бастіон-Україна» (ЄДРПОУ 39764808) (Далі ТОВ «БК Бастіон-Україна»), Товариством з обмеженою відповідальністю «Ремпромбуд - Україна» (ЄДРПОУ 39407205) (Далі ТОВ«Ремпромбуд - Україна»), у період 2016 року, умисно ухилилися від сплати податків на загальну суму 6005215 грн.

У ході досудового розслідування у кримінальному провадженні встановлено, що ПП «Торговий Дім «Поляков», у період 2016 року, здійснювало придбання у ТОВ «ЛВН Лімітед» (ЄДРПОУ 39195903), ТОВ«Промислово-торговельна компанія «Шабо» (ЄДРПОУ 32751876), ПАТ«Дім марочних коньяків «Таврія» (ЄДРПОУ 00413475), ДП «Житомирський лікеро-горілчаний завод» (ЄДРПОУ 00375504), ПАТ «САН ІНБЕВ Україна» (ЄДРПОУ 30965655), ТОВ«Руст Україна» (ЄДРПОУ 36865727) алкогольної продукції на загальну суму 66,4 млн грн ПДВ, та імпортувало лікеро-горілчану продукцію на загальну суму 21, 2 млн грн ПДВ.

Згідно даних Єдиного реєстру податкових накладних ПП «Торговий Дім «Поляков» реалізувало лікеро-горілчану продукцію на загальну суму 35,8 млн грн. ПДВ.

Відповідно до інформації наданої оперативними співробітниками, частину алкогольної продукції службові особи ПП «Торговий Дім «Поляков» фактично реалізовують за готівковий рахунок, без відображення у бухгалтерській та податковій звітності (безпосередньо із складських приміщень підприємства), а сформоване від`ємне значення використовується для реалізації штучного податкового кредиту з податку на додану вартість, шляхом відображення у податковій звітності здійснення безтоварних операцій у вигляді надання агентських послуг (відповідно до номенклатури товару у податкових накладних) в адресу підприємств, що мають ознаки «транзитності», а саме: ТОВ«Трансгаз-Україна», ТОВ«БК Бастіон-Україна», ТОВ«Ремпромбуд-Україна».

Встановлено, що основним видом економічної діяльності ПП «Торговий Дім «Поляков» є неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами (код КВЕД 46.39). Натомість підприємства з ознаками «транзитності», що мали взаємовідносини із ПП«Торговий Дім «Поляков», здійснюють наступні види економічної діяльності, а саме: ТОВ«Трансгаз-Україна» торгівля газом через місцеві (локальні) трубопроводи (код КВЕД 35.23), ТОВ«БК Бастіон-Україна» будівництво житлових і нежитлових будівель (код КВЕД 41.20), ТОВ «Ремпромбуд-Україна» будівництво житлових і нежитлових будівель (код КВЕД 41.20).

У ході досудового розслідування проведено дослідження взаємовідносин ПП«Торговий Дім «Поляков» з ТОВ«Трансгаз-Україна», ТОВ«БК Бастіон-Україна», ТОВ «Ремпромбуд-Україна» (експертне дослідження від 26.09.2016 №1-26/09/2016-до). Згідно із отриманими висновками експертного дослідження службовими особами ПП«Торговий Дім «Поляков» не нараховано та не сплачено податок на додану вартість за травень 2016 році в розмірі 2079055 грн., а також не нарахувано та не сплачено податок на прибуток підприємства, за півріччя 2016 року, в розмірі 3926160 грн.

У ході розслідування у кримінальному провадженні №32016100110000190 отримано ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м.Києва про надання дозволу на проведення обшуку приміщень, які використовує ПП«Торговий Дім «Поляков». У ході виконання ухвал суду про надання дозволу на проведення обшуку службовими особами ПП «Торговий Дім «Поляков» проведено інвентаризацію товарно-матеріальних цінностей (лікеро-горілчаної продукції), зі зняттям залишків товарно-матеріальних цінностей (лікеро-горілчаної продукції) підприємства.

За результатами інвентаризації товарно-матеріальних цінностей, які зберігаються у складських приміщеннях ПП «Торговий Дім «Поляков», виявлено різницю (надлишок продукції) між фактичною та документальною кількістю алкогольної продукції, що зберігається на складах. На момент обшуку та проведення інвентаризації не надано та не відшукано документи, що підтверджують походження продукції, надлишок якої виявлено.

Враховуючи вищевикладене, у органу досудового слідства є підстави вважати, що виявлений надлишок лікеро-горілчаної продукції є не облікованим, що свідчить про реалізацію та придбання службовими особами ПП«Торговий Дім «Поляков» частини алкогольної продукції за готівковий рахунок, без відображення у бухгалтерській та податковій звітності.

Окрім того, у результаті проведення зазначених обшуків вилучено документи ПП«Торговий Дім «Поляков» по взаємовідносинах із ТОВ«Ремпромбуд - Україна».

Вивченням фінансово-господарських документів ПП«Торговий Дім «Поляков» по взаємовідносинах із ТОВ«Ремпромбуд - Україна», встановлено, що ПП«Торговий Дім «Поляков» (Агент) у порядку та на умовах, визначених агентським договором та чинним законодавством України, за агентську винагороду, зобов`язується надати посередницькі послуги ТОВ«Ремпромбуд - Україна» (Довіритель) при здійсненні ним господарської діяльності, які полягають в сприянні укладанню угод (фактичні дії), передбачених в п. 1.2 договору, від імені, під контролем та за рахунок Довірителя. Пункт 1.2 укладеного договору передбачає, що Агент повинен: здійснити посередницьку роботу з пошуку замовників на виконання будівельних робіт. В інтересах Довірителя та від його імені, проводити попередні переговори з замовниками та підрядниками.

Згідно звіту до агентського договору ПП «Торговий Дім «Поляков» здійснив необхідну посередницьку роботу: знайшов покупця послуг. У звіті зазначено, що замовником будівельно-монтажних робіт є Товариство з обмеженою відповідальністю «Укрбуд Інвест» (код ЄДРПОУ 39534785).

03.02.2017 колишній директор ПП «Торговий Дім «Поляков» ОСОБА_4 , допитаний оперативним співробітником Офісу великих платників податків ДФС. У ході давання показань свідок вказав, що не має відношення до договорів щодо надання агентських послуг, які ПП«ТД «Поляков» укладало із ТОВ «Трансгаз-Україна», ТОВ «БК Бастіон-Україна», ТОВ «Ремпромбуд». Однак, 06.03.2017 у ході повторного допиту ОСОБА_4 повідомив, що у зв`язку із великою кількістю документів, які він підписував, будучи на посаді директора ПП «ТД «Поляков», перелік усіх документів та укладених ним договорів він не пам`ятає. Після дачі показів 03.02.2017 ОСОБА_4 згадав, що документи щодо надання агентських послуг ПП «ТД «Поляков» в адресу ТОВ«Трансгаз-Україна», ТОВ «БК Бастіон-Україна», ТОВ «Ремпромбуд - Україна» йому відомі, саме він підписував їх. Проте у чому полягає надання такого виду агентських послуг та хто із працівників підприємства їх надавав йому не відомо.

У ході досудового розслідування, за допомогою баз даних ДФС України, здійснено аналіз фінансово-господарської діяльності ТОВ «Ремпромбуд-Україна». За результатами якого встановлено, що у період 2015-2016 років підприємство надавало в адресу ТОВ «Укрбуд Інвест» будівельно-монтажні роботи на загальну суму понад 68 млн грн..

Окрім того, відповідно до даних Єдиного реєстру податкових накладних та даних інформаційної системи «Податковий блок», у період 2015-2016 років, ТОВ«Ремпромбуд - Україна» сформувало власний податковий кредит за результатами взаємовідносин із рядом підприємств з ознаками «фіктивності», серед яких Товариство з обмеженою відповідальністю «Максвел-Торг» (код ЄДРПОУ 39660492) (далі ТОВ «Максвел-Торг»).

У період взаємовідносин ТОВ«Ремпромбуд-Україна» із ТОВ «Максвел-Торг», останнє надало у адресу ТОВ«Ремпромбуд-Україна» будівельно-монтажні роботи на загальну суму понад 29,5 млн грн..

Додатково здійснено аналіз діяльності ТОВ «Максвел-Торг», за результатами якого встановлено, що у період 2016 року вказане Товариство мало взаємовідносини із ТОВ «Укрбуд Інвест», які полягали у наданні будівельно-монтажних робіт, загальна сума яких становить 38,5 млн грн..

ТОВ «Максвел-Торг» зареєстровано 26.02.2015 та перебуває на обліку у ДПІ Шевченківського району ГУ ДФС у м. Києві. Основний вид діяльності Товариства - торгівля газом через місцеві (локальні) трубопроводи. Директором, засновником та головним бухгалтером ТОВ «Максвел-Торг» є ОСОБА_5 ..

У ході допиту як свідка ОСОБА_5 надала покази щодо непричетності до здійснення фінансово-господарської діяльності ТОВ«Максвел-Торг», ведення податкової та бухгалтерської звітності.

У Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Реєстру власності на нерухоме майно, Державному реєстрі Іпотек, Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта відсутні відомості щодо майна ТОВ «Максвел-Торг», яке б свідчило про можливість здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства, що підтверджує недостовірність надання послуг в адресу ТОВ «Ремпромбуд-Україна» та ТОВ«Укрбуд Інвест».

Окрім того, у вироку від 12.08.2016 Солом`янського районного суду м.Києва зазначено, що фігуранти кримінального правопорушення, що зареєстроване в ЄРДР 02.08.2016 за №5201600000000267 «…16 квітня 2015 року повторно внесли в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи завідомо неправдиві відомості, повторно забезпечили подання документів, які містять завідомо неправдиві відомості, державному реєстратору та 17.04.2015 повторно здійснили придбання суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Максвел-Торг» (код ЄДРПОУ 39660492) з метою прикриття незаконної діяльності злочинної організації…».

Додатково оперативними співробітниками здійснено аналіз фінансово-господарської діяльності ТОВ«Укрбуд Інвест» за період 2017 року та встановлено ризикові операції підприємства з Товариством з обмеженою відповідальність «Елітна Група» (код ЄДРПОУ 40602230) (далі ТОВ «Елітна Група») та Товариством з обмеженою відповідальність «Інжекс» (код ЄДРПОУ 40797627) (далі ТОВ «Інжекс»).

ТОВ «Елітна Група» здійснювало поставку будівельно-монтажних робіт в адресу ТОВ «Укрбуд Інвест» на загальну суму 2967101 грн ПДВ. Згідно Єдиного реєстру податкових накладних основними постачальниками ТОВ«Елітна Група» є ТОВ «Плеяда Сіті» (код ЄДРПОУ 40323542) та ТОВ«Бенетнаш Груп» (код ЄДРПОУ 40260540), які у свою чергу здійснювали підміну номенклатури товару.

ТОВ «Інжекс» здійснювало поставку будівельно-монтажних робіт в адресу ТОВ «Укрбуд Інвест» на загальну суму 1694 340 грн ПДВ. Згідно Єдиного реєстру податкових накладних основними постачальниками ТОВ«Інжекс» виступають ТОВ «Редлінк» (код ЄДРПОУ 40951883), ТОВ«Піфон ЛТД» (код ЄДРПОУ 41074990) та ТОВ «Бест Технолиджи» (код ЄДРПОУ 40360956), які у свою чергу здійснювали підміну номенклатури товару.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, у ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні обшуку у приміщенні, яке використовує ТОВ «Укрбуд Інвест», за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру власності на нерухоме майно приміщення, за адресою: АДРЕСА_1 , на праві власності належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Київ Іммобілієн» (код ЄДРПОУ 39006188).

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 просив клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Київ Іммобілієн» (код ЄДРПОУ 39006188).

Слідчий суддя, дослідивши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання з огляду на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч. 1 та ч. 2 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Крім того, заслухавши слідчого та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні.

Так, слідчий суддя вважає, що на даний час доданими до клопотання документами, підтверджується наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, а відшукувані речі, про які прокурор зазначив у клопотанні, можуть знаходитись у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Київ Іммобілієн» (код ЄДРПОУ 39006188) та можуть бути доказами під час судового розгляду, а тому надається дозвіл на проведення обшуку у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Київ Іммобілієн» (код ЄДРПОУ 39006188) з метою відшукання і вилучення документів та предметів, які свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а саме: первинних документів (договори, додатки до договорів, контракти, додаткові угоди до них, видаткові накладні, акти прийому-передачі, звіти до договорів, квитанції, рахунки-фактури, довіреності, доручення), якими підтверджуються взаємовідносини ТОВ«Укрбуд Інвест» із ТОВ«Ремпромбуд-Україна», ТОВ «Максвел-Торг», ТОВ «Елітна Група» та ТОВ «Інжекс»; комп`ютерної техніки, магнітних, електронних, цифрових носіїв інформації, в тому числі серверів, системних блоків комп`ютерів, ноутбуків, флеш-карт, телефонів, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення, та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення; чорнових записів, документів що містять інформацію про обставини вчинення злочину та за допомогою яких можна встановити відомості про надання робіт/послуг.

Як вбачається з поданого клопотання, прокурор просить надати дозвіл на проведення обшуку у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Київ Іммобілієн» (код ЄДРПОУ 39006188), з метою відшукання та вилучення: не облікованих готівкових грошових коштів, коштовностей, іншого майна, здобутого у результаті протиправної діяльності; інших документів, предметів та речей, індивідуальні ознаки яких не відомі на час проведення обшуку, проте дані вимоги клопотання не підлягають задоволенню, оскільки належним чином не обґрунтовано, у клопотанні відсутній зв`язок та докази такого зв`язку, між обставинами викладеними в клопотанні, в якому слідчий обґрунтовує необхідність обшуку, та витягом з кримінального провадження, крім того, слідчий не довів наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

у х в а л и в :

Клопотання cтаршого слідчого з особливо важливих справ 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному №32016100110000190 від 20.10.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України - задовольнити частково.

Надати дозвіл cтаршому слідчому з особливо важливих справ 1-го відділу розслідування кримінальних проваджень Слідчого управління фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби ОСОБА_3 або іншим прокурорам,слідчим, які входять в групу по даному кримінальному провадженню, на проведення обшуку у приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві власності належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Київ Іммобілієн» (код ЄДРПОУ 39006188), з метою відшукання і вилучення документів та предметів, які свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а саме: первинних документів (договори, додатки до договорів, контракти, додаткові угоди до них, видаткові накладні, акти прийому-передачі, звіти до договорів, квитанції, рахунки-фактури, довіреності, доручення), якими підтверджуються взаємовідносини ТОВ«Укрбуд Інвест» із ТОВ«Ремпромбуд-Україна», ТОВ «Максвел-Торг», ТОВ «Елітна Група» та ТОВ «Інжекс»; комп`ютерної техніки, магнітних, електронних, цифрових носіїв інформації, в тому числі серверів, системних блоків комп`ютерів, ноутбуків, флеш-карт, телефонів, які використовувалися для вчинення кримінального правопорушення, та на яких можуть міститися чи зберігатися відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення; чорнових записів, документів що містять інформацію про обставини вчинення злочину та за допомогою яких можна встановити відомості про надання робіт/послуг.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

При виконанні даної ухвали відповідно до ч. 2, ч. 3, ч. 9 ст. 236 КПК України, обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові/ керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення11.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68385011
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32016100110000190 від 20.10.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —761/28176/17

Ухвала від 11.08.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні