Ухвала
від 11.08.2017 по справі 757/46209/17-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/46209/17-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 серпня 2017 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання слідчого групи слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів,

В С Т А Н О В И В :

09.08.2017 р. до Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого групи слідчих Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містяться у реєстраційній справі юридичної особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у володінні відділу реєстрації ІНФОРМАЦІЯ_2 , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

У судовому засіданні слідчий просив клопотання задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України, клопотання слідчого розглядається без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, оскільки це є необхідним з метою забезпечення цілісності речей та документв.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

В обґрунтування вказаного клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні № 42017000000000596, внесеному до ЄРДР 03.03.2017 за фактом неправомірних дій службових осіб Комунальної корпорації « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та службових осіб переможців тендерних закупівель за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 209, ч. 3 ст.212 КК України.

Слідчий вказує у клопотанні, що службові особи КК « ІНФОРМАЦІЯ_3 », запровадили механізм розкрадання грошових коштів, які виділяються на будівництво, експлуатацію, утримання, капітальний і поточний ремонт автошляхів м. Києва та пов`язані з цим витратами, шляхом їх придбання за завищеними цінами та подальшого перерахування різниці на рахунки суб`єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності, з метою їх переведення у готівку та привласнення.

Так, вищевказаний протиправний механізм втілювався із залученням переможців тендерних закупівель, які проводились КК « ІНФОРМАЦІЯ_3 », а саме: ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ПП« ОСОБА_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ).

З метою реалізації злочинного задуму, вищевказані комерційні структури частину грошових коштів, отриманих від КК « ІНФОРМАЦІЯ_8 », спрямовували на рахунки компаній реального сектору економіки, решту на банківські рахунки комерційних структур, які мають окремі ознаки фіктивності та задіяні в протиправних схемних операціях з мінімізації податкового навантаження та обготівкування грошових коштів.

Після надходження на рахунки вказаних комерційних структур з ознаками фіктивності безготівкові грошових коштів незаконно конвертувалися у готівку та передавались учасникам даної протиправної фінансової схеми.

При цьому, як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_17 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_18 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_21 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_19 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_22 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_21 ), на рахунки яких спрямовувались кошти переможцями тендерних закупівель у КК « ІНФОРМАЦІЯ_3 », є складовими у протиправних фінансових механізмах, направлених на легалізацію доходів, одержаних злочинним шляхом. Зокрема, вказані підприємства зареєстровані на осіб, які не приймають участі в їх фінансово-господарській діяльності та не здійснюють управління їх рахунками. На підприємствах фактично працевлаштовано по 1 особі, вони не мають жодних виробничих потужностей, офісних приміщень, за місцями реєстрації не знаходяться.

Заслухавши доводи слідчого у судовому засіданні, дослідивши матеріали провадження за клопотанням, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Виходячи зі змісту вимог ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження, одним із яких є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності до положень ч. 1ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в якому мають обґрунтувати можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

У відповідності до положення ч. 5ст. 163 КПК Українислідчий суддя задовольняє клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення сторони кримінального провадження, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки вилучені документи можуть бути використані, як доказ у кримінальному провадженні та з метою проведення призначених експертиз.

На підставі викладеного і керуючись ст.ст. 131, 159, 162, 163 ч. 6, ст. 309, 372 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 або слідчому слідчої групи чи оперативному підрозділу за дорученням слідчого, дозвіл на тимчасовий доступ речей і документів, які містяться у реєстраційній справі юридичної особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), яка відповідно до даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань (офіційний сайт Міністерства юстиції України), перебувають у володінні відділу реєстрації ІНФОРМАЦІЯ_2 , який розташований за адресою: АДРЕСА_1 , з можливістю вилучення належним чином завірених копій.

Визначити строк дії ухвали протягом тридцяти днів з дня її винесення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник 1- знаходиться в матеріалах клопотання № 757/46209/17-к

Примірник 2 наданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.08.2017
Оприлюднено07.03.2023

Судовий реєстр по справі —757/46209/17-к

Ухвала від 11.08.2017

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні