Ухвала
від 15.08.2017 по справі 646/5285/17
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/5285/17

№ провадження 1-кс/646/4050/2017

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.08.2017 року м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Основ`янського ВП ГУ НП в Харківькій області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в межах кримінального провадження № 12017220060000691 від 04 квітня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України,

В С Т А Н О В И В :

15 серпня 2017 в провадження слідчого судді Червонозаводського районного суду м. Харкова надійшло зазначене клопотання.

З клопотання вбачається, що в в січні 2017 невстановлений чоловік на ім`я ОСОБА_5 , в групі з невстановленими особами, знаходячись на території Основ`янського району м. Харкова, шляхом обману заволоділи грошовими коштами ТОВ «Бізнес Схід», чим спричинили матеріальний збиток у великих розмірах.

Допитаний у якості свідка ОСОБА_6 , пояснив, що приблизно в середині січня 2017 року, познайомився із чоловіком на ім`я ОСОБА_5 , який пропонував разовий заробіток, яка зацікавила свідка, та він став розпитувати про цю роботу, але невідомий чоловік йому нічого конкретного не розповідав, лише повідомив, що для цієї роботи обов`язково необхідний паспорт і чиста кредитна історія. ОСОБА_6 сказав, що у нього ніколи не було проблем з банківськими установами і паспорт у нього так само є. Чоловік відповів, що б він повідомив йому свій номер телефону, повні анкетні дані і надав дані паспорта та ідентифікаційного коду, що заявник в подальшому і зробив. Також чоловік на ім`я ОСОБА_5 повідомив ОСОБА_6 , що заробіток буде залежати від того, якою буде сума операції за його участю. На наступний день, приблизно о 10 годині ранку він зв`язався по телефону із вказаним чоловіком та запропонував роботу, а саме повідомив, що він займається бізнесом і у нього є фірма в якій потрібно заповнити штат співробітників і якраз для нього є посада директора. Цю посаду необхідно заповнити тимчасово, а саме на місяць. Далі він запропонував йому зустрітись в районі площі Захисників України, біля будинку №1 в м Харкові. При зустрічі, чоловік на ім`я ОСОБА_5 , повідомив, що до 11.00 годин їм, необхідно прийти до нотаріуса для оформлення необхідних документів. що у подальшому було виконано. Приблизно через 3-4 дня, йому знову передзвонив ОСОБА_5 і повідомив, що необхідно під`їхати на теж місце, де відбувалась зустріч раніше після чого були оформленні в одному із банківських відділень м. Харкова необхідні документи, для оформлення банківських документів на фірму де його було призначено директором. Через декілька тижнів заявнику зателефонували з банку і повідомили, що він є директором ТОВ «БІЗНЕС СХІД», інн 40993914, юр. адреса: м Харків, пр. Науки, 24, і за його грошовими рахунками проходять грошові кошти в розмірі 200 000 гривен, в зв`язку з чим, йому запропонували перейти на більш вигідні умови обслуговування, і оформити ВІП статус і золоту карту, на що ОСОБА_6 відповів відмовою і зрозумів, що з його документами та від його іменні, шляхом обману, здійснюються фінансові операції.

Під час досудового розслідування в ході виконання доручення слідчого на встановлення юридичних та фізичних осіб, які приймають участь у зазначеній злочинній схемі, встановлено наступне:

-гр. ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 , користуючись своїми знайомствами, знаходить раніше незнайомих громадян України, що не мають стабільного заробітку та офіційного місця працевлаштування, в обмін за грошову винагороду в розмірі 300-500 грн., отримує від них їх копії документів, а саме ідентифікаційний код та паспорт громадянина України. Отримавши особисті документи, гр. ОСОБА_7 , заздалегідь готує необхідний пакет документів, в тому числі необхідні довіреності та договори та направляється до відділень ДФС та приватних нотаріусів, де за вказівкою ОСОБА_7 , запрошену особу призначають директором підприємства та підписують довіреності на проведення будь-яких фінансових операцій з рахунками даного підприємства на третю особу, частіше всього на ОСОБА_7 , та ОСОБА_8

-гр. ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , знаходячись у злочинній змові з гр. ОСОБА_7 , заздалегідь готує необхідний пакет документів, в тому числі необхідні довіреності та договори, після чого гр. ОСОБА_7 запрошує особу, яка раніше надавала копії документів, та йде з нею до приватного нотаріуса, де за вказівкою гр. ОСОБА_8 , запрошену особу призначають директором новоствореного підприємства та підписують довіреності на проведення будь-яких фінансових операцій з рахунками даного підприємства на третю особу.

-гр. ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає: АДРЕСА_3 , яка знаходиться у злочинній змові з гр. ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , проводить роботу з раніше створеними та новоутвореними фіктивними підприємствами у якості бухгалтера, а саме, укладає угоди від імені фіктивно створених підприємств з іншими різноманітними підприємствами та готує фіктивні звіти, для імітації господарської діяльності.

У подальшому, гр. ОСОБА_10 із залученою до незаконної шахрайської схеми особою не контактує та здійснює підшукування нових осіб, для здійснення аналогічних шахрайських дій.

Під час оперативного супроводження зазначеного кримінального провадження працівниками ВКП Основ`янського ВП ГУНП в Харківській області, встановлено, що в січні 2017 року, гр. ОСОБА_10 за грошову винагороду гр. ОСОБА_11 , 1979 р.н., у розмірі 500 грн., користуючись послугами приватного нотаріуса, провів необхідні дії (підписання договорів та протоколів) для призначення останнього, на посаду директора ТОВ «Бізнес Схід», ІПН 40993914. В подальшому, на рахунок даного товариства, з постійною періодичністю, здійснювались нарахування грошових коштів, з різноманітних рахунків. Найактивніше грошові кошти надходили з рахунків ТОВ «Балта Ресурс» ІПН НОМЕР_1 , ТОВ «АКТИВ КИЇВ» ІПН 40889321 та ТОВ «МЕГА ГРУП КОМПАНІ» ІПН 40962776. Після зарахування грошових коштів, на рахунок ТОВ «Бізнес Схід», після кожного переводу, гр. ОСОБА_7 разом з невстановленими особами, у найкоротший термін (біля 1 години) отримував готівку в касах банку «Приватбанк», таким чином переводив у готівку зазначені грошові переведення та в подальшому привласнював дані кошти.

Також, встановлено, що у травні 2017 року, гр. ОСОБА_7 , залучив до шахрайської схеми гр. ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , шляхом виплати йому грошових коштів. Гр. ОСОБА_12 надав ОСОБА_7 копії свого паспорта громадянина України та ідентифікаційного коду, а через деякий час на ім`я гр. ОСОБА_12 було відкрито СВК «Харківський молочник» ІПН 41381249. Після відкриття даного СВК, гр. ОСОБА_12 при особистих зустрічах гр. ОСОБА_7 та ОСОБА_8 надав довіреності на всі типи операцій з СВК «Харківський молочник», в тому числі з банківськими рахунками, які відкрито в банківських установах ПАТ «УКРГАЗБАНК» та ПАТ «ПУМБ». В результаті, гр. ОСОБА_12 отримував грошові винагородження за кожну з зустрічей з ОСОБА_7 та ОСОБА_8 в розмірі 300-500 грн. Після вищезазначених дій, гр. ОСОБА_7 на зв`язок з гр. ОСОБА_12 не виходив.

Так, за вказаною злочинною схемою, зазначеними особами здійснено функціонування СВК «Смакограй» (ІПН 41376726), СВК «Харківський молочник» (ІПН 41381249). Викладене підтверджується протоколами та додатками до протоколів, за результатами проведених в ході досудового розслідування негласних слідчих (розшукових) дій та протоколом допиту ОСОБА_12 .

Окрім того, у порядку ст. 93 КПК України до Харківської філії ДП «Національні інформаційні системи» надано запит щодо отримання інформації з Єдиного реєстру довіреностей, щодо довіреностей посвідчених на ОСОБА_7 , 1978 р.н. та ОСОБА_8 , 1981 р.н.

Згідно витягу за №34271492 від 10.07.2017 з Єдиного реєстру довіреностей за записом №62 під реєстровим номером 44523234 від 30.09.2017 видано довіреність від ОСОБА_13 на ОСОБА_8 , щодо уповноваження останньої представляти інтереси ТОВ «Тестпром».

Встановлено, що частина документів, які представляють інтерес для кримінального провадження знаходиться безпосередньо за місцем мешкання гр. ОСОБА_7 , а саме за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про право власності на будівлю, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстроване за ОСОБА_14 .

Прокурор підтримав клопотання, вважаючи наявність законних підстав для його задоволення.

Слідчий суддя, вислухавши прокурора, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, прийшов до наступного.

Відповідно до ст. 234 КПК України, 1 Обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. 2 Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. 3. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. Клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора. Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Як вбачається із клопотання та доданих до нього матеріалів, відомості до ЄРДР внесені 04 квітня 2017 року за №12017220060000691 за ч. 3 ст. 190 КК України.

Крім того, викладені обставини підтверджені наданими до клопотання доказами.

За таких обставин, слідчий суддя дійшов висновку, що є законні підстави для задоволення клопотання слідчого і надання дозволу на проведення обшуку, у квартирі, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 де фактично проживає ОСОБА_7 .

Фіксування процесу технічними засобами відповідно до положень статті 107 КПК України не здійснювалось.

Виходячи з викладеного, керуючись статтями 223, 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого СВ Основ`янського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 - задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку, у квартирі, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 де фактично проживає ОСОБА_7 , необхідно провести з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна здобутого злочинним шляхом, отримання доказів та встановлення осіб причетних до скоєння протиправних дій, а саме: документацію у паперовому та електронному вигляді в т.ч. комп`ютерну техніку, електронні та магнітні носії інформації на котрих може знаходитися інформація, щодо господарської діяльності СВК «Смакограй» (ІПН 41376726), СВК «Харківський молочник» (ІПН 41381249), ТОВ «Бізнес Схід» (ІПН 40993914), ТОВ «Балта Ресурс» (ІПН 41050977), ТОВ «АКТИВ КИЇВ» (ІПН 40889321) та ТОВ «МЕГА ГРУП КОМПАНІ» (ІПН 40962776), довіреностей, що видані на ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , банківських документів, в т.ч. щодо відправлень та отримання грошових переказів, банківських карт, засобів телекомунікації та грошові кошти і інші цінності отриманні злочинним шляхом.

Виконання ухвали доручити старшому слідчому СВ Основ`янського ВП ГУ НП в Харківській області ОСОБА_4 прокурору Харківської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68394746
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в межах кримінального провадження № 12017220060000691 від 04 квітня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —646/5285/17

Ухвала від 28.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 28.07.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 15.08.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 15.08.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 15.08.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 15.08.2017

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні