Постанова
від 04.09.2017 по справі 815/3444/17
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 вересня 2017 року м. Одеса Справа № 815/3444/17

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Іванова Е.А.

розглянувши у скороченому провадженні в приміщенні суду в м. Одесі адміністративну справу за позовом Головного управління Держпраці в Одеській області до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Мирний - 30 про застосування заходів реагування, -

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Держпраці в Одеській області (далі - ГУ Держпраці в Одеській області, позивач) звернулось до суду з позовом до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Мирний - 30 (далі - ОСББ Мирний - 30 , відповідач) в якому просить застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до ОСББ Мирний - 30 шляхом зобов'язання ОСББ Мирний - 30 повністю зупинити виконання робіт по експлуатації ліфта пасажирського реєстр.№2478 за адресою: проспект Миру, 30, м. Чорноморськ, Одеська область, 68001, у зв'язку із загрозою життю та здоров'ю людей.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідно до наказу Головного управління Держпраці в Одеській області від 18.05.2017 № 687 у період з 08.06.2017 року по 14.06.2017 року головним державним інспектором відділу нагляду в будівництві та котлонагляді Управління нагляду в промисловості і на об'єктах підвищеної небезпеки Баєвою Юлією Олегівною було проведено планову перевірку Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку МИРНИЙ-30 (далі -ОСББ МИРНИЙ-30 ) (код за ЄДРПОУ: 40560813, адреса: проспект Миру, 30, м. Чорноморськ, Одеська область, 68001), на предмет дотримання вимог законодавчих та нормативно - правових актів з охорони праці та промислової безпеки. Під час проведення планової перевірки ОСББ МИРНИЙ-30 було виявлено всього 15 порушень нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, з яких 1 створює загрозу життю та здоров'ю людей, у зв'язку з чим, позивач звернувся до суду із зазначеним позовом з метою недопущення спричинення шкоди чи здоров'ю людей шляхом застосування до відповідача заходів реагування у порядку ч. 5 ст. 4 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності".

Ухвалою суду від 10.07.2017 року відкрито провадження по даній справі та надано відповідачу строк для надання заперечень.

Відповідач повідомлений про відкриття скороченого провадження по даній справі належним чином, про що свідчить поштове повідомлення про вручення.

Згідно вимог п. 5 ч. 1 ст. 183-2 КАС України, скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо застосування у випадках, передбачених законом, заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю), якщо вони можуть бути застосовані виключно за судовим рішенням.

Положеннями ч. 4 ст. 183-2 КАС України передбачено, що суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне судове рішення.

Відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 183-2 КАС України справа повинна бути розглянута в порядку скороченого провадження не пізніше п'яти днів з дня подання відповідачем заперечення на позов.

Розглянувши матеріали справи, оцінивши наведенні позивачем обставини по справі та враховуючи відсутність заперечень з боку відповідача, суддя прийшов до висновку щодо достатності підстав для прийняття законного судового рішення в порядку скороченого провадження без проведення судового засідання та виклику осіб які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступних висновків.

Судом встановлено, що відповідно до наказу Головного управління Держпраці в Одеській області від 18.05.2017 № 687 у період з 08.06.2017 року по 14.06.2017 року головним державним інспектором відділу нагляду в будівництві та котлонагляді Управління нагляду в промисловості і на об'єктах підвищеної небезпеки Баєвою Юлією Олегівною було проведено планову перевірку Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку МИРНИЙ-30 , на предмет дотримання вимог законодавчих та нормативно - правових актів з охорони праці та промислової безпеки.

За результатами перевірки був складений акт від 14.06.2017 року №15/14.1/08-616 яким встановлено 15 порушень нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки, з яких 1 створює загрозу життю та здоров'ю людей, а саме:

- закінчився термін служби ліфта реєстр№2478. Позачерговий технічний огляд (після експертного дослідження), силами уповноваженої організації, відповідно до НПАОП 0.00-6.18-2004 не проведено.

На підставі акту перевірки винесений припис від 14.06.2017 року.

Вказаний припис оскаржений не був, зокрема доказів зворотного суду не надано.

Спірні правовідносини регулюються Законом України Про охорону праці від 14.10.1994р. №2694, Законом України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності), Правилами будови і безпечної експлуатації ліфтів затверджених Наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорон праці та гірничого нагляду від 01.09.2008 року №190, зареєстрованих Міністерством юстиції України 07.10.2008 року №937/15628.

Відповідно до ст.. 4 Закону України Про охорону праці від 14.10.1994р. №2694 визначено, що державна політика в галузі охорони праці базується, у тому числі на принципах пріоритету життя і здоров'я працівників, повної відповідальності роботодавця за створення належних, безпечних умов праці.

Стаття 27 Закону України Про охорону праці від 14.10.1994р. №2694 визначає, що нормативно-правові акти з охорони праці - це правила, норми, регламенти, положення, стандарти, інструкції та інші документи, обов'язкові для виконання.

Відповідно до п. 9.7.15 Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів затверджених Наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорон праці та гірничого нагляду від 01.09.2008 року №190, зареєстрованих Міністерством юстиції України 07.10.2008 року №937/15628 робота ліфта не дозволяється, якщо: відсутній паспорт чи відомості про реєстрацію; не проведено технічний огляд або експертне обстеження ліфта; закінчився зазначений у паспорті термін роботи ліфта; не призначено наказом працівників, відповідальних за організацію робіт з технічного обслуговування і ремонту ліфтів, за організацію експлуатації та за справний стан ліфтів; відсутній атестований обслуговуючий персонал (електромеханіки, ліфтери); не виконані приписи посадових осіб спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з промислової безпеки та охорони праці; знос канатів перевищує встановлені норми; є тріщини, деформації в металоконструкціях ліфта; несправні прилади і пристрої безпеки, а також мають місце інші несправності, які впливають на безпечну експлуатацію ліфта.

Судом встановлено, що відповідачем порушені вимоги Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів, а саме: відповідальними особами ОСББ Мирний-30 була дозволена робота ліфта реєстр. №2478 без проведення технічного огляду та експертного обстеження та доказів, що це спростовують суду не надано.

Відповідно до п.п. 2.26. Наказу від 11.08.2011 Міністерства надзвичайних ситуацій України N 826 Про затвердження Положення про організацію та здійснення державного гірничого нагляду, державного нагляду (контролю) у сфері промислової безпеки та охорони праці в системі Держгірпромнагляду України та уніфікованої форми Акта перевірки суб'єкта господарювання (виробничого об'єкта) (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27 грудня 2011 р. за N 1531/20269) право заборони виконання робіт, виробництва виникає у разі виявлення під час перевірки, серед іншого: непроведення у встановленому порядку та в терміни технічного огляду, випробування або експертного обстеження машин, механізмів та устатковання підвищеної небезпеки.

Згідно п.5 ст.4 Закону України Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності №877 повне або часткове зупинення виробництва (виготовлення) або реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг допускається за постановою адміністративного суду, ухваленою за результатами розгляду позову органу державного нагляду (контролю) щодо застосування заходів реагування.

Згідно ст..7 ч.7 Закону України №877 від 05.04.2007 року ( зі змінами від 20.06.2013р.) на підставі акта, складеного за результатами здійснення заходу, в ході якого виявлено порушення вимог законодавства, орган державного нагляду (контролю) за наявності підстав для повного або часткового зупинення виробництва (виготовлення), реалізації продукції, виконання робіт, надання послуг звертається у порядку та строки, встановлені законом, з відповідним позовом до адміністративного суду. У разі необхідності вжиття інших заходів реагування орган державного нагляду (контролю) протягом п'яти робочих днів з дня завершення здійснення заходу державного нагляду (контролю) складає припис, розпорядження, інший розпорядчий документ щодо усунення порушень, виявлених під час здійснення заходу, а у випадках, передбачених законом, також звертається у порядку та строки, встановлені законом, до адміністративного суду з позовом щодо підтвердження обґрунтованості вжиття до суб'єкта господарювання заходів реагування, передбачених відповідним розпорядчим документом.

Суд роз'яснює, що відповідно до ч. 12. ст. 183-2 КАС особа має право подати заяву про скасування заходів реагування, застосованих судом за результатом розгляду справи, передбаченої пунктом 5 частини першої цієї статті, якщо обставини, які стали підставою для вжиття заходів реагування, перестали існувати або усунуті, що підтверджується відповідними доказами. Така заява подається до адміністративного суду, який прийняв постанову про застосування відповідних заходів реагування у сфері державного нагляду (контролю).

Враховуючи, наявність порушень вимог Правил будови і безпечної експлуатації ліфтів затверджених Наказом Державного комітету України з промислової безпеки, охорон праці та гірничого нагляду від 01.09.2008 року №190, зареєстрованих Міністерством юстиції України 07.10.2008 року №937/15628 та те, що не вжиття заходів реагування дозволить продовження експлуатацію ліфта без усунення порушень, що безперечно створює загрозу життю та здоров'ю людей, суд вважає, що позовні вимоги обґрунтовані, а тому підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України, у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем фізична чи юридична особа, судові витрати здійснені позивачем з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст.6-8, 71, 86, 94, 158-163, 183-2, КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов Головного управління Держпраці в Одеській області до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Мирний - 30 про застосування заходів реагування задовольнити.

Застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду до Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Мирний - 30 (код ЄДРПОУ - 40560813, адреса: проспект Миру, 30, м. Чорноморськ, Одеська область, 68001) шляхом зобов'язання Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку Мирний - 30 повністю зупинити виконання робіт з експлуатація ліфта пасажирського реєстр.№2478 за адресою: проспект Миру, 30, м. Чорноморськ, Одеська область, 68001, у зв'язку із загрозою життю та здоров'ю людей.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова набирає законної сили відповідно до ст. 254 КАС України.

Апеляційна скарга на постанову суду може бути подана протягом десяти днів після отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається до Одеського апеляційного адміністративного суду через Одеський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Е.А.Іванов

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.09.2017
Оприлюднено05.09.2017
Номер документу68620592
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/3444/17

Постанова від 04.09.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Ухвала від 10.07.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Ухвала від 10.07.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

Ухвала від 30.06.2017

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Іванов Е. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні