Ухвала
від 21.08.2017 по справі 344/10684/17
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/10684/17

Провадження № 1-кс/344/3108/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2017 року м. Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , з участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , яке погоджене з прокурором відділу прокуратури Івано-Франківської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку в рамках кримінального провадження № 32017090000000042 від 17.07.2017р., -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернулася з вказаним клопотанням, в обґрунтування якого посилалася на те, що засновники обслуговуючого кооперативу "Театральний" (код ЄДРПОУ 38521445), ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , а також ОСОБА_7 при здійсненні господарської діяльності з будівництва та реалізації житлових і нежитлових приміщень упродовж 2016 року у бухгалтерському обліку та податковій звітності не відображали обсяги від реалізації такого майна, чим занижували об`єкти оподаткування податком на додану вартість, що призвело до фактичного ненадходження в бюджет коштів на загальну суму 3975600 грн., що є особливо великим розміром.

Наведені обставини також зафіксовано в аналітичному дослідженні відділу боротьби з відмиванням доходів №20/11-19-16-12/38521445 від 13.07.2017 року

Так, встановлено, що вказані особи подавали до управління Державної архітектурно будівельної інспекції в Івано-Франківській області декларацію про початок будівельних робіт з будівництва багатоквартирного житлового будинку з магазином та офісними приміщеннями за адресою: м. Коломия, вул. Театральна, 46 в умовах існуючої забудови між будинками №44 та №48 (р.н. декларації ІФ083142410745). Фактично, згідно проектної документації, розпочато будівництво 4х поверхового, 12квартирного (2однокімнатні та 10двокімнатних) з приміщеннями комерційного призначення.

Разом з тим, у ході досудового розслідування встановлено, що у податкових звітах про використання коштів неприбутковими установами та організаціями, а також у фінансових звітах суб`єкта малого підприємництва ОК«Театральний» задекларовано показники, що свідчать про відсутність фінансово-господарської діяльності.

Окрім того, встановлено, що засновники обслуговуючого кооперативу "Театральний", ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , а також ОСОБА_7 безпосередньо причетні до вчинення даного кримінального правопорушення, так як систематично спілкуються із ймовірними покупцями нерухомості, збудованої за схемою "обслуговуючих кооперативів" та інших об`єктів будівництва, де ними інвестовані кошти, а також встановлюють ціни за метр квадратний, спосіб і валюту оплати та відповідають за ведення будівельних робіт.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що офісне приміщення обслуговуючого кооперативу "Театральний" та ряду інших кооперативів і підприємств підконтрольних ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , що в одному приміщенні із юридичними адресами розташування ОК «СТЕФАНИКА» (код ЄДРПОУ 40139831), ОК «Хмельницький - 1» (код ЄДРПОУ 38685940), ОК «Хмельницький - 2» (код ЄДРПОУ 39332318) директором на зазначених СГД є ОСОБА_5 , а саме: АДРЕСА_1 .

З метою виявлення та вилучення документів, предметів та речей, що мають доказове значення у кримінальному провадженні за період з 01.01.2015 року по даний час, зокрема, документи, які стосуються діяльності обслуговуючого кооперативу "Театральний" (код ЄДРПОУ 38521445) та ряду інших кооперативів та підприємств підконтрольних ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , офіційної та неофіційної бухгалтерії вказаних та інших СГД (у тому числі чорнові записи); грошові кошти; печатки; штампи; електронні, магнітні, оптичні носії інформації; системні блоки; персональні комп`ютера, ноутбуки, а також перекопіювати та вилучити із комп`ютерної техніки інформацію, яка стосується протиправної діяльності ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , на даний час виникла необхідність у проведенні обшуку офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , яке на праві спільної часткової власності належить ОСОБА_5 .

Прокурор та слідчий в судовому засіданні клопотання підтримали, посилаючись на викладені в ньому обставини, просили клопотання задовольнити.

Заслухавши прокурора, слідчого, дослідивши матеріали клопотання та ознайомившись з матеріалами кримінального провадження , вважаю наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке, крім іншого, повинно містити відомості про: житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Ч. 5 ст. 234 КПК України передбачено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

З матеріалів клопотання вбачається, що слідчий планує провести обшук офісного приміщення за адресою: АДРЕСА_1 , а метою його проведення зазначає виявлення та вилучення документів, предметів та речей, що мають доказове значення у кримінальному провадженні за період з 01.01.2015 року по даний час, зокрема, документи, які стосуються діяльності обслуговуючого кооперативу "Театральний" (код ЄДРПОУ 38521445) та ряду інших кооперативів та підприємств підконтрольних ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , офіційної та неофіційної бухгалтерії вказаних та інших СГД (у тому числі чорнові записи); грошові кошти; печатки; штампи; електронні, магнітні, оптичні носії інформації; системні блоки; персональні комп`ютера, ноутбуки, а також перекопіювати та вилучити із комп`ютерної техніки інформацію, яка стосується протиправної діяльності ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

В той же час як до клопотання, так і в судовому засіданні не долучено належних доказів та достатньо підстав вважати, що речі та документи, які планується відшукати, на даний час знаходяться у зазначеному вище приміщенні, слідчий лише припускає ймовірність цього, про що зазначає у поданому клопотанні.

У ст. 234 КПК України законодавцем чітко визначено обов`язок слідчого довести наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі, документи або особи саме знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи, а не про ймовірну можливість цього. Не доведеність цих обставин є підставою для відмови в задоволенні клопотання.

Згідно з ст. 30 Конституції України кожному гарантується недоторканість житла. Не допускається проникнення до житла чи іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Відтак, враховуючи вищенаведене, вважаю, що підстав для задоволення даного клопотання немає.

Керуючись ст. 30 Конституції України, ст.ст. 234, 235, 309 КПК України,

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області ОСОБА_3 , про проведення обшуку відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68419105
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку в рамках кримінального провадження № 32017090000000042 від 17.07.2017р

Судовий реєстр по справі —344/10684/17

Ухвала від 21.08.2017

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Татарінова О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні