Ухвала
від 19.08.2017 по справі 754/10462/17
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

1-кс/754/1992/17

Справа № 754/10462/17

У Х В А Л А

Іменем України

19 серпня 2017 року м. Київ

Слідчий суддя Деснянського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання слідчого слідчого відділу Деснянського Управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017100030000026 від 15.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України,

В С Т А Н О В И В:

11 серпня 2017 року до Деснянського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого слідчого відділу Деснянського Управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві ОСОБА_3 узгоджене з прокурором Київської місцевої прокуратури №3 м. Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому слідчий просить надати тимчасовий доступ до оригіналів, а в разі їх відсутності - завірених копій документів, з можливістю їх вилучення, що містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресами: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , директором якого є ОСОБА_5 , на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вибороло перемогу у тендерній закупівлі, зокрема висновки ДСЕЕ від 25.12.2012 № 04.03./707.13 та № 04.03./797.13; протокол № 707, 7078. 710-7013 дослідження проб харчових продуктів від 02.10.2015, документацію з проведення закупівель, де ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » визнано переможцем; свідоцтво про державну реєстрацію товариства; сертифікат відповідності на товари, документи щодо наявності складських приміщень та їх санітарний стан; документи про санітарний стан автотранспорту; договори (контракти, угоди) з відповідними додатками та доповненнями, акти виконання робіт, прийому передачі товарів (робіт, послуг), податкові накладні, рахунки фактури, видаткові (прибуткові) накладні, товарно транспортні накладні та інші первинні фінансово господарські документи, укладені з КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; платіжна документація, що підтверджує перерахування грошових коштів на рахунки вищевказаного підприємства: платіжні доручення, банківські виписки; документи подальшої реалізації товарно матеріальних цінностей (послуг, робіт): договори, податкові, видаткові накладні, акти виконаних робіт, прийому передачі товарів, виписки банків, платіжні доручення тощо; відомості щодо наявності дозвільних документів (ліцензій); установчі/ реєстраційні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (статутні документи, посадові інструкції директора, головного бухгалтера тощо) вказаного товариства та інші документи, що підтверджують фінансово господарські відносини з КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилається на те, що слідчим відділом Деснянського Управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві здійснюється досудове слідство у кримінальному провадженні за № 42017100030000026 від 15.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України, встановлено, що службові особи КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » Деснянського району м. Києва (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), зловживаючи службовим становищем, тобто умисно з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, діючи в інтересах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) при проведенні процедур електронних тендерних закупівель використали слцжбове становище всупереч інтересам служби, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним та громадським інтересам.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити за викладених у ньому обставин.

Клопотання слідчого розглядається відповідно до ч. 2 ст. 163 КПК України без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи про тимчасовий доступ до яких клопоче слідчий.

Вислухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю, що клопотання слідчого підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так, відповідно до ст. 160 КПК України, слідчий має право звернутись до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням, погодженим з прокурором, про тимчасовий доступ до речей і документів, окрім тих, до яких відповідно до ст. 161 КПК України заборонено доступ.

Відповідно до ч. 2ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Відповідно до п. 5, п. 6 ч. 2ст. 131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Статтею 132 КПК Українивизначені загальні правила застосування заходів забезпечення кримінального провадження та передбачені обставини, за яких не допускається застосування заходів кримінального провадження. Серед таких обставин у п. 2 ч. 3ст. 132 КПК Українизазначена необхідність слідчого, прокурора довести, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Згідно ч. 4ст. 132 КПК України, для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Відповідно до ч. 7ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно до ч. 5 ст. 132 КПК Українипід час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч. 1ст. 164 КПК Українив ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено: прізвище, ім`я та по батькові особи, якій надається право тимчасового доступу до речей і документів.

Відповідно до ч. 5 ст. 132 КПК України при розгляді питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 5, ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий в клопотанні і в суді довів наявність обставин передбачених ч.5, ч. 6 ст. 163 КПК України.

Клопотання слідчого слідчого слідчого відділу Деснянського Управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві ОСОБА_3 відповідає вимогам ст. 160 КПК України.

Тимчасовий доступ до речей і документів, зазначених у клопотанні, та вилучення їх оригіналів не тягне негативних наслідків, передбачених п.10 ч.1 ст.309 КПК України, оскільки орган досудового розслідування не позбавляє фізичну чи юридичну особу можливості здійснювати свою діяльність, та в жодному разі не порушує права і свободи визначені Конституцією України.

Іншим способом отримати оригінали документів, що перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », як отримання дозволу слідчого судді на тимчасовий доступ до документів з можливістю їх вилучення, у органа досудового розслідування немає.

Керуючись ст. ст. 159-164, 166, 369, 370, 371, 372, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого слідчого слідчого відділу Деснянського Управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити.

Надати слідчому слідчого слідчого відділу Деснянського Управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві ОСОБА_3 тимчасовий доступ до оригіналів, а в разі їх відсутності - завірених копій документів, з можливістю їх вилучення, що містять охоронювану законом таємницю, які перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресами: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 , директором якого є ОСОБА_5 , на підставі яких ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вибороло перемогу у тендерній закупівлі, зокрема висновки ДСЕЕ від 25.12.2012 № 04.03./707.13 та № 04.03./797.13; протокол № 707, 7078. 710-7013 дослідження проб харчових продуктів від 02.10.2015, документацію з проведення закупівель, де ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » визнано переможцем; свідоцтво про державну реєстрацію товариства; сертифікат відповідності на товари, документи щодо наявності складських приміщень та їх санітарний стан; документи про санітарний стан автотранспорту; договори (контракти, угоди) з відповідними додатками та доповненнями, акти виконання робіт, прийому передачі товарів (робіт, послуг), податкові накладні, рахунки фактури, видаткові (прибуткові) накладні, товарно транспортні накладні та інші первинні фінансово господарські документи, укладені з КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 »; платіжна документація, що підтверджує перерахування грошових коштів на рахунки вищевказаного підприємства: платіжні доручення, банківські виписки; документи подальшої реалізації товарно матеріальних цінностей (послуг, робіт): договори, податкові, видаткові накладні, акти виконаних робіт, прийому передачі товарів, виписки банків, платіжні доручення тощо; відомості щодо наявності дозвільних документів (ліцензій); установчі/ реєстраційні документи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (статутні документи, посадові інструкції директора, головного бухгалтера тощо) вказаного товариства та інші документи, що підтверджують фінансово господарські відносини з КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Оригінал ухвали та копію ухвали надати слідчому слідчого відділу Деснянського Управління поліції Головного управління Національної поліції в м. Києві ОСОБА_3 .

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення19.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68460879
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів по матеріалах досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017100030000026 від 15.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —754/10462/17

Ухвала від 19.08.2017

Кримінальне

Деснянський районний суд міста Києва

Колегаєва С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні