Постанова
від 29.10.2009 по справі 36820/09/2070
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний ад міністративний суд

61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 жовтня 2009 р. № 36820/09/2070

Харківський окружний адмі ністративний суд у складі

головуючого судді Чалого І,С.,

при секретарі судового зас ідання Елоян Ж.Г., Вороніної І. О.,

за участю представників с торін:

позивача Шкодіна Я.В.

розглянувши у відкритому с удовому засіданні в залі суд у адміністративну справу за позовом повного товариства "Ломбард "Криниця та Компанія " до Відділу державної вико навчої служби Головного упра вління юстиції у Харківській області про скасування акт у ,

встановив:

Позивач, ПТ "Ломбард "Крин иця та Компанія", звернувся до Харківського окружного адмі ністративного суду з позовом , в якому просив суд скасувати акт державного виконавця пр о реалізацію предмета іпотек и від 13 червня 2008 року.

В обгрунтування своїх позо вних вимог, позивач зазначив , що у відповідності з виконав чим написом приватного нотар іуса Харківського МНО Колі сник В.О. №1197 від 07.09.2006 року було стягнуто з ОСОБА_3 за раху нок заставленого майна, розт ашованого за адресою: АДРЕС А_1, на користь ПТ "Ломбард "Кр иниця та компанія" суму в розм ірі 48 277,05 грн. Організація прода жу предмета іпотеки покладає ться на спеціалізовані орган ізації, залучаються на конку рсній основі органами держав ної виконавчої служби. Право вибору спеціалізованої орга нізації належить іпотекодер жателю. Прилюдні торги по реа лізації предмету іпотеки від булися 09.06.2008 року. Переможцем да них торгів стала ОСОБА_4 13 ч ервня 2008 року державним викон авцем Пікулою В.Ю. Орджонікід зевського ВДВС Харківського міського управління юстиції був складений оскаржуваний акт, відповідно з яким покупц ем заставленого майна став ОСОБА_5 В даному акті зазнач ено, що підставою для його скл адання було повідомлення спе ціалізованої організації, як а проводила торги. у зв'язку з викладенням акту у такий спо сіб та затвердженням не повн оважною особою було порушено майнові інтереси ПТ "Ломбард "Криниця та компанія", що спри чинило реєстрацію права влас ності за іншою особою, ніж це п ередбачено протоколом прилю дних торгів 09.06.2008 року.

В судовому засіданні предс тавник позивача підтримав по зовні вимоги в повному обсяз і, надав аналогічні матеріал ам справи пояснення та проси в позов задовольнити, посила ючись на те, що незаконні дії д ержавного виконавця спричин или реєстрацію права власнос ті за іншої особою, ніж це пере дбачено протоколом прилюдни х торгів 09.06.2008 року та порушило майнові інтереси позивача.

Відповідач - Відділ Державн ої виконавчої служби Головно го управління юстиції у Харк івській області- в судове зас іданні свого представника не направив з невідомих суду пр ичин, про день та час розгляду справи повідомлений був сво єчасно та належним чином, про причини не явки суду не повід омив, заяв про відкладення ро згляду справи чи розгляд спр ави за відсутності свого пре дставника не надавав.

Згідно зі ст.35 КАС України ві дповідач є належно повідомле ний про дату, час та місце судо вого засідання. Відповідач в ідзив на позов не надав, право м участі в судовому засіданн і не скористався.

Суд вважає, що не з' явлення відповідача у судове засіда ння не перешкоджає розгляду справи за наявними в ній мате ріалами.

Вислухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, оцінивши належність, допустимість, до стовірність кожного доказу о кремо, а також достатність і в заємний зв'язок наявних у спр аві доказів у їх сукупності, с уд дійшов висновку про те, що п озов підлягає задоволенню в повному обсязі з наступних п ідстав.

У відповідності з виконавч им написом приватного нотарі уса Харківського районного н отаріального округу Коліс ник В.О. №1197 від 07.09.2006 року було з вернуто стягнення на житлови й будинок з надвірними будів лями, який розташований на зе мельній ділянці за адресою: АДРЕСА_1, що належить на прав і власності ОСОБА_3. За рах унок коштів, отриманих від ре алізації житлового будинку з надвірними будівлями, запро поновано задовольнити вимог и ПТ "Ломбард "Криниця та компа нія" суму в розмірі 48277,05 грн.

Згідно з п. 2 постанови Плену му Верховного Суду України в ід 28 квітня 1978 р. N 3 "Про судову пра ктику в справах про визнання угод недійсними" угода може б ути визнана недійсною лише з підстав і з наслідками, перед баченими законом, а суд повин ен встановити наявність тих обставин, з яким закон пов'язу є визнання угоди недійсною т а настання у зв'язку з цим певн их юридичних наслідків.

Відповідно до ст. 4 Закону ві д 24 березня 1998 р. N 202/98-ВР "Про держа вну виконавчу службу" держав ні виконавці районних, міськ их (міст обласного значення), р айонних у містах відділів де ржавної виконавчої служби зд ійснюють примусове виконанн я рішень.

Збитки, заподіяні державни м виконавцем громадянам чи ю ридичним особам (ч. 3 ст. 11 назва ного Закону) при здійсненні в иконавчого провадження, підл ягають відшкодуванню у поряд ку, передбаченому законом.

У ст. 61 Закону "Про виконавче провадження" встановлено, що реалізація арештованого май на, за винятком майна, вилучен ого за законом з обігу та зазн аченого в ч. 5 ст. 55 цього Закону , здійснюється спеціалізован ими організаціями, які залуч аються на тендерній (конкурс ній) основі, на підставі догов орів між державною виконавчо ю службою та спеціалізованим и організаціями шляхом його продажу на прилюдних торгах, аукціонах.

У Законі "Про виконавче пров адження" ст. 66 визначає порядо к підготовки державним викон авцем та проведення прилюдни х торгів з реалізації нерухо мого майна. Частиною 6 цієї ста тті передбачено, що порядок п роведення прилюдних торгів в изначається законом.

Прилюдні торги за своєю юри дичною природою - це продаж ма йна, на яке звернено стягненн я і яке підлягає реалізації. В ласником цього майна стає по купець, котрий запропонував за нього у ході торгів найвищ у ціну. Таким чином, під час пр оведення прилюдних торгів ук ладається угода про передачу майна у власність, сторонами якої є покупець - учасник прил юдних торгів, котрим може бут и фізична чи юридична особа, і продавець - відділ ДВС в особі спеціалізованої організаці ї, що організовує та проводит ь ці прилюдні торги за догово ром із державною виконавчою службою.

У відповідності до п. 1.1 Тимча сового положення про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого н ерухомого майна, затверджено го наказом Міністерства юсти ції України N 68/5 від 27.10.99 р., Положе ння визначає умови і порядок проведення прилюдних торгів з продажу квартир, будинків, п ідприємств як цілісного майн ового комплексу, інших примі щень, земельних ділянок, що є н ерухомим майном, на які зверн ено стягнення відповідно до чинного законодавства, а так ож розрахунків за придбане м айно.

Пунктом 1.2 вищезазначеного Положення передбачено, що пр илюдні торги з реалізації ар ештованого нерухомого майна за заявкою державного викон авця організовує і проводить спеціалізована організація , з якою відділом державної ви конавчої служби укладено від повідний договір.

Згідно з п. 5.4 наказу Міністер ства юстиції України від 27 жов тня 1999 р. N 68/5 "Про затвердження Ти мчасового положення про поря док проведення прилюдних тор гів з реалізації арештованог о нерухомого майна" кошти, оде ржані від реалізації аукціон ного майна, з вирахуванням ко місійної винагороди, обумовл еної договором, перераховуют ься спеціалізованою організ ацією на відповідні рахунки державної виконавчої служби в установленому порядку. Так им чином, у законі визначено, щ о реалізація арештованого не рухомого майна належить до п овноважень державного викон авця, тоді як спеціалізовані організації лише організову ють та проводять прилюдні то рги з реалізації такого майн а за договором з державною ви конавчою службою.

Із матеріалів справи вбача ється, що на підставі договор у №12/8-А про надання послуг по ор ганізації прилюдних торгів з реалізації арештованого нер ухомого майна від 25.03.2008 року, ук ладеного між Відділом держав ної виконавчої служби Головн ого управління юстиції у Хар ківській області та Державно ю аукціонною компанією Націо нальною мережею аукціонних ц ентрів з надання послуг по ре алізації арештованого нерух омого майна шляхом його прод ажу на прилюдних торгах, на як е звернено стягнення державн им виконавцем при примусовом у виконанні рішень судів та і нших органів (посадових осіб ), а саме: виконавчого напису п риватного нотаріуса Харківс ького районного нотаріально го округу Колісник В.О. №1197 від 07.09.2006 року було звернуто ст ягнення на житловий будинок з надвірними будівлями, який розташований на земельній д ілянці за адресою: АДРЕСА_1 , що належить на праві власнос ті ОСОБА_3. За рахунок кошт ів, отриманих від реалізації житлового будинку з надвірн ими будівлями, запропоновано задовольнити вимоги ПТ "Ломб ард "Криниця та компанія" суму в розмірі 48277,05 грн. , шляхом звер нення стягнення на предмет і потеки.

З протоколу прилюдних торг ів по лоту №1 від 09 червня 2008 року вбачається, що переможцем пр илюдних торгів є учасник, зар еєстрований під №15 ОСОБА_4 , паспорт: НОМЕР_1 виданий Л енінським РВ ХМУ УМВС Україн и в Харківській області, 02.07.1996 р оку, яка запропонувала 75 тис г рн. за лот. На розрахунковий ра хунок ХАЦ від Переможця прил юдних торгів надійшли кошти у вигляді гарантійного внес ку у розмірі 146,40 грн., тому за рез ультатами торгів Переможець сплачує суму у розмірі 74853,60 грн . розрахунки за придбане майн о здійснюються Переможцем пр илюдних торгів шляхом перера хування коштів на рахунок ХА Ц (код ЄДРПОУ 23148320): 26004840122360 у ХОФ АК У СБ.

Згідно з п. 6.1 наказу Міністер ства юстиції України від 27 жов тня 1999 р. N 68/5 "Про затвердження Ти мчасового положення про поря док проведення прилюдних тор гів з реалізації арештованог о нерухомого майна" після пов ного розрахунку покупців за придбане майно, на підставі п ротоколу про проведення прил юдних торгів та копії докуме нтів, що підтверджують розра хунок за придбане майно, держ авний виконавець складає акт про проведені прилюдні торг и і подає його на затвердженн я начальнику відповідного ор гану державної виконавчої сл ужби..

13 червня 2008 року державним ви конавцем Орджонікідзевсько го ВДВС Харківського міськог о управління юстиції Пікул ою В.Ю. при примусовому вико нанні виконавчого напису №1179, вчиненого 07.09.2006 року приватним нотаріусом Харківського рай онного нотаріального округу , Колісник В.О., про стягнен ня з ОСОБА_3 на користь ПТ "Л омбард "Криниця та компанія" с кладено акт держаного викона вця про реалізацію предмета іпотеки.

З акту державного виконавц я про реалізацію предмета іп отеки від 13.06.2008 року вбачається , що він був затверджений кері вником виконавчої групи голо вним державним виконавцем пі дрозділу примусового викона ння рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Харків ській області Андренко В.Ю.

Суд зазначає, що відповідно до ч.3 ст. 47 Закону України "Про і потеку" акт про реалізацію пр едмета іпотеки підписується державним виконавцем, затве рджується начальником відпо відного органу державної вик онавчої служби, скріплюється печаткою цього органу та не п ізніше наступного дня надсил ається до спеціалізованої ор ганізації, яка проводила при людні торги.

Тобто, оскаржуваний акт пов инен був бути затверджений н ачальником відділу державно ї виконавчої служби Головног о управління юстиції у Харкі вській області.

З урахуванням наведено, суд приходить до висновку, що акт державного виконавця про ре алізацію предмета іпотеки ві д 13 червня 2008 року складений та затверджений з порушенням в имог діючого законодавства, а тому є незаконним і підляга є скасуванню.

На підставі викладеного, ке руючись ст.ст. 6-14, 71, 159-163, 167, 186 Кодекс у адміністративного судочин ства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов п овного товариства "Ломбард "К риниця та Компанія" до Відді лу державної виконавчої служ би Головного управління юсти ції у Харківській області пр о скасування акту - задово льнити в повному обсязі.

Скасувати акт державного в иконавця про реалізацію пред мета іпотеки від 13 червня 2008 ро ку.

Постанова може бути оскарж ена в Харківський апеляційни й адміністративний суд через Харківський окружний адміні стративний суд шляхом подачі заяви про апеляційне оскарж ення постанови суду в десяти денний строк з дня її проголо шення, а в разі складення пост анови у повному обсязі відпо відно до ст. 160 КАС України - з д ня складення в повному обсяз і, та поданням після цього пр отягом двадцяти днів апеляці йної скарги, або без попередн ього подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо апеля ційна скарга подається у стр ок, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо було по дано заяву про апеляційне ос карження, але апеляційна ска рга не була подана у встановл ений строк, постанова набира є законної сили після закінч ення цього строку. У разі пода ння апеляційної скарги поста нова, якщо її не скасовано, наб ирає законної сили після зак інчення апеляційного розгля ду справи.

Повний текст постанови виг отовлено 03.11.2009 року.

Суддя І.С.Чалий

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.10.2009
Оприлюднено25.12.2010
Номер документу6855270
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —36820/09/2070

Постанова від 29.10.2009

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Чалий І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні