Ухвала
від 30.08.2017 по справі 640/13374/17
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/13374/17

н/п 6/640/267/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"30" серпня 2017 р. Київський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого-судді - Ніколаєнко І.В.

при секретарі: - ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові подання державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби міста Харків Головного територіального управління юстиції у Харківській області ОСОБА_2 про тимчасове обмеження ОСОБА_3 у праві виїзду за межі України, -

ВСТАНОВИВ:

Державний виконавець Київського відділу державної виконавчої служби міста Харків Головного територіального управління юстиції у Харківській області ОСОБА_2 звернувся до суду з поданням, відповідно до якого просить у зв'язку з ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього наказом №922/6643/15 від 22.01.2016 року, постановити ухвалу про тимчасове обмеження права для виїзду за межі України ОСОБА_3 до повного погашення суми боргу за виконавчим документом. В обгрунтування подання посилається на те, що в провадженні Київського ВДВС м. Харків ГТУЮ у Харківській області на виконанні знаходиться виконавче провадження ВП 53383796 з виконання наказу №922/6643/15, виданий Господарським судом Харківської області 22.01.2016 року, про примусове виконання виконавчих документів про стягнення з ТОВ Ей Пі Консалтинг на користь ФОП ОСОБА_4 заборгованість за договором купівлі-продажу товарів №6-П у розмірі 88795,77 грн. та три відсотки річних від простроченої суми у розмірі 4082,01 грн, судові витрати, пов'язані з вирішенням спору третейським судом, які складаються з третейського збору у розмірі 4715,12 грн. Посилається на те, що державним виконавцем 10.02.2017 року винесено постанову про відкриття виконавчого провадження, якою боржника зобов'язано подати декларацію про доходи та майно та попереджено боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей. Рішення на сьогоднішній день боржником не виконано, декларацію не надано, будь-яких дій спрямованих на його виконання не здійснено, що суперечить вимогам ч. 5 ст.19 ЗУ Про виконавче провадження . Вжитими виконавцем заходами щодо з'ясування про майно, яке належить боржнику на праві власності відсутнє. На наявні відкриті рахунки в АТ УкрСиббанк (26045376955100, 26001376955100) накладено арешт коштів, а також направлені платіжні вимоги від 22.02.2017 року щодо списання з вказаних рахунків коштів, згідно повернутих платіжних доручень без виконання, у зв'язку з відсутністю коштів. Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб щодо ТОВ ЕйПі Консалтинг , ЄДРПОУ 38078136, засновником та керівником є ОСОБА_3. Державним виконавцем неодноразово направлялися виклики, листи, постанови до керівника юридичної особи - боржника ОСОБА_3, однак всі звернення до боржника проігноровані.

У судове засідання державний виконавець не з'явився, про час та місце слухання справи повідомлявся.

Враховуючи, що розгляд справи відбувався у відсутність сторін, відповідно до ч.2 ст. 197 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши подання, вважає, що в його задоволенні необхідно відмовити виходячи з наступного.

На виконанні Київського ВДВС м. Харків ГТУЮ у Харківській області на виконанні знаходиться виконавче провадження ВП 53383796 з виконання наказу №922/6643/15, виданий Господарським судом Харківської області 22.01.2016 року, про примусове виконання виконавчих документів про стягнення з ТОВ Ей Пі Консалтинг на користь ФОП ОСОБА_4 заборгованість за договором купівлі-продажу товарів №6-П у розмірі 88795,77 грн. та три відсотки річних від простроченої суми у розмірі 4082,01 грн, судові витрати, пов'язані з вирішенням спору третейським судом, які складаються з третейського збору у розмірі 4715,12 грн.

Звертаючись з поданням до суду державний виконавець посилається на те, що боржником рішення суду про стягнення заборгованості в добровільному порядку не виконується, боржник має невиконані зобов'язання на території України та ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього наказам Господарського суду Харківської області.

Посилається на те, що наявність у боржника зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, є підставою для обмеження її у праві виїзду за межі України.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження виконавець зобов'язаний вживати передбачених цим Законом заходів щодо примусового виконання рішень, неупереджено, ефективно, своєчасно і в повному обсязі вчиняти виконавчі дії..

Згідно п.п. 2, 8 ст. 6 Закону України Про порядок виїзду та в'їзду в Україну невиконання рішення суду є підставою для заборони виїзду з України.

Вимогами п. 19 ч. 3 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження передбачено, що у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду, який видав виконавчий документ, за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

Державним виконавцем надано до суду: копію наказу Господарського суду Харківської області від 22.01.2016 року, справа №922/6643/15; копію постанови державного виконавця про відкриття виконавчого провадження від 10.02.2017 року ВП 53383796; постанову про арешт майна боржника від 22.02.2017 року; відповідь ДФС України від 13.02.2017 року №1023492423 про наявність у боржника відкритих рахунків у АТ УкрСиббанк (26045376955100, 26001376955100); Постанову про арешт коштів боржника від 15.03.2017 року у виконавчому провадженні №53383796. Відповідь АТ УкрСиббанк неможливість накладення арешту на кошти боржника; виклики державним виконавцем боржника.

Проте до суду не було надано інших матеріалів виконавчого провадження, які підтверджують повноту проведення державним виконавцем дій, передбачених Законом України Про виконавче провадження , а також про обізнаність боржника про існування вказаного виконавчого провадження та необхідність сплати заборгованість.

Суду не надано доказів на підтвердження факту, що ОСОБА_3 має намір виїхати за межі України.

Відповідно до ст. 33 Конституції України, кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Закон України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України від 21.01.1994 року (з подальшими змінами) регулює порядок здійснення права громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну, порядок оформлення документів для зарубіжних поїздок, визначає випадки тимчасового обмеження права громадян на виїзд з України і встановлює порядок розв'язання спорів у цій сфері.

Відповідно до ст. 6 Закону України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у видачі паспорта для виїзду за кордон, а також громадянинові, який має паспорт може тимчасово відмовлено у виїзді за кордон.

Відповідно до Конституції України обмеження пересування громадянину є одним з найсуворіших заходів впливу на особу, що умисно ухиляється від виконання судового рішення.

Відповідно до Указу Президента України Про додаткові заходи щодо підвищення ефективності виконання рішень суду від 24.03.2008 року, суд може, але не зобов'язаний вживати заборону на виїзд боржника.

При цьому, сам факт наявності невиконаного рішення суду боржником не є, відповідно до Закону України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України , безумовною підставою для тимчасової заборони виїзду особи за кордон без обов'язкового визначення дій боржника по ухиленню від виконання судового рішення.

Ухилення від виконання зобов'язань, покладених судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи) вжите у п. 5 ч. 1 ст.6 Закону України Про порядок виїзду з України та в'їзд в Україну громадян України та у п. 19 ч. 3 ст. 18 Закону України Про виконавче провадження , означає з об'єктивної сторони такі діяння (дії чи бездіяльність) особи боржника, які полягають у навмисному чи іншому свідомому невиконанні нею зазначених обов'язків.

Отже, особа, яка має невиконані зобов'язання, не може вважатися винною в ухиленні, поки не буде доведено протилежне. Відповідно до положення ч. 2 ст. 10 ЦПК наявність умислу та обставини, які є предметом посилання суб'єкта подання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України як на підставу його вимог, підлягають доведенню. Зокрема, задоволення такого подання можливе лише за умови доведення факту ухилення боржника від виконання зобов'язання .

Поняття ухилення від виконання зобов'язань, покладених на боржника рішенням варто розуміти як будь-які свідомі діяння (дії або бездіяльність) боржника, спрямовані на невиконання відповідного обов'язку у виконавчому провадженні, коли виконати цей обов'язок у нього є всі реальні можливості (наприклад, наявність майна, грошових коштів тощо) і цьому не заважають будь-які незалежні від нього об'єктивні обставини (непереборної сили, події тощо).

Зазначена позиція викладена Верховним судом України у листі від 01.02.2013 року Судова практика щодо вирішення питання про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України .

Між тим, матеріали подання не міститься будь-яких доказів ухилення ОСОБА_3 від виконання ним зобов'язань за рішенням суду, доводи державного виконавця щодо ухилення боржника від виконання своїх зобов'язань, покладених на нього державним органом та можливості боржника виїхати за межі України ґрунтуються лише на припущеннях.

При цьому суд враховує, що саме державний виконавець, як ініціатор вирішення питання про тимчасове обмеження фізичної особи у праві на виїзд, зобов'язаний зазначити у поданні передбачені законом підстави для такого обмеження і надати відповідні докази.

Відповідно до ч. 1 ст. 377-1 ЦПК України питання про тимчасове обмеження боржника - фізичної особи або керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України при виконанні судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб) вирішується судом за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби за поданням державного виконавця, погодженим з начальником відділу державної виконавчої служби.

За таких обставин, суд вважає, що подання не підлягає задоволенню, оскільки не доведено доцільності застосування до боржника заходу впливу у вигляді тимчасового обмеження виїзду за межі України.

Суд, перевіривши матеріали справи, вважає, що подання державного виконавця про тимчасове обмеження права виїзду за межі України ОСОБА_3 задоволенню не підлягає.

Керуючись ст. 124 Конституції України, ст. 18 ЗУ Про виконавче провадження , ст. 377-1 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні подання державного виконавця Київського відділу державної виконавчої служби міста Харків Головного територіального управління юстиції у Харківській області ОСОБА_2 про тимчасове обмеження ОСОБА_3 у праві виїзду за межі України - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Харківської області протягом п'яти днів з дня її проголошення шляхом подання апеляційної скарги. У разі, якщо ухвала була постановлена без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом 5 днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо вона не скасована, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя І.В. Ніколаєнко

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення30.08.2017
Оприлюднено01.09.2017
Номер документу68556599
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —640/13374/17

Ухвала від 30.08.2017

Цивільне

Київський районний суд м.Харкова

Ніколаєнко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні