Ухвала
від 01.09.2017 по справі 922/2890/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про повернення заяви

про порушення справи про банкрутство

"01" вересня 2017 р.Справа № 922/2890/17

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Швидкіна А.О.

розглянувши заяву комунального підприємства "Проектне бюро міста Ізюма", м.Ізюм про визнання банкрутом комунального підприємства "Проектне бюро міста Ізюма", м.Ізюм , код ЄДРПОУ 02081327

ВСТАНОВИВ:

Ліквідатор комунального підприємства "Проектне бюро міста Ізюма" звернувся до господарського суду Харківської області із заявою про порушення справи про банкрутство в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Розглянувши надану суду заяву боржника про порушення справи про банкрутство та додані до неї документи, судом встановлено, що зазначена заява не відповідає вимогам Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа (ліквідаційна комісія, ліквідатор) зобов'язана звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Таке звернення ліквідатора (голови ліквідаційної комісії) до суду в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" із заявою про порушення справи про банкрутство боржника передбачає попереднє проведення ліквідатором (головою ліквідаційної комісії) всіх необхідних ліквідаційних дій, передбачених ЦК України та ГК України.

Згідно з ч. ч. 5, 6 ст. 105 ЦК України, строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох і більше шести місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Відповідно до ч. 6 ст. 105 ЦК України, кожна окрема вимога кредитора, зокрема щодо сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування, розглядається, після чого приймається відповідне рішення, яке надсилається кредитору не пізніше тридцяти днів з дня отримання юридичною особою, що припиняється, відповідної вимоги кредитора.

Детально дослідивши надані заявником документи, суд встановив, що ліквідатором КП "Проектне бюро міста Ізюма" не надано доказів оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи, а також доказів звернення кредиторів з грошовими вимогами до боржника, рішень, прийнятих за результатами їх розгляду з доказами надсилання таких рішень кредиторам.

Також, суд звертає увагу на те, що у заяві про порушення справи про банкрутство КП "Проектне бюро міста Ізюма" ліквідатор повідомляє про наявність у підприємства заборгованості по заробітній платі перед його колишніми працівниками в розмірі 81094,27 грн. (про що окремо зазначає в довідці про розмір заборгованості КП "Проектне бюро міста Ізюма" по відшкодуванню шкоди, заподіяної життю та здоров'ю, виплаті заробітної плати та вихідної допомоги працівникам боржника, виплаті авторської винагороди станом на 01.05.2017 р.), зазначає про надходження на адресу ліквідатора заяви Ізюмської ОДПІ Головного управління ДФС у Харківській області з грошовими вимогами до боржника в розмірі 32596,65 грн. (про що також окремо зазначає в довідці про перелік кредиторів боржника, вимоги яких визнаються станом на 01.05.2017 р.) та про наявність виконавчого провадження про стягнення з КП "Проектне бюро міста Ізюма" на користь Ізюмської ОДПІ Головного управління ДФС у Харківській області боргу в розмірі 38126,03 грн., однак, підсумовуючи викладене, повідомляє, що загальна сума кредиторської заборгованості, що не оспорюється боржником, складає 32596,65 грн., при цьому, у фінансовому звіті суб'єкта малого підприємництва станом на 01.05.2017 р. поточні зобов'язання становлять 113,7 тис. грн. Враховуючи зазначене у сукупності, у суду не вбачається можливості встановити наявність та дійсний розмір кредиторської заборгованості комунального підприємства "Проектне бюро міста Ізюма".

Таким чином, подані до заяви докази свідчать про недотримання боржником порядку ліквідації відповідно до законодавства України станом на дату звернення до суду з відповідною заявою.

Відповідно до абз. 3 ч. 1 ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі.

Згідно з п. 3 ч. 1 ст. 63 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо у позовній заяві не вказано обставин, на яких ґрунтується позовна вимога, доказів, що підтверджують викладені в заяві обставини.

Враховуючи, що заявником, КП "Проектне бюро міста Ізюма", до заяви про порушення справи про банкрутство не надано доказів дотримання порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України, суд повертає КП "Проектне бюро міста Ізюма" заяву про порушення справи про банкрутство та додані до неї документи без розгляду на підставі ч. 1 ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" та п. 3 ч. 1 ст. 63 ГПК України.

Керуючись ст. ст. 15, 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п. 3 ч. 1 ст. 63, ст. 86 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Повернути КП "Проектне бюро міста Ізюма" заяву про порушення справи про банкрутство та додані до неї документи без розгляду на 51 аркуші, у тому числі оригінал квитанції № 64 від 19.07.2017 р. про сплату судового збору на суму 16000,00 грн.

2. Роз'яснити, що повернення заяви про порушення справи про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення допущеного порушення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення01.09.2017
Оприлюднено04.09.2017
Номер документу68589594
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом комунального підприємства "Проектне бюро міста Ізюма", м.Ізюм , код ЄДРПОУ 02081327

Судовий реєстр по справі —922/2890/17

Ухвала від 01.09.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Швидкін А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні