Рішення
від 10.08.2017 по справі 910/9047/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.08.2017Справа №910/9047/17

За позовом Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України

до товариства з обмеженою відповідальністю "Остмар Україна"

про стягнення 34 762,48 грн.

Суддя Шкурдова Л.М.

Представники:

від позивача - Бусова А.В. за дов. № 03-07-2017 від 03.07.17 р.

від відповідача - не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Господарським судом міста Києва розглядається справа за позовом Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України до товариства з обмеженою відповідальністю "Остман Україна" про стягнення 34 762,48 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.06.2017 року порушено провадження у справі № 910/9047/17.

Позовні вимоги обгрунтовані неналежним виконанням відповідачем зобов'язань за договорами №1/0016 від 01.03.2016р. та №1/0016-к від 01.03.2016 року, в зв'язку з чим у відповідача перед позивачем виникла заборгованість в розмірі 30 251,94 грн по сплаті орендної плати та сум відшкодування комунальних та інших експлуатаційних послуг. В зв'язку з порушенням відповідачем грошового зобов'язання позивач нарахував та просить суд стягнути з відповідача пеню в розмірі 2393,37 грн, штраф в розмірі 1463,23 грн, 653,94 грн - інфляційні втрати.

Відповідач у судові засідання не з'являвся, своїм правом на надання відзиву не скористався, про поважність причини своєї неявки суд не повідомив.

Враховуючи наявність доказів належного повідомлення відповідача про час і місце проведення судового засідання, відсутність доказів неможливості прибуття в судове засідання представника відповідача, достатність матеріалів для прийняття рішення по суті, суд, відповідно до приписів ст.75 Господарського процесуального кодексу України, розглядає справу за відсутності представника відповідача за наявними в справі матеріалами.

В судовому засіданні 10.08.2017 було оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши докази та оцінивши їх в сукупності, суд, -

ВСТАНОВИВ:

01.03.2016 року між Інститутом геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України (орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "Остман Україна" (орендар) укладено Договір оренди майна, що належить до майнового комплексу НАН України №1/0016 від 01.03.2016 року (далі - Договір оренди).

Відповідно до п.1.1. Договору оренди орендодавець зобов'язався передати, а орендар прийняти в строкове платне користування державне майно кімнату №425 та частину коридору загальною площею 27,17 кв. м, розміщене за адресою: 03680, м. Київ, пр. Палладіна, 34, на 4-ому поверсі Лабораторного корпусу, що перебуває на балансі Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М. П. Семененка НАН України.

Згідно з п.1.2. Договору оренди майно передається в оренду з метою використання під офіс.

Відповідно до п.3.1. Договору оренди орендна плата визначена на підставі Методики розрахунку орендної плати за державне майно та пропозиції її розподілу, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 04.10.1995 року №786 зі змінами і становить без ПДВ за базовий місяць розрахунку грудень 2015 р. за всю орендовану площу 2304,25 грн та ПДВ - 460,85 грн. Крім орендної плати Орендар сплачує Орендодавцю за розрахунками Орендодавця: відшкодування податку на землю, відшкодування комунальних платежів, витрати на утримання будинку та прилеглої території, інші витрати за Договором про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг Орендарю.

Відповідно до п.3.3. Договору оренди орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць.

Згідно з п.3.4. Договору оренди орендна плата перераховується орендарем у повному обсязі (незалежно від наслідків своєї господарської діяльності) відповідно до вимог чинного законодавства за весь час фактичного користування приміщенням щомісячно не пізніше 5 числа наступного місяця.

Згідно з п.3.8. Договору оренди у разі, якщо на дату сплати орендної плати заборгованість за нею становить загалом не менше ніж три місяці, орендар також сплачує штраф у розмірі семи відсотків від суми заборгованості.

01.03.2016 року між Інститутом геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України (балансоутримувач) та товариством з обмеженою відповідальністю "Остман Україна" (орендар) укладено Договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю №1/0016-к від 01.03.2016 року, за умовами якого балансоутримувач забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, що знаходиться за адресою: м. Київ, пр. Палладіна, 34, загальна площа Лабораторного корпусу становить 11699,4 кв. м, а також утримання прибудинкової території, а орендар бере участь у витратах балансоутримувача на виконання вказаних робіт пропорційно до займаної ним площі в цій Будівлі, якщо інше не випливає з характеру послуг, наданих балансоутримувачем за цим Договором.

У відповідності до п.2.2.3. даного договору орендар зобов'язався не пізніше 10 числа місяця, наступного за звітним місяцем, отримати рахунки та в повному обсязі внести плату на рахунок балансоутримувача (або організації, що обслуговує будівлю) за санітарне обслуговування прибудинкової території та допоміжних приміщень будівлі, технічне обслуговування будівлі відповідно до загальної площі приміщення, на ремонт відповідно до відновної вартості приміщення, за комунальні послуги, а також відшкодувати податок за землю.

Згідно Акту приймання-передачі від 01.03.2016 року орендодавцем передано, а орендарем прийнято в оренду, обумовлене договором майно.

Звертаючись з позовом до суду позивач зазначає, що у відповідача перед позивачем існує заборгованість по сплаті орендної плати за період з серпня 2016 року по квітень 2017 року в розмірі 20 903,25 грн, 4180,65 грн - ПДВ; заборгованість по відшкодуванню земельного податку в розмірі 1164,72 грн; ПДВ із земельного податку 232,93 грн, відшкодування комунальних та інших експлуатаційних послуг в розмірі 3 770,39 грн.

Відповідно до ч.1 ст.283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно з ч.1 ст.762 ЦК України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Згідно з ч.4 ст.286 ГК України строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Відповідно ст.526 ЦК України та ч.1 ст.193 ГК України зобов'язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог законодавства, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідачем доказів оплати орендної плати за період з серпня 2016 по квітень 2017 року згідно Договору суду не надано, наявність заборгованості не спростовано, контррозрахунку орендної плати за спірний період не надано, в зв'язку з чим суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 25 083,90 грн з урахуванням ПДВ заборгованості по сплаті орендної плати.

Судом встановлено, що умовами укладеного сторонами договорами передбачено обов'язок відповідача відшкодувати позивачу земельний податок, комунальні та інші експлуатаційні послуги.

Позивачем виставлялися відповідачу рахунки на відшкодування витрат позивача по оплаті комунальних, інших експлуатаційних послуг, відшкодування витрат по сплаті земельного податку. Доказів оплати виставлених позивачем рахунків матеріали справи не містять.

Відповідачем доказів відшкодування ним витрат позивача по сплаті земельного податку, по оплаті комунальних, інших експлуатаційних послуг за період з березня 2016 року по квітень 2017 року суду не надано, наявність заборгованості не спростовано, контррозрахунку суми боргу не надано, в зв'язку з чим суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 1397,65 грн - відшкодування витрат по сплаті земельного податку, 3770,39 грн - відшкодування комунальних послуг та експлуатаційних витрат.

В зв'язку з порушенням відповідачем грошового зобов'язання позивач нарахував та просить суд стягнути з відповідача пеню в розмірі 2393,37 грн, штраф в розмірі 1463,23 грн, 653,94 грн - інфляційні втрати.

Відповідно до ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Судом досліджено розрахунок пені позивача та встановлено, що позивачем здійснено нарахування пені на суму боргу по орендній платі та на суму боргу по відшкодуванню експлуатаційних та комунальних послуг.

Відповідно до п.3.7. Договору оренди орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, підлягає індексації і стягується на користь орендодавця відповідно до вимог чинного законодавства з урахуванням пені в розмірі подвійної облікової ставки НБУ на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення, включаючи день оплати.

Згідно з п.2.2.3. Договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг при несвоєчасному внесенні плати орендар зобов'язався сплачувати пеню із розрахунку подвійної облікової ставки НБУ від несплаченої суми наданих послуг за кожен день прострочення.

Відповідно до ч.6 ст.232 ГК України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язання, якщо інше не встановлено законом або договором, припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Судом перевірено розрахунок пені та встановлено, що позивачем здійснено нарахування пені з порушенням вимог ч.6 ст. ст.232 ГК України та не враховуючи початок виникнення прострочення з урахуванням п.3.4. Договору оренди та п. 2.2.3. Договору про відшкодування витрат балансоутримувача.

Судом здійснено розрахунок пені з суми боргу 363,37 грн за період з 11.04.2016 року по 11.10.2016 року, 285,04 грн за період з 11.05.2016 року по 11.11.16 року, з суми боргу 76,40 грн за період з 11.06.16 по 11.12.16, з суми боргу 94,76 грн за період з 11.07.16 по 11.01.2017 року, з суми боргу 84,87 грн за період з 11.08.2016 по 11.02.17, з суми боргу 83,08 грн за період з 11.06.2016 року по 11.03.17, з суми боргу 89,38 грн за період з 11.10.16 по 11.04.17, з суми боргу 364,69 грн за період з 11.11.16-11.05.17, з суми боргу 486,90 грн за період з 11.12.16 по 25.05.17, з суми боргу 497,01 грн за період з 11.01.17-25.05.17, з суми боргу 205,92 грн за період з 11.02.17-25.05.17, з суми боргу 299,15 грн за період з 11.03.17-25.05.17, з суми боргу 229,01 грн за період з 11.04.17-25.05.17, з суми боргу 610,81 грн за період з 11.05.17-25.05.17.

За розрахунком суду пеня на суму боргу по відшкодуванню експлуатаційних витрат та комунальних послуг склала 382,05 грн.

За розрахунком суду пеня на суму боргу по орендній платі складає 2005,60 грн.

Таким чином, позовні вимоги в частині нарахування пені підлягають частковому задоволенню в розмірі 2 387,65 грн.

Як визначено частиною 2 статті 625 Цивільного кодексу України, боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Отже, позивач має право вимагати сплату боргу з урахування індексу інфляції та трьох процентів річних, що є способом захисту його майнового права та інтересу, суть яких полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів внаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними ним грошовими коштами, належними до сплати кредитору.

Суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги в частині стягнення з відповідача інфляційних втрат в розмірі 653,94 грн за період з січня 2017 року по березень 2017 року.

У відповідності до п.3.8. Договору оренди у разі, якщо на дату сплати орендної плати заборгованість за нею становить загалом не менше ніж три місяці, орендар також сплачує штраф у розмірі 7 % від суми заборгованості.

З огляду на те, що у відповідача перед позивачем рахується заборгованість по сплаті орендної плати за період з серпня 2016 року по квітень 2017 року, тобто більше ніж за три місяця, позивач має право на нарахування штрафу на підставі п.3.8. Договору.

Суд перевірив розрахунок позивача, в зв'язку з чим вважає за можливе задовольнити позовні вимоги в частині стягнення з відповідача штрафу в розмірі 1463,23 грн.

Відповідно до ч.1 ст. 49 ГПК України у спорах, що виникають при виконанні договорів та з інших підстав судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 33, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

2. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "Остмар Україна" (03142, м.Київ, проспект Академіка Палладіна, будинок 34, кімната 425, код ЄДРПОУ 40170431) на користь Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М.П. Семененка НАН України (03680, м.Київ, просп.Палладіна, будинок 34, код ЄДРПОУ 05417064) 30 251 (тридцять тисяч двісті п'ятдесят одну) грн 94 коп - суму основного боргу, 2 387 (дві тисячі триста вісімдесят сім) грн 65 коп - пені, 653 (шістсот п'ятдесят три) грн 94 коп - інфляційних втрат, 1463 (тисячу чотириста шістдесят три) грн 23 коп - штраф та 1599 (тисячу п'ятсот дев'яносто дев'ять) грн 74 коп - витрати по сплаті судового збору.

3. В іншій частині позову - відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили через 10 днів з моменту виготовлення повного тексту рішення в разі не оскарження його в установленому порядку. Рішення може бути оскаржене в 10-денний строк до Київського апеляційного господарського суду.

Суддя Шкурдова Л.М.

Повний текст рішення складено: 21.08.17

Дата ухвалення рішення10.08.2017
Оприлюднено24.08.2017
Номер документу68449053
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 34 762,48 грн

Судовий реєстр по справі —910/9047/17

Рішення від 10.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 04.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

Ухвала від 09.06.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Шкурдова Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні