Ухвала
від 31.08.2017 по справі 163/2192/17
ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 163/2192/17

Провадження № 1-кс/163/290/17

ЛЮБОМЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 серпня 2017 року м. Любомль

Слідчий суддя Любомльського районного суду Волинської області - ОСОБА_1 ,

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

прокурора Любомльського відділу Ковельської місцевої прокуратури ОСОБА_3 ,

слідчого СВ Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Любомль клопотання слідчого СВ Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 , погоджене начальником Любомльського відділу Ковельської місцевої прокуратури ОСОБА_3 , у кримінальному провадженні №42015030150000017 від 25.05.2015 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 1 ст.240 КК України, про надання дозволу на проведення позапланової виїзної перевірки, -

в с т а н о в и в :

З зазначеним клопотанням слідчий звернувся до слідчого судді Любомльського районного суду у зв`язку з проведенням досудового розслідування кримінального провадження №42015030150000017, у якому просив надати дозвіл на проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства при проведенні розробки родовища та видобутку піску ТзОВ «Будівельник» на території земельної ділянки, що знаходиться поза межами населеного пункту с.Згорани Любомльського району Волинської області, як в межах наданого гірничого відводу, так і на територіях, що прилягають до нього, проведення якої доручити спеціалістам Головного управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру у Волинській області.

Клопотання обґрунтоване тим, що в ході проведення досудового розслідування встановлено здійснення посадовими особами ТзОВ «Будівельник» упродовж 2008-2013 років незаконного видобування піску на земельній ділянці площею більшою, ніж була надана дозвільними документами під ґрунтовий резерв. Окрім цього, зазначеним підприємством на орендованій ними земельній ділянці, наданій для користування у 2015 році за межами населених пунктів Згоранської сільської ради, проведено видобуток піску за межами гірничого відводу, що спричинило небезпеку для довкілля.

За результатами проведеної Державною інспекцією сільського господарства у Волинській області, на підставі ухвали слідчого судді Любомльського районного суду від 16.10.2015 року та постанови слідчого від 21.10.2015 року, складено Акт перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 10.11.2015 року №000517-1 щодо передачі у користування ТзОВ «Будівельник» земельної ділянки, що знаходиться за межами населених пунктів, з якого слідує, що після отримання усіх висновків про погодження проекту землеустрою, даний проект було направлено на державну експертизу землевпорядної документації, в результаті якої було отримано висновок від 22.07.2014 року №970-14, згідно якого проект землеустрою повернуто на доопрацювання, однак в даному акті відсутні відомості про виправлення зауважень державної експертизи після доопрацювання. Окрім цього, в ході проведеної перевірки не встановлювалися площі, які фактично використовуються ТзОВ «Будівельник» при видобутку піску, а також не здійснювалось визначення наявності шкоди.

Разом з цим, 18.07.2017 року на території Згоранського родовища піску було проведено огляд місця події з залученням інженера геодезиста 1-категорії ОСОБА_5 , в ході чого визначено площу використання Згоранського родовища піску ТзОВ «Будівельник», а також допитано директора ДП «Прибузьке ЛГ» ОСОБА_6 , який вказав, що згідно матеріалів лісовпорядкування території ДП «Прибузьке ЛГ», територія орендованої ТзОВ «Будівельник» земельної ділянки, яка використовується як родовище піску, знаходиться в постійному користуванні ДП «Прибузьке ЛГ» кв. 52 вид. 42. та ДП «Прибузьке ЛГ» дозволу на відчуження територій ДП «Прибузьке ЛГ» не надавало.

За викладених обставини, слідчий вбачає необхідність у повторному призначенні перевірки дотримання вимог земельного законодавства при проведенні розробки родовища та видобутку піску ТзОВ «Будівельник», оскільки її результати мають суттєве значення для правильної кваліфікації діяння, встановлення наявності або відсутності ознак складу кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч.1 ст.240 КК України, з`ясування питання дотримання вимог чинного законодавства при погодженні документації та проведенні розробки Згоранського родовища піску, встановлення та визначення розміру шкоди для довкілля.

Під час розгляду клопотання встановлено наступне.

Кримінальне провадження по факту незаконного видобування упродовж 2008-2013 років на території Любомльського району посадовими особами ТзОВ «Будівельник» піску на земельній ділянці площею більшою, ніж була надана дозвільними документами під ґрунтовий резерв, а також проведення видобутку піску за межами гірничого відводу на орендованій земельній ділянці, наданій у 2015 році, за межами населених пунктів Згоранської сільської ради, що спричинило небезпеку для довкілля, зареєстровано у Єдиному реєстрі досудових розслідувань 25.05.2015 року за №42015030150000017 з попередньою правовою кваліфікацією за ч.1 ст.240 КК України, що підтверджується відповідним витягом.

Відповідно до спеціального дозволу на користування надрами, виданого Міністерством охорони навколишнього природного середовища України 16.12.2010 року, ТзОВ «Будівельник» надано дозвіл на видобування піску у Згоранському родовищі строком на 17 років з визначенням географічних координатів та прив`язки на місцевості: 3,0 км на південь від с.Згорани, площею 5,0 га. Також вказано загальну кількість запасів на час надання даного дозволу, а саме, В- 265 тис. м?.

З витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію прав та їх обтяжень від 13.05.2015 року №37431957 вбачається, що земельна ділянка з кадастровим номером 0723382200:05:004:0656, на території Згоранської сільської ради Любомльського району, загальною площею 4,3724 га, з цільовим призначенням «для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов`язані з користуванням надрами, для розробки Згоранського родовища піску», надана Згоранською сільською радою Любомльського району в оренду ТзОВ «Будівельник» згідно договору оренди від 22.04.2015 року.

З повідомлення Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства від 17.11.2015 року №1281/1 встановлено, що земельна ділянка, яка розташована за межами Згоранської сільської ради (Згоранське родовище піску з кадастровим номером 0723382200:05:004:0656) згідно картографічних матеріалів лісовпорядкування 2012 року, знаходиться у постійному користуванні ДП «Прибузьке лісове господарство», Крушинецьке лісництво (кв. 57 вид. 42 пл. 3,4 га Зруб 2011 року).

Допитаний в якості свідка 25.07.2017 року директор ДП «Прибузьке ЛГ» ОСОБА_6 показав, що територія розташування піщаного кар`єру ТзОВ «Будівельник», який розташований неподалік с.Згорани, згідно матеріалів лісовпорядкування, яке мало місце у 2012 році, відноситься до території, наданої в постійне користування ДП «Прибузьке ЛГ», яке дозволів на відчуження цієї території не надавало. У 2012 році ДП «Прибузьке ЛГ» проводилась розробка матеріалів лісовпорядкування та для цього були залучені працівники Львівської лісовпорядної експедиції ДП «Укрдержліспроект» м.Львів. При проведені робіт по розробці матеріалів лісовпорядкування, таксаторами проводились взаємозвірки з матеріалами земельної документації, в тому числі були надані матеріали щодо передачі земельної ділянки в постійне користування ТОВ «Будівельник», однак в той час проводилась розробка документації на кар`єр ТОВ «Будівельник» та її відповідне погодження, тому таксаторами було прийняте рішення не викидати з матеріалів лісовпорядкування ДП «Прибузьке ЛГ» території кв. 57 вид. 42 Прибузького лісництва, де фактично розташований піщаний кар`єр ТОВ «Будівельник».

З акту перевірки дотримання вимог земельного законодавства від 10.11.2015 року №000517-1, яка проводилась державними інспекторами Управління контролю за використанням і охороною земель Держсільгоспінспекції у Волинській області, слідує, що після отримання всіх відповідних висновків про погодження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 4,3724 га ТОВ «Будівельник», даний проект передано на державну експертизу землевпорядної документації, за результатами якої отримано висновок від 22.07.2014 року №970-14, згідно якого проект землеустрою повернувся на доопрацювання. Надалі зазначено, що після виправлення зауважень, висновок вважається позитивним, а об`єкт експертизи погоджений.

Однак, такий виклад висновку не свідчить про виправлення у проекті землеустрою висловлених державною експертизою зауважень та яких саме, а також надання останньою належного позитивного висновку з даного питання. Такі відомості в акті відсутні.

Окрім цього, 06.07.2017 року слідчим за участю спеціалістів: державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища Волинської області ОСОБА_7 , в.о. начальника відділу держгеокадастру в Любомльському районі ОСОБА_8 та інженера - геодезиста 1-ї категорії ОСОБА_5 , проведено огляд місця події території Згоранського родовища піску, в ході якого визначено площу використання зазначеного родовища ТОВ «Будівельник» шляхом проведення топографо-геодезичних робіт з відображенням відповідних даних на схемі, яка додана до протоколу.

Отже, наведені слідчим доводи знайшли своє належне підтвердження в ході розгляду клопотання, у зв`язку із чим вбачається достатньо підстав для проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства при проведенні розробки родовища та видобутку піску ТзОВ «Будівельник», про яку клопоче слідчий.

Відповідно до п.3, п.4 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 року № 15, основними завданнями Держгеокадастру, зокрема, є реалізація державної політики у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності, земельних відносин, землеустрою, у сфері Державного земельного кадастру, державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів. Держгеокадастр відповідно до покладених на нього завдань організовує та здійснює державний нагляд (контроль) за дотриманням земельного законодавства, використанням та охороною земель усіх категорій і форм власності, у тому числі за: веденням державного обліку і реєстрацією земель, достовірністю інформації про наявність та використання земель; дотриманням вимог земельного законодавства в процесі укладання цивільно-правових договорів, передачі у власність, надання у користування, в тому числі в оренду, вилучення (викупу) земельних ділянок; дотриманням органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами вимог земельного законодавства та встановленого порядку набуття і реалізації права на землю.

Пунктами 1, 2постанови Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 року №408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами»установлено, що надання дозволу Кабінету Міністрів України на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців державними інспекціями та іншими контролюючими органами за переліком згідно з додатком (за винятком перевірок стану підготовки до роботи енергетичних об`єктів суб`єктів електроенергетики та суб`єктів відносин у сфері теплопостачання) здійснюється шляхом прийняття відповідного розпорядження. Надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбаченихКримінальним процесуальним кодексом України.

Згідно ч.1 ст.92 КПК України,обов`язок доказування обставин, передбачених статтею 19 КПК України,покладається на слідчого та прокурора.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України,сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, встановлені обставини кримінального провадження в сукупності з вищенаведеними нормами чинного законодавства України дають підстави для висновку, що для досягнення мети кримінального провадження слідчому та прокурору в якості доказу спростування чи підтвердження наявних на даній стадії досудового розслідування фактів та обставин, необхідно отримати результати перевірки дотримання вимог земельного законодавства при проведенні розробки родовища та видобутку піску ТзОВ «Будівельник» на території земельної ділянки, що знаходиться поза межами населеного пункту с.Згорани Любомльського району Волинської області.

Без проведення такої перевірки, встановлення фактичних обставин кримінального провадження, зокрема дотримання вимог чинного законодавства при погодженні документації та проведенні розробки Згоранського родовища піску, встановлення та визначення розміру шкоди для довкілля, відповідно наявності ознак кримінального правопорушення за ч.2 ст.240 КК України, у інший спосіб не вбачається за можливе.

Зазначене свідчить про підставність клопотання слідчого, а відтак і необхідність його задоволення.

Керуючись ст.ст.92, 93 КПК України, постановою Кабінету Міністрів України від 13.08.2014 року №408 «Питання запровадження обмежень на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами», слідчий суддя, -

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення перевірки дотримання вимог земельного законодавства при проведенні розробки родовища та видобутку піску ТзОВ «Будівельник» на території земельної ділянки, що знаходиться поза межами населеного пункту с.Згорани Любомльського району Волинської області, як в межах наданого гірничого відводу, так і на територіях, що прилягають до нього.

Слідчому СВ Любомльського ВП ГУНП у Волинській області ОСОБА_4 надати дозвіл самостійно визначити перелік питань, які необхідно з`ясувати під час перевірки.

Проведення перевірки доручити спеціалістам Головного управління Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру у Волинській області(Луцьк, вул.Винниченка, 67).

Проведення перевірки не повинно порушувати нормального режиму роботи підконтрольних установ та інших суб`єктів господарської діяльності.

Тривалість перевірки встановити строком у 15 робочих днів з дня отримання копії даної ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення31.08.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу68584892
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —163/2192/17

Ухвала від 31.08.2017

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Гайдук А. Л.

Ухвала від 31.08.2017

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Гайдук А. Л.

Ухвала від 31.08.2017

Кримінальне

Любомльський районний суд Волинської області

Гайдук А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні