Постанова
від 21.08.2017 по справі 819/1192/17
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/1192/17

21 серпня 2017 р.м.Тернопіль

Тернопільський окружний адміністративний суд, суддя Осташ А.В. розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Державної фіскальної служби України у Тернопільській області до Товариства з додатковою відповідальністю "Мікрон" про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДФС в Тернопільській області (далі - Позивач) звернулося до суду з позовом про стягнення з товариства з додатковою відповідальністю "Мікрон" (далі - Відповідач, ТзДВ "Мікрон") податкового боргу в сумі 162645,99 грн.

Представник позивача в судове засідання не прибув, надав суду клопотання про розгляд справи за його відсутності. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що в порушення норм Податкового кодексу України відповідач несвоєчасно та не в повному об'ємі сплачував узгоджені суми податкових зобов'язань, що призвело до виникнення заборгованості перед бюджетами та державним цільовими фондами, а саме: по податку на додану вартість в сумі 833,16 грн, по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки приватних підприємств в сумі 63309,58 грн, по орендній платі з юридичних осіб в розмірі 97776,90 грн.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, заяв чи клопотань про розгляд справи за його відсутності заперечень проти позову суду не надав.

Відповідно до частини четвертої статті 122 КАС України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Згідно з частиною четвертою статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Відповідно до частини шостої статті 128 КАС України якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Оскільки в судове засідання не прибули особи, які беруть участь у справі, тому судовий розгляд справи здійснювався в порядку письмового провадження, без фіксування адміністративного процесу технічними засобами, на підставі наявних у справі доказів.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши подані суду письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, з наступних міркувань.

Суд встановив, що товариство з додатковою відповідальністю "Мікрон", знаходиться на обліку в Бережанському відділенні Бучацької об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області як платник податків. Відповідно до статті 67 Конституції України відповідач зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку та розмірах встановлених законом.

Згідно з ст. 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності; (підпункт 14.1.39. пункт 14.1. стаття 14 Податкового кодексу України).

Податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк); (підпункт 14.1.156. пункт 14.1. стаття 14 ПК України).

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом; (пп.14.1.175. п.14.1. ст.14 Податкового кодексу України).

Згідно з пункту 57.1 статті 57 ПК України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За приписами п.п. 266.1.1 п. 266.1 ст. 266 Податкового кодексу України (надалі ПК України) платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є, зокрема, фізичні особи, які є власниками об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Відповідно до п.п. 266.2.1 п. 266.2 ст. 266 ПК України об'єктом оподаткування є об'єкт житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його частка.

Підпунктом 266.3.1 п. 266.3 ст. 266 ПК України встановлено, що базою оподаткування є загальна площа об'єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Відповідно до п. 286.2 ст. 286 ПК України платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

Згідно з п. 287.3 ст. 287 ПК України податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками власниками та землекористувачами земельної ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Як випливає з матеріалів справи, заборгованість відповідача перед бюджетними та державними цільовими фондами становить 162645,99 грн, зокрема:

- з податку на додану вартість в сумі 833,16 грн (основний платіж - 833,16 грн, щтрафні санкції - 0,00 грн, пеня - 0,00 грн. Дана заборгованість виникла у зв'язку із несплатою узгодженого податкового зобов'язання, нарахованого згідно з податкових декларацій від 11.01.2015, 19.04.2015, 19.05.2015, 20.02.2015, 20.03.2015 (аркуш справи 12-21).

- з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки приватних підприємств в сумі 63309,58 грн. дана заборгованість виникла у зв'язку із несплатою узгодженого податкового зобов'язання, нарахованого згідно податкових декларацій від 23.02.2015, 19.02.2016, а також уточнюючої податкової звітності від 18.07.2016 (аркуш справи 22-24).

- по орендній платі з юридичних осіб в розмірі - 97776,90 грн. дана заборгованість виникла у звязку з несплатою узгодженого податкового зобов'язання, нарахованого згідно з податковими деклараціями від 29.01.2014, 23.02.2015, 19.02.2016 (аркуш справи 25-32).

- по рентній платі за спеціальне використання води в сумі - 726,35 грн. дана заборгованість виникла у зв'язку з несплатою узгодженого податкового зобов'язання, нарахованого згідно з податкової звітності поданої відповідачем та податкового повідомлення-рішення від 23.03.2016 на суму - 340 грн винесеного на підставі акта перевірки від 23.03.2016 №27/12-02/14047620, яким встановлено порушення термінів подання податкової звітності з рентної плати за використання води (аркуш справи 57-58).

Суд встановив, що станом на 14.07.2017 у відповідача наявний податковий борг перед бюджетами та державними цільовими фондами в сумі 162645,99 грн., що підтверджується довідкою про наявність заборгованості (аркуш справи 54).

У разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (п.59.1. ст.59 ПК України).

Суд встановив, що позивачем на адресу відповідача направлялась податкова вимога від 01.07.2010 №1/107 (аркуш справи 56), з часу виставлення якої податковий борг не переривався.

Дані обставини підтверджені дослідженими у судовому засіданні письмовими доказами, а саме: розрахунком заборгованості по платежах до бюджету, довідкою про наявність заборгованості, розрахунком штрафних (фінансових) санкцій, копією податкової вимоги, копією податкового повідомлення-рішення.

Вказана податкова вимога та податкове повідомлення-рішення платником податків у визначеному законом порядку не оскаржувались ні в адміністративному ні в судовому порядку. В добровільному порядку заборгованість відповідачем не погашена.

Пунктом 95.1 ст.95 ПК України визначено, що контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини (п.95.3. ст.95 ПК України).

Згідно з пункту 95.4. статті 95 ПК України визначено, що контролюючий орган на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків. Стягнення готівкових коштів здійснюється у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Джерелом самостійної сплати грошових зобов'язань з податку на додану вартість є суми коштів, що обліковуються в системі електронного адміністрування податку на додану вартість, та джерела, зазначені в абзаці першому цьому пункту (п.87.1. ст.87 ПК України).

Відповідно до пп. 20.1.34 п.20.1 ст. 20 ПК України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення повністю.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94, 158-167 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з товариства з додатковою відповідальністю "Мікрон" (47500, Тернопільська область, Бережанський район, м. Бережани, вул. Золочівська, буд.30, код ЄДРПОУ 14047620) шляхом стягнення коштів з рахунків у банках обслуговуючих цього платника податків та за рахунок готівки, що належить відповідачу заборгованість перед бюджетами та держаними цільовими фондами в загальній сумі 162645,99 (сто шістдесят дві тисячі шістсот сорок п'ять) грн, з них по платежах:

- по податку на додану вартість в сумі 833,16 грн.;

- по податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки приватних підприємств в сумі 63309,58 грн;

- по орендній платі з юридичних осіб в сумі 97776,90 грн;

- по рентній платі за спеціальне використання води в сумі 726,35 грн.

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд в порядку і строки, передбачені ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Головуючий суддя                                                                      Осташ А.В.

копія вірна

Суддя                                                                                          Осташ А.В.

Дата ухвалення рішення21.08.2017
Оприлюднено28.08.2017
Номер документу68400245
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —819/1192/17

Ухвала від 27.10.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Ухвала від 26.09.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Сеник Роман Петрович

Постанова від 21.08.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ Андрій Васильович

Ухвала від 17.07.2017

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Осташ Андрій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні