Ухвала
від 30.08.2017 по справі 927/826/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Господарський суд Чернігівської області

Пр-т. Миру, 20, м. Чернігів, 14000 , тел. 676-311, факс 77-44-62, e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"30" серпня 2017 р. Справа № 927/826/17

Суддя Лавриненко Л.М., розглянувши матеріали позовної заяви

Позивач: Товариство з обмеженою відповідальністю "Смачного Бон Апетит",

вул. Новопольова, буд. 99-А, м. Київ, 03061

Відповідач: Фізична особа-підприємець ОСОБА_2,

АДРЕСА_1

Предмет спору: про зобов'язання повернути, здане в оренду рухоме майно та визнання

права власності на рухоме майно, ціна позову 120000 грн.

ВСТАНОВИВ:

Підстави повернення позовної заяви можна додавати натисканням Ctrl+Alt+[1...0], де [1...0] - відповідні п.п.1...10 статті 63 ГПК України.

Позивачем - Товариством з обмеженою відповідальністю Смачного Бон Апетит подано позов до відповідача - Фізичної особи-підприємця ОСОБА_2, відповідно до якого позивач просить суд: 1) Зобов'язати відповідача повернути позивачу (ідентифікаційний код юридичної особи 20049385), здане в оренду рухоме майно, згідно з договором оренди №52 від 01.03.2017, перелік якого наведено в п.2.1.-2.20. прохальної частини даної позовної заяви б/н і б/д; 2) Визнати за позивачем (ідентифікаційний код юридичної особи 20049385) право власності на рухоме майно, передане за договором оренди №52 від 01.03.2017, перелік якого наведено в п.3.1.-3.20. прохальної частини даної позовної заяви б/н і б/д.

Пунктом 3 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України визначено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору, у встановлених порядку і розмірі.

Частиною 2 ст. 44 Господарського процесуального кодексу України визначено, що розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Частиною 1 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що судовий збір перераховується у безготівковій або готівковій формі.

Законом України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" визначено, що платіжними документами відповідно є розрахунковий чек або платіжне доручення про перерахування коштів.

Пунктами 2.20., 2.21. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013 №7 "Про деякі питання практики застосування розділу IV Господарського процесуального кодексу України" визначено, що чинним законодавством не встановлено якихось спеціальних вимог щодо оформлення платіжних документів, за якими перераховуються суми судового збору. Отже, таке перерахування здійснюється за загальними правилами згідно з вимогами Закону України "Про платіжні системи та переказ коштів в Україні" і відповідних нормативно-правових актів Національного банку України. Платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором. Відповідні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені із застосуванням технічних засобів (фотокопії тощо) цих документів, не можуть бути належним доказом сплати судового збору.

У порушення вищевикладеного, позивачем на підтвердження доказів сплати судового збору, додано до позовної заяви ксерокопії квитанцій: №91 від 07.08.2017 на суму 1800,00 грн та №92 від 07.08.2017 на суму 1800,00 грн, призначення платежу: *:101:20049385 ТОВ Смачного Бон Апетит Ч/З ОСОБА_3 Судовий збір, за позовом ТОВ Смачного Бон Апетит Господарський суд Чернігівської області.

За таких обставин, суд доходить висновку, що позивачем не подано належних доказів, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку, за подання до господарського суду даної позовної заяви б/н і б/д.

Статтею 56 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позивач, прокурор зобов'язані при поданні позову надіслати сторонам копії позовної заяви та доданих до неї документів відповідно до кількості відповідачів та третіх осіб листом з описом вкладення.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 57 Господарського процесуального кодексу України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

За змістом п.2 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009, реєстрованим поштовим відправленням є поштове відправлення, яке приймається для пересилання з видачею розрахункового документа, пересилається з приписуванням до супровідних документів та вручається одержувачу під розписку. При цьому, розрахунковим документом є документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв'язку.

Відповідно до пункту 61 "Правил надання послуг поштового зв'язку", які затверджені постановою Кабінету Міністрів України № 270 від 05.03.2009, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Отже, відповідно до спеціальної норми господарського процесу та загального порядку надання послуг поштового зв'язку, належним доказом надсилання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів є розрахунковий документ встановленої форми, виданий відправникові оператором поштового зв'язку при прийнятті реєстрованого поштового відправлення до пересилання (фіскальний чек), а також опис вкладення до цього листа з відбитком календарного штемпеля, на підтвердженням того, які саме документи вкладені до поштового відправлення.

Позивачем, в підтвердження доказів направлення відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів, надано ксерокопії опису вкладення в цінний лист та фіскального чеку, розміщених на одному аркуші таким чином, що фіскальний чек перекриває верхню ліву частину опису вкладення в цінний лист, у зв'язку з чим неможливо встановити, яку позовну заяву та додані до неї документи було направлено відповідачу.

Таким чином, суд приходить висновку, що позивачем не надано належних доказів відправлення відповідачеві копії даної позовної заяви б/н і б/д і доданих до неї документів, які подані до суду.

У відповідності до п.4,6 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо не подано доказів сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі та не подано доказів надсилання відповідачеві копії позовної заяви і доданих до неї документів.

З урахуванням вищевикладеного, подана позовна заява підлягає поверненню без розгляду на підставі п.4,6 ч. 1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України.

Також звертаємо Вашу увагу, що відповідно ч. 3 ст. 16 Господарського процесуального кодексу України, справи у спорах про право власності на майно або про витребування майна з чужого незаконного володіння чи про усунення перешкод у користуванні майном розглядаються господарським судом за місцезнаходженням майна.

Аналогічна позиція викладена і в п. 20.7. постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 24.10.2011 №10 " Про деякі питання підвідомчості і підсудності справ господарським судам .

Як зазначено у тексті позовної заяви всі контейнери, що були передані в оренду відповідачу знаходяться в одному місці за адресою: м. Київ, вул. Вокзальна,1 .

Отже, позивачем визначено місцезнаходження майна, на яке він просить визнати право власності та зобов'язати відповідача повернути його, а саме: м. Київ, вул. Вокзальна,1.

Керуючись п. 4,6 ч.1 ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Позовні матеріали повернути позивачу без розгляду.

Додаток на 76 арк.

Суддя Лавриненко Л.М.

Дата ухвалення рішення30.08.2017
Оприлюднено30.08.2017
Номер документу68512979
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов'язання повернути, здане в оренду рухоме майно та визнання права власності на рухоме майно, ціна позову 120000 грн

Судовий реєстр по справі —927/826/17

Ухвала від 30.08.2017

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Лавриненко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні