Ухвала
від 01.09.2017 по справі 15/243-б
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

УХВАЛА

"01" вересня 2017 р. Справа №15/243-б

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Пантелієнка В.О.

суддів: Гончарова С.А.

Остапенка О.М.

розглянувши апеляційну скаргу Державної акціонерної холдингової компанії (далі - ДАХК) Енергобуд в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Агафонова Олега Юрійовича

на ухвалу господарського суду м.Києва від 10.08.2017р.

у справі №15/243-б (суддя Пасько М.В.)

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Вінницький обласний

автоучбовий комбінат

до ДАХК Енергобуд

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду м.Києва від 10.08.2017р. по справі №15/243-б задоволено клопотання ліквідатора боржника, продовжено ліквідатору боржника арбітражному керуючому Агафонову О.Ю. строк для подання суду на затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу банкрута на шість місяців; відмовлено ліквідатору боржника в задоволені скарги на незаконні дії Фонду державного майна України.

Не погоджуючись із зазначеною ухвалою суду, 15.08.2017р. ДАХК Енергобуд в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Агафонова Олега Юрійовича звернулась до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду м.Києва від 10.08.20167р. по справі №15/243-б та прийняти нове рішення. Також апелянт в апеляційній скарзі клопоче про звільнення від сплати судового збору.

Дослідивши подану апеляційної скаргу та клопотання ДАХК Енергобуд в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Агафонова Олега Юрійовича про звільнення від сплати судового збору, колегія суддів дійшла висновку про її повернення з наступних підстав.

Частиною 3 статті 94 ГПК України, передбачено, що до апеляційної скарги додаються докази сплати судового збору. Недотримання зазначеної вимоги є підставою для повернення поданої апеляційної скарги у відповідності з п. 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України.

Правові засади справляння судового збору, платники, об'єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

За визначенням ст. 1 Закону України "Про судовий збір", судовий збір - збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом. Судовий збір включається до складу судових витрат.

Платники судового збору - громадяни України, іноземці, особи без громадянства, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні) та фізичні особи - підприємці, які звертаються до суду чи стосовно яких ухвалене судове рішення, передбачене цим Законом (ст. 2 Закону України "Про судовий збір").

Згідно Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору набули чинності з 01.09.2015р. зміни щодо судового збору. Зазначеним Законом були підвищені ставки судового збору, а також зобов'язано суб'єктів владних повноважень сплачувати судовий збір.

Розміри ставок судового збору встановлено ст. 4 Закону України "Про судовий збір".

Відповідно до Інформаційного листа Вищого господарського суду України від 12.11.2015р. № 01-06/2093/15 з апеляційних скарг на ухвали у справі про банкрутство, крім тих, що передбачені Законом України "Про судовий збір", судовий збір справляється за ставкою, визначеною пп. 7 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону (в редакції, чинній з 01.01.2017р.), а саме 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Тобто апелянтом мало бути сплачено 1 розмір прожиткового мінімуму судового збору за подання апеляційної скарги, а саме 1600 грн.

Разом з тим, апелянт в апеляційній скарзі клопоче про звільнення від сплати судового збору, обгрунтовуючи відсутністю готівкових коштів та закриттям банківських рахунків.

Відповідно до ст. 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону України "Про судовий збір", є врахування ним майнового стану сторін. Отже, за приписами зазначеної норми, відстрочення від сплати судового збору може мати місце за наявності виключних обставин.

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Відповідно до ч. 1 ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Отже, відстрочення або розстрочення сплати судового збору, звільнення від його сплати є правом, а не обов'язком суду. Такий висновок випливає безпосередньо із змісту наведеної норми, яка, крім того, не містить чіткого переліку обставин майнового стану, який тягне за собою в якості наслідків відстрочення або розстрочення сплати судового збору або звільнення від сплати судового збору. Тому, оцінка майнового стану сторони здійснюється судом на підставі оцінки доказів. Обґрунтування обставин майнового стану сторони, які свідчать про неможливість або утруднення в здійсненні оплати судового збору у встановлених законом розмірах і в строки, покладається на заінтересовану сторону. А відтак, сторона повинна навести доводи і надати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджає сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

З огляду на викладене, колегія суддів не вбачає правових підстав для задоволення клопотання заявника апеляційної скарги про звільнення від сплати судового збору за подання апеляційної скарги.

Відповідно до п. 3, ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

З урахуванням викладеного, апеляційна скарга ДАХК Енергобуд в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Агафонова Олега Юрійовича не може бути прийнята до розгляду і підлягає поверненню, а клопотання про звільнення від сплати судового збору - відхиленню.

Керуючись ст.ст. 86, п. 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України, Київський апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ДАХК Енергобуд в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Агафонова Олега Юрійовича про звільнення від сплати судового збору відхилити.

2. Апеляційну скаргу на ухвалу господарського суду м.Києва від 10.08.20167р. по справі №15/243-б (з доданими до неї матеріалами) повернути ДАХК Енергобуд в особі ліквідатора - арбітражного керуючого Агафонова Олега Юрійовича.

3. Матеріали оскарження ухвали від 10.08.2017р. по справі №15/243-б повернути до господарського суду м.Києва.

4. Ухвала може бути оскаржена до касаційного суду протягом двадцяти днів з дня її прийняття.

Головуючий суддя В.О. Пантелієнко

Судді С.А. Гончаров

О.М. Остапенко

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення01.09.2017
Оприлюднено05.09.2017
Номер документу68608309
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15/243-б

Ухвала від 19.08.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 10.06.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 27.05.2021

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 19.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 19.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 21.05.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 30.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 01.09.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 10.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

Ухвала від 11.07.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пасько М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні