Постанова
від 23.08.2017 по справі 520/4706/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 520/4706/17

Провадження № 2-а/520/506/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.08.2017 року Київський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Огренич І.В.

при секретарі - Бусленко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Служби у справах дітей Одеської міської ради в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 до Одеського комунального навчального закладу Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради Одеської області, Департаменту освіти та науки Одеської міської ради про стягнення недоплаченої одноразової грошової допомоги,-

ВСТАНОВИВ:

Служба у справах дітей Одеської міської ради звернулась до суду з адміністративним позовом в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 та просить суд ухвалити рішення яким стягнути з Одеського комунального навчального закладу Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради Одеської областіна користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, недоплачену одноразову грошову допомогу в розмірі 8939 (вісім тисяч дев'ятсот тридцять дев'ять) гривень 50 копійок, шляхом стягнення вказаної суми через Департамент освіти та науки Одеської міської ради. При цьому позивач посилається на те, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1виховувалась в Одеському комунальному навчальному закладі Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради Одеської області та в Одеському начально-виховному комплексі Гармонія , який закінчила у 2016 році. Вона є дитиною, позбавленою батьківського піклування, у зв'язку з чим перебувала на повному державному утриманні. Після закінчення закладу ОСОБА_2 вступила до Вінницького медичного коледжу ім. Ак. Д.К. Заболотного. На день закінчення навчання ОСОБА_2 не досягла повноліття, оскільки випускником навчального закладу вона стала до досягнення нею 18 років, так як народилась ІНФОРМАЦІЯ_1. Таким чином, на думку позивача, ОСОБА_2, як випускник дитячого будинку Перлинка з категорії дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, повинна була отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 9186 гривень, однак в порушення вимог Закону України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування ОСОБА_2 виплачено 16 листопада 2016 року допомогу лише у сумі 246,50 гривень. Викладені обставини зумовили звернення позивача до суду із адміністративним позовом в інтересах дитини, позбавленої батьківського піклування, яка не має спеціальної юридичної освіти, відноситься до соціально незахищеної категорії населення, не має рідних, які б піклувалися про її добробут.

У судове засідання позивач не з'явився, повідомлявся, представник позивача - Славов О.А. надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутністю, адміністративний позов підтримав у повному обсязі.

Представник відповідача Одеського комунального навчального закладу Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради Одеської області- Нейченко Г.В. у судове засідання не з'явилась, повідомлялась, надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, зазначивши, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Відповідач: представник Департаменту освіти та науки Одеської міської ради у судове засідання не з'явився, повідомлявся належним чином, про причини неявки до суду не повідомив.

Вивчивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Як встановлено у судовому засіданні ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, з 2009 року виховувалась в Одеському комунальному навчальному закладі Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради Одеської області та в Одеському начально-виховному комплексі Гармонія , який закінчила у 2016 році. Вона є дитиною, позбавленою батьківського піклування, у зв'язку з чим перебувала на повному державному утриманні. Після закінчення закладу ОСОБА_2 вступила до Вінницького медичного коледжу ім. Ак. Д.К. Заболотного.

Згідно ст.46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, у тому числі право на забезпечення у випадках, передбачених законом.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування особами з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування визнаються особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки, та особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування.

Згідно п. 1 ст. 3 Конвенції про права дитини в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративним чи законодавчими органами, першочергова увага має приділятись якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відповідно до вимог ч.7 ст. 8 Закону України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування , випускники навчального закладу із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

Згідно ст.7 Закону України Про Державний бюджет на 2016 рік прожитковий мінімум на дітей віком від 6 до 18 років складає - 1531 гривну.

На день закінчення навчання в КНЗ ДБ Перлинка ОМР ОСОБА_2 не досягла повноліття, оскільки випускником навчального закладу вона стала до досягнення нею 18 років, так як народилась ІНФОРМАЦІЯ_1.

Судом встановлено, що ОСОБА_2, як випускник Дитячого будинку Перлинка з категорії дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, повинна була отримати одноразову грошову допомогу у розмірі 9186 гривень (1531 грн. х 6), проте ОСОБА_2 виплачено 16 листопада 2016 допомогу лише у сумі 246,50 гривень, що підтверджується відповідним Платіжним дорученням №472 від 16 листопада 2016 року.

Таким чином ОСОБА_2 не доплачено 8939,50 гривень, які мають бути стягнуті судом на її користь.

Аналіз змісту ч.7 ст. 8 Закону України Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування свідчить про те, що дана категорія дітей забезпечуються одноразовою грошовою допомогою за рахунок навчального закладу, а саме Дитячого будинку Перлинка , який є відповідачем по справі. Тобто, функція забезпечення цим видом допомоги делегована навчальному закладу.

Враховуючи викладене, даний спір є адміністративно-правовим та саме такої правової позиції дотримується Вищий адміністративний суд України, який виклав її у постанові від 27 жовтня 2010 року (справа № К-16968/10).

Частина 2 статті 19 Конституції України встановлює, що органи державної влади, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Статтями 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

При таких обставинах, враховуючи визнання відповідачем позову, суд вважає позовні вимоги обгрунтованими і підлягаючими задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 7, 9, 11, 13, 159-163 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Служби у справах дітей Одеської міської ради в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2 - задовольнити.

Стягнути з Одеського комунального навчального закладу Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради Одеської області (ЄДРПОУ 34381355)на користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1недоплачену одноразову грошову допомогу у розмірі 8939 (вісім тисяч дев'ятсот тридцять дев'ять) гривень 50 копійок, шляхом стягнення вказаної суми через Департамент освіти та науки Одеської міської ради (65039, м. Одеса, вул. Канатна, 134).

Стягнути з Одеського комунального навчального закладу Дитячий будинок Перлинка Одеської міської ради Одеської області (ЄДРПОУ 34381355) на користь держави, судовий збір в розмірі 1600 (одна тисяча шістсот) гривень.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Одеського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в 10-денний строк з дня проголошення постанови апеляційної скарги.

Суддя Огренич І. В.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення23.08.2017
Оприлюднено29.08.2017
Номер документу68482919
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/4706/17

Постанова від 23.08.2017

Адміністративне

Київський районний суд м. Одеси

Огренич І. В.

Ухвала від 25.04.2017

Адміністративне

Київський районний суд м. Одеси

Огренич І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні