Ухвала
від 21.06.2017 по справі 761/21356/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/21356/17

Провадження № 1-кс/761/13386/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2017 року слідчий суддя Шевченківського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого СУ ФР Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32016100110000156 від 23.06.2016 року, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим згідно якого просить надати йому дозвіл на проведення обшуку в в нежилих (офісних) приміщеннях за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, буд. 35-В, які фактично використовуються для здійснення незаконної діяльності службовими особами ТОВ «СФС Трейд» (код ЄДРПОУ 39548253) з метою відшукання та вилучення оригіналів документів фінансово-господарської діяльності, що підтверджують факт проведення фінансово господарських операцій з ТОВ «ТК Агротрейд» (код ЄДРПОУ 38310272), ТОВ «Східенергогруп» (код ЄДРПОУ 36380133), ТОВ «АПК Схід» (код ЄДРПОУ 38993098), ФГ «Лідер» (код ЄДРПОУ 21964067), а саме: договорів, додатків до договорів; накладних та податкових накладних, товарно-транспортних накладних, сертифікатів відповідності (якості, стандартизації), технічні паспорти та інші документи, які складалися під час виконання даних договірних зобов`язань, та являються невід`ємною частиною проведених фінансово-господарських операцій, актів приймання-передачі виконаних робіт, наданих товарів (послуг), довіреностей на отримання товарно матеріальних цінностей, рахунків-фактур на оплату за поставлені товари, платіжних доручень, чорнових записів щодо проведених безтоварних операцій з використанням зазначених підприємств, чистих аркушів паперу з відтиском печаток вказаних підприємств, а також речей, а саме: печаток зазначених підприємств, необлікованої готівки, засобів зв`язку, комп`ютерної техніки, в якій містяться електронні документи щодо фінансово-господарської діяльності, відомості щодо сум незаконно сформованих валових витрат, періоду формування, службових осіб, осіб, які причетні до реєстрації та перереєстрації вказаних підприємств, відсотків за надані послуги по незаконному формуванню валових витрат та розміру винагороди, система «клієнт-банк», що надає можливість дистанційного перерахування коштів по рахункам підприємств, які мають значення речових доказів по даному кримінальному провадженню.

Клопотання мотивовано тим, що Генеральною прокуратурою України здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №32016100110000156, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.06.16, щодо службових осіб ТОВ «СФС Трейд», за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України, досудове розслідування у якому проводиться слідчими Слідчого управлінням фінансових розслідувань Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби.

Встановлено, що службові особи ТОВ «СФС Трейд» ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , в період часу з 01.12.2015 по 30.04.2016 під час фінансово - господарських взаємовідносин з ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп», ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер», умисно ухилились від сплати податку на додану вартість шляхом документального оформлення безтоварних операцій по реалізації насіння соняшника, шляхом внесення до податкової звітності неправдивих відомостей, що не відповідають дійсності, чим нанесено збитки державі шляхом заниження суми ПДВ, яка підлягає нарахуванню до сплати в бюджет в розмірі 40622094 грн., тобто в особливо великих розмірах.

Згідно додатків 5 до податкових декларацій «Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» за період з 01.12.2015 по 31.03.2016 в розділі ІІ «Податковий кредит операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту» підприємством ТОВ «СФС Трейд відображено операції з ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп», ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер».

При проведенні аналізу бази даних встановлено, що ТОВ «СФС Трейд» відображено придбання від ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп»,

ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер» відповідно до електронних податкових накладних з номенклатурою та кодом товару УКТ ЗЕД наступне: насіння соняшника.

В свою чергу, основним постачальником ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп» є ТОВ «Укртрансавтоматика» (код ЄДРПОУ - 38625902).

ТОВ «Укртрансавтоматика» були виписані податкові накладні в адресу на ТОВ «ТК Агротрейд» на суму ПДВ 5 941 848,95 грн., та в адресу ТОВ «Східенергогруп» на суму 6 391 701 грн.

Згідно додатків 5 до податкових декларацій «Розшифровки податкових зобов`язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» за період з 01.12.2015 по 31.03.2016 в розділі ІІ «Податковий кредит операції з придбання з ПДВ, які надають право формування податкового кредиту» ТОВ «ТК Агротрейд» та ТОВ «Східенергогруп» відображено операції з ТОВ «Укртрансавтоматика» щодо поставки насіння соняшника.

Згідно даних податкової звітності, підприємства ФГ «Лідер», ТОВ «АПК Схід», ТОВ «Укртрансавтоматика» подають скорочені декларації з ПДВ, відповідно перебувають на спеціальному режимі оподаткування податку на додану вартість відповідно до вимог ст.209 Податкового кодексу України. Також, вказані підприємства є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, як сільськогосподарські товаровиробники.

Відповідно до даних наявних в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, ТОВ «АПК Схід» орендує земельну ділянку загальною площею 3,96 га, ФГ «Лідер» не зареєструвало земельні ділянки, ТОВ «Укртрансавтоматика» орендує земельну ділянку загальною площею 1,8 га.

Згідно наявних даних, у вищезазначених підприємств відсутні відомості щодо фахових спеціальностей осіб, які працюють за цивільно-правовими договорами. Вирощування сільськогосподарської продукції передбачає виконання певного виду робіт з оброблення земельної ділянки, агротехнічних робіт, збирання врожаю, перевезення до складу продукції та інше. Враховуючи значні обсяги постачання згідно даних податкових декларацій з ПДВ, ФГ «Лідер», ТОВ «АПК Схід», ТОВ «Укртрансавтоматика» мають бути забезпечені трудовими ресурсами, технікою або залучати сторонні організації з відповідним видом діяльності.

Крім того, відповідно до інформації з відкритого доступу та проведеного аналізу ситуації на сході України встановлено, що земельні ділянки ТОВ «АПК Схід» та ФГ «Лідер», які ніби то використовуються для вирощування врожаю (насіння соняшнику) знаходяться на території Красноармійського та Маріїнського районів Донецької області, тимчасово непідконтрольна територія України.

Встановлено, що у ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер», ТОВ «Укртрансавтоматика» відсутня достатня кількість земельних ділянок, виробничих потужностей, спецтехніки та необхідної кількості працівників для вирощування задекларованих обсягів сільськогосподарської продукції.

Таким чином, операції здійснені ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер», ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп» по ланцюгу постачання до ТОВ «СФС Трейд» не мали реального товарного характеру.

Отже, ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер» та ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп» по ланцюгу постачання від ТОВ «Укртрансавтоматика» формують «вигоду» контрагентам покупцям, а саме ТОВ «СФС Трейд» маніпулюючи номенклатурними групами товарів, та формує «штучний» податковий кредит.

За операціями лише оформлювались окремі первинні документи з метою створення зовнішніх ознак фактичного здійснення операцій та правомірності формування сум податкового кредиту, наслідком чого є отримання по ланцюгу постачання від ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер» та ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп» до ТОВ «СФС Трейд» необґрунтованої податкової вигоди у вигляді сум податкового кредиту з ПДВ.

Фінансово-господарські операції проведені ТОВ «СФС Трейд» з ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер» та ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп» з ТОВ «Укртрансавтоматика» були в повному обсязі відображені в податковому обліку та мали значний вплив на формування податкового кредиту та податкових зобов`язань з податку на додану вартість, шляхом внесення до податкової звітності неправдивих відомостей, що не відповідають дійсності та спрямовують до легалізації (відмивання доходів одержаних злочинним шляхом).

Разом з тим, на ТОВ «СФС Трейд» відсутні трудові ресурси, матеріально-технічна база, складські та офісні приміщення, тобто умов для здійснення фінансово - господарської діяльності немає.

Тому, у слідства є наявність достатніх підстав вважати, що операції проведенні між ТОВ «СФС Трейд» по ланцюгу постачання від ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер», ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп» мали безтоварний характер, а дані операції призвели до не нарахування та несплати службовими особами ТОВ «СФС Трейд» ПДВ на загальну суму 40622094 грн.

Зазначені правопорушення викладено у висновку експертного дослідження №1-17/06/2016-до від 17.06.2016, який зроблений ТОВ «Дослідницький інформаційно консультаційний центр» та відповідно до якого посадові особи ТОВ «СФС Трейд» у період грудень 2015 - квітень 2016 років порушили норми п.198.1, п.198.2, п.198.3 ст.198, п.200.1, п.200.2, п.200.4 ст.200 Податкового кодексу України, тим самим ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 40 622 094 грн.

З метою збирання доказів по кримінальному провадженню, для підтвердження або ж спростування господарських взаємовідносин ТОВ «СФС Трейд» з ТОВ «ТК Агротрейд», ТОВ «Східенергогруп», ТОВ «АПК Схід», ФГ «Лідер», а також перевірки відносин, обсягу і кількості операцій та розрахунків, що здійснювались між ними, для з`ясування їх реальності, 03.04.2017 отримано ухвалу Шевченківського районного суду м. Києва про тимчасовий доступ до оригіналів бухгалтерських документів «СФС Трейд» по взаємовідносинах з вказаними підприємствами.

11.04.2017 вказану ухвалу оголошено ТОВ «СФС Трейд».

24.04.2017 від в.о. директора ТОВ «СФС Трейд» ОСОБА_7 отримано лист за вих. № 51, в якому зазначено, що вказані в ухвалі суду документи діючому керівництву не надавалися, у зв`язку з чим вони не можуть виконати ухвалу Шевченківського районного суду м. Києва від 03.04.2017 та надати запитувані документи.

Відповідно до реєстраційних документів ТОВ «СФС Трейд» зареєстровано та фактично знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, 35-В.

У зв`язку з вищевикладеним, з метою отримання належної доказової бази, виникла необхідність у проведенні обшуку офісних та складських приміщень, які використовуються службовими особами ТОВ «СФС Трейд» за адресою: м.Київ, вул. Боричів Тік, 35-В.

Відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 89558381 від 14.06.2017 року, у Державному Реєстрі прав власності на нерухоме майно за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, буд. 35-В відомості відсутні.

Разом з тим встановлено, що в нежилих приміщеннях розташованих за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, 35-В, які використовуються для здійснення незаконної діяльності службовими особами ТОВ «СФС Трейд» можуть зберігаються оригінали первинних бухгалтерських документів щодо проведення фінансово-господарських операцій з вище вказаними підприємствами, а також чорнові записи, магнітні носії, необлікована готівка, комп`ютерна техніка, засоби зв`язку, аркуші з відбитками печаток та печатки зазначених підприємств.

На підставі наведеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, які мають значення для розслідування вказаного кримінального правопорушення, слідчий просить клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку за вказаною адресою.

Вивчивши клопотання та додані до нього матеріали, заслухавши пояснення слідчого, який підтримав клопотання, слідчий суддя прийшов до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Враховуючи, що в судовому засіданні слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, відшукувані речі та документи, які зазначені в клопотанні, мають значення для досудового розслідування, а відомості, які містяться у цих речах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, і вказані речі та документи, знаходяться в приміщеннях за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, буд. 35-В, що в своїй сукупності свідчить про наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку.

Керуючись ст.ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати прокурору відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 та слідчим слідчої групи у даному кримінальному провадженні дозвіл на проведення обшуку в нежилих (офісних) приміщеннях за адресою: м. Київ, вул. Боричів Тік, буд. 35-В, які фактично використовуються для здійснення незаконної діяльності службовими особами ТОВ «СФС Трейд» (код ЄДРПОУ 39548253) з метою відшукання та вилучення оригіналів документів фінансово-господарської діяльності, що підтверджують факт проведення фінансово господарських операцій з ТОВ «ТК Агротрейд» (код ЄДРПОУ 38310272), ТОВ «Східенергогруп» (код ЄДРПОУ 36380133), ТОВ «АПК Схід» (код ЄДРПОУ 38993098), ФГ «Лідер» (код ЄДРПОУ 21964067), а саме: договорів, додатків до договорів; накладних та податкових накладних, товарно-транспортних накладних, сертифікатів відповідності (якості, стандартизації), технічні паспорти та інші документи, які складалися під час виконання даних договірних зобов`язань, та являються невід`ємною частиною проведених фінансово-господарських операцій, актів приймання-передачі виконаних робіт, наданих товарів (послуг), довіреностей на отримання товарно матеріальних цінностей, рахунків-фактур на оплату за поставлені товари, платіжних доручень, чорнових записів щодо проведених безтоварних операцій з використанням зазначених підприємств, чистих аркушів паперу з відтиском печаток вказаних підприємств, а також речей, а саме: печаток зазначених підприємств, необлікованої готівки, засобів зв`язку, комп`ютерної техніки, в якій містяться електронні документи щодо фінансово-господарської діяльності, відомості щодо сум незаконно сформованих валових витрат, періоду формування, службових осіб, осіб, які причетні до реєстрації та перереєстрації вказаних підприємств, відсотків за надані послуги по незаконному формуванню валових витрат та розміру винагороди, система «клієнт-банк», що надає можливість дистанційного перерахування коштів по рахункам підприємств, які мають значення речових доказів по даному кримінальному провадженню.

Дана ухвала підлягає виконанню у строк, що не перевищує один місяць з дня її постановлення, тобто до року та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.06.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68548301
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 32016100110000156 від 23.06.2016 року

Судовий реєстр по справі —761/21356/17

Ухвала від 21.06.2017

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Рибак М. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні