Ухвала
від 31.08.2017 по справі 914/1757/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення заяви про порушення справи про банкрутство

          

31.08.2017 р.                                                             Справа№ 914/1757/17

Господарський суд Львівської області в складі судді Морозюка А.Я.

розглянувши матеріали:

За заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю «АУЛІКА», с. Бірки Яворівського району Львівської області

про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «АУЛІКА» (81092, Львівська область, Яворівський район, с. Бірки, вул. Польова, 35, ідентифікаційний код 39597583)

В С Т А Н О В И В:

28.08.2017 р. на розгляд господарського суду Львівської області надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю «АУЛІКА» про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «АУЛІКА» (81092, Львівська область, Яворівський район, с. Бірки, вул. Польова, 35, ідентифікаційний код 39597583) у порядку встановленому ст. 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Заява Товариства з обмеженою відповідальністю «АУЛІКА» підлягає поверненню без розгляду з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена ст. 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом” (банкрутство боржника, що ліквідується власником) випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

У зв'язку з цим необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення справи про банкрутство боржника в порядку ст.95 Закону є дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації (самоліквідації) юридичної особи.

Як зазначено в заяві про порушення справи про банкрутство ТзОВ «АУЛІКА», 06.03.2017 р. зборами учасників ТзОВ «АУЛІКА» прийнято рішення про його ліквідацію (протокол №2/17 загальних зборів учасників ТзОВ «АУЛІКА» від 06.03.2017 р., додається). Записи про прийняття учасниками рішення про припинення товариства внесено до ЄДР ЮО, ФОП та ГФ 15.03.2017 р., також до ЄДР внесено відомості про строк, визначений замовниками (учасниками) для заявлення кредиторами своїх вимог – 16.05.2017 р. Повідомлення про прийняття засновниками рішення про припинення юридичної особи оприлюднене на сайті Міністерства юстиції України. До заяви додано копію витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 17.08.2017 р. по ТзОВ «АУЛІКА», із записом, що з 15.03.2017 р. юридична особа перебуває в стані припинення за рішенням засновників, та записом що строк для заявлення кредиторами своїх вимог є 16.05.2017 р. Проте в матеріалах заяви відсутні докази, які б підтверджували оприлюднення повідомлення про внесення відповідного запису щодо прийняття рішення про припинення юридичної особи, на сайті Міністерства юстиції України(ч.2 ст.105 ЦК України).

Також у заяві зазначено, що після оприлюднення повідомлення про прийняття рішення щодо припинення товариства, заяви кредиторів не поступали. На підтвердження наявності кредиторської заборгованості до заяви долучено Дані про кредиторську заборгованість, згідно яких у ТзОВ «АУЛІКА» існує заборгованість перед 6-ма кредиторами на загальну суму 1 062 063,00 грн., в тому числі по єдиному податку за 4 квартал 2016 р. в розмірі 193203,00 грн., проте в матеріалах справи відсутні будь-які докази які б підтверджували виникнення вказаної заборгованості.

Також до заяви про порушення справи про банкрутство додано Дані про дебіторську заборгованість на загальну суму 147 696,00 грн., проте доказів вжиття ліквідаційною комісією (ліквідатором) заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості та доказів письмового повідомлення кожного з боржників про припинення юридичної особи, до заяви не додано, тобто не додано доказів дотримання вимог ч. 1 ст. 111 ЦК України.

Окрім цього до заяви про порушення справи про банкрутство долучено довідку боржника про рахунки ТзОВ «АУЛІКА» станом на 01.07.2017 р., в якій відображено, що всі рахунки окрім поточного в Житомирському РУ ПАТ КБ «Приватбанк», закриті, проте допустимим доказом про наявність банківських рахунків та їх стан є довідка органів державної податкової служби за місцем реєстрації юридичної особи-боржника. Наведене не вказує на дотримання заявником вимог ч.3 ст.111 ЦК України.

Також в порушення вимог ч. 7 ст. 111 ЦК України, до заяви не додано доказів своєчасного надання ліквідатором органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку, для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, а також доказів складання та подання органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітності за останній звітний період.

Також при здійсненні заходів ліквідації підприємства ліквідатором не вжито усіх заходів щодо виявлення майна належного боржнику(чи підтвердження факту відсутності такого майна), зокрема, не здійснено запитів до органів, які контролюють сплату загальнообов'язкових податків та зборів, не здійснено запитів щодо виявлення транспортних засобів, сільськогосподарської техніки, великотоннажних транспортних засобів що не підлягають використанню на вуличній мережі, корпоративних прав, акцій, земельних ділянок, нерухомого та рухомого майна тощо, зареєстрованих за боржником, що б свідчило про повноту дій щодо виявлення активів боржника та можливість встановити факт достатності чи недостатності активів для задоволення вимог кредиторів.

Все вищенаведене не вказує на дотримання вимог цивільного та господарського законодавства щодо добровільної ліквідації (самоліквідації) юридичної особи, що є необхідним для звернення до суду із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Також до заяви про порушення справи про банкрутство додано не всі документи, що передбачені частиною 3 ст.11 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі.

Враховуючи наведене, заява Товариства з обмеженою відповідальністю «АУЛІКА» про порушення справи про його банкрутство підлягає поверненню без розгляду.

Виходячи із вищенаведеного, та керуючись ст.ст. 1, 2, 11, 15, 95 Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”, ст. 86 ГПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «АУЛІКА» про порушення справи про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «АУЛІКА» (81092, Львівська область, Яворівський район, с. Бірки, вул. Польова, 35, ідентифікаційний код 39597583) та додані до неї документи повернути без розгляду.

Додаток (для заявника): заява про порушення справи про банкрутство і додані до неї документи з конвертом, на 30 аркушах.

Суддя                                                                                 Морозюк А.Я.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення31.08.2017
Оприлюднено06.09.2017
Номер документу68589288
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1757/17

Ухвала від 31.08.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Морозюк А.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні