Ухвала
від 31.08.2017 по справі 910/13882/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

31.08.2017Справа № 910/13882/17

За позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ЧАС МРІЙ"

до 1) Антимонопольного комітету України;

2) товариства з обмеженою відповідальністю Транс Логістик Центр ;

3) Управління соціального захисту населення Маневицької

райдержадміністрації Волинської області;

про скасування рішення тендерного комітету та визнання торгів такими, що не

відбулися.

Суддя Привалов А.І.

Без виклику представників сторін.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Господарського суду міста Києва звернулось товариство з обмеженою відповідальністю "ЧАС МРІЙ" (надалі - позивач) з позовом до Антимонопольного комітету України (надалі - відповідач-1); товариства з обмеженою відповідальністю Транс Логістик Центр (надалі - відповідач 2); Управління соціального захисту населення Маневицької райдержадміністрації Волинської області (надалі - відповідач 3) про скасування рішення тендерного комітету та визнання торгів такими, що не відбулися.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивач вказує на те, що умови конкурсної документації та електронні торги за процедурою ДК 021:2015 55520000-1, проведення яких оголошувалось відповідачем-3, порушують принцип добросовісної конкуренції, принцип відкритості та прозорості на всіх стадіях закупівлі, що є порушенням ст.ст. 3, 27 Закону України Про публічні закупівлі .

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.08.2017р. порушено провадження у справі № 910/13882/17 та розгляд справи призначений на 21.09.2017р.

Одночасно з позовною заявою позивачем подано заяву про забезпечення позову, в якій заявник просить вжити заходів до забезпечення позову шляхом заборони відповідачу-2, товариству з обмеженою відповідальністю Транс Логістик Центр , здійснювати виконання договору, підписаного 07.08.2017р. та укладеного за процедурою закупівлі ДК 021:2015 55520000-1 Кейтерингові послуги (послуги з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Маневицького району Волинської області), ідентифікатор закупівлі UA-2017-05-05-000900-b, ID f40a7805555ea4401b846dc643d08e166.

29.08.2017р. через загальний відділ господарського суду від представника позивача надійшло уточнення до позовної заяви, в якому позивач просить визнати Договір, укладений між товариством з обмеженою відповідальністю Транс Логістик Центр та Управлінням соціального захисту населення Маневицької райдержадміністрації Волинської області за процедурою закупівлі ДК 021:2015 55520000-1 Кейтерингові послуги (послуги з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Маневицького району Волинської області), ідентифікатор закупівлі UA-2017-05-05-000900-b, ID f40a7805555ea4401b846dc643d08e166, таким, що є недійсним.

Крім того, 29.08.2017р. через загальний відділ господарського суду від представника позивача надійшло уточнення до заяви про забезпечення позову.

Заява про забезпечення позову та уточнення до заяви про забезпечення позову мотивовані тим, що відповідач-2 та відповідач-3 07.08.2017р. підписали договір, укладений за результатами проведеної закупівлі, яку позивач просить скасувати, оскільки вона проведена з порушенням вимог ст.ст. 3, 27 Закону України Про публічні закупівлі , відтак, у разі задоволення позовних вимог, буде неможливо відновити порушені права ТОВ ЧАС МРІЙ , якщо буде розпочато фактичне виконання оспорюваного договору, виходячи з його предмету, що також може призвести до безпідставного використання бюджетних коштів.

Розглянувши заяву позивача про забезпечення позову з уточненням та матеріали справи, суд дійшов висновку про задоволення заяви про забезпечення позову, з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 66 Господарського процесуального кодексу України, господарський за заявою сторони, прокурора чи його заступника, який подав позов, або з своєї ініціативи має право вжити передбачених статтею 67 цього Кодексу заходів до забезпечення позову. Забезпечення позову допускається в будь-якій стадії провадження у справі, якщо невжиття таких заходів може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення господарського суду.

Забезпечення позову - це сукупність процесуальних дій, які гарантують виконання рішення суду в разі задоволення позовних вимог.

При цьому, судом не розглядається питання правомірності заявлених позовних вимог і наявності обставин як підстав для його задоволення. В даному випадку, судом встановлюється саме існування спору і обираються адекватні заходи для забезпечення позову, які будуть діяти до моменту вступу у законну силу судового рішення.

Отже, у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення господарського суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється господарським судом, зокрема, з урахуванням співвідношення права (інтересу), про захист яких просить заявник, з вартістю майна, на яке вимагається накладення арешту, або майнових наслідків заборони відповідачеві вчиняти певні дії.

Заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом як гарантія реального виконання рішення суду. Інших підстав для застосування названих заходів закон не передбачає.

Частиною першою ст. 67 ГПК України визначено, що позов забезпечується, зокрема, забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом позову у даній справі є:

- скасування рішення тендерного комітету про визнання переможця аукціону та укладання договору (протокол № 17 від 18.07.2017р.) замовника торгів - Управління соціального захисту населення Маневицької райдержадміністрації Волинської області за процедурою закупівлі ДК 021:2015 55520000-1 Кейтерингові послуги (послуги з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Маневицького району Волинської області);

- визнання торгів за процедурою закупівлі ДК 021:2015 55520000-1 Кейтерингові послуги (послуги з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Маневицького району Волинської області) такими, що не відбулися;

- визнання Договору, укладеного між товариством з обмеженою відповідальністю Транс Логістик Центр та Управлінням соціального захисту населення Маневицької райдержадміністрації Волинської області за процедурою закупівлі ДК 021:2015 55520000-1 Кейтерингові послуги (послуги з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Маневицького району Волинської області), ідентифікатор закупівлі UA-2017-05-05-000900-b, ID f40a7805555ea4401b846dc643d08e166, недійсним;

- зобов'язання Антимонопольний комітет України надати Управлінню соціального захисту населення Маневицької райдержадміністрації Волинської області обов'язкові для розгляду рекомендації щодо запобігання порушення законодавства про захист економічної конкуренції, а також щодо припинення дій або бездіяльності, які можуть мати негативний вплив на конкуренцію.

Позивач вказує, що відповідачем-2 неправомірно без належних для цього правових підстав, всупереч вимогам, встановленим Законом України Про публічні закупівлі , відхилено пропозицію позивача та неправомірно акцептовано пропозицію ТОВ Транс Логістик Центр .

В той же час, за доводами заявника, виконання укладеного між відповідачем-2 та відповідачем-3 договору про закупівлю кейтерингових послуг та вчинення відповідачами дій на його виконання, у випадку задоволення позовних вимог ТОВ ЧАС МРІЙ , призведе до неможливості застосування наслідків реституції з огляду на предмет закупівлі та як наслідок призведе до нераціонального витрачання бюджетних.

Отже, вжиття наведених заходів до забезпечення позову сприятиме запобіганню порушення прав позивача на час вирішення спору в суді, в разі задоволення позову - забезпечить можливість виконання рішення суду. Невжиття зазначених заходів до забезпечення позову утруднить виконання рішення господарського суду з викладених підстав. Крім того, у випадку задоволення позову, виконання такого договору призведе до безпідставного використання державних коштів.

Суд враховує, що існує зв'язок між визначеним предметом спору й заходами до забезпечення позову, і заходи забезпечення позову є адекватними позовним вимогам та спрямовані на попередження порушень прав і охоронюваних законом інтересів позивача й забезпечення виконання рішення суду у разі задоволення позову.

За змістом п. 9 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 №16 Про деякі питання практики застосування заходів до забезпечення позову , виносячи ухвалу про заборону відповідачеві вчиняти певні дії, господарський суд повинен точно визначити, які саме дії забороняється вчиняти.

Отже, враховуючи предмет позову та процедуру проведення оскаржуваних торгів, господарський суд дійшов висновку що заходи до забезпечення позову шляхом заборони відповідачу-2, товариству з обмеженою відповідальністю Транс Логістик Центр , здійснювати виконання договору, підписаного 07.08.2017р. та укладеного за процедурою закупівлі ДК 021:2015 55520000-1 Кейтерингові послуги (послуги з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Маневицького району Волинської області), ідентифікатор закупівлі UA-2017-05-05-000900-b, ID f40a7805555ea4401b846dc643d08e166, є співвідносними із заявленими позивачем вимогами, а спосіб забезпечення не суперечить приписам ст. 67 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст. ст. 66, 67, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва, -

УХВАЛИВ:

1. Заяву товариство з обмеженою відповідальністю "ЧАС МРІЙ" про вжиття заходів до забезпечення позову задовольнити.

2. Вжити заходи до забезпечення позову шляхом заборони товариству з обмеженою відповідальністю Транс Логістик Центр , здійснювати виконання договору, укладеного 07.08.2017р. з Управлінням соціального захисту населення Маневицької райдержадміністрації Волинської області за процедурою закупівлі ДК 021:2015 55520000-1 Кейтерингові послуги (послуги з харчування дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення Маневицького району Волинської області), ідентифікатор закупівлі UA-2017-05-05-000900-b, ID f40a7805555ea4401b846dc643d08e166.

3. Дана ухвала набирає чинності з дати прийняття - 31.08.2017р.

4. Строк пред'явлення ухвали Господарського суду міста Києва № 910/13882/17 від 31.08.2017р. до виконання до 31.08.2020р.

5. Дана ухвала виконується в порядку, встановленому для виконання судових рішень, та відповідно до ст. 3 Закону України Про виконавче провадження є виконавчим документом. Оскарження даної ухвали не зупиняє її виконання

6. Сторонами у виконавчому провадженні за ухвалою Господарського суду міста Києва від 31.08.2017р. у справі № 910/13882/17 є:

- стягувачем - товариство з обмеженою відповідальністю "ЧАС МРІЙ" (код ЄДРПОУ 39536248; 01133, м. Київ, бул. Л.Українки, 34, офіс 1-А).

- боржником - товариство з обмеженою відповідальністю Транс Логістик Центр (код ЄДРПОУ 38737726; 08132, Київська область, Києво-Святошинський район, м. Вишневе, вул. Чорновола, 51-А).

Суддя А.І. Привалов

Дата ухвалення рішення31.08.2017
Оприлюднено05.09.2017
Номер документу68607614
СудочинствоГосподарське
Сутьскасування рішення тендерного комітету та визнання торгів такими, що не відбулися.

Судовий реєстр по справі —910/13882/17

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 19.10.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 06.10.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 21.09.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 19.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

Ухвала від 31.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Привалов А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні