Постанова
від 04.09.2017 по справі 805/2753/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 вересня 2017 р. Справа № 805/2753/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Олішевська В.В., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Альфаспецстрой м. Маріуполь

про: стягнення коштів з рахунків у банківських установах, які обслуговують Товариство з обмеженою відповідальністю Альфаспецстрой в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму 77548,75 грн.

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Головне управління Державної фіскальної служби у Донецькій області, звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю Альфаспецстрой м. Маріуполь про стягнення коштів з рахунків у банківських установах, які обслуговують Товариство з обмеженою відповідальністю Альфаспецстрой в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму 77548,75 грн.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що за відповідачем обліковується податковий борг з податку на прибуток у розмірі 7771 грн., який виник у зв'язку з несплатою самостійно визначених грошових зобов'язань відповідно до податкової декларації з податку на прибуток за 2016 рік, та з податку на додану вартість в розмірі 69777,75 грн., який виник у зв'язку з несплатою самостійно визначених грошових зобов'язань відповідно до податкової декларації з податку на додану вартість: за жовтень 2016 року у сумі 40630,75 грн. (з урахуванням наявної переплати у сумі 1276,25 грн., та часткової сплати боргу на суму 6700 грн.), за грудень 2016 року у сумі 27510 грн., за березень 2017 року у сумі 1637 грн. В зв'язку з чим, позивач просив стягнути з розрахункових рахунків відповідача податковий борг з податку на прибуток у сумі 7771 грн., з податку на додану вартість у сумі 69777,75 грн., на загальну суму 77548,75 грн.

Представник позивача, ОСОБА_1, у судове засідання з'явилась, через канцелярію суду надала клопотання про розгляд справи у порядку письмового провадження.

Відповідач у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується матеріалами справи.

Судом направлено на адресу відповідача ухвала про відкриття провадження у справі з судовою повісткою, ухвала про зупинення провадження по справі. Зазначене поштове відправлення повернено на адресу суду, в зв'язку з закінченням терміну зберігання .

Згідно приписів Кодексу адміністративного судочинства України особа вважається належним чином повідомленою про час і місце судового засідання на підставі направлення за адресою її місцезнаходження (місця проживання) судової повістки. Якщо повістка, повернена до суду із зазначенням, що вона не вручена адресату, вважається такою, що вручена адресату належним чином .

Відповідно до п. 4, 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що у разі не прибуття відповідача належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів. Якщо не має перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, з огляду на наступне.

Товариство з обмеженою відповідальністю Альфаспецтрой зареєстровано в якості юридичної особи 04 грудня 2015 року за № 12741020000012059, включено до ЄДРПОУ за № 40159381 та перебуває на обліку в Маріупольській ОДПІ Головного управління ДФС у Донецькій області.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме з облікової картки платника податків за відповідачем обліковується податковий борг у сумі 77548,75 грн., в тому числі:

- податковий борг з податку на додану вартість у сумі 69777,75 грн., а саме: 48607 грн. - згідно податкової декларації з податку на додану вартість за жовтень 2016 року № НОМЕР_1 від 21 листопада 2016 року, термін сплати 30 листопада 2016 року. В зв'язку з наявною переплатою на рахуноку боржника у розмірі 1276,25 грн. та частковою сплатою боргу на суму 6700 грн. залишок боргу становить 40630,75 грн.; 27510 грн. - згідно податкової декларації з податку на додану вартість за грудень 2016 року № НОМЕР_2 від 20 січня 2017 року, термін сплати 30 січня 2017 року; 1637 грн. - податкова декларація з податку на додану вартість за березень 2017 року № НОМЕР_3 від 20 квітня 2017 року, термін сплати 30 квітня 2017 року;

- податковий борг з податку на прибуток у сумі 7771 грн., нарахована згідно податкової декларації з податку на додану вартість за 2016 рік № НОМЕР_4 від 09 лютого 2017 року, термін сплати 11 березня 2017 року.

Відповідно до п.п. 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України, платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно п.п. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Приписами пункту 46.1. статті 46 Податкового кодексу України податкова декларація, розрахунок, звіт (далі - податкова декларація) - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання або відображаються обсяги операції (операцій), доходів (прибутків), щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника податку від обов'язку нарахування і сплати податку і збору, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Відповідно до п. 49.1 ст. 49 Податкового кодексу України податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків.

Пунктом 54.1 стаття 54 Податкового кодексу України передбачено, що крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Згідно п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

В зв'язку з наявною заборгованістю та на підставі картки особового рахунку платника податків, податковим органом прийнято податкову вимогу № 8903-17 від 03 листопада 2016 року на суму 17095,57 грн. Зазначена податкова вимога отримана представником підприємства 03 березня 2017 року, що підтверджується матеріалами справи (а.с. 8).

Доказів оскарження в судовому або адміністративному порядку вищевказаних вимог суду не надано.

Таким чином, у результаті несплати самостійно визначених сум грошових зобов'язань відповідач не виконує свої зобов'язання перед бюджетом, порушує терміни сплати обов'язкових платежів, у наслідок чого з'явилася заборгованість перед бюджетом, що заподіює шкоду інтересам держави.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Як зазначено у п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно абз. 1 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України, стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

З огляду на вищевикладене, суд приходить висновку про задоволення позовних вимог Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю Альфаспецстрой м. Маріуполь про стягнення коштів з рахунків у банківських установах, які обслуговують Товариство з обмеженою відповідальністю Альфаспецстрой в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму 77548,75 грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись Конституцією України та Кодексом адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позовні вимоги Головного управління Державної фіскальної служби у Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю Альфаспецстрой м. Маріуполь про стягнення коштів з рахунків у банківських установах, які обслуговують Товариство з обмеженою відповідальністю Альфаспецстрой в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму 77548,75 грн. - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з рахунків у банківських установах, які обслуговують Товариство з обмеженою відповідальністю Альфаспецстрой (код ЄДРПОУ 40159381, місце реєстрації: 87515, АДРЕСА_1) кошти в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму 77548 (сімдесят сім тисяч п'ятсот сорок вісім) гривень 75 копійок, з яких 69777 (шістдесят дев'ять тисяч сімсот сімдесят сім) гривень 75 копійок - заборгованість з податку на додану вартість, 7771 (сім тисяч сімсот сімдесят одна) гривня - заборгованість з податку на прибуток.

Постанова може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Олішевська B.В.

Дата ухвалення рішення04.09.2017
Оприлюднено05.09.2017
Номер документу68619943
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/2753/17-а

Постанова від 04.09.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська B.В.

Ухвала від 02.08.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська B.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні