Вирок
від 30.08.2017 по справі 522/11136/17
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/11136/17

Провадження № 1-кп/522/1210/17

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 серпня 2017 року Приморський районний суд м. Одеси у складі

Судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у судовому засіданні у залі суду в м. Одесі кримінальне провадження, внесене в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 4201716000000001931 від 16.06.2017 року за обвинуваченням

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Великокомарівка, Великомихайлівського району, Одеської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше судимого:

- 23.09.2004 р. Великомихайлівським районним судом Одеської області за ч. 3 ст. 185 КК України 2001 р.,

- у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст. 28 ч. 2, 205 ч. 2 КК України,за участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 , у липні 2014 року, діючи відповідно до раніше досягнутих домовленостей з невстановленою особою, матеріали щодо якої виділено в окреме провадження, знаходячись у Одеській області, смт. Лиманське, через останнього надав невстановленим досудовим слідством особам, матеріали щодо яких виділені в окреме провадження, дані свого паспорту громадянина України та ідентифікаційного номеру для складання статутних та реєстраційних документів з метою придбання суб`єкта підприємницької діяльності - ТОВ «Кодос Інвест», де він формально буде рахуватись засновником і директором, без мети здійснення реальних фінансово-господарських операцій, а з метою прикриття незаконної діяльності.

Надалі, 01.08.2014 ОСОБА_3 зустрівся з невстановленою особою, матеріали щодо якої виділено в окреме провадження на вул. Льва Толстого у м. Одеса та направився з ним до офісу приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_6 для здійснення дій з придбання ТОВ «Кодос Інвест».

Цього ж дня ОСОБА_3 , знаходячись у приміщенні нотаріальної контори, розташованої у м. Одеса по вул. Льва Толстого, буд. 14, у присутності приватного нотаріуса Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , яка не була обізнана про незаконність його дій, підписав документи, що відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації/перереєстрації юридичної особи, а саме: протокол №01-08/14 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Кодос Інвест» від 01.08.2014, зміни до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Кодос Інвест» затверджений протоколом № 01-08/14 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Кодос Інвест» від 01.08.2014. В цей же день приватним нотаріусом ОСОБА_6 здійснено відповідний запис в реєстрі нотаріальних дій за № 730.

Таким чином, ОСОБА_3 , засвідчивши своїм підписом указані документи, виконав всі необхідні дії, направлені на придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) - ТОВ «Кодос Інвест», після чого, діючи відповідно до раніше досягнутих домовленостей з невстановленою особою, матеріали щодо якої виділено в окреме провадження та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали щодо яких виділені в окреме провадження, у період часу з серпня 2014 року по січень 2017 року отримував грошову винагороду в розмірі від 2000 до 2900 гривень на місяць.

Після посвідчення приватним нотаріусом ОСОБА_6 , підпису ОСОБА_3 в протоколі №01-08/14 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Кодос Інвест» від 01.08.2014, змінах до статуту Товариства з обмеженою відповідальністю «Кодос Інвест» затверджений протоколом № 01-08/14 загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю «Кодос Інвест» від 01.08.2014 та підписання останнім інших документів, які надають право на здійснення державної реєстрації даного товариства, а саме: реєстраційної картки на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи (Форма 3) - ТОВ «Кодос Інвест» від 08.08.2014, реєстраційної картки про внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців (Форма 4) ТОВ «Кодос Інвест» від 08.08.2014 ОСОБА_3 , діючи умисно, протиправно, 08.08.2014 прибув до Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції для проведення реєстраційних дій «Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи» та підписав необхідні документи для внесення змін до відомостей про юридичну особу.

У подальшому, 08.08.2014 державним реєстратором Реєстраційної служби Одеського міського управління юстиції ОСОБА_7 , яка не була обізнана про незаконність його дій, на підставі вищевказаних документів була проведена державна реєстрація змін до установчих документів ТОВ «Кодос Інвест» і вчинено записи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за № 15561050006042403, та проведена реєстраційна дія внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах ТОВ «Кодос Інвест» і вчинено записи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців за № 155610700050422403.

Таким чином, ОСОБА_3 за попередньою змовою з невстановленою особою, матеріали щодо якої виділено в окреме провадження та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали щодо яких виділені в окреме провадження придбав суб`єкт підприємницької діяльності - ТОВ «Кодос Інвест», ставши формальним засновником та директором цього товариства, що дало можливість в подальшому використовувати зазначений суб`єкт підприємницької діяльності для прикриття незаконної діяльності іншими особами.

Після державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ «Кодос Інвест» ОСОБА_3 відповідно до раніше досягнутих домовленостей з невстановленою особою, матеріали щодо якої виділено в окреме провадження та іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, матеріали щодо яких виділені в окреме провадження, самостійно підприємницьку діяльність не здійснював, фінансового-господарських операцій від імені ТОВ «Кодос Інвест» не здійснював, первинні документи не підписував, податкову звітність до контролюючих органів не подавав, що надало змогу невстановленим досудовим розслідуванням особам, використовуючи реквізити цього товариства, здійснювати незаконні фінансові операції з підприємствами реального сектору економіки, зокрема ТОВ «ТК «Мегаполіс Україна» (код ЄДРПОУ 30622532), яке 20.05.2016 перейменовано в ТОВ «Тедіс Україна» та без фактичного здійснення господарських операцій шляхом надання поворотної фінансової допомоги ТОВ «Кодос Інвест» у сумі 183366666 гривень.

Так, відповідно до дослідження проведеного Офісом великих платників податків Державної фіскальної служби №35/21-09-01/30622532 від 25.04.2017, фінансово-господарські операції проведені за участю ТОВ «Тедіс Україна» (код за ЄДРПОУ 30622532) в частині взаємовідносин з підприємством ТОВ «Кодос Інвест» (код за ЄДРПОУ 37811850) ухилився від сплати податку на прибуток підприємства ТОВ «Тедіс Україна», в сумі 33 мільйони 5 тисяч 999,88 гривень за рахунок здійснення нікчемних правочинів, що є великою матеріальною шкодою.

Дії обвинуваченого ОСОБА_3 кваліфіковані:

- за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України за ознаками фіктивного підприємництва, а саме придбання за попередньою змовою групою осіб суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, що завдало великої матеріальної шкоди.

29 серпня 2017 року між ОСОБА_3 та прокурором відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 укладено угоду про визнання винуватості, згідно якої ОСОБА_3 беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст. 28 ч. 2, 205 ч. 2 КК України, сприяти виявленню та припиненню інших відомих подібних кримінальних правопорушень. Сторони погоджуються на призначення покарання ОСОБА_3 за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України у вигляді штрафу у розмірі трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить (п`ятдесят одна тисяча) гривень. Крім того, згідно умов даної угодиобвинуваченому роз`яснено наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст. 473 КПК України, та наслідки невиконання угоди.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_3 повністю визнав свою винуватість у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст. 28 ч. 2, 205 ч. 2 КК України та підтримав вищезазначену угоду. При цьому пояснив, що він повністю розуміє права, надані йому законом, наслідки укладення та затвердження угоди, характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим, вид покарання, який буде застосовано до нього у разі затвердження угоди судом, відтак просить затвердити угоду.

Відповідно до ст. 468 КПК України, в кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості.

Згідно ст. 469 КПК України, угода про визнання винуватості між прокурором і обвинуваченим може бути укладена у проваджені щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам. Угода про визнання винуватості може ініціюватись в будь-який момент після повідомлення особі про підозру.

Згідно вимог ст. 474 КПК України, якщо угоду досягнуто обвинувальний акт із підписаною між сторонами угодою невідкладно надсилається до суду. Розгляд щодо угоди проводиться судом під час підготовчого судового засідання за обов`язковою участі сторін угоди з повідомленням інших учасників судового провадження.

Дослідивши угоду про визнання винуватості між прокурором відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 та обвинуваченим ОСОБА_3 , суд переконавшись що, укладена угода є добровільним волевиявленням обвинуваченого ОСОБА_3 , тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, встановивши правильне розуміння обвинуваченою змісту та наслідків укладення та затвердження угоди, передбачені ст. 473 КПК України, характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим; вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом. А також перевіривши її на відповідність вимогам ч. 4 ст. 469, ст. 472 КПК України, суд вважає, що угода про визнання винуватості між прокурором та обвинуваченим відповідає вимогам КПК України та закону, дії обвинуваченого кваліфіковано вірно за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 205 КК України, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, сторони примирились добровільно, фактичні підстави для визнання винуватості наявні, очевидна неможливість визнання взятих на себе умов угоди відсутня, узгоджені вид та міра покарання відповідають загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України, у зв`язку із чим, суд вважає, що угода підлягає затвердженню.

Керуючись ст.ст. 468-470, 472, 474, 475 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Угоду про визнання винуватості, укладену 29.08.2017 року між прокурором відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 та обвинуваченим ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 4201716000000001931 від 16.06.2017 року затвердити.

ОСОБА_3 визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ст.ст. 28 ч. 2, 205 ч. 2 КК України та призначити йому покарання у вигляді штрафу у розмірі трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить (п`ятдесят одна тисяча) гривень.

Запобіжний захід засудженому ОСОБА_3 не застосовувати.

На вирок може бути подана апеляція в Апеляційний суд Одеської області через районний суд протягом 30 діб від дня його проголошення.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому та прокурору, учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку.

Вирок суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя місцевого Приморського

районного суду м. Одеси ОСОБА_1 .

30.08.2017

Дата ухвалення рішення30.08.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68541271
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/11136/17

Вирок від 30.08.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

Ухвала від 20.06.2017

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Дерус А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні