Вирок
від 17.08.2017 по справі 766/8032/17
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа №766/8032/17

17.08.2017 року Херсонський міський суд Херсонської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

третьої особи ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Херсона кримінальне провадження № 42015230000000172 від 16.06.2015р. за обвинуваченням:

- ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Херсона, українця, громадянина України, маючого середню освіту, одруженого, маючого на утриманні 2 неповнолітніх дітей, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , тимчасово не працюючого, раніше не судимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 205, ч.2 ст. 212 КК України,

в с т а н о в и в :

ОСОБА_4 діючи в порушення діючого законодавства, а саме:

-статті 42 Господарського кодексу України, якою передбачено, що «підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку»,

-статті 49 Господарського кодексу України, якою передбачено, що «підприємці зобов`язані не завдавати шкоди довкіллю, не порушувати права та законні інтереси громадян і їх об`єднань, інших суб`єктів господарювання, установ, організацій, права місцевого самоврядування і держави» та інших нормативно-правових актів України,

упродовж 2014-2015 років, з метою прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку, створив та придбав на підставних осіб суб`єкти підприємницької діяльності (юридичні особи), а саме: ТОВ «Оріон» (код ЄДРПОУ 14135666), ТОВ «Омега-3» (код ЄДРПОУ 39572333), ТОВ «Магма-1» (код ЄДРПОУ 39572218), ТОВ «Сатурн-3» (код ЄДРПОУ 39572108), ТОВ «Оптіма-1» ( код ЄДРПОУ 39790712), ТОВ «Люксор-1» (код ЄДРПОУ 39571963), ТОВ «Мега-Трейд+» (код ЄДРПОУ 39573012).

Так, ОСОБА_4 , будучи 31.05.2016 притягнений до кримінальної відповідальності СУ ФР ГУ ДФС у Херсонській області за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України, а саме, за створення 29.04.2015 суб`єкта підприємницької діяльності ( юридичної особи ) ТОВ «Каспер 1» ( код ЄДРПОУ 39573508 ), з метою прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку, у жовтні 2014 року (точну дату та обставини досудовим слідством не встановлено) звернувся до свого знайомого мешканця м. Херсона ОСОБА_6 , якого спонукав до придбання на своє ім`я корпоративних прав на суб`єкт господарювання - юридичну особу ПП «Оріон» (код ЄДРПОУ 14135666), відкриття поточних рахунків підприємства у банківських установах м. Херсона, отримання чекових книжок та підписання грошових чеків у них, ввівши останнього в оману щодо подальшого законного використання статутних документів та печатки підприємства у нібито господарській діяльності від імені ОСОБА_6 , не посвятив його при цьому у свій злочинний умисел, спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, на що ОСОБА_6 дав свою згоду.

Вподальшому ОСОБА_4 для реалізації свого злочинного умислу, спрямованого на вчинення фіктивного підприємництва, не маючи наміру займатися господарською діяльністю ПП «Оріон» від імені ОСОБА_6 , пов`язаної з виробництвом та купівлею - продажом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, усвідомлюючи, що вказане товариство купується з метою прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку, ввів в оману ОСОБА_6 щодо законності його дій, спонукав його 10.10.2014 прийняти на права та обов`язки власника ПП «Оріон» (код ЄДРПОУ 14135666, зареєстрованого рішенням виконавчого комітету Херсонської міської ради від 03.08.1992, взяте на облік у ДПІ у м. Херсоні 03.08.1992 за № 36), призначити себе на посаду директора вказаного суб`єкту господарювання.

У зв`язку із чим, 10.10.2014 ОСОБА_6 підписав та надав до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні за адресою: м. Херсон, вул. Суворова 29, реєстраційну картку Форми 3 заяву на про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, статут ПП «Оріон» та інші, необхідні для проведення реєстраційних дій документи, за результатами чого, 10.10.2014 року державним реєстратором внесено відповідні записи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, та підприємство зареєстроване за адресою: м. Херсон вул. Ливарна, 18,

ОСОБА_4 з метою завершення перереєстрації підприємства та отримання над ним остаточного контролю, у тому числі над банківськими рахункам, ввів в оману ОСОБА_6 щодо законності його діяльності, через що останній відкрив рахунки у банківських установах у м. Херсоні.

В подальшому, ОСОБА_6 , не будучи обізнаним про злочинний умисел ОСОБА_4 , спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, у не встановленому слідством місці та точний час, передав для використання ОСОБА_4 статутні документи, ключі доступу до управління банківським рахунком та податковою звітністю, печатку ПП «Оріон», чекову книжку із підписаними грошовими чеками.

Таким чином, упродовж жовтня 2014 року ОСОБА_4 шляхом перереєстрації в органах державної влади суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) придбав підконтрольне собі підприємство ПП «Оріон», установчі і реєстраційні документи, печатку та банківські рахунки якого використав упродовж лютого жовтня 2015 року для прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, спрямовану на заняття фіктивним підприємництвом, діючи повторно, у грудні 2014 року, ОСОБА_4 (точну дату та обставини досудовим слідством не встановлено) звернувся до свого знайомого мешканця м. Херсона ОСОБА_6 , якого спонукав до придбання на своє ім`я корпоративних прав на суб`єкт господарювання - юридичну особу ТОВ «Омега-3» (код ЄДРПОУ 39572333), відкриття поточних рахунків підприємства у банківських установах м. Херсона, отримання чекових книжок та підписання грошових чеків у них, ввівши останнього в оману щодо подальшого законного використання статутних документів та печатки підприємства у нібито господарській діяльності від імені ОСОБА_6 , не посвятив його при цьому у свій злочинний умисел, спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, на що ОСОБА_6 дав свою згоду.

Вподальшому ОСОБА_4 для реалізації свого злочинного умислу, спрямованого на вчинення фіктивного підприємництва, не маючи наміру займатися господарською діяльністю ТОВ «Омега-3» від імені ОСОБА_6 , пов`язаної з виробництвом та купівлею - продажом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, усвідомлюючи, що вказане товариство купується з метою прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку, ввів в оману ОСОБА_6 щодо законності його дій, спонукав його 29.12.2014 прийняти на права та обов`язки власника ТОВ «Омега-3» (код ЄДРПОУ 39572333, зареєстрованого 29.12.2014 року Суворовськи районним управлінням юстиції у м. Херсоні, взяте на облік у ДПІ у м. Херсоні 30.12.2014 року за № 210314168778), призначити себе на посаду директора вказаного суб`єкту господарювання.

У зв`язку із чим, 29.12.2014 ОСОБА_6 підписав та надав до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні за адресою: м. Херсон, вул. Суворова 29, реєстраційну картку Форми 1 на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, статут ТОВ «Омега-3» та інші, необхідні для проведення реєстраційних дій документи, за результатами чого, 29.12.2014 року державним реєстратором внесено відповідні записи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, та підприємство зареєстроване за адресою: м. Херсон вул. Патона,4\310.

ОСОБА_4 з метою завершення перереєстрації підприємства та отримання над ним остаточного контролю, у тому числі над банківськими рахункам, ввів в оману ОСОБА_6 щодо законності його діяльності, через що останній відкрив рахунки у банківських установах у м. Херсоні.

В подальшому, ОСОБА_6 , не будучи обізнаним про злочинний умисел ОСОБА_4 , спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, у не встановленому слідством місці та точний час, передав для використання ОСОБА_4 статутні документи, ключі доступу до управління банківським рахунком та податковою звітністю, печатку ТОВ «Омега-3», чекову книжку із підписаними грошовими чеками.

Таким чином, упродовж грудня 2014 року ОСОБА_4 шляхом реєстрації в органах державної влади суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) створив підконтрольне собі підприємство ТОВ «Омега-3», установчі і реєстраційні документи, печатку та банківські рахунки якого використав упродовж лютого жовтня 2015 року для прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, спрямовану на заняття фіктивним підприємництвом, діючи повторно, у грудні 2014 року, ОСОБА_4 (точну дату та обставини досудовим слідством не встановлено) звернувся до свого знайомого мешканця м. Херсона ОСОБА_6 , якого спонукав до придбання на своє ім`я корпоративних прав на суб`єкт господарювання - юридичну особу ТОВ «Магма-1» (код ЄДРПОУ 39572218), відкриття поточних рахунків підприємства у банківських установах м. Херсона, отримання чекових книжок та підписання грошових чеків у них, ввівши останнього в оману щодо подальшого законного використання статутних документів та печатки підприємства у нібито господарській діяльності від імені ОСОБА_6 , не посвятив його при цьому у свій злочинний умисел, спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, на що ОСОБА_6 дав свою згоду.

Вподальшому ОСОБА_4 для реалізації свого злочинного умислу, спрямованого на вчинення фіктивного підприємництва, не маючи наміру займатися господарською діяльністю ТОВ «Магма-1» від імені ОСОБА_6 , пов`язаної з виробництвом та купівлею - продажом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, усвідомлюючи, що вказане товариство купується з метою прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку, ввів в оману ОСОБА_6 щодо законності його дій, спонукав його 29.12.2014 прийняти на права та обов`язки власника ТОВ «Магма-1» (код ЄДРПОУ 39572218, зареєстрованого 29.12.2014 року Суворовськи районним управлінням юстиції у м. Херсоні, взяте на облік у ДПІ у м. Херсоні 30.12.2014 року за № 210314168766), призначити себе на посаду директора вказаного суб`єкту господарювання.

У зв`язку із чим, 29.12.2014 ОСОБА_6 підписав та надав до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні за адресою: м. Херсон, вул. Суворова 29, реєстраційну картку Форми 1 на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, статут ТОВ «Магма-1» та інші, необхідні для проведення реєстраційних дій документи, за результатами чого, 29.12.2014 року державним реєстратором внесено відповідні записи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, та підприємство зареєстроване за адресою: м. Херсон вул. Патона,4\310.

ОСОБА_4 з метою завершення перереєстрації підприємства та отримання над ним остаточного контролю, у тому числі над банківськими рахункам, ввів в оману ОСОБА_6 щодо законності його діяльності, через що останній відкрив рахунки у банківських установах у м. Херсоні.

В подальшому, ОСОБА_6 , не будучи обізнаним про злочинний умисел ОСОБА_4 , спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, у не встановленому слідством місці та точний час, передав для використання ОСОБА_4 статутні документи, ключі доступу до управління банківським рахунком та податковою звітністю, печатку ТОВ «Магма-1», чекову книжку із підписаними грошовими чеками.

Таким чином, упродовж грудня 2014 року ОСОБА_4 шляхом реєстрації в органах державної влади суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) створив підконтрольне собі підприємство ТОВ «Магма-1», установчі і реєстраційні документи, печатку та банківські рахунки якого використав упродовж лютого жовтня 2015 року для прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, спрямовану на заняття фіктивним підприємництвом, діючи повторно, у грудні 2014 року, ОСОБА_4 (точну дату та обставини досудовим слідством не встановлено) звернувся до свого знайомого мешканця м. Херсона ОСОБА_6 , якого спонукав до придбання на своє ім`я корпоративних прав на суб`єкт господарювання - юридичну особу ТОВ «Сатурн-3» (код ЄДРПОУ 39572108), відкриття поточних рахунків підприємства у банківських установах м. Херсона, отримання чекових книжок та підписання грошових чеків у них, ввівши останнього в оману щодо подальшого законного використання статутних документів та печатки підприємства у нібито господарській діяльності від імені ОСОБА_6 , не посвятив його при цьому у свій злочинний умисел, спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, на що ОСОБА_6 дав свою згоду.

Вподальшому ОСОБА_4 для реалізації свого злочинного умислу, спрямованого на вчинення фіктивного підприємництва, не маючи наміру займатися господарською діяльністю ТОВ «Сатурн-3» від імені ОСОБА_6 , пов`язаної з виробництвом та купівлею - продажом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, усвідомлюючи, що вказане товариство купується з метою прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку, ввів в оману ОСОБА_6 щодо законності його дій, спонукав його 29.12.2014 прийняти на права та обов`язки власника ТОВ «Сатурн-3» (код ЄДРПОУ 39572108, зареєстрованого 29.12.2014 року Суворовськи районним управлінням юстиції у м. Херсоні, взяте на облік у ДПІ у м. Херсоні 30.12.2014 року за № 210314168755), призначити себе на посаду директора вказаного суб`єкту господарювання.

У зв`язку із чим, 29.12.2014 ОСОБА_6 підписав та надав до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні за адресою: м. Херсон, вул. Суворова 29, реєстраційну картку Форми 1 на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи, статут ТОВ «Сатурн-3» та інші, необхідні для проведення реєстраційних дій документи, за результатами чого, 29.12.2014 року державним реєстратором внесено відповідні записи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, та підприємство зареєстроване за адресою: м. Херсон вул. Патона,4\310.

ОСОБА_4 з метою завершення перереєстрації підприємства та отримання над ним остаточного контролю, у тому числі над банківськими рахункам, ввів в оману ОСОБА_6 щодо законності його діяльності, через що останній відкрив рахунки у банківських установах у м. Херсоні.

В подальшому, ОСОБА_6 , не будучи обізнаним про злочинний умисел ОСОБА_4 , спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, у не встановленому слідством місці та точний час, передав для використання ОСОБА_4 статутні документи, ключі доступу до управління банківським рахунком та податковою звітністю, печатку ТОВ «Сатурн-3», чекову книжку із підписаними грошовими чеками.

Таким чином, упродовж грудня 2014 року ОСОБА_4 шляхом реєстрації в органах державної влади суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) створив підконтрольне собі підприємство ТОВ «Сатурн-3», установчі і реєстраційні документи, печатку та банківські рахунки якого використав упродовж лютого жовтня 2015 року для прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, спрямовану на заняття фіктивним підприємництвом, діючи повторно, у травні 2015 року, ОСОБА_4 (точну дату та обставини досудовим слідством не встановлено) звернувся до свого знайомого мешканця м. Херсона ОСОБА_7 , якого спонукав до придбання на своє ім`я корпоративних прав на суб`єкт господарювання - юридичну особу ТОВ «Оптіма-1» (код ЄДРПОУ 39790712), відкриття поточних рахунків підприємства у банківських установах м. Херсона, отримання чекових книжок та підписання грошових чеків у них, ввівши останнього в оману щодо подальшого законного використання статутних документів та печатки підприємства у нібито господарській діяльності від імені ОСОБА_7 , не посвятив його при цьому у свій злочинний умисел, спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, на що ОСОБА_7 дав свою згоду.

Вподальшому ОСОБА_4 для реалізації свого злочинного умислу, спрямованого на вчинення фіктивного підприємництва, не маючи наміру займатися господарською діяльністю ТОВ «Оптіма-1» від імені ОСОБА_7 , пов`язаної з виробництвом та купівлею - продажом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, усвідомлюючи, що вказане товариство купується з метою прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку, ввів в оману ОСОБА_7 щодо законності його дій, спонукав його 12.05.2015 прийняти на права та обов`язки власника ТОВ «Оптіма-1» (код ЄДРПОУ 39790712, зареєстрованого рішенням Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні від 14.05.2015 року, взяте на облік у ДПІ у м. Херсоні 15.05.2015 року за № 210315064270), призначити себе на посаду директора вказаного суб`єкту господарювання.

У зв`язку із чим, 14.05.2015 ОСОБА_7 підписав та надав до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців реєстраційної служби Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні за адресою: м. Херсон, вул. Суворова 29, реєстраційну картку Форми 3 - заяву на про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, статут ТОВ «Оптіма-1» та інші, необхідні для проведення реєстраційних дій документи, за результатами чого, 14.05.2015 року державним реєстратором внесено відповідні записи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, та підприємство зареєстроване за адресою: м. Херсон вул. Патона,4\313.

ОСОБА_4 з метою завершення перереєстрації підприємства та отримання над ним остаточного контролю, у тому числі над банківськими рахункам, ввів в оману ОСОБА_7 щодо законності його діяльності, через що останній відкрив рахунки у банківських установах у м. Херсоні.

В подальшому, ОСОБА_7 , не будучи обізнаним про злочинний умисел ОСОБА_4 , спрямований на вчинення фіктивного підприємництва, у не встановленому слідством місці та точний час, передав для використання ОСОБА_4 статутні документи, ключі доступу до управління банківським рахунком та податковою звітністю, печатку ТОВ «Оптіма-1», чекову книжку із підписаними грошовими чеками.

Таким чином, упродовж травня 2015 року ОСОБА_4 шляхом реєстрації в органах державної влади суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) створив підконтрольне собі підприємство ТОВ «Оптіма-1», установчі і реєстраційні документи, печатку та банківські рахунки якого використав упродовж травня жовтня 2015 року для прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, спрямовану на заняття фіктивним підприємництвом, діючи повторно, ОСОБА_4 у квітні 2015 року придбав, шляхом перереєстрації, суб`єкт підприємницької діяльності ( юридичну особу) ТОВ «Люксор-1» (код ЄДРПОУ 39571963) з метою прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку.

Для цього ОСОБА_4 , перебуваючи у місті Херсоні, у квітні 2015 року, у не встановленому слідством точний час, з метою набуття корпоративних прав ТОВ «Люксор-1» (код ЄДРПОУ 39571963) склав та підписав усі необхідні для цього документи: протокол загальних зборів учасників ТОВ «Люксор-1» № 3 про набуття відповідних прав засновника від 24.04.2015 року; Статут Товариства, який засвідчив у приватного нотаріуса ОСОБА_8 та Реєстраційну картку Форми 3 на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

У подальшому, 29.04.2015 ОСОБА_4 протокол загальних зборів учасників ТОВ «Люксор-1» № 3 від 24.04.2015 року, статут ТОВ «Люксор-1» (нова редакція) від 29.04.2015 та Реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи (форми 3) були подані до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців реєстраційної служби Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні за адресою: м. Херсон, вул. Суворова, 29, для здійснення державної реєстрації змін про юридичну особу.

Тобто, ОСОБА_4 29.04.2015 за результатами державної реєстрації придбав суб`єкт підприємницької діяльності ( юридичну особу ) - ТОВ «Люксор-1», чим виконав усі необхідні дії для реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності, в результаті чого отримав можливість використовувати печатку, статутні документи та реєстраційні документи ТОВ «Люксор-1» у незаконній діяльності, а саме: у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку.

Продовжуючи свою злочинну діяльність, спрямовану на заняття фіктивним підприємництвом, діючи повторно, ОСОБА_4 у квітні 2015 року придбав, шляхом перереєстрації, суб`єкт підприємницької діяльності ( юридичну особу) ТОВ «Мега-Трейд+» (код ЄДРПОУ 39573012) з метою прикриття незаконної діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку.

Для цього ОСОБА_4 , перебуваючи у місті Херсоні, у квітні 2015 року, у не встановленому слідством точний час, з метою набуття корпоративних прав ТОВ «Мега-Трейд+» (код ЄДРПОУ 39573012) склав та підписав усі необхідні для цього документи: протокол загальних зборів учасників ТОВ «Мега-Трейд+» № 3 про набуття відповідних прав засновника від 24.04.2015 року; Статут Товариства, який засвідчив у приватного нотаріуса ОСОБА_8 та Реєстраційну картку Форми 3 на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб підприємців.

У подальшому, 29.04.2015 ОСОБА_4 протокол загальних зборів учасників ТОВ «Мега-Трейд+» № 3 від 24.04.2015 року, статут ТОВ «Мега-Трейд+» (нова редакція) від 29.04.2015 та Реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи (форми 3) були подані до відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб підприємців реєстраційної служби Суворовського районного управління юстиції у м. Херсоні за адресою: м. Херсон, вул. Суворова, 29, для здійснення державної реєстрації змін про юридичну особу.

Тобто, ОСОБА_4 29.04.2015 за результатами державної реєстрації придбав суб`єкт підприємницької діяльності ( юридичну особу ) - ТОВ «Мега-Трейд+», чим виконав усі необхідні дії для реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності, в результаті чого отримав можливість використовувати печатку, статутні документи та реєстраційні документи ТОВ «Мега-Трейд+» у незаконній діяльності, а саме: у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку.

Крім цього, ОСОБА_4 , займаючи у період часу з 12.12.2014 по 04.01.2017 на підставі рішення засновника № 2 від 12.12.2014 посаду директора ТОВ «Полісервіс» (код ЄДРПОУ 24118930, зареєстроване виконавчим комітетом Херсонської міської ради від 10.09.1996 року за адресою: м. Херсон, вул. Ливарна, буд. 18, фактичне місце ведення господарської діяльності за адресою: м. Херсон, вул. Патона, буд. 4, оф. 301, взяте на облік в органах державної податкової служби 30.11.1998 року, зареєстроване платником податку на додану вартість 08.12.1998 року - індивідуальний податковий номер № 241189321032), у зв`язку з чим на нього були покладені обов`язки та відповідальність за організацію ведення бухгалтерського і податкового обліку, складання достовірної фінансової звітності юридичної особи, подачу податкової звітності в орган податкової служби за місцем реєстрації, своєчасне і повне нарахування і перерахування податків в бюджет держави відповідно до вимог:

- ст. 67 Конституції України обов`язок сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом;

-ст.49 Господарського кодексу України від 16 січня 2003 року N 436-IV, не порушувати права та законні інтереси держав;

- пп. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ , кожна особа зобов`язана сплачувати встановлені Кодексом, законами з питань митної справи податки та збори, платником яких вона є згідно з положенням кодексу;

- пп. 4.1.3 п. 4.1 ст. 4 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ невідворотність настання визначеної законом відповідальність у разі порушення податкового законодавства.

- пп. 133.1.1. п.133.1 ст.133 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ, платниками податку на прибуток підприємств є суб`єкти господарювання юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами;

- п. 3 ст.8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 року №996-ХIV - покладено відповідальність за організацію бухгалтерського обліку на підприємстві та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій;

- п.6 ст.8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 року №996-ХIV - покладено зобов`язання створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку;

- п.п. 2.14, п. 2 «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24 травня 1995 року N 88 - відповідальність за своєчасне і якісне складання документів, передачу їх у встановлені графіком документообороту терміни для відображення у бухгалтерському обліку, за достовірність даних, наведених у документах, несуть особи, які склали і підписали ці документи.

-статуту ТОВ «Полісервіс»: директор несе безпосередню відповідальність за виробничу, господарську, фінансову діяльність підприємства;

в період з лютого по жовтень 2015 року, ухилився від сплати податку на прибуток підприємств у великих розмірах.

Так, ОСОБА_4 , будучи директором ТОВ «Поілсервіс» код ЄДРПОУ 24118930 переслідуючи умисел спрямований на ухилення від сплати податків, достовірно знаючи про те, що підприємство не займається вирощуванням сільськогосподарської продукції, у період часу з лютого по жовтень 2015 року, в порушення положень:

-пп. 133.1.1. п.133.1 ст.133 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ, відповідно до яких платниками податку на прибуток підприємств є «… суб`єкти господарювання юридичні особи, які провадять господарську діяльність як на території України, так і за її межами»;

-пп. 134.1.1 п.134.1 ст.134 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ, відповідно до яких об`єктом оподаткування є «… прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду, з урахуванням правил встановлення ставок податку»;

-п.138.1 ст.138; п.138.2 ст.138 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ відповідно до яких «… витрати, які враховуються для визначення об`єкта оподаткування, визнаються на підставі первинних документів, що підтверджують здійснення платником податку витрат, обов`язковість ведення і зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку, та інших документів…»;

-пп.139.1.9 п.139.1 ст.139 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VІ, відповідно до яких не включаються до складу витрат «…витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими первинними документами, обов`язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку та нарахування податку»;

-п. 152 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України, відповідно до якого, «тимчасово до 31 грудня 2017 року включно від оподаткування податком на додану вартість звільняються операції з постачання на митній території України зернових культур товарних позицій 1001 1008 згідно з УКТ ЗЕД та технічних культур товарних позицій 1205 і 1206 00 згідно з УКТ ЗЕД, крім першого постачання таких зернових та технічних культур сільськогосподарськими підприємствами-виробниками та підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові та технічні культури у сільськогосподарських підприємств виробників»;

-пп. 6.1 п. 6 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку "Дохід", завтердженого наказом Міністерства фінансів України № 290 від 29.11.1999, відповідно до якого «не визнаються доходами такі надходження від інших осіб, зокрема, як сума податку на додану вартість, акцизів, інших податків і обов`язкових платежів, що підлягають перерахуванню до бюджету й позабюджетних фондів» незаконно включив до складу платежів, які отримані ТОВ "Полісервіс" за сільськогосподарську продукцію від ТОВ «Омега-3» (код ЄДРПОУ 39572333), ПП «Оріон» (код ЄДРПОУ 14135666), ТОВ «Маяк Агро» (код ЄДРПОУ 341755018), ТОВ «Грейн-Борд» (код 36672044), СХ ТОВ «Південне» (код ЄДРПОУ 31681892), ТОВ «Украгро-Експо» (код 33277283), ТОВ «Мега Трейд+» (код ЄДРПОУ 39573012), ТОВ «Магма-1» (код ЄДРПОУ 39572218), ТОВ «Оптима-1» (код ЄДРПОУ 39790712), ТОВ «Марин-Транс Сервіс» (код 36838803), ТОВ «Люксор-1» (код ЄДРПОУ 39571963), ТОВ «Сатурн» (код ЄДРПОУ 39572108), ТОВ «Інтерполіхім» (код ЄДРПОУ 32757658), податок на додану вартість у сумі 13244 178,32 грн., що привело до необгрунтованого заниження об`єкту оподаткування податком на прибуток підприємства на вказану суму, внаслідок чого ухилився від сплати податку на прибуток підприємств на суму 2383 952,10 грн.

Злочинні дії ОСОБА_4 призвели до фактичного ненадходження до бюджету податку на прибуток підприємств в сумі 2383952,10 грн., що більш ніж у 3 914 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян, що є великим розміром.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 винним себе в інкримінованому йому злочині визнав повністю, у скоєному щиросердо розкаявся, пояснив, що створив юридичні особи з метою прикриття діяльності, яка мала вираз у проведенні транзитних фінансових потоків, що не мають реального товарного характеру, а вчинені для надання податкової та фінансової вигоди суб`єктам господарювання та незаконної конвертації грошових коштів у готівку, а також ухилявся від сплати податків на суму 2383952,10 грн. Цивільний позов визнав.

Оскільки учасниками процесу не оспорювалися фактичні обставини справи, а судом встановлено, що обвинувачений правильно розуміє зміст цих обставин і при цьому у суду відсутні сумніви щодо добровільності та істинності його позиції, вислухавши думку учасників процесу та роз`яснивши обвинуваченому положення ст. 349 ч.3 КПК України, судом визнано недоцільним дослідження інших доказів по справі крім допиту обвинуваченого та дослідження матеріалів, що характеризують особу обвинуваченого.

Таким чином, дії обвинуваченого слід кваліфікувати по ч.2 ст. 205 КК України як фіктивне підприємництво, тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненого повторно та по ч. 2 ст. 212 КК України як умисне ухилення від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених в установленому законом порядку, вчиненому службовою особою підприємства незалежно від форми власності, що призвело до фактичного ненадходження до бюджетів коштів у великих розмірах

Цивільний позов підлягає задовільненю.

При обранні міри покарання обвинуваченому, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого ним злочину, характеристику особистості обвинуваченого, в якій він характеризується позитивно, має на утриманні 2 малолітнніх дітей, пом`якшуючі покарання обставини - визнання вини і щиросердне каяття, сприяння в розкритті злочину, відсутність обтяжуючих обставин, і вважає за доцільне призначити покарання в межах санкції статті, не пов`язане з позбавленням волі.

Керуючись ст.ст.367-371, 374 КПК України, суд,-

у х в а л и в :

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст. 205, ч.2 ст. 212 КК України і призначити покарання:

-по ч.2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу в розмірі 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в сумі 68000 грн.

-по ч. 2 ст. 212 КК Кураїни у вигляді штрафу в розмірі 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в розмірі 51000 грн. з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю строком на 2 роки.

На підставі ст. 70,72 КК України за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_4 остаточне покарання у виді штрафу в розмірі 4000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян в сумі 68000 грн. з позбавленням права займатись підприємницькою діяльністю строком на 2 роки.

Цивільний позов прокурора задовільнити, стягнути з ОСОБА_4 на користь держави збитки в сумі 2383952,10 грн., повернувши їх власнику.

Скасувати арешт, накладений ухвалою Суворовського районного суду м. Херсона від 21.10.2015р. на грошові кошти в розімірі 250000 грн., що належать ОСОБА_6 повернувши їх власнику.

Паспорти громадянин України: ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 повернути власникам.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст. 394 КПК України, до апеляційного суду Херсонської області через Херсонський міський суд Херсонської області шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

СуддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення17.08.2017
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу68415303
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —766/8032/17

Ухвала від 19.12.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Бочко Ю. І.

Ухвала від 19.12.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Бочко Ю. І.

Ухвала від 04.10.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Бочко Ю. І.

Вирок від 17.08.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Бочко Ю. І.

Ухвала від 17.05.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Бочко Ю. І.

Ухвала від 17.08.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Бочко Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні