Ухвала
від 31.08.2017 по справі 569/13423/17
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/13423/17

УХВАЛА

31 серпня 2017 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень капітана податкової міліції ОСОБА_3 , розглянувши клопотання, яке погоджено прокурором прокурора тури Рівненської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень капітана податкової міліції ОСОБА_3 звернувся в суд із клопотанням, яке погоджено прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: м. Рівне, вул. Гагаріна, 32 податкова адреса та фактичне місцезнаходження філії «Рівненський райавтодор» ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 26206584) з метою виявлення та вилучення документів, предметів, речей, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

В обґрунтування клопотання вказує,що Слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32017180000000036 від 08.06.2017 за фактами умисного ухилення від сплати податків у значних розмірах службовими особами ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 31994540, м. Рівне, вул. Остафова (Пластова), буд. 7) та заволодіння ними чужим майном і його розтрати шляхом зловживання своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великих розмірах, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 5 ст. 191 КК України.

Із матеріалів досудового розслідування вбачається, що службові особи ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» у 2013-2014 роках безпідставно відобразили в бухгалтерському та податковому обліках підприємства проведення фінансово-господарських операцій з придбання у ТОВ «Регіонметал-Захід» (код ЄДРПОУ 37853780, м. Київ), яке має ознаки фіктивності, субпідрядних послуг по поточному ремонту автомобільних доріг на суму 4664,9 тис. грн., замовником яких є Служба автомобільних доріг у Рівненській області, без фактичного проведення таких операцій та настання реальних правових наслідків, що призвело до заниження податку на прибуток на суму 1 087 554 грн. В подальшому (у грудні 2013 року) філією «Рівненський райавтодор» ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» на рахунок ТОВ «Регіонметал-Захід», відкритий у ПАТ «Банк Кіпру», було перераховано грошові кошти в сумі 400 тис. грн. за нібито надані послуги по поточному ремонту автомобільних доріг. Даний факт підтверджується матеріалами планової документальної перевірки ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (акт від 12.10.2016 №246/17-00-14-01/31994540), проведеної ГУ ДФС у Рівненській області та ДПІ у м. Рівному ГУ ДФС у Рівненській області за період з 01.01.2013 по 30.06.2016.

В ході досудового розслідування допитано в якості свідка ОСОБА_5 (рнокпп НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 ), який згідно з реєстраційними документами є засновником та директором ТОВ «Регіонметал-Захід». Останній дав показання, що жодного відношення до діяльності ТОВ «Регіонметал-Захід» не має, будь- яких документів щодо проведення фінансово-господарських операцій з ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» не підписував, з його службовими особами не зустрічався.

Таким чином в діянні службових осіб ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» вбачаються ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 212, ч. 5 ст. 191 КК України.

19.07.2017 в приміщенні ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» на підставі ухвали Рівненського міського суду від 07.07.2017 №56910592/17 здійснено тимчасовий доступ до речей і документів, в ході якого службові особи вказаного підприємства не надали у повному обсязі документи зазначені в даній ухвалі.

Проведеними слідчими (розшуковими) діями (протокол допиту ст. о/у з ОВС відділу організації викриття економічних злочинів оперативного управління ГУ ДФС у Рівненській області від 28.08.2017) встановлено, що фінансово-господарські та установчі документи ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», документи по проведених фінансово-господарських операціях з ТОВ «Регіонметал-Захід», печатки, чорнові записи, чорнова бухгалтерія, засоби електронного зв`язку, технічні засоби, засоби доступу до банківських рахунків (у тому числі комп`ютерна техніка, USB накопичувачі, флеш картки, носії з електронними цифровими підписами та печатками, картки-ключі до банківських рахунків, оптичні носії інформації), необліковані готівкові кошти, інші документи і речі, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення службовими особами ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», які мають істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, знаходяться за адресою: м. Рівне, вул. Гагаріна, 32 податкова адреса та фактичне місцезнаходження офісу філії «Рівненський райавтодор» ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України».

У зв`язку з тим, що службові особи ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» ухилились від сплати податків шляхом відображення в бухгалтерському та податковому обліках придбання робіт по ремонту автодоріг від СГД з ознаками фіктивності, у слідства є достатні підстави вважати що існує ризик знищення ними документів, комп`ютерних файлів та чорнових записів щодо проведення таких операцій між ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» та ТОВ «Регіонметал- Захід», інших документів, предметів та речей, які мають істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №95439971 право власності на нерухоме майно за адресою: м. Рівне, вул. Гагаріна, буд. 32 зареєстроване за Державою Україна в особі Державної служби автомобільних доріг України (у господарському віданні ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України»).

З урахуванням викладеного, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя вчинення кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, та враховуючи, що у слідства є достатні підстави вважати, що документи фінансово-господарської діяльності ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», документи щодо фактичного виконання робіт (надання послуг), чорнові записи, інші речі, у тому числі комп`ютерна техніка, які свідчать про злочинну діяльність службових осіб ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», а саме умисне ухилення від сплати податків та заволодіння чужим майном і його розтрату, знаходяться за адресою: м. Рівне, вул. Гагаріна, буд. 32 - податковою адресою та фактичним місцезнаходженням офісу філії «Рівненський райавтодор» ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України».

Відповідно до ч.1 ст.223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Згідно п.6 статті 234 КПК України клопотання про дозвіл на проведення обшуку повинно містити відомості про особу, у фактичному володінні якої знаходиться приміщення. Вказані відомості можна встановити, не інакше, як наданням відповідного письмового запиту власнику приміщення. Однак вказані дії можуть призвести до витоку інформації щодо проведення працівниками поліції заходів по документуванню протиправної діяльності.

На підставі наданих матеріалів судом встановлено, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Ухвалою слідчого судді надававався дозвіл органу досудового розслідування про доступ до документів, предметів та речей які мають значення для встановлення істини по кримінальному провадженню.

Однак посадовими особами вищевказаного підприємства частина документів була прихована, а тому слідство немає можливості іншим способом як в процесі обшуку виявити та вилучити ті документи які мають важливе значення для вст ановлення істини.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, суд вважає їх достатніми для надання дозволу на поведення обшуку за адресою: м. Рівне, вул. Пластова (Остафова), буд. 7 податкова адреса та фактичне місцезнаходження офісу ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 31994540) з метою виявлення та вилучення документів, предметів, речей, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст.223, 234 - 235 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Рівненській області, що входять до складу групи слідчих у кримінальному провадженні №32017180000000036 від 08.06.2017, ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 або за їх дорученням працівникам оперативного управління ГУ ДФС у Рівненській області (у відповідності до постанови про проведення слідчих (розшукових) дій в порядку ст. 40 КПК України) дозвіл на проведення обшуку за адресою: м. Рівне, вул. Гагаріна, 32 податкова адреса та фактичне місцезнаходження філії «Рівненський райавтодор» ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 26206584) з метою виявлення та вилучення документів, предметів, речей, які мають значення для встановлення істини у кримінальному провадженні, а саме:

- документів фінансово-господарської діяльності ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 31994540, м. Рівне, вул. Остафова (Пластова), буд. 7) включаючи його філії щодо проведених фінансово-господарських операцій з ТОВ «Регіонметал-Захід» (код ЄДРПОУ 37853780, м. Київ, вул. Мельникова, 12) за період з 01.01.2012 по 31.12.2014 (в тому числі договорів з додатковими угодами, видаткових накладних, прибуткових накладних, податкових накладних, актів приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), довідок про вартість виконаних будівельних робіт, відомостей ресурсів, товарно-транспортних накладних, шляхових листів, рахунків, рахунків-фактур, виписок банку про списання та зарахування коштів на рахунки, платіжних доручень, прибуткових та видаткових касових ордерів, карток основних засобів, карток складського обліку, сертифікатів відповідності, листів, довіреностей, проектно-кошторисних та тендерних документів), чорнових записів, чорнової бухгалтерії, засобів електронного зв`язку, технічних засобів, засобів доступу до банківських рахунків (у тому числі комп`ютерна техніка, USB накопичувачі, флеш картки, носії з електронними цифровими підписами та печатками, картки-ключі до банківських рахунків, оптичні носії інформації) та інших предметів і речей, що свідчать про вчинення злочину службовими особами ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України», які мають істотне значення для встановлення істини у кримінальному провадженні;

- документів щодо ремонту автомобільної дороги місцевого значення Великий Житин Малий Житин на ділянці км 0+000 км 3+200, автомобільної дороги місцевого значення Т-18-07 Радиславка на ділянці км 0+000 км 2+800, протягом 2012-2014 років (в тому числі договорів з додатковими угодами, видаткових накладних, прибуткових накладних, податкових накладних, актів приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг), довідок про вартість виконаних будівельних робіт, відомостей ресурсів, товарно-транспортних накладних, шляхових листів, рахунків, рахунків-фактур, виписок банку про списання та зарахування коштів на рахунки, платіжних доручень, прибуткових та видаткових касових ордерів, карток основних засобів, карток складського обліку, сертифікатів відповідності, листів, довіреностей, проектно- кошторисних та тендерних документів);

- установчих документів (рішення про створення, положення, статуту), документів, які свідчать про призначення та звільнення з посад службових осіб ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» (код ЄДРПОУ 31994540, м. Рівне, вул. Остафова, 7) включаючи його філії, що перебували на посадах у період з 01.01.2012 по 31.12.2014, документів, які визначають їх службові обов`язки, включаючи його філії (наказів, протоколів, рішень, контрактів, трудових договорів, конкурсних документів, зокрема щодо призначення та звільнення з посад ОСОБА_13 (рнокпп НОМЕР_2 ), ОСОБА_14 (рнокпп НОМЕР_3 ), ОСОБА_15 (рнокпп НОМЕР_4 ), ОСОБА_16 (рнокпп НОМЕР_5 ), ОСОБА_17 (рнокпп НОМЕР_6 ); ОСОБА_18 (рнокпп НОМЕР_7 ), ОСОБА_19 (рнокпп НОМЕР_8 ), їх посадових інструкцій),

- документів (штатний розпис, відомість про отримання зарплати, ін.) щодо працівників, які працювали у філії «Рівненський райавтодор», протягом 2012-2014 років, у яких вказано їх прізвища, ім`я та по-батькові, посади, дату прийняття та звільнення з роботи, та інших документів, що мають значення для всебічного, повного, і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження;

- табелів обліку робочого часу, звітів про використання робочого часу, нарядів на виконання робіт, шляхових листів, наказів та звітів про відрядження, інших документів, у яких зафіксовано будь-які відомості про фактичне перебування на робочих місцях працівників філій «Рівненський райавтодор» ДП «Рівненський облавтодор» ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України» протягом жовтня грудня 2012 року, а також об`єкти, на яких вони працювали у вказаний період та конкретний перелік робіт, які вони виконували на даних об`єктах;

- документів (на паперових та електронних носіях), предметів, печаток та штампів (зокрема ТОВ «Регіонметал-Захід»), які можуть свідчить про вчинення злочину;

- незаповнених документів із відтисками печаток, штампів, довідок та свідоцтв;

- грошових коштів, здобутих незаконним шляхом.

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.08.2017
Оприлюднено07.03.2023
Номер документу68569658
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —569/13423/17

Ухвала від 31.08.2017

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні