Постанова
від 28.08.2017 по справі 908/1579/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 16/21/17

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПОСТАНОВА

Іменем України

28.08.2017 Справа 908/1579/17

За заявою боржника - товариства з обмеженою відповідальністю «ПРЄМІУМ ГРУП» (код ЄДРПОУ 40470526; 69035, м.Запоріжжя, вул.Перемоги, буд.63)

про банкрутство

Суддя Ніколаєнко Р.А.

Представники учасників:

від боржника - ОСОБА_1 (дов.б/н від 26.06.2017)

ТОВ «ПРЄМІУМ ГРУП» у відповідності до положень ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції Закону від 22.12.2011 № 4212-VІ (далі - Закон «Про відновлення платоспроможності...» ) подано заяву про порушення справи про банкрутство товариства.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 03.08.2017 заяву прийнято до розгляду, справі присвоєно номер провадження 16/21/17, засідання суду призначено на 17.08.2017.

На обґрунтування подання заяви боржник зазначив, що загальними зборами учасників товариства було прийнято рішення припинити діяльність та ліквідувати товариство у добровільному порядку, призначено голову ліквідаційної комісії. В ході ліквідаційної процедури в позасудовому порядку виявилася неможливість погасити наявну кредиторську заборгованість в розмірі 90320,00 грн., внаслідок чого на виконання вимог закону було прийнято рішення звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство.

Ухвалою від 17.08.2017 порушено провадження у справі про банкрутство ТОВ «ПРЄМІУМ ГРУП» , введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, засідання суду для вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом призначено на 28.08.2017.

Представник боржника в судовому засіданні пояснила, що фактичні обставини, які склалися у боржника на момент подання заяви про порушення справи про банкрутство, на цей час не змінилися. Вважає, що існують всі підстави для застосування до боржника процедури банкрутства.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши представника боржника, суд

ВСТАНОВИВ :

10.05.2016 Святошинською в місті Києві державною адміністрацією зареєстровано юридичну особу - ТОВ «ПРЄМІУМ ГРУП» за кодом ЄДРПОУ 40470526. Первісне місцезнаходження (у м.Києві) товариство змінювало, на цей час місцезнаходженням являється: м.Запоріжжя, вул.Перемоги, буд.63.

Учасником ТОВ «ПРЄМІУМ ГРУП» прийнято рішення, зафіксоване протоколом загальних зборів учасників № 10 від 18.04.2017, припинити господарську діяльність та ліквідувати товариство, головою ліквідаційної комісії призначено ОСОБА_2, строк для заявлення вимог кредиторів встановлено у два місяці з дня офіційного оприлюднення повідомлення про ліквідацію на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади.

Про прийняте рішення боржник повідомив органи ДФС, ПФУ, соціального страхування, що підтверджено наданими копіями листів-повідомлень з доказами про їх відправлення.

Матеріалами справи підтверджено, що боржником дотримано встановлених законом вимог щодо ліквідації юридичної особи за рішенням учасників, зокрема положень ст.ст.105, 110, 111 Цивільного кодексу України.

Також підтверджено, що майна боржника недостатньо для задоволення кредиторських вимог.

Про такі встановлені судом обставини мотивовано викладено в ухвалі господарського суду, якою порушено провадження у даній справі про банкрутство.

Згідно з ч.2 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого. Вирішення питання щодо визнання боржника банкрутом здійснюється в судовому засіданні, що проводиться не пізніше чотирнадцяти днів після порушення провадження у справі в загальному порядку, визначеному цим Законом.

У відповідності до положень ст.37 того ж Закону у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

Банкрут - боржник, неспроможність якого виконати свої грошові зобов'язання встановлена господарським судом.

Встановлені обставини, матеріали справи, пояснення представника боржника свідчать про неспроможність ТОВ «ПРЄМІУМ ГРУП» , щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, виконати грошові зобов'язання, внаслідок чого слід визнати існування підстав для застосування до боржника процедури ліквідації у справі про банкрутство.

Зокрема, інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта - боржника, а також витягом з Державного реєстру рухомого майна підтверджується відсутність відомостей про майно боржника у реєстрах.

ТОВ «ПРЄМІУМ ГРУП» слід визнати банкрутом, відкрити ліквідаційну процедуру, призначити ліквідатора.

З поданням заяви про порушення справи про банкрутство боржником, головою ліквідаційної комісії заявлено клопотання про призначення ліквідатором у справі голову ліквідаційної комісії, доводи якого суд знайшов обґрунтованими.

Так, частиною 1 ст. 115 Закону «Про відновлення платоспроможності...» встановлено, що арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор) виконує повноваження за грошову винагороду.

Частиною 3 тієї ж правової норми визначено, що грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора складається з основної та додаткової грошових винагород. Основна грошова винагорода арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора визначається в розмірі двох середньомісячних заробітних плат керівника боржника за останні дванадцять місяців його роботи до відкриття процедури ліквідації банкрута за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень ліквідатора. Розмір основної грошової винагороди арбітражного керуючого за виконання повноважень ліквідатора не може перевищувати десяти мінімальних заробітних плат за кожний місяць виконання ним повноважень.

В даному випадку дотримання приведених приписів Закону виявиться неможливим, оскільки, як підтверджується матеріалами справи, у боржника недостатньо коштів для оплати винагороди ліквідатора - арбітражного керуючого.

Встановлення джерела оплати послуг ліквідатора за рахунок кредитора (кредиторів) в даному випадку буде несправедливим та необґрунтованим, оскільки справу про банкрутство було порушено не за його (їх) ініціативою, а за заявою боржника, поданої на виконання встановленого Законом обов'язку, оскільки ч.5 ст.11 Закону «Про відновлення платоспроможності...» встановлено, що боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Факт відсутності у боржника майна усуває необхідність у спеціальних знаннях в області банкрутства, зокрема стосовно виконання функцій з управління та розпорядженням майном банкрута, продажу майна у встановленому порядку тощо.

Крім того, голова ліквідаційної комісії, який виконував повноваження ліквідатора у позасудовій процедурі ліквідації, є вже обізнаним у матеріально-фінансовому становищі боржника, що сприяє ефективності та раціональності у діях і під час проведення процедури ліквідації у судовій процедурі банкрутства.

Заперечень щодо призначення ліквідатором голову ліквідаційної комісії від будь-кого не надходило.

За таких викладених обставин, суд не знайшов за необхідне визначати кандидатуру ліквідатора з числа арбітражних керуючих за допомогою автоматизованої системи і, натомість, знаходить за доцільне застосувати передбачені ч.2 ст.95 Закону «Про відновлення платоспроможності...» положення щодо можливості покладення обов'язків ліквідатора у спрощеній процедурі банкрутства боржника, що ліквідується власником, на голову ліквідаційної комісії.

Обов'язки ліквідатора покладаються на голову ліквідаційної комісії ОСОБА_2 (ідент.№ НОМЕР_1, поштова адреса: 69035, м.Запоріжжя, вул.Перемоги, 63).

За положеннями ч.3 ст.95 Закону України «Про відновлення платоспроможності…» кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає.

З метою виявлення кредиторів слід здійснити офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.1, 2, 7, 37, 40, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції Закону України від 22.12.2011 № 4212-VІ, ст.4-1 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Визнати товариство з обмеженою відповідальністю «ПРЄМІУМ ГРУП» (код ЄДРПОУ 40470526; 69035, м.Запоріжжя, вул.Перемоги, буд.63) банкрутом.

Відкрити ліквідаційну процедуру.

Ліквідатором банкрута призначити голову ліквідаційної комісії ОСОБА_2 (ідент.№ НОМЕР_1, поштова адреса: 69035, м.Запоріжжя, вул.Перемоги, 63).

Зобов'язати ліквідатора здійснити ліквідаційну процедуру відповідно до закону.

Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури.

Копії постанови надіслати банкруту, ліквідатору, відділу з питань банкрутства ГТУЮ у Запорізькій області, Вознесенівському ВДВС м.Запоріжжя, Департаменту реєстраційних послуг Запорізької міської ради, Запорізькій ОДПІ ГУ ДФС у Запорізькій області, ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м.Києві.

Суддя Р.А.Ніколаєнко

Дата ухвалення рішення28.08.2017
Оприлюднено30.08.2017
Номер документу68503926
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1579/17

Постанова від 06.12.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 16.11.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 14.11.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 13.10.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 09.10.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Склярук О.І.

Ухвала від 22.09.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Будко Н.В.

Постанова від 28.08.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 17.08.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

Ухвала від 03.08.2017

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Ніколаєнко Р.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні